3 tips för att lindra pollenallergi

När våren anländer till Sverige är det många som jublar, och det inte bara på grund av att våren i sig är en fin årstid. Utan många, närmaste bestämt de allra flesta, jublar då att vårens ankomst även innebär att sommaren snart här är. Det vill säga alla förutom pollenallergikerna.

För en pollenallergiker är både vår och sommar den värsta tiden på året – så snart våren anländer är pollensäsongen igång, något som varar ända fram till sen höst. Kliande ögon, snuva, igentäppt hals, nysningar och andningssvårigheter är bara några av de symptom som en pollenallergiker ofta måste genomlida.

Är du pollenallergisk?

Känner du igen dig i att du drabbas av några av dessa symptom under just våren och sommaren, och det under en längre period än bara några dagar? Då kan det vara som så att du är pollenallergisk. Att det idag är väldigt vanligt att vara allergisk mot pollen är ett faktum. Däremot innebär det inte att allergin i sig är enklare att hantera för det.

Olika typer av pollenallergi

Något som kan vara bra att veta om är att pollenallergi kan visa sig på olika sätt för olika personer – för somliga blir symptomen riktigt besvärliga, och det under en längre period, medan det för andra är lättare att hantera.

Detta beror i sin tur på vilken typ av pollen du är allergisk mot, samt hur allergisk och känslig du är. Några av de vanligaste pollenallergierna är gräspollen, björkpollen, alpollen och gråbopollen.

Tips som kan underlätta för dig med pollenallergi

Upplever du att din pollenallergi skapar stora besvär i din vardag, där det är så pass besvärligt att det hindrar dig från att göra vissa saker eller må bra överlag, kan det vara dags att göra något åt saken. Det finns mängder av saker att testa på som kan underlätta och göra det lite lättare för dig, Samtidigt kan det vara svårt att få bukt på problemen.

Vi förstår dock hur jobbig pollenallergin kan vara. Har du som är allergisk mot pollen inte fått de absolut bästa tipsen mot hur man lindrar besvären – som i sin tur kan göra stor skillnad såväl för dina symptom som för ditt mående överlag då pollensäsongen slår till – kan det vara lite extra jobbigt.

Oavsett vad du lider av och vilka tips du tidigare fått gett till dig eller testat på egen hand vill vi hjälpa dig så gott det går. Därför ger vi dig våra 3 bästa tips mot pollenallergi nedan!

1 – Förbered med medicin innan det är för sent

Som pollenallergiker är det lätt hänt att man under vinterns kalla och lugna månader glömmer bort hur jobbig våren och sommaren faktiskt kan vara. Detta kan då resultera i att man inte tänker på att beställa, hämta ut eller köpa hem sina nödvändiga mediciner i tid.

För att du ska kunna lindra dina pollenbesvär är det dock nödvändigt att du börjar använda din medicin redan en stund innan det att pollensäsongen där igång. Detta då många av de mediciner som är anpassade just för pollenallergi börjar verka till fullo efter ett par dagar eller veckor. Så se till att medicinera i tid.

2 – Välj medicin anpassat för din pollenallergi

Det är dock inte bara viktigt att du börjar med din medicin mot pollenbesvär i god tid. Utan det är även viktigt att du väljer en medicin som passar just dig och din allergi. Olika pollenallergier innebär olika symptom och besvär, vilket i sin tur innebär att olika behandling funkar olika bra.

Samtidigt kan två personer som lider av samma allergi uppleva helt olika problem. Det är alltså nödvändigt att anpassa val av medicin helt baserat på dig själv för att du ska få den hjälp du vill (och kan). Bara för att en viss nässpray eller en viss typ av tabletter funkar för en person betyder det inte att samma saker funkar för dig.

3 – En luftrenare i hemmet kan hjälpa många

Philips AC4236/10

Trots att mediciner och olika läkemedel är det man ofta blir rekommenderad att ta då man lider av en viss allergi behöver inte det alltid vara den enda lösningen. Utan faktum är att det även finns andra saker som kan göra väldigt stor skillnad. Och detta på ett mer naturligt sätt.

En sådan sak är luften, det vill säga den luft du har runt omkring dig och som du andas. Upplever du att du är allergisk trots att du är inomhus, och trots att det regnar ute, kan det innebära att luften inte är helt ren. Något som kan underlätta då är en luftrenare. Med en luftrenare kan du få bort alla luftens orenheter, även de minsta sådana. Köper du en bra luftrenare kan du rena luften från såväl pollen och damm som mögel, rökpartiklar och partiklar från djur. Detta är med andra inte bara fördelaktigt för dig som är allergisk mot pollen. Utan en luftrenare kan förbättra livskvalitén för alla.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg ännu