3 tips för den perfekta gräsmattan

Sommaren närmar sig med stormsteg och det vet alla husägare där ute vad det innebär! Dags att pyssla om gräsmattan och trädgården igen, och att inte förglömma – att äntligen få njuta av sommarens soliga dagar.

Vi har samlat våra bästa tips till dig som vill ha den perfekta gräsmattan i sommar.

Vilken jord har du på tomten?

Om du har en tomt där du ska plantera en helt ny gräsmatta, är det viktigt att du vet vilken jord du har på din gård innan du börjar så frön. Läs nedan hur du förbereder tomten beroende på vilken jord du har:

Lerjord: Denna typ av jord är enkel att forma. Om du har lerjord på tomten så lägger du över ett lager gräsmattejord med ett 20-30 cm djup, där du sedan ska så dina gräsfrön.

Sandjord: Denna typ av jod faller lätt isär och är smuligt. Om du har sandjord på din tomt, lägger du ett lager torvmull med ett djup på 3-6 cm innan du sår gräsfrön.

Du kan enkelt läsa på förpackningen till dina gräsfrön hur mycket frön du behöver per kvadratmeter. Det är viktigt att du sår dina frön i fuktig jord och att du sprider ut alla frön så jämnt som möjligt. Håll jorden konstant fuktig och låt gräset växa till sig i ett par veckor.

Trimma gräsmattan

När din gräsmatta vuxit och blivit ungefär en halv decimeter långt är det dags att trimma gräset för första gången. Läs nedan hur du använder olika redskap för att hålla din gräsmatta i toppskick:

Gräsklippare

Det finns olika typer av gräsklippare och du bör använda en gräsklippare som passar dina och din gräsmattas behov. Oavsett om du har en robotgräsklippare, handgräsklippare eller någon annan form av batteridriven gräsklippare kommer den vara viktigt för att nå den perfekta gräsmattan.

Grästrimmer

En grästrimmer kan hjälpa dig att komma åt i svåra vinklar samt runt buskar, träd och rabatter. Om du har en ojämn tomt med mycket annan växtlighet är en grästrimmer ett måste!

Vertikalskärare

Vertikalskärare

En vertikalskärare ser ut som en vanlig gräsklippare, men används för att hjälpa gräsmattan att hålla sig grön och används när man har klippt gräset ett par gånger i början av sommaren. Vertikalskäraren hjälper till att lufta gräsmattan och du behöver bara vertikalskära din gräsmatta 1-2 ggr per sommarsäsong.

Våra 3 bästa tips

Att uppnå den perfekta gräsmattan är i princip omöjligt men följer du tipsen nedan har du kommit en bit på vägen.

1. Vattna din nya gräsmatta regelbundet

För att du ska få den perfekta gräsmattan så är det otroligt viktigt att hålla jorden fuktig. Använda vattenspridare för att nå alla delar av tomten. När din gräsmatta vuxit sig stark och frodig så behöver du endast vattna gräsmattan om det är en torr sommar.

2. Toppdressa under vår och höst

För att hålla din gräsmatta lika grön år efter år, är det en god idé att toppdressa din gräsmatta vid behov. För dig som har ny gräsmatta så kan det vara bra att toppdressa de första åren både på vår och höst.

3. Rensa ogräs

Om du inte håller efter din gräsmatta så riskerar du att få en del ogräs som växer. Några exempel på ogräs som ofta drabbar gräsmattor är maskrosor och mossa. Genom att hålla efter från ogräs kommer din gräsmatta att växa bättre.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg ännu