Aktivitetsarmband – Bäst i test

Ett aktivitetsarmband kan vara både hjälpsamt och motiverande för din träning och allmänna välmående. Det finns numera många olika alternativ att välja mellan. Vi har därför gått igenom recensioner och tester av aktivitetsarmband för att här kunna presentera de bästa alternativen.

🏅 Bäst i test

Aktivitetsarmband bäst i test

Fitbit Charge 4

Bästa pris hos:

💛 Populär

Billigt aktivitetsarmband

Xiaomi Mi Smart Band 6

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Aktivitetsarmband barn

Garmin Vívofit 4

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Bästa aktivitetsarmbandet

Fitbit Charge 5

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Aktivitetsarmband utifrån test & omdömen

Aktivitetsarmbandet har blivit alltmer vanligt och det kan vara ett riktigt praktiskt hjälpmedel. I princip alla aktivitetsarmband kan mäta antal steg, puls och förbrända kalorier. Men utvecklingen går snabbt framåt och bättre modeller kan idag mäta mycket mer än så. Bättre aktivitetsarmband kan idag mäta allt från stressnivå och blodsyremättnad till hudtemperatur och sovaktivitet. Det finns även relativt stora skillnader när det gäller faktorer som vikt, skärmstorlek, vattentäthet, batteritid med mera.

För att kunna presentera ett varierat urval utifrån funktion och pris har vi gått igenom mängder av recensioner och tester av aktivitetsarmband. Alternativen vi presenterar här är alla storsäljare som utmärkt sig i diverse tester och recensioner. Vissa har fått utmärkelsen “bäst i test”. Vilket det bästa aktivitetsarmbandet är för dig beror förvisso på dina behov men också på din budget. Vår förhoppning är att du här ska kunna hitta ett alternativ som är bra för just dina förutsättningar.

Fitbit Charge 4

Kompatibilitet: iOS, Android Skärmstorlek: 1” Skärmtyp: OLED Vikt: 30 g Bluetooth: Ja Batteritid: 7 dagar Batteritid (GPS-läge): Upp till 5 timmar Maxdjup för vattentålighet: 50 m Passar handled med omkrets: Upp till 247 mm Bredd: 22,7 mm Djup: 35,8 mm Höjd: 12,5 mm

Fitbit Charge 4

Fitbit har under senare år legat i framkant när det gäller utvecklingen av aktivitetsarmband. Deras Fitbit Charge 4 är en vidareutveckling av tidigare modeller och är en storsäljare världen över. Den har också utmärkt sig positivt i tester och har av flera aktörer fått utmärkelsen “bäst i test”. 

Till skillnad från lite enklare aktivitetsarmband är Fitbit Charge 4 utrustad med mängder av funktionalitet och har möjlighet att spåra data som äldre alternativ inte kan. Nedan listas exempel på spårningsdata för Fitbit Charge 4:

 • Distans
 • Tid
 • Brända kalorier
 • Aktivitet
 • Sovaktivitet
 • Hjärtfrekvens
 • Steg tagna
 • Takt
 • Sömnstadier

Denna data tillsammans med den funktionalitet som finns i Fitbit Charge 4 gör detta till ett mycket användbart aktivitetsarmband. Eller vad sägs om följande funktionalitet:

 • Guidad andningssession
 • Hjärtfrekvens
 • Inaktivitetsvarning
 • Kalendermeddelande
 • SMS-meddelande
 • LED-bakgrundsbelysning
 • Notiser via sociala media
 • Kvinnlig hälsa
 • Musikuppspelningskontroll

Denna funktionalitet möjliggörs bland annat av att Fitbit Charge 4 är kompatibelt med iOS och Android. Detta aktivitetsarmband är också utrustat med pulsmätning, GPS och Bluetooth. Något som många verkar uppskatta är att du också kan styra Spotify-appen direkt från armbandet. 

När det gäller pulsmätningen hos Fitbit Charge 4 ger den dig flera intressanta möjligheter. Du kan exempelvis följa pulstrender och använda armbandet för att följa upp din träning. Du kan även följa statistik i realtid på skärmen under träning. Detta gör det enkelt för dig att avgöra om du befinner dig i zonen fettförbränning, kondition eller peak. När det gäller GPSen möjliggör den för uppföljning av sträcka och tempo via kartor i Fitbit-appen.

Utöver mängden spårningsdata och funktionalitet är detta också ett påkostad aktivitetsarmband när det gäller materialval och kvalité. Fitbit Charge 4 har exempelvis en stor pekskärm och bakgrundsbelyst display som anpassar sig efter omgivningens ljusförhållanden. Den är dessutom vattentät ner till 50 meter. Du kan med andra ord simma med den om du så önskar.

Även om Fitbit Charge 4 är en testvinnare är den inte helt utan kritik och negativa omdömen. Bland de vanligare negativa synpunkterna märks dess design och att det tar lång tid att ladda batterierna. Fitbit har även släppt en uppföljare som heter Fitbit Charge 5 som snabbt blivit ett populärt alternativ. Men i jämförelse med många andra alternativ finner vi att Fitbit Charge 4 fortfarande är ett mycket bra alternativ för dig som verkligen vill få ut det mesta av ditt aktivitetsarmband.

Xiaomi Mi Smart Band 6

Kompatibilitet: iOS, Android Skärmstorlek: 1,56” Skärmtyp: AMOLED-färgskärm Material band: Termoplastisk polyuretan (TPU) Passar handledsstorlek: 155-219 mm Maxdjup för vattentålighet: 50 m Trådlöst gränssnitt: Bluetooth 5.0 Batteritid: 19 dagar Djup: 12,7 mm Bredd: 18,6 mm Höjd: 47,4 mm Vikt: 12,8 g

Xiaomi Mi Smart Band 6

Kinesiska Xiaomi har snabbt blivit ett populärt märke inom flertalet teknikprodukter. Det tillverkar idag allt från mobiltelefoner och hörlurar till luftrenare och robotdammsugare. När det gäller aktivitetsarmband har deras Mi Smart Band sakta men säkert blivit en utmanare till till de lite mer etablerade märkena som exempelvis Garmin och Samsung. Och deras senaste version, Xiaomi Mi Smart Band 6, är faktiskt ett av de bäst säljande aktivitetsarmbanden i Sverige idag.

Populariteten gällande Xiaomi Mi Smart Band 6 beror säkerligen delvis på att den ligger väldigt attraktivt till rent prismässig. Men med de senaste uppdateringarna är detta också ett mycket bra alternativ med flera lite mer avancerade funktioner. Utöver basfunktionalitet som att mäta antal steg och puls kan Xiaomi Mi Smart Band 6 även mäta blodsyremättnad, stressnivå, sovaktivitet och mycket mer.

Xiaomi Mi Smart Band 6 kan nu också på allvar konkurrera när det gäller kvalité. Den uppdaterade Xiaomi Mi Smart Band 6 har en mycket uppskattad 1,56” färgskärm, vattenresistent till 50 meter och en batteritid upp till 19 dagar (beroende på användning). Den är självfallet kompatibel med både Andoid och iOS och den har 30 olika träningslägen. Så oavsett om du tränar löpning, går på gym eller simmar kan detta vara ett bra aktivitetsarmband för dig.

Tidigare versioner av Xiaomi Mi Smart Band har presterat mycket bra i tester av aktivitetsarmband. I vissa fall har den fått utmärkelse som “bästa budgetalternativ”. Xiaomi Mi Smart Band 6 är fortfarande väldigt prisvärd och kan vara det bästa alternativet för dig som inte vill lägga alltför mycket pengar på ett aktivitetsarmband. Värt att notera kan vara att Xiaomi Mi Smart Band 6 (liksom dess föregångare) fått en del kritik gällande tillförlitligheten på dess pulsmätare. Så om just pulsmätning är viktigt för dig kan det vara värt att kika på andra alternativ eller kanske en renodlad pulsklocka.

Garmin Vívofit 4

Kompatibilitet: iOS, Android Skärmtyp: Memory-in-Pixel LCD – åttafärgad – transflektiv Skärmupplösning: 88 x 88 pixlar Mått skärm: 11 mm x 11 mm Trådlöst gränssnitt: Bluetooth, ANT+/ANT Batteritid: 12 månader Passar handled med omkrets: 122-188 mm Material band: TPU-silikon Låstyp: Spänne Vikt: 25 g

Garmin Vívofit 4

Garmin är kanske mest känt för sina puls- och golfklockor. Det har dock ett par alternativ när det gäller aktivitetsarmband. Ett av deras populäraste alternativ heter Garmin Vívofit 4 och är, enligt oss, ett av de mer prisvärda alternativen på marknaden. Med hjälp av Garmin Vívofit 4 kan du enkelt registrera dina aktiviteter dygnet runt. Oavsett om det är promenader, löpning, cykling eller träning på en crosstrainer.

Som andra bättre aktivitetsarmband spårar Garmin Vívofit 4 din distans, tid, brända kalorier, aktivitet, sovaktivitet, steg tagna med mer. Den är vattentät, har en skärmupplösning på 88 x 88 pixlar och kompatibel med iPhone och Android-enheter. Om du önskar finns möjligheten att anpassa färgskärmen med olika teman och urtavlor.

För analys av dina aktiviteter kan du med fördel använda appen Garmin Connect. Här samlas din data för analys och du kan även sätta personliga mål och registrera hälsovärden. Det finns även möjlighet att få en snabb överblick över den senaste veckans aktivitet gällande antal steg, kaloriförbrukning och sömnkvalitet. Har du vänner som också använder Garmin Vívofit 4 eller en Garmin Vívofit Jr (aktivitetsarmband för barn) kan du enkelt skapa en stegutmaning. Ett bra alternativ för familjen som vill ge ökat fokus på hälsa och aktivitet.

Fitbit Charge 5

Kompatibilitet: Android 8.0 (Oreo) eller senare, iOS 12,2 eller senare Skärm: 1.04″ Navigering: GPS/GLONASS-mottagare Skydd skärm: Corning Gorilla-glas 3 (reptåligt glas) Mått skärm: 14.7 mm x 21.8 mm Trådlöst gränssnitt: Bluetooth, NFC Batteritid: 7 dagar Laddningstid: 2 timmar Passar handled med omkrets: 130-210 mm Maxdjup för vattentålighet: 50 m Min temperatur vid drift: -10°C

Fitbit Charge 5

Om du är ute efter det mest avancerade aktivitetsarmbandet kan Fitbit Charge 5 vara det rätta valet för dig. Denna uppföljare till Fitbit Charge 4 har snabbt blivit ett mycket populärt aktivitetsarmband trots sitt relativt höga pris. Fitbit Charge 5 har också fått mycket goda omdömen och det är lätt att förstå varför med tanke på all funktionalitet som finns tillgänglig.

I jämförelse med Fitbit Charge 4 är Fitbit Charge 5 cirka 10% tunnare. Plast har bytts ut mot rostfritt stål och displayen har uppdaterats till AMOLED-färgskärm som är aningen större än på sin föregångare. Även funktionalitet gällande miljöljussensor, SpO2-sensor, optisk hjärtsensor, inbyggd GPS med mera har uppdaterats.

Om du kompletterar ditt armband med ett Premium medlemskap har du sedan de bästa förutsättningar för att binda samman din aktivitet, sömn och stress. Du får bland annat avancerade insikter, översikt av hälsodata, sömnverktyg och andra diverse verktyg som hjälper dig att öka ditt mentala välbefinnande.

Fitbit Charge 5 är antagligen den mest avancerade fitness- och hälsotrackern på marknaden idag. Den kostar också därefter. Om det är värt det extra pengarna för att ha den senaste teknologin på vristen låter vi vara osagt. För många kan den billigare Fitbit Charge 4 vara det bättre valet. Men vill du ha det bästa oavsett pris tycker vi att du ska överväga Fitbit Charge 5.

Vanliga frågor om aktivitetsarmband

Tidigare modeller uppdateras och nya tillkommer kontinuerligt. Det kan med andra ord finnas många frågor och funderingar kring olika aktivitetsarmband. Nedan har vi försökt svara på ett urval av de vanligaste.

Vilken funktionalitet kan ett aktivitetsarmband ha?

Aktivitetsarmband slog igenom på allvar i Sverige 2014 när det utsågs till årets julklapp. De alternativ som fanns tillgängliga då var dock inte mycket mer än stegräknare med lite kompletterande funktionalitet. Utvecklingen har dock gått snabbt och dagens bättre aktivitetsarmband har mängder av funktionalitet som kan hjälpa dig på olika sätt. Bättre aktivitetsarmband idag har inbyggd GPS och kan exempelvis mäta blodsyremättnad, stressnivå, sovaktivitet med mera. Även uppföljning av data har blivit betydligt bättre med hjälp av appar och kompabilitet med smartphones. Ny funktionalitet tillkommer kontinuerligt och det är svårt att sia om vilken funktionalitet som kommer finnas om ett par år.

Finns det aktivitetsarmband för barn?

Fysiskt aktivitet hos barn har blivit en allt mer diskuterad fråga. Det är därför inte så konstigt att det nu finns specifika aktivitetsarmband för barn. Funktionaliteten skiljer sig förvisso inte så mycket från andra aktivitetsarmband men ett armband kan vara ett bra hjälpmedel för att motivera barnet att röra på sig och vara aktivt. Utöver anpassad storlek finns det alternativ som kommer med flera animerade urtavlor. Ett enkelt sätt att hålla motivationen uppe. 

Har alla aktivitetsarmband GPS?

GPS-signaler ger dig exakt information om hur du rör dig och ger dig möjligheten att spara sträckan om du ger dig ut på en löptur eller en promenad. Långt ifrån alla aktivitetsarmband har dock inbyggd GPS. Istället behöver du parkoppla armbandet till en telefon. Att parkoppla till en telefon är relativt okomplicerat men ibland kan du ju vilja lämna telefonen hemma under träning. I så fall rekommenderas ett aktivitetsarmband med inbyggd GPS. Dessa alternativ är dock aningen dyrare.

Hur mycket kostar ett aktivitetsarmband?

Det beror helt på vilken funktionalitet du efterfrågar. Det finns enklare modeller som inte erjuder mycket mer än antal steg och dessa kostar inte mer än ett par hundralappar. Vill du däremot ha verktyg för att spåra sömnkvalitet eller har ett behov för inbyggd GPS kommer det snabbt bli betydligt dyrare.

Vilka tillverkare av aktivitetsarmband är populära?

Det finns ett relativt stort utbud av aktivitetsarmband. Bland de mer avancerade alternativen märks kanske främst Fitbit. Men även Garmin, Samsung och Polar har uppskattade alternativ i den övre prisklassen. Blan de lite billigare alternativen märks främst kinesiska tillverkare som Xiaomi och Huawei.

Källor & Test – Aktivitetsarmband

Genom åren har det funnits relativt många aktivitetsarmband som utsetts till “bäst i test”. Detta beror så klart på den snabba utvecklingen av dessa hjälpmedel för träning och allmänt välmående. Det har därför varit nödvändigt att gå igenom så aktuella tester som möjligt samt ta del av diverse recensioner och kundomdömen. Nedan är ett par exempel på källor som styrt vårt urval av presenterade aktivitetsarmband:

 • PriceRunner – I ett test av totalt 12 aktivitetsarmband utsåg PriceRunner Xiaomi Mi Smart Band 5 som “bäst i test”. Armbandet fick positiva omdömen för bland annat sina många funktioner i behändigt format. Xiaomi Mi Smart Band 5 är fortfarande ett bra alternativ men vi har här valt att presentera uppföljaren Xiaomi Mi Smart Band 6. Om du vill läsa PriceRunners test finns det tillgängligt här.
 • Bäst-i-test – I ett test från 2020 utsågs Fitbit Charge 4 till “Bästa aktivitetsarmband premium” och en tidigare version Xiaomi Mi Smart Band till “Bästa aktivitetsarmband budget”. Slutsatser och motiveringar för detta test kan du ta del av här.
 • Omdömen – Utöver tester av aktivitetsarmband har vi även tittat på tillgängliga omdömen. Primära källor för omdömen har varit olika återförsäljare. Den källa som erbjuder flest trovärdiga omdömen är, enligt oss, Amazon. Modeller från exempelvis Fitbit har ibland tusental omdömen av faktiska användare. Deras synpunkter kan ibland vara mycket värdefulla.
 • Produktrecensioner – Det finns mängder av tekniksidor på nätet som skrivit väldigt ambitiösa produktrecensioner när det gäller aktivitetsarmband. Några exempel är Techradar, Digital Trends, Expert Reviews och svenska Mobil.se och M3. Vi har gått igenom flera av dessa tester och recensioner. Ett exempel är M3s granskning av Fitbit Charge 5. Du kan ta del av deras åsikter här.
 • YouTube – Även YouTube har varit en användbar källa. Det finns mängder av kanaler som genomför tester av aktivitetsarmband. Ett bra exempel är kanalen Engadget som har över en miljon prenumeranter. Nedan kan du se deras recension av Fitbit Charge 4.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 6

Inga betyg ännu