Att göra glass är enklare än du tror

Att göra glass hemma är inte så svårt som man kanske kan tro. Trots att det är en form av hantverk så kan det faktiskt vara riktigt enkelt att göra hemmagjord glass. Det speciellt om du tar hjälp av en glassmaskin – som du hör på namnet är denna maskin specifikt utformad för att göra glassen åt dig.

Med en glassmaskin krävs det i princip bara att du slänger ihop en glassmet, häller i den i maskinen och låter maskinen göra jobbet. På ett par timmar kommer smeten att förvandlas till färdig, fryst glass, redo att avnjutas.

Glassmaskin – vad är det?

En glassmaskin är inte mer komplicerat än vad det låter som. Utan en glassmaskin är precis det, en maskin som låter dig göra glass. Idag finns det mängder av varianter av glassmaskiner på marknaden. Detta innebär att du, oavsett önskemål och förutsättningar, kan hitta en modell som passar dig och ditt kök bra.

Hur fungerar en glassmaskin?

Glassmaskin

Något som en del har lite svårt att greppa är just hur en glassmaskin funkar. Har man tidigare inte gjort glass på egen hand kan det vara svårt att förstå hur det kan vara så enkelt som det egentligen är, och hur glassmaskinen kan göra ett så bra jobb. Detta är dock inte särskilt komplicerat.

Beroende på vilken glassmaskin du ska köpa kan konstruktionen variera något. I grund och botten består dock en glassmaskin av en maskin med en bunke, en plastrotor och en liten motor. Dessa samspelar sen för att skapa den perfekta konsistensen på glassen samtidigt som din glassmet fryser. 

Glassmaskin med kompressor kontra utan kompressor

Den stora skillnaden mellan olika glassmaskiner ligger dock i om den är utformad med en kompressor eller inte. Väljer du en glassmaskin med en kompressor slipper du ägna tid åt att frysa bunken innan användning, medan en maskin utan kompressor kräver att du fryser den på egen hand.

Det är nämligen kompressorn som agerar kylsystem i glassmaskinen. Finns det en inbyggd kompressor sköter din glassmaskin allt jobb, medan glassmaskin utan kompressor kräver att du själv står för frysningen av bunken.

Så går det till vid användning av glassmaskin

Så hur går det till när man ska göra glass? Har du en glassmaskin utan kompressor börjar du med att sätta in glassmaskinens bunke i frysen. Det helst ett par timmar innan glasstillverkningen ska sätta igång. Att bunken är fryst är avgörande för det resultat du kommer att få, så glöm inte det!

Efter ett par timmar, när bunken är fryst, gör du en glassmet (med valfria ingredienser). Har du en glassmaskin med kompressor går du direkt till detta steg. När smeten är klar häller du den i bunken och sätter in den i maskinen. Beroende på hur din maskin ser ut kan du antingen behöva placera rotorn i smeten, eller så räcker det att du bara kör igång.

När du då startar igång kommer motorn att göra så att denna plastrotor rör runt glassmeten så att den hålls rörande – detta är en nyckelingrediens för att glassen ska bli bra. I takt med att glassmeten rörs runt i den frysta bunken kommer den att efter en stund frysa och bli tjockare.

Denna process brukar ta runt 20-60 minuter beroende på maskin och hur mycket smet du gjort. Det smidiga med en glassmaskin är dock att den känner av när glassen är färdig, vilket då gör att den stängs av. Sen är glassen redo att ätas! Det som du inte äter upp direkt kan du förvara i frysen.

Recept för hemmagjord glass

Att göra hemmagjord glass med en glassmaskin är med andra ord väldigt enkelt. För att din glass ska bli så bra som möjligt är det dock inte bara nödvändigt att du har en bra glassmaskin. Utan det är minst lika viktigt att du har gjort en god glassmet. Det finns mängder av recept som du kan använda dig av.

Grundsmet för glassrecept

För att göra en glassmet behöver du dock fyra grundläggande ingredienser som du sen kan experimentera med och utforska på egen hand. Med ägg, socker, mjölk och grädde kommer du väldigt långt, men du kan även välja att addera glykos (för en smidigare, finare smet) och vaniljstång för mer smak.

Du lägger sen till valfri smak i form av sylt, saft, juice, färska bär och frukter, osv. Här är det bara din fantasi som sätter gränserna för vilken glass du kan skapa och vad den kan innehålla. Det är det bästa med att göra egen glass, att du kan göra i princip vilken glass som helst.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 5

Inga betyg ännu