Bänkslip – Bäst i test

En bra bänkslip kan vara ett ovärderligt hjälpmedel i verkstaden. Inte minst för underhåll av övriga verktyg och utrustning. Vi har därför valt att här presentera ett varierat utbud av några av de bästa bänkslipmaskinerna som finns på marknaden idag.

🏅Vårt val

Bänkslip bäst i test

Bosch GBG 35-15

Bästa pris hos:

🔔 Populär

Bänkslipmaskin bäst i test

Makita GB801

Bästa pris hos:

🔔 Våtslip

Våtslip bäst i test

Tormek T-8

Bästa pris hos:

🔔 Stark

Bästa bänkslipen

Bosch GBG 60-20

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Bänkslipmaskiner utifrån test & omdömen

En bänkslip är knappast det första verktyget du köper in till verkstaden. Istället är dess primära funktion att underhålla dina övriga verktyg och utrustning. En bänkslipmaskin är exempelvis idealisk för att slipa yxor, knivar och saxar. Den kan även med fördel användas för olika typer av efterbearbetning av både trä och metall.

Vilken den bästa bänkslipen är beror så klart på dina egna unika behov och vilken budget du har. Vi har därför valt att presentera lite olika alternativ i olika prisklasser. Grunden till vårt urval av modeller är primärt omdömen från faktiska användare med stöd av mindre tester av bänkslipar. Vi ser dock inget behov av att utnämna ett alternativ som “bäst i test” eftersom kraven på en bänkslip kan variera en hel del.

Bosch GBG 35-15

Effekt: 350 W Varvtal: 3000 v/min Slipskiva-Ø: 150 mm Oscillationsfrekvens obelastad: 3000 v/min Slipskiva tjocklek: 20 mm Skivhåls-Ø: 20 mm Kornstorlek: 24 Längd: 325 mm Bredd: 175 mm Höjd: 200 mm Vikt: 10 kg

Bosch GBG 35-15

Det är många som förknippar tyska Bosch och deras verktyg med hög kvalitet. Det gör även vi. De har också ett flertal bra alternativ när det gäller bänkslipar. Både för professionella användare och för hemmafixare. Deras Bosch GBG 35-15 tillhör modellserien Bosch Professional som primärt är ämnade för yrkesanvändare. Just denna modell är dock aningen enklare och är, enligt oss, även ett mycket bra alternativ för hemmafixaren som vill ha en riktigt bra bänkslip.

Bosch GBG 35-15 har en kraftfull induktionsmotor som lämpar sig för flera olika användningsområden och arbetsförhållanden. Det är också en bänkslip som har fokus på säkerhet och lång driftstid. Den är exempelvis utrustad med stora och lättjusterade skyddsglas som skyddar dig mot eventuella gnistor. Den är även försedd med gummi på sina fötter vilket bidrar till en lägre vibration och lägre ljudnivåer. När det gäller bänkslipsmaskinens drifttid är den utrustad med dammskyddsbrytare och ett formgjutet hus med integrerade kullager.

Bosch har både starkare och mer avancerade bänkslipmaskiner i sitt nuvarande sortiment. Skälet till att vi valt att presentera just Bosch GBG 35-15 är primärt de väldigt goda omdömen den fått från användare. Både från hemmafixare och professionella användare. Många lyfter fram dess säkerhetsaspekter och låga ljudnivå. Dess låga vikt är också något som gör den enkel att flytta på om du inte vill ha den framme i verkstaden eller garaget under perioder då du inte använder den. Ett mycket bra alternativ som dessutom är relativt billigt. I alla fall för att vara från ett kvalitetsmärke som Bosch.

Jämn gång och låg ljudnivå. Mycket nöjd med produkten!

Berndt, TrustPilot

Makita GB801

Effekt: 550 W Varvtal: 2850 v/min Slipskiva: 250 x 19 mm Hål Ø: 15,88 mm Längd: 395 mm Bredd: 265 mm Höjd: 333 mm Vikt: 19,8 kg

Makita GB801

Även japanska Makita har flera alternativ i sitt sortiment när det gäller bänkslipmaskiner. En av deras populäraste modeller är Makita GB801. Detta är en mycket kraftfull bänkslip som är utrustad med två slipskivor. Den ena är primärt för grovslipning medan den andra slipskivan med fördel kan användas för diverse finslipning.

Utöver den mycket kraftfulla motorn är Makita GB801 utrustad med en del funktionalitet som du inte finner på lite billigare bänkslipar. Exempelvis har den inbyggd belysning som bidrar till en förbättrad sikt över arbetsstycket. Över respektive slipskiva har du även förstoringsglas som ytterligare förbättrar användarvänligheten samt balansvikt för jämn gång.

Enligt oss är Makita GB801 en väldigt bra bänkslip för dig som har ett återkommande behov av att slipa olika verktyg. Den har också tagit emot väldigt goda omdömen och presterat bra i diverse tester av bänkslipmaskiner. Den är dessvärre relativt dyr och det är också en tung bänkslipmaskin som du inte gärna flyttar på så ofta. Så har du endast ett sporadiskt behov av en bänkslip kan det säkert finnas mer lämpliga alternativ.

Tormek T-8

Effekt: 200 W Varvtal: 90 v/min Slipsten: Tormek Originalslipsten SG-250 Aluminiumoxid 250×50 mm Vridmoment: 14,7 Nm Läderbrynskiva: 220×31 mm Motor: Helkapslad Ljudnivå: 54 dB Driftstid: 25 000 h Längd: 270 mm Bredd: 270 mm Höjd: 330 mm Vikt: 14,8 kg

Tormek T-8 - våtslip

En bänkslip har i regel ett högt varvtal. Fördelen med detta är att arbetet kan genomföras snabbt. En potentiell nackdel är att ämnet du arbetar med kan bli väldigt varmt. Ett alternativ till en bänkslipmaskin kan då vara en våtslip. En våtslip har ett lägre varvtal och vattnet bidrar till att hålla temperaturen nere. På så sätt minskar risken för att utrustning tillverkad av metall tappar sin härdighet.

När det gäller just våtslipar är utbudet aningen mindre men är du ute efter den bästa våtslipen anser vi att du bör titta närmare på utbudet från Tormek. Just svenska Tormek har ett antal alternativ i sitt sortiment som anses vara marknadsledande. För denna guide har vi valt att presentera deras “värsting”, Tormek T-8. Detta är en mycket stark och innovativ våtslip som också har extremt bra omdömen.

Tormek T-8 är perfekt för slipning av alla eggverktyg. Den har en oslagbar precision för universalstödet. Det unika drivsystemet garanterar ett konstant varvtal samtidigt som den klarar av hög belastning. Allt som rör Tormek T-8 präglas av kvalité och denna våtslip har också en garanti på hela 8 år. Så är du ute efter en våtslip kommer det vara svårt att hitta ett bättre alternativ. Tyvärr är detta också en dyr maskin men har du ett kontinuerligt behov kan det ändå vara det bästa alternativet.

Bosch GBG 60-20

Effekt: 600 W Varvtal: 3600 v/min Slipskiva-Ø: 200 mm Oscillationsfrekvens obelastad: 3600 v/min Slipskiva tjocklek: 25 mm Skivhåls-Ø: 32 mm Kornstorlek: 24 Längd: 370 mm Bredd: 230 mm Höjd: 260 mm Vikt: 15,0 kg

Bosch GBG 60-20

Som vi redan nämnt har Bosch flera alternativ när det gäller bänkslipmaskiner. Bosch GBG 60-20 är för dig som behöver lite extra effekt och vill ha det absolut bästa som erbjuds. Bosch GBG 60-20 är utrustad med en mycket kraftfull induktionsmotor med en effekt på 600 W som kan generera varvtal upp 3 600 varv per minut. Betydligt snabbare än många andra ledande bänkslipmaskiner.

I jämförelse med Bosch GBG 35-15 är även slipskivans diameter aningen större på Bosch GBG 60-20. Den är också betydligt tyngre vilket bidrar till att detta är mer ett stationärt verktyg som du inte gärna vill flytta på allt för ofta. Hjulbyte på Bosch GBG 60-20 är dock enkelt och det finns få bänkslipmaskiner som kan erbjuda bättre förutsättningar för precisionsjobb.

Bosch GBG 35-15 har styrkan och säkerheten som många yrkesanvändare efterfrågar från en bänkslip. Den har också väldigt goda omdömen. Inte minst på Amazon. Det är dock ett relativt dyrt alternativ och det finns billigare modeller som antagligen kan lösa de uppgifter som du behöver hjälp med.

Vanliga frågor om bänkslipar

Om du letar efter en bra bänkslip eller våtslip kan det säkert finnas ett par obesvarade frågor inför ditt val av modell. Här försöker vi svara på några av de vanligaste funderingarna.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en bänkslip?

Det kanske viktigaste att tänka på innan du köper en bänkslip är att kartlägga dina behov och förutsättningar. Önskar du kunna genomföra lite tyngre sliparbeten är det exempelvis viktigt att du väljer en modell med en tillräckligt stark motor. 

När det gäller dina förutsättningar tänker vi inte enbart på budget utan även på var du planerar att placera din bänkslip. Bänkslipmaskiner kan vara både tunga och högljudda. Så säkerställ att du väljer ett alternativ som passar in i din verkstad, garage eller där du planerar att ställa den.

Slutligen rekommenderar vi att du väljer en modell från ett välrenommerat varumärke. Det finns vissa risker med att använda en bänkslip och det är därför viktigt att den är utrustad med nödvändiga säkerhetsfunktioner. Men även om din bänkslip är utrustad med stängd skyddsskärm och gnistskydd är det viktigt att du alltid bär skyddsglasögon när du använder den.

Vilka tillbehör finns det till en bänkslip?

Till de flesta bänkslipar finns det ett antal tillbehör som kan vara anpassade för olika uppgifter. Till att börja med finns det olika grova slipstenar där exempelvis slipning av glas kräver en finkornig slipsten. Det finns även stålborstar till bänkslipar som kan vara mycket användbara för borttagning av rost. Har du inte redan en polermaskin finns det dessutom tillbehör till bänkslipmaskiner som kan hjälpa dig lösa uppgiften.

När behövs en bänkslip?

Många använder sin bänkslipmaskin uteslutande för slipning av diverse verktyg och utrustning. Det finns dock betydligt fler potentiella användningsområden. Ett exempel är efterbearbetning av diverse material. Det kan handla om slipning av både glas och trä eller polering av mängder av varierande material. Med rätt tillbehör kan den även användas för att effektivt avlägsna rost.

Vad kostar en bra bänkslip?

Som med så många andra verktyg och maskiner får du lite vad du betalar för. Det är fullt möjligt att köpa en bänkslip för under tusenlappen. Men om du vill ha styrka och kvalité behöver du räkna med en kostnad mellan 2 – 3 000 kr. Är du ute efter en bättre våtslip kan det bli ännu lite dyrare.

Vilka tillverkare av bänkslipmaskiner är populära?

Utbudet av olika bänkslipmaskiner är inte enormt. Större varumärken som Bosch och Makita har dock flera alternativ i sina respektive sortiment. Det finns även mindre aktörer som exempelvis Holzman, Ironside och Pela som erbjuder bra alternativ. När det gäller våtslipar är Tormek det varumärke vi rekommenderar. De må kosta lite mer men kvalitén är i princip oslagbar.

Källor & Test – Bänkslip

Vi har inte lyckats hitta något större oberoende test av bänkslipmaskiner. Vi har därför valt att inte utnämna en modell som “bäst i test”. Istället har vårt urval av de alternativ vi presenterar här primärt styrts av kundomdömen och ett antal mindre tester och recensioner. Exempel på källor redovisas nedan:

  • Omdömen – Bristen på tester av bänkslipar har bidragit till att vi granskat tillgängliga kundomdömen lite extra noga. Våra primära källor för omdömen har varit Amazon och TrustPilot. På Amazon finns det tusentals värdefulla omdömen och recensioner av mängder av olika bänkslipmaskiner. Enligt oss kan dessa omdömen från faktiska användare vara minst lika värdefulla som större tester.
  • YouTube – Även YouTube har varit en värdefull källa för denna guide. Det finns nämligen mängder av entusiaster som där publicerar både recensioner och tester av bänkslipar. Ett exempel (som du kan se nedan) är Diy Tools & Stuffs test av Makita GB801.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 6

Inga betyg ännu