Bordscirkelsåg – Bäst i test

En bordscirkelsåg kan vara en central maskin för många hemmasnickare. Här går vi igenom några av de populäraste alternativen som finns tillgängliga på marknaden idag.

🏅Vårt val

Bordscirkelsåg bäst i test

DeWalt DWE7492

Bästa pris hos:

🔔 Batteri

Bordscirkelsåg batteri

Milwaukee M18 FTS210

Bästa pris hos:

🔔 Populär

Klyvsåg test

Metabo TS 254

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Test av bordcirkelsågar

Bosch GTS 10 XC

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Bordscirkelsågar utifrån test & omdömen

En bordscirkelsåg är i princip en klyvsåg som erbjuder en mycket högre grad av stabilitet för sågning av trä. Som en snickare eller hemmafixare kan denna såg vara din bästa vän när det är dags för att klyva plankor eller såga lister. Eftersom bordscirkelsågen möjliggör för raka snitt med hög precision är detta en mycket populär såg som även har en del andra användningsområden. Den fungerar exempelvis även utmärkt för diverse kapningar. En bordscirkelsåg kan dock vara både stor och tung och det är inte alla som har platsen som behövs för denna maskin.

Här har vi valt att titta på några av de bästa bordscirkelsågarna på marknaden. De är alla kompakta alternativ som fungerar såväl i snickeriet som i den lite mindre hobbyverkstaden. Vissa av alternativen har fått utmärkelsen “bäst i test” medans andra har fått goda användaromdömen. Vår förhoppning är att vi kan vägleda våra läsare till ett bra val som möter deras behov samtidigt som det ligger inom ett rimligt pris.

DeWalt DWE7492

Klingdiameter: 250 mm Klinghålsdiameter: 30 mm Geringskapacitet: 45° Max klyvbredd höger: 825 mm Max sågdjup i 90°: 77 mm Max sågdjup i 45°: 55 mm Ljudeffekt: 105.2 dB(A) Längd: 680 mm Höjd: 330 mm Vikt: 26,5 kg

DeWalt DWE7492

DeWalt har ett flertal olika alternativ när det gäller bordscirkelsågar. Genom åren har flera av dem presterat bra i tester och i vissa fall utnämnts till “bäst i test”. Från DeWalts sortiment har vi valt att presentera Dewalt DWE7492. Den primära anledningen till att valet föll på denna modell är att den fått väldigt goda användaromdömen och recensioner. På Amazon har den exempelvis 4,5 av 5 i betyg vilket gör att den är en av de högst rankade bordscirkelsågarna trots ett relativt högt pris.

När det gäller specifikationerna för denna kompakta bordscirkelsåg har den en kraftfull motor på 2000 W. Motorns kapacitet gör det möjligt att även klyva lite hårdare träslag. Det gjutna aluminiumbordet är planfräst vilket är en garant för hög precision. Sågen väger 26,5 kg vilket gör det till en bärbar bordscirkelsåg. Perfekt för dig som kanske inte har plats för ett större stationärt alternativ. Klingans diameter är 250 mm och den har en geringskapacitet på 45°.

Utöver sin styrka har denna modell flera praktiska och användbara funktioner. Den har exempelvis ett AirLock-kompatibel dammutsug för en dammfri arbetsplats. Dewalt DWE7492 har även en stålbur som skyddar sågen mot slag och stötar samt glasfiberförstärkt hölje och skyddsram. 

Dewalt DWE7492 är en mycket gedigen bordscirkelsåg som uppskattas av både professionella snickare som hemmafixare. Den är dock relativt dyr. Om du känner dig osäker på hur ofta du har ett behov av en bordscirkelsåg kan det finnas billigare alternativ som är mer lämpade för dig. Om du däremot vill ha den bästa bordscirkelsågen tycker vi att Dewalt DWE7492 är en modell du bör överväga.

Du kan vara säker på att detta är en utmärkt såg med massor av väl genomtänkta funktioner. Du kommer inte bli besviken.

Franco, Amazon

Milwaukee M18 FTS210-121B

Obelastad hastighet: 6300 varv/min Diameter, klinga: 210 mm Geringskapacitet: 47° Klyvbredd, max: 622 mm Volt (V): 18 Vikt (med batteri): 22.3 kg

Milwaukee M18 FTS210-121B

Även Milwaukee har ett flertal olika alternativ när det gäller bordscirkelsågar. För denna guide har vi valt att presentera Milwaukee M18 FTS210-121B. En av anledningarna till att vi valt att presentera just denna modell är att den är batteridriven. Den har dessutom fått väldigt goda omdömen och presterat bra i tester av bordscirkelsågar.

Trots att Milwaukee M18 FTS210-121B är batteridriven har den kraften att såga med samma resultat som de bästa nätdrivna alternativen. Den har också kapaciteten att såga nästan 1200 m av 19 mm OSB-skivor på en enda batteriladdning (12.0 Ah). Har du redan kompatibla batterier från Milwaukee är det dessutom ett mycket prisvärt alternativ enligt oss.

Utöver kraften har Milwaukee M18 FTS210-121B en maximal klyvbredd på 622 mm. Den är utrustad med parallellanslag med kugghjulsjustering och en klinga med en diameter på 210 mm. Klingan möjliggör för 63 mm djupa snitt i 90 grader. Den totala vikten (inklusive batteri) är 22,3 kg. Med bärhandtagen kan du med andra ord flytta denna bordscirkelsåg relativt enkelt. När det gäller dammuppsamling har Milwaukee en utsugsadapter som passar till alla dammsugare från Milwaukee. Ett bra och prisvärt alternativ enligt oss. Speciellt om du letar efter en batteridriven bordscirkelsåg.

Metabo TS 254

Nominellt upptagen effekt: 2 000 W Tomgångsvarvtal: 4 200 /min Arbetshöjd: 850/355 mm Såghöjd: 0 – 87 mm Max såghöjd 90°/45°: 87/50 mm Max snittbredd på parallellanslaget: 630 mm Max materialbredd på vinkelanslag: 200 mm Såghastighet: 56 m/s Sågklinga: 254 x 30 mm Sågklingans svängningsområde: -1,5 – 46,5° Kabellängd: 3,1 m Mått: 740 x 750 x 355 mm Vikt: 33,4 kg

Metabo TS 254

När det gäller olika sågar av hög kvalité utmärker sig ofta varumärket Metabo. De har bland annat både sänksågar och bandsågar som utsetts till “bäst i test” av olika aktörer. När det gäller bordscirkelsågar är deras mest framträdande modell Metabo TS 254. Denna modell har bland annat granskats av Gör Det Själv i deras stora test av bordcirkelsågar. Utöver bra testresultat har den även mycket goda användaromdömen.

Metabo TS 254 är utrustad med en motor på 2 000 W och en 254 mm klinga. Dess maximala klyvbredd är 630 mm och den har parallellanslag med dubbelfäste. Utöver att vara en mycket kompakt såg med infällbart understativ har den flera praktiska och användbara funktioner. Den har exempelvis motorbroms för snabbstopp och skydd mot återstart. Metabo TS 254 möjliggör även för bordsbreddning och bordsförlängning för en större arbetsyta vid behov.

Med en relativt låg vikt på 33 kg och trolleyfunktion är Metabo TS 254 en mycket mobil bordscirkelsåg. Perfekt för både byggarbetsplatsen eller verkstaden i hemmet. Den uppfattas även som tystgående. Något som inte kan påstås om flera andra alternativ.  Metabo TS 254 är, enligt oss, ett säkert val för dig som är lite osäker kring vilken bordscirkelsåg som passar dina behov bäst.

Bosch GTS 10 XC

Nominellt upptagen effekt: 2 100 W Bordsstorlek: 584 x 759 mm Varvtal obelastad: 3 200 varv/min Klingdiameter: 254 mm Klinghålsdiameter: 30 mm Lutningsinställning: 47° vänster,  1° höger Max kapkapacitet höger: 635 mm Max kapkapacitet vänster: 250 mm Vikt: 35 kg Mått (LxH): 775 x 343 mm

Bosch GTS 10 XC

Om du är ute efter den bästa bordscirkelsågen kan det vara värt att titta lite närmare på Bosch GTS 10 XC. Denna modell ingår i serien Bosch Professional och riktar sig primärt mot yrkesmänniskor. Den kostar också därefter. Men utöver den kvalité som är förknippad med Bosch finns det goda anledningar till den extra kostnaden. Bosch GTS 10 XC har nämligen mängder av praktiska funktioner som särskiljer den från många lite billigare alternativ.

Bland den funktionalitet du får med Bosch GTS 10 XC märks bland annat:

 • Motorbroms 
 • Startströmsbegränsning
 • Överlastskydd 
 • Självinställande parallellanslag 
 • Inbyggd skjutslid
 • Bordsbreddning och förlängning
 • Anslutning för dammutsug på klingskyddet
 • 24-tandad HM-sågklinga 
 • Pre-Cut Locator-funktionen för exakt markering av såglinjen
 • Inbyggt bärhandtag

Utöver mängder av praktisk funktionalitet är Bosch GTS 10 XC en mycket stark bordcirkelsåg som klarar att såga även lite hårdare träslag. Om du däremot enbart är ute efter att ibland klyva exempelvis plywoodskivor finns det betydligt billigare alternativ som antagligen löser uppgiften lika bra.

Grymt stabil maskin! Kan bli större genom olika förlängningar. Motor stannar snabbt. En riktigt bra och gedigen maskin.

Janne, TrustPilot

Vanliga frågor om bordscirkelsågar

Om du fortfarande känner dig osäker kring vilken den bästa bordscirkelsågen är för dig kan det vara fördelaktigt att läsa igenom svaren på några av de vanligaste frågorna nedan:

Vad bör jag tänka på innan jag köper en bordscirkelsåg?

Det finns inte ett enormt utbud av bordscirkelsågar. Däremot kan det finnas ganska stora skillnader mellan olika alternativ. För att finna den bästa bordscirkelsågen för dig finns det vissa faktorer vi rekommenderar att du har i åtanke innan du gör ditt val:

Kraft – Själva motorkraften är onekligen en mycket viktig faktor att ha i åtanke innan du väljer bordscirkelsåg. Mindre bordscirkelsågar med svagare motorkraft har inte alltid kapaciteten att klyva hårdare träslag. Samtidigt blir sågen dyrare ju starkare motor den är utrustad med. Om du redan vet med dig att du primärt kommer såga spånskivor och plywood finns det såklart ingen anledning att betala för extra kraft.

Bärbar eller stationär – Bordscirkelsågen var tidigare i regel en stationär maskin. Numera finns det flera kompakta och bärbara bordscirkelsågar. Utvärdera därför om du har platsen för en stationär maskin. Om det är ett bärbart alternativ som lockar kan det vara värt att kontrollera vikten på bordscirkelsågen. För även om de anges som bärbara alternativ kan de fortfarande väga en hel del.

Bordsstativ – Många bordscirkelsågar säljs tillsammans med ett bordsstativ. Inte alla har ett behov för detta men det kan vara värt att kontrollera om det finns ett specifikt stativ för den modell du är intresserad av. Det kan ju komma en tid framöver då du vill komplettera sågen med ett stativ.

Bordsförlängare – Om du väljer en kompakt och mindre bordscirkelsåg kommer det finnas vissa begränsningar. Tror du dig ha behov för att såga större bitar kan det därför vara värt att kontrollera om modellen du är intresserad av har en bordsförlängare eller om detta går att köpa vid sidan av.

Dammuppsamling – Oavsett om du kapar skivmaterial eller klyver plankor kommer det generera både sågspån och damm. Olika bordscirkelsågar har olika lösningar för dammuppsamling. Vissa har möjlighet att kopplas upp mot industriella dammuppsamlingssystem medans andra har betydligt enklare lösningar. Kontrollera därför vad som gäller för den modell du är intresserad av.

Vilka säkerhetsaspekter bör jag ha i åtanke när jag använder min bordscirkelsåg?

En bordscirkelsåg är en kraftfullt maskin som bör respekteras. Speciellt om du inte har någon tidigare erfarenhet. Till att börja med rekommenderas att du alltid använder hörselskydd. Det kan även vara en bra idé att skydda ögonen då sågen kan generera flisor och annat som kan vara potentiellt farligt för dina ögon. Du bör dessutom också ha koll på säkerhetsbrytaren på din bordscirkelsåg så att den inte startar oavsiktligt. Men det kanske bästa säkerhetstipset är att noggrant läsa igenom manualen innan du börjar använda din såg. Gärna två gånger.

Vilka tillverkare av bordscirkelsågar är populära?

Det finns få tillverkare som är specialiserade på just bordscirkelsågar. Istället är det de stora varumärkena som dominerar marknaden. Vi tänker i första hand på Bosch, Milwaukee, Metabo, DeWalt och Ryobi. Några av dem har flera olika alternativ i sina sortiment. Vissa har även batteridrivna bordscirkelsågar.

Kan jag köpa min bordscirkelsåg online?

Självfallet går det bra att köpa din bordscirkelsåg online. Men tänk på att bordscirkelsågen både är skrymmande och relativt tung. Glöm därför inte att kontrollera butikens fraktvillkor och om de står för kostnaden för en eventuell retur.

Hur mycket kostar en bra bordscirkelsåg?

Kostnaden för en bordscirkelsåg kan variera relativt mycket. Det finns stora stationära alternativ som är väldigt starka och följaktligen väldigt dyra. Letar du efter en kompakt och bärbar bordscirkelsåg från ett bra märke får du räkna med en kostnad på mellan 8 – 10 000 kr.

Källor & Test – Bordscirkelsåg

Normalt granskar vi ett flertal olika tester och fokuserar på alternativ som fått utmärkelsen “bäst i test”. När det gäller just bordscirkelsågar finns det dock relativt få större tester som är utförda av oberoende aktörer. För vårt urval har vi därför behövt komplettera med andra källor. Exempel på källor för denna guide listas nedan:

 • Gör Det Själv – Bordscirkelsågen är ett nischat verktyg och det finns få större och oberoende tester av denna typ av såg. Gör Det Själv testade dock fem bordscirkelsågar under 2024. I deras test granskade de sågarnas styrka, precision, funktioner och helhetsintrycket. Bland de testade alternativen fanns bland annat Metabo TS 254 som fick goda betyg. Klicka här för att läsa det kompletta testet och vilken bordscirkelsåg som de utsåg till “bäst i test”.
 • Omdömen – Bristen av större tester av bordscirkelsågar har bidragit till att omdömen har varit en betydande faktor när det gäller vårt urval. Vi har gått igenom mängder av recensioner och omdömen på bland annat TrustPilot och Amazon. Just omdömen anser vi vara en ypperlig källa för att hitta både för- och nackdelar med olika produkter.
 • YouTube – Utöver diverse kundomdömen finns det mängder av genomgående recensioner och tester av specifika bordscirkelsågar på YouTube. Dessa recensioner har till viss del styrt vårt urval. Nedan kan du se Skill Builders mycket noggranna test och recension av Milwaukee M18 FTS210-121B.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 8

Inga betyg ännu