Dra nytta av resterna från din trädgård

Även vid trädgårdsarbete är det viktigt att se till helheten. Först och främst kommer förstås att trädgården ska vara fin och välskött men det är också viktigt att tänka ett steg till, hur kan man till exempel använda trädgårdsavfall på ett sätt som gynnar trädgården istället för att bli ett bekymmer. En kompostkvarn kan vara en viktig del av en sådan helhetssyn på trädgården.

En kompostkvarn är, precis som hörs på namnet, en kvarn för komposten. En kompostkvarn är helt enkelt en kvarn som mal sönder det trädgårdsavfall som ska placeras i eller på komposten. Självklart behöver inte till exempel gräs malas sönder innan det placeras på komposten men mycket annat trädgårdsavfall komposteras mycket effektivare om det först mals ned. Ett exempel på trädgårdsavfall som med fördel mals ned av en kompostkvarn är kvistar, som annars ofta torkar och då inte multnar som man tänkt sig. Förutom att den som använder en kompostkvarn slipper att åka till återvinningscentralen med avfallet så gynnar en kompostkvarn den egna trädgården, som tillförs fräsch jord från komposten, och miljön, som tjänar på att avfall återvinns cirkulärt istället för att till exempel brännas.

Kompostkvarnens funktion

Makita UD2500 kompostkvarn

Grundfunktionen hos en kompostkvarn är att den maler ned trädgårdsavfall så att detta avfall kan komposteras snabbare. Det finns många olika kompostkvarnar från många olika tillverkare men i normalfallet ligger priset på en bra kompostkvarn någonstans mellan tvåtusen och femtusen kronor.

Det finns flera typer av kompostkvarnar, både avseende tekniken för själva kvarnen och hur kompostkvarnen drivs. Vissa typer av kompostkvarnar flisar sönder trädgårdsavfallet med knivar medan andra maler sönder avfallet med valsar. Vardera teknik har sina fördelar, vilka vi kommer att gå igenom nedan. När det gäller driften så finns kompostkvarnar både med eldrift och med bensindrift. Eldrift blir allt vanligare allteftersom redskapsbranschen anpassar sig till miljökraven.

De två olika sätten som kompostkvarnar arbetar är att de antingen maler ned trädgårdsavfallet med valsar eller flisar det med knivar. När avfallet mals ned med valsar så går maskinen tystare och är lättare att jobba med medan de kvarnar som å andra sidan använder knivar för att flisa avfallet arbetar snabbare, mer effektivt och ger ett mer finfördelat komposteringsmaterial. Nackdelen med knivarna är dock att de måste slipas eller bytas efter ett visst antal timmars arbete.

Kompostkvarnar är miljövänliga

Slutligen är kompostkvarnar väldigt miljövänliga trädgårdsredskap, särskilt då de eldrivna. Genom att använda en kompostkvarn så blir trädgården helt cirkulär. Den som arbetar med en kompostkvarn i trädgården blir av med sitt trädgårdsavfall samtidigt kom avfallet komposteras och därmed kan användas som jord igen. Det är precis den typen av cirkulärt användande av resurser som är så viktigt för att spara klimatet.

Sammanfattningsvis är kompostkvarnar ett mycket bra redskap för den som vill ha en välskött trädgård och samtidigt måna om både klimatet och sin egen tid. Med en kompostkvarn får man undan trädgårdsavfallet direkt och slipper åka till återvinningscentralen, man får ny och fräsch jord från komposten samtidigt som man sparar miljön. En kompostkvarn som trädgårdsassistent är tre fullträffar med andra ord.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu