Elscooter – Bäst i test

En elscooter kan vara ett väldigt praktiskt färdmedel. Fler inser fördelarna med att äga en egen och vi har därför gått igenom det bästa alternativen på marknaden. De elsparkcyklar vi presenterar här har alla fått mycket goda omdömen och vissa har även tagit emot utmärkelsen som bäst i test.

🏅Bäst i test

Elscooter bäst i test

Mi Electric Scooter 1S

Bästa pris hos:

💛 Vårt val

Elsparkcykel bäst i test

Mi Electric Scooter Pro 2

Bästa pris hos:

🔔 Bästa barn

Elscooter för barn

E-way E250

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Bästa elscooter i test

Ninebot Max G30LE II

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Elscootrar utifrån test & omdömen

Runt om i Sverige fylls gatorna med elscootrar. Inte alla uppskattar hur de i vissa fall tagit över stadsbilden. Men många ser det som ett perfekt färdmedel som kan ersätta cykeln eller till och med kollektivtrafiken. Men att hyra en elscooter varje dag kan snabbt bli dyrt och det blir allt mer vanligt att äga sin egen elscooter. Så vilken är den bästa elscootern på marknaden idag? Som alltid beror det på dina behov, planerade användningsområden och budget. I fallet för elsparkcyklar är det också viktigt att vara medveten om vilka lagar som gäller för att få köra den på allmän väg.

Vi har här valt att utgå från popularitet, omdömen och resultat i tester av elscootrar. Vissa modeller har en maxhastighet på över 20 kilometer i timmen eller en motor med en effekt över 250 watt effekt. Det är viktigt att veta är att dessa alternativ inte längre klassas som en cykel och kan inte köras efter cykelregler.

Mi Electric Scooter 1S

Räckvidd: Upp till 30 km Hastighet: Upp till 25 km/h Motoreffekt: 250 W Maxvikt: 100 kg Däck: Luftfyllda gummidäck Hjul: 216 mm Handbroms: Ja Broms på bakhjulets skärm: Ja Bakre och främre lyktor: Ja Vikbar: Ja

Mi Electric Scooter 1S

Mi Electric Scooter 1S från kinesiska Xiaomi är en extremt populär elscooter som också har fått väldigt bra omdömen från konsumenter världen över. På Amazon finns exempelvis över 1 000 omdömen där majoriteten lyfter positiva egenskaper som enkelhet, batteritid och kvalité. Mi Electric Scooter 1S har också utmärkt sig i flera tester och flera oberoende aktörer har utnämnt denna elscooter till “bäst i test”. Det finns även flertalet genomgående recensioner som hyllar denna modell. Ett exempel är svensk M3 som rekommenderar Mi Electric Scooter 1S på grund av dess minimalistiska design, enkelhet att fälla ihop och abs-bromsar.

Denna elscooter har en räckvidd upp till 30 km och maxvikten är 100 kg. Den är utrustad med gummidäck, bakre och främre lyktor och den går snabbt att vika ihop. Enligt Xiaomi ska det inte behöva ta mer än 3 sekunder att vika ihop denna elsparkcykel. Ett påstående som stöds av omdömen och recensioner. Viktigt att påpeka är att Mi Electric Scooter 1S har en potentiell maxhastighet på 25 km/h vilket gör att den inte kan köras efter cykelregler.

Mi Electric Scooter 1S Nordic (20 km/h)

Eftersom Mi Electric Scooter 1S har en maxhastighet som ligger över 20 km/h erbjuder Xiaomi även ett “nordiskt alternativ” som är godkänd att användas på svenska vägar. Mi Electric Scooter 1S Nordic heter detta alternativ som bland annat blev Bäst-i-test.ses testvinnare när de utvärderade bästa lagliga elscootern för barn och vuxna. I deras test fick den positiv uppmärksamhet för dess räckvidd men kritik för dess fart i uppförsbackar.

Om du vill ha en populär testvinnare anser vi att Mi Electric Scooter 1S definitivt är ett alternativ du bör överväga. Om det sedan är den internationella versionen Mi Electric Scooter 1S eller Mi Electric Scooter 1S Nordic beror så klart på hur du planerar att köra. Om du exempelvis planerar att arbetspendla på allmänna vägar är Mi Electric Scooter 1S Nordic så klart att föredra.

Bra kvalitet! Det känns stabilt och skönt att köra!

Sofia, TrustPilot

Mi Electric Scooter Pro 2

Räckvidd: Upp till 45 km Hastighet: Upp till 25 km/h Motoreffekt: 300 W Maxvikt: 100 kg Däck: 8,5-tums luftfyllda däck Handbroms: Ja Broms på bakhjulets skärm: Ja Bakre och främre lyktor: Ja Vikbar: Ja

Mi Electric Scooter Pro 2

När det gäller elscootrar har Xiaomi snabbt blivit marknadsledande. Deras Mi Electric Scooter Pro 2 är ett mer kraftfullt alternativ och en vidareutveckling av testvinnaren Mi Electric Scooter 1S. Denna elscooter har en motoreffekt på 300 W, en maxhastighet upp till 25 km/h och räckvidd på hela 45 km. Denna elsparkcykel har också snabbt blivit ett av det absolut populäraste alternativen på den svenska marknaden.

Mi Electric Scooter Pro 2 är inte direkt billigt men å andra sidan får du en elscooter av mycket hög kvalité. Den är exempelvis tillverkad av stryktåligt flygplansaluminium. Dess komfort får också väldigt goda omdömen. En bidragande orsak till detta är säkerligen dess stötabsorberande 8,5-tums däck som möjliggör för en mjuk körupplevelse.

Denna elscooter är också utrustad med kinetisk teknologi, farthållare, starka bromsar och mycket mer. Via dess display (eller via Mi Home-appen) kan du sedan hålla koll på bland annat kvarstående kapacitet och din aktuella hastighet. En väldigt bra elscooter helt enkelt som även om den är dyr kan vara det bästa alternativet för vissa typer av konsumenter.

E-way E250

Räckvidd: Upp till 15 km Hastighet: Upp till 20 km/h Motoreffekt: 250 W Stigning: Upp till 10% Laddningstid: 300 minuter Maxvikt: 80 kg Däck: 6,5-tums Broms på bakhjulets skärm: Ja Vikbar: Ja

E-way E250

Även om en elscooter potentiellt kan vara ett färdmedel för arbetspendling är det kanske hos barn som elscootern blivit mest populär. Och när det gäller elscootrar finns det, enligt oss, vissa alternativ som är bättre lämpade för just barn. Det alternativ vi valt att presentera här är elscootern E-way E250. Anledningen till att vi valt just detta alternativ är en kombination av dess specifikationer, omdömen och resultat i tester av elsparkcyklar.

E-way E250 har en motoreffekt på 250W och en maxhastighet på 20 km/h. Detta innebär att den uppfyller kraven på en vanlig cykel. Ditt barn kan med andra ord köra denna elsparkcykel på samma sätt som andra cyklar. När det gäller säkerhet är den utrustad med LED-lampa, ringklocka, solida däck och broms på bakhjulets skärm.

Utöver lämpliga specifikationer har E-way E250 både goda omdömen och bra resultat i diverse tester. I Bäst-i-test.ses test rekommenderades den bland annat för lättare och kortare förare. Värt att observera är att E-way E250 har en relativt kort räckvidd (upp till 15 km) och en maxvikt på 80 kg. Faktorer som antagligen inte är en “dealbreaker” om du planerar att köpa en elsparkcykel till ditt barn.

Ninebot by Segway KickScooter Max G30LE II

Räckvidd: Upp till 40 km Hastighet: Upp till 25 km/h Motoreffekt: 350 W Stigning: Upp till 20% Laddningstid: 6,5 timmar Maxvikt: 100 kg Bromsar: Elektrisk (bak) och trumbroms (fram) Vikt: 18 kg Bakre och främre lyktor: Ja Däck: 10-tums Vikbar: Ja

Ninebot by Segway KickScooter Max G30LE

Om du är ute efter en riktigt kraftfull elscooter med hög kapacitet kan Ninebot by Segway KickScooter Max G30LE II vara det rätta alternativet för dig. Denna mycket populära modell har en räckvidd på upp till 40 km, maxhastighet på 25 km/h och med en motoreffekt på 350W klarar den stigningar på upp till 20% lutning. 

Ninebot by Segway KickScooter Max G30LE II är utrustad med pneumatiska däck på tio tum, bakre och främre lyktor och dubbla bromsar. Den är IPX5-klassad för vattentålighet och på färgskärmen (som sitter på styret) kan du se din hastighet, valt körläge, batteriets laddning och eventuellt underhållsbehov.

Specifikationerna för Ninebot by Segway KickScooter Max G30LE II har bidragit till att detta alternativ har blivit populärt för exempelvis arbetsresor. Viktigt att påpeka är att med en motoreffekt på över 250W och maxhastighet på över 20 km/h är detta en elscooter som inte klassas som en cykel enligt Transportstyrelsen.

Regler för elscooters och elsparkcyklar

Elscooters, eller elsparkcyklar som många kallar dem, är ett relativt nytt transportmedel och regler och lagar är inte alltid helt glasklara. Det som gör det aningen komplicerat är vilken fordonsklass elscootern tillhör. För att klassas som en cykel behöver den uppfylla följande krav:

  • Maxhastighet på 20 kilometer i timmen
  • Motor med max 250 watt effekt

Uppfyller din elscooter dessa krav klassas den som en cykel och kan därmed köras på samma sätt som andra cyklar. Det är med andra ord tillåtet att köra på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar. På samma sätt som för en cykel finns det krav på bromsar, ringklocka, fram- och baklyse samt reflexer om du kör i mörker.

Det finns dock flera elscootrar med högre maxhastighet och starkare motor för att kunna klassas som en vanlig cykel. Många är inte fullt medvetna om detta. Har din elscooter exempelvis en maxhastighet över 20 km/h får du inte köra den efter cykelregler. Det är just här det blir lite klurigt för att i dagsläget finns det egentligen inte någon fordonsklass för dessa fordon. Den fordonsklass som ligger närmast till hand är sannolikt moped. Som reglerna är nu menar dock Transportstyrelsen att dessa fordon inte får köras på allmän väg utan endast inom ett inhägnat område. Det finns dock förslag på att ändra på dessa regler men om dessa kommer antas är långt ifrån säkert.

Vanliga frågor om elscootrar

Om du går i tankarna kring att köpa en elscooter till dig eller ditt barn kan det säkert finnas en och annan obesvarad fråga eller fundering. Inte minst kring vilka regler som gäller. Vi har därför försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna som konsumenter har kring just elscootrar.

Får barn köra elscooter?

Absolut! Uppfyller elscootern kraven för att klassas som en cykel finns det idag ingen åldersgräns för att köra elscooter. Dock gäller lagen om krav på hjälm för barn under 15 år. Vilken ålder som är lämplig för att tillåta ett barn att köra en elsparkcykel är däremot aningen svår att svara på. Tänk på att det finns mindre alternativ med svagare motor som eventuellt kan vara ett alternativ om ditt barn är yngre.

Är det krav på hjälm när jag kör en elscooter?

Det krav som finns på hjälm när det gäller elscooter är för barn under 15 år. Är du äldre än så och elscootern klassas som en cykel finns det inga krav på hjälm. Sen är det ju så klart en bra idé att bära hjälm oavsett ålder. Speciellt om du kör på trafikerade vägar.

Är det tillåtet att åka flera personer på en elscooter?

Nej, det är inte tillåtet att åka flera personer på en elscooter. På samma sätt som en vanlig cykel är elscootern byggd för att en person ska färdas på den.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en elscooter?

Förhoppningsvis har du nu en bättre överblick kring vilka regler som gäller. Om du nu börjat undersöka vilken elscooter som passar dig bäst rekommenderar vi dig att börja med att kontrollera följande:

Räckvidd – Med räckvidd menar vi den sträcka elscootern klarar av att åka på en laddning. Den angivna räckvidden kan skilja sig relativt mycket mellan olika modeller. Glöm därför inte att kontrollera hur långt din elscooter klarar av att åka. Observera även att den angivna räckvidden är en uppskattning. Din vikt och hur kuperat det är där du kör kommer påverka räckvidden. 

Laddtid – Om du planerar pendla längre sträckor eller använda din elscooter dagligen kan det vara värt att kontrollera den angivna laddtiden. Tyvärr kan vissa elscooters ta betydlig tid att ladda vilket kan innebära problem om den också har en kort räckvidd.

IP-klass – Vädrets makter är svåra att styra över och ibland kommer det att regna. Inte alla elsparkcyklar är lämpade för användning i regn. Det kan därför vara en bra idé att kontrollera vilken IP-klassning (skydd mot fukt) din elscooter har.

Typ av hjul – Det finns ganska stora variationer när det gäller hjul på elscootrar. Exempelvis finns det modeller som har terränganpassade hjul som bättre klarar av att köras på grus och till och med snö. Även storleken och typ av hjul kan påverka komforten rejält så glöm inte att kontrollera vilka typ av hjul den elscooter du är intresserad av har.

Bromsar – Som med alla fordon är det viktigt att ha bra bromsar. Det finns lite olika lösningar när det gäller bromsar på elsparkcyklar så glöm inte att kontrollera hur de fungerar på ditt kommande köp.

Maxhastighet och motorstyrka – Vi har gått igenom de grundläggande reglerna som gäller för att en elsparkcykel ska klassas som en cykel. Så glöm inte att kontrollera vad som gäller för den modell du är intresserad av. Idag är det maxhastighet och motorstyrka som styr fordonsklassningen men det kan vara värt att kontrollera om regler eller lagar är på väg att uppdateras.

Hur mycket kostar en bra elscooter?

Det finns numera relativt många alternativ att välja mellan. Priserna kan variera en del men räkna med en kostnad på 2 000 – 4 000 kr. Vad som styr priset är främst motorstyrka, material och teknologi. Planerar att du använda din elscooter dagligen kan det vara värt att lägga lite extra pengar.

Källor & Test – Elscooter

För att kunna presentera och rekommendera olika elsparkcyklar har vi tagit del av flera olika tester och använt oss av olika källor. Nedan har vi listat exempel på primära källor samt några av de tester som styrt vårt urval:

  • M3 – Svenska M3 har genomfört ett test av 6 olika modeller av elsparkcyklar. De har bland annat granskat dem utifrån hastighet, batteri och pris. En av de testade modellerna var Mi Electric Scooter 1S. Du kan läsa deras slutsatser här.
  • Bäst-i-test – Även sajten Bäst-i-test.se har granskat 4 olika lagliga alternativ för både vuxna och barn. Mi Electric Scooter 1S Nordic fick utmärkelsen “bäst i test” och E-way E250 böev särskilt rekommenderad för lättare förare. Du kan ta del av det kompletta testet här.
  • Transportstyrelsen – När det gäller lagar och regler som omfattar elsparkcyklar har vi primärt utgått från den information som finns tillgänglig på Transportstyrelsen hemsida.
  • YouTube – Utöver tester av elsparkscyklar har vi även gått igenom mängder av olika omdömen och recensioner av specifika modeller. En bra källa för recensioner har varit YouTube. Ett exempel är Xiaomifys granskning av Mi Electric Scooter 2S som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 10

Inga betyg ännu