Eltandborste – Bäst i test

En riktigt bra eltandborste är något som verkligen kan förbättra din tandhygien. De alternativ vi presenterar här har antingen fått utmärkelsen “bäst i test” eller tagit emot väldigt goda omdömen av sina användare.

🏅Bäst i test

Eltandborste bäst i test

Oral-B iO Series 9

Bästa pris hos:

💛 Populär!

Bästa eltandborsten

Oral-B iO Series 6

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig eltandborste

Jordan Clean Smile

Bästa pris hos:

🔔 För barn

Eltandborste för barn

Philips Sonicare Kids HX6322

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Eltandborstar utifrån test & omdömen

Eltandborstar har nu funnits under ganska många år. Det är dock först på senare år som de verkligen blivit populära och rekommenderade av många tandläkare och tandhygienister. Fördelarna är många och dagens eltandborstar är betydligt bättre än de första som nådde marknaden. Utbudet är också avsevärt mycket större och det är inte alltid självklart vilken den bästa eltandborsten är.

Vi har här valt att presentera ett varierat utbud av populära eltandborstar. Både för vuxna och barn. Vårt urval är grundat i tester av eltandborstar samt omdömen och recensioner. Vårt förhoppningen är att du hittar en modell som passar dig eller ditt barns behov samtidigt som den ligger inom ett rimligt pris.

Oral-B iO Series 9

Antal borstlägen: 7 Borstningslägen: Daglig rengöring, tandköttsvård, varsam, vitgörande, tungrengöring, intensiv, superkänslig Kontrollelement: Tryckknapp Indikatorer: Batterinivå, övertryck Skärm: Digital Batteriladdning: Ja Laddningstid: 3 timmar

Oral-B iO Series 9

När det gäller eltandborstar ligger märket Oral-B verkligen i framkant. Det har mängder av olika alternativ som både rekommenderas av tandläkare och som har utsetts till bäst i test. Vi har här valt att presentera Oral-B iO Series 9 som är en av deras premiummodeller. Denna eltandborste hör till en av de bäst säljande i Sverige idag och har också utsetts till bäst i test av flera aktörer. Exempelvis korade Råd & Rön Oral-B iO Series 9 till den bästa eltandborsten i ett test av över 20 modeller.

Oral-B iO Series 9 har i princip allt du kan tänka dig från en eltandborste idag. Den har exempelvis hela 7 olika rengöringslägen. Den är utrustad med 3D Teeth Tracking-teknologi och tandborsten använder 34800 mikrovibrationer per minut. Utöver detta har den tryckkontroll-system som hjälper dig med hjälp av färgsignaler på en LED-skärm för att se till att du borstar dina tänder lagom hårt. Om du borstar för hårt visas ett rött ljus och när du borstar med lagom tryck visar skärmen grönt. Självfallet har den också en timer som hjälper dig att hålla dig till den rekommenderade bortsningstiden.

Detta är en av de mest avancerade eltandborstarna på marknaden idag. Trots att den är förhållandevis dyr är den väldigt populär och en storsäljare. När vi har gått igenom omdömen av eltandborstar är det få alternativ som fått så bra betyg. Bland de få negativa omdömen vi har hittat nämns att den är relativt högljudd.

Oral-B iO Series 9 är som sagt relativt dyr. Men är du ute efter den absolut bästa eltandborsten kan detta vara rätt modell för dig. Just denna modell finns i färgerna svart, vit och rosa. Tycker du däremot att denna eltandborste är lite väl avancerad och kostsam finns det gott om andra alternativ. Inte minst från Oral-B.

Den är extremt enkelt att använda. Lite dyr men pengar väl spenderade. Jag rekommenderar den absolut!

Gio, Amazon

Oral-B iO Series 6

Antal borstlägen: 5 Borstningslägen: Daglig rengöring, tandköttsvård, varsam, vitgörande, djuprengöring Tidsinställningar: 2 min timer Indikatorer: Övertryck Strömkälla: Batteri Batteriladdning: Ja

Oral-B iO Series 6

Oral-B har som sagt ett flertal olika alternativ när det gäller elektriska tandborstar. En modell som inte riktigt kan mäta sig med Oral-B iO Series 9 är den något äldre Oral-B iO Series 6. Detta är dock fortfarande en mycket avancerad eltandborste som ligger lite bättre till rent prismässigt. Det är också en av de populäraste modellerna på marknaden idag och kan vara ett bra alternativ för dig som vill ha flertalet avancerade funktioner men inte vill spendera allt för mycket pengar.

Även om Oral-B iO Series 6 inte erbjuder all funktionalitet som Oral-B iO Series 9 har den 5 olika borstningslägen (daglig rengöring, tandköttsvård, varsam, vitgörande, djuprengöring). Det är även utrustad med en visuell timer som ger dig information om den rekommenderade borstningstiden. Dess LED-display indikerar också om du applicerar ett för högt tryck med en röd lampa. Samma lampa lyser grönt när det optimala trycket används.

I senare tester av eltandborstar har Oral-B iO Series 6 presterat bra men inte kunnat utmana som “bäst i test”. Men med tanke på priset tror vi ändå att detta kan vara ett intressant alternativ för många. Oral-B iO Series 6 har också fått väldigt goda omdömen från mängder av kunder. På Amazon har den exempelvis ett betyg på 4,5 av 5. Detta är bland de bästa betygen inom kategorin för eltandborstar.

Jordan Clean Smile

Borstlägen: 2 st Vikt: 0.36 kg Trycksensor: Ja Borstar: 1 st Bredd: 50 mm Djup: 160 mm Höjd: 260 mm Drifttid: 180 min

Jordan Clean Smile

De senare modellerna från bland annat Oral-B är både relativt avancerade och dyra. Så är du lite osäker på om en eltandborste är rätt för dig kan det säkert vara lockande att börja med ett lite billigare alternativ. Om så är fallet tror vi att Jordan Clean Smile kan vara en intressant eltandborste för dig.

Jordan Clean Smile är en eltandborste med roterande rörelser och två hastigheter, 8000 och 10000 varv per minut. Den är utrustad med en timer som hjälper dig att hålla den rekommenderade borsttiden på 2 minuter. Den har dessutom en trycksensor som lyser om du råkar trycka för hårt när du borstar dina tänder. I jämförelse med exempelvis Oral-B iO Series 9 saknar den dock flertalet olika borstlägen och har en aningen sämre batteritid.

Även om Jordan Clean Smile är långt ifrån den mest avancerade eltandborsten på marknaden underlättar den att göra tänderna riktigt rena. Den är dessutom billig vilket säkert är en anledning till dess popularitet. Men även om detta är något av en budgetmodell har den presterat riktigt bra i tester av eltandborstar. I Råd & Röns stora test var det bara Oral-Bs modeller som fick högre betyg. Jordan Clean Smile fick bland annat betyget 8 av 10 för rengöring och utmärkelsen “Bra köp”. Ett perfekt val för dig som letar efter en billig eltandborste.

Philips Sonicare Kids HX6322

Borstlägen: 2 Egenskaper: Intervalltidtagare Timer: 2 min Indikatorer: Batterinivå Kompatibel med smartphone: Ja Kommunikationsteknologi: Bluetooth Batteriteknik: Litiumjon Batteriladdning: Ja Batteritid: Upp till 3 veckor

Philips Sonicare Kids HX6322

Det är inte bara vuxna som kan dra nytta av en bra eltandborste. Letar du efter en bra eltandborste till dina barn finns det dock lite färre alternativ. En av de absolut populäraste modellerna är Philips Sonicare Kids HX6322. Just Philips har flera olika alternativ när det gäller eltandborstar. Både för vuxna och barn. 

Utöver att ha ett mjukt gummihandtag anpassat för barn har Philips Sonicare Kids HX6322 flera funktioner som gör denna eltandborste extra lämplig för just barn. Den kanske mest framträdande funktionen är dess app som finns för både iOS och Android. Sonicare for Kids-appen har en huvudkaraktär som heter Sparkly. Om barnen borstar sina tänder ordentligt blir Sparkly glad! Lite gulligt och ett enkelt sätt att göra tandborstningen lite roligare för ditt barn.

Det finns så klart andra alternativ när det gäller eltandborste för barn. Det finns dock få andra modeller som har så bra omdömen som Philips Sonicare Kids HX6322. På Amazon har denna eltandborste hela 4,7 av 5 i betyg och det är väldigt svårt att hitta missnöjda föräldrar. Utöver det extremt bra betygen är Philips Sonicare Kids HX6322 dessutom relativt billig. Så om du har svårt att få dina barn att borsta tänderna ordentligt kan detta vara den rätta eltandborsten för ert hushåll.

Vanliga frågor om eltandborstar

Om du aldrig använt dig av en eltandborste kan det säkert finnas en del funderingar kring nyttan av en och vilket modell som är den bästa för dig. Nedan har vi därför försökt svara på några av de vanligaste frågorna om eltandborstar.

Vilka fördelar finns det med en eltandborste?

Din finns många fördelar för din munhälsa med att använda en eltandborste i jämförelse med ett manuellt alternativ. Har du en oscillerande-roterande eltandborste bekämpar den exempelvis plack och diverse tandköttsproblem betydligt bättre än en manuell tandborste. Har den dessutom en trycksensor som visar om du borstar för hårt hjälper den dig att skydda ditt tandkött. Dessa fördelar, tillsammans med mängder av studier, är starka argument för att byta från en manuell tandborste till en eltandborste.

Vilka tillverkare av eltandborstar är populära?

Det finns numera mängder av alternativ när det gäller eltandborstar. De ledande tillverkarna är Oral-B och Philips. De har båda mängder av alternativ i olika prisklasser och med varierande funktionalitet. De har dessutom alternativa modeller för både barn och vuxna.

Hur bör jag tänka kring val av eltandborste?

Det finns som sagt en del olika alternativ idag när det gäller eltandborstar och det kan vara bra att ha koll på hur de skiljer sig åt. Nedan listar vi ett par aspekter som kan vara värda att utvärdera innan du väljer vilket eltandborste att köpa.

Borstningslägen – I princip alla eltandborstar har flera olika så kallade borstningslägen. Enkelt förklarat är det olika hastigheter på borsthuvudet. Enklare modeller har i regel två olika borstningslägen. Mer avancerade modeller kan ha betydligt fler med specifika borstningslägen för exempelvis tandköttsvård och tungrengöring.

Trycksensor – Bättre eltandborstar har en trycksensor. Denna visar om du applicerar för mycket eller för lite tryck när du borstar dina tänder. Mer avancerade modeller varnar dig för detta på en tydlig LED-display.

Timmer – De flesta, men inte alla, eltandborstar har också en timmer. Timmern håller koll på tiden så att du inte fuskar och borstar för kort tid. Vissa modeller har även timmer för olika intervaller så att du verkligen borstar alla dina tänder tillräckligt länge.

App – Dagens bättre eltandborstar har inte sällan även stöd för olika appar. Om du är intresserad av att ta hjälp av en app för din tandborstning rekommenderar vi att du kontrollerar att tandborsten är kompatibel med just din smartphone.

Batteritid – Slutligen rekommenderar vi att du kontrollerar tandborstens batteritid. Just batteritiden och laddningstiden kan skilja sig ganska mycket åt mellan olika modeller. Om du exempelvis reser mycket kan det vara värt att betala lite extra för en eltandborste med lite längre batteritid.

Hur mycket kostar en bra eltandborste?

Kostnaden för en eltandborste kan variera relativt mycket. Det går att hitta helt ok alternativ för runt 500 kr. Vill du ha en lite mer avancerad modell som kanske fått utmärkelsen “bäst i test” får du räkna med en kostnad strax under 2 000 kr.

Kan jag köpa min eltandborste online?

Det går självfallet bra att köpa din eltandborste online. De populäraste modellerna från exempelvis Oral-B och Philips säljs av mängder av återförsäljare online. Så glöm inte att jämföra priser och erbjudanden innan du genomför ditt köp.

Källor & Test – Eltandborste

För denna guide har vi använt oss av ett flertal olika källor och tester som grund för vårt urval av eltandborstar. När det gäller specifikationer har vi primärt använt oss av information från tillverkare och återförsäljare. Nedan har vi listat ett par exempel:

  • Råd & Rön – Vi har gått igenom flera tester av eltandborstar. Det mest heltäckande, enligt oss, är genomfört av Råd & Rön under 2023. Då testade de hela 21 olika modeller. Deras “Bäst i test” blev Oral-B iO Series 9. Även Jordan Clean Smile fick väldigt goda betyg i detta test. Vill du ta del att deras fullkomliga resultat hittar du dem här.
  • Omdömen – Utöver tester av eltandborstar har kundömden varit viktiga för vårt urval. När det gäller just omdömen har framför allt Amazon varit en viktig källa. Flera modeller har hundratals omdömen och recensioner från faktiska användare. En perfekt källa, enligt oss, om man letar efter en bra eltandborste.
  • YouTube – Vi har även tagit del av diverse recensioner av populära modeller på YouTube. Ett exempel är Electric Teeths recension av Philips Sonicare Kids HX6322 som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 10

Inga betyg ännu