Fogpistol – Bäst i test

En bra fogpistol både förenklar och snabbar på arbetet. Har du stora fogningsarbeten framför dig kan det därför vara värt att investera i en batteridriven fogpistol. Arbetet blir både lättare och resultatet jämnare. Här tittar vi närmare på populära alternativ som fått bra omdömen och presterat bra i tester av fogpistoler.

🏅Vårt val

Fogpistol bäst i test

Makita DCG180

Bästa pris hos:

💛 Populär

Fogspruta test

Milwaukee M12 PCG/310C

Bästa pris hos:

🔔 För proffs

Batteridriven fogpistol

DeWalt DCE560N

Bästa pris hos:

🔔 600 ml

Jämförelse av fogpistoler

Bosch GCG 18V-600

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Fogpistoler utifrån test & omdömen

Det finns många olika sorters av fogpistoler eller fogsprutor som vissa kallar dem. Den kanske vanligaste sorten är manuella fogpistoler. Dessa är också de billigaste och det kan krävas en hel del övning för att resultatet ska bli bra. Det finns även tryckluftsdrivna alternativ som kräver att du har en kompressor. Slutligen finns det batteridrivna fogpistoler som vi har valt att fokusera på här.

Med en batteridriven fogpistol blir det betydligt enklare att få en jämnare fog än med ett manuellt alternativ. Det går också snabbare och spillet blir mindre. Det alternativ vi presenterar här har alla utmärkt sig i antingen tester av fogpistoler eller genom mycket goda omdömen och recensioner. De skiljer sig dock en aning åt gällande pris, storlek på patron och funktionalitet. Vår förhoppning är att du ska hitta ett alternativ som passar just dina behov och budget.

Makita DCG180

Tubhållare: 310 ml Variabel hastighetskontroll: Ja Matning: 0-28 mm/s Max tryckkraft (N): 5000 Spänning: 18V Vikt med batteri: 2,7 kg Mått (LxBxH): 538 x 108 x 281 mm

Makita DCG180

Makita DCG180 är en fogpistol på 18V och med en 310 ml tubhållare. Den har en maximal tryckkraft på 5000 N och den är också utrustad med variabel hastighetskontroll och droppspärr. Fogpistolens hastighetsjustering möjliggör för bättre finjustering av tryckhastigheten vid exempelvis start och i hörn. I jämförelse med en manuell fogspruta kommer denna fogpistol göra det betydligt enklare för dig att lägga jämn fog utan spill.

Denna fogpistol har också annan funktionalitet som kan vara mycket användbar. Exempelvis är den utrustad med LED-belysning. Mycket praktiskt om du lägger fog i lite mörkare utrymmen. Den har även en indikator som blinkar om den är på väg att överbelastas. Har du redan andra batteridrivna verktyg från Makita kan det vara så att du sen tidigare har kompatibla batterier. Kan du köpa denna fogpistol naken (utan batterier) är den mycket prisvärd och ett populärt val hos både hemmafixare och yrkesanvändare.

Makita har flera andra alternativ när det gäller fogpistoler. När det gäller batteridrivna alternativ faller dock vårt val på Makita DCG180. Att vi valt just denna fogpistol grundar sig främst i dess popularitet och de goda omdömen den fått från både yrkesanvändare och hemmafixare. Den är dessutom relativt billig. I alla fall i jämförelse med andra batteridrivna fogpistoler på marknaden idag.

Jag är plattsättare och använder den varje dag och är mycket nöjd.

Johan, Amazon

Milwaukee M12 PCG/310C

Tubhållare: 310ml Antal hastigheter: 6 Batterityp: Li-ion Felmarginal vibrationsnivå: 1.5 m/s² Max tryckkraft: 1780 N Spänning: 12V

Milwaukee M12 PCG/310C

Om du letar efter bra batteridriven fogpistol för fogmassa, silikon eller lim kan Milwaukee M12 PCG/310C vara ett intressant alternativ för dig. Denna fogpistol på 12V och med 310 ml tubhållare har fått väldigt bra recensioner och omdömen vilket vittnar om både kvalité och prestanda. Just Milwaukee är också kända för sina batteridrivna verktyg så du kan känna dig trygg med att detta är en bra fogpistol.

Milwaukee M12 PCG/310C har en tryckkraft på upp till 1780 N och är utrustad med hastighetsreglering i 6 steg. De olika hastighetsinställningar möjliggör för bättre kontroll oavsett om du lägger silikon eller lim. Så fort du släpper strömbrytaren stannar den så att du kan undvika onödigt droppande. Den är också utrustad med LED-ljus och en stor och robust kolv som säkerställer att all fogmassa pressas ut ur patronen.

Milwaukee är som sagt ett mycket populärt märke med mängder av olika batteridrivna verktyg. Denna fogpistol passar till samtliga av deras Milwaukee M12 batterier. Har du redan ett sånt batteri är just denna fogpistol ändå relativt dyr. Speciellt om du jämför med manuella alternativ. Har du dock regelbunden användning av en fogpistol kan det definitivt vara värt den extra kostnaden.

DeWalt DCE560N

Spänning: 18V Storlek på behållaren: 300-310 ml Tryckkraft: 2500 N (254KG) Tryckhastighet: 51-533 mm/min Arbetslängd: 495 mm Höjd: 275 mm Vikt: 1.8 kg

DeWalt DCE560N

Även DeWalt har ett par intressanta alternativ när det gäller batteridrivna fogpistoler. Just DeWalt är primärt riktat mot yrkesanvändare men är också ett mycket populärt märke hos många ambitiösa hemmafixare. Deras DeWalt DCE560N är ett vanligt alternativ hos diverse hantverkare men kan vara ett bra alternativ för hemmafixaren som redan har kompatibla batterier från DeWalt. I alla fall om det finns ett regelbundet behov av en fogpistol.

DeWalt DCE560N har en maximal tryckkraft på 2500 N och en tryckhastighet på 51-533 mm/min. Den är självfallet utrustad med en variabel hastighetsreglering som hjälper dig kontrollera materialflödet. Som andra bättre fogpistoler har den också LED-belysning för att underlätta arbeten i mörka utrymmen.

Något som bidragit till denna fogpistols popularitet är dess ergonomiska egenskaper. Den är exempelvis utrustad med räfflat gummigrepp för en bekvämare användning. Den är också relativt lätt med en vikt på 1,8 kg (exklusive batteri). Bra egenskaper ifall du har ett behov för större och lite mer tidskrävande jobb. Har du däremot lite mer sporadiska behov av en fogspruta finns det nog billigare alternativ som är mer lämpliga.

Bosch GCG 18V-600

Spänning: 18V Fogutmatning: 9 mm/sek Tryck: 3,5 kN Max kapacitet: 600 ml Vikt utan batteri: 2,2 kg Variabel hastighetskontroll: Ja

Bosch GCG 18V-600

Lägger du regelbundet stora mängder fog kan det vara intressant med en fogpistol som möjliggör för påsar med 600 ml fogmassa. Dessa alternativ är så klart aningen dyrare men ska du foga mycket kan detta vara en bra investering som du i längden kan räkna hem. Vårt val inom detta segment av fogpistoler faller på Bosch GCG 18V-600.

Denna batteridrivna fogpistol, med en effekt på 18V, är kompatibel med samtliga Bosch 18V-batterier. Den är självfallet utrustad med droppspärr och justerbar hastighetsinställning med 9 olika lägen. Den har även skruvlock för enkelt byte av patroner och kan användas med alla patroner upp till 600 ml. Ett mycket bra val för den professionella användare som lägger mycket fog regelbundet.

Det främsta skälet till att vi här valt att presentera Bosch GCG 18V-600 är att denna fogpistol fått väldigt goda recensioner och omdömen. På Amazon har exempelvis över 60% av användarna gett den 5 av 5 i betyg. Den har också uppmärksammats i olika tester med positiv feedback. Just Bosch Professional är dessutom ett märke känt för kvalité och är väldigt populärt bland yrkesanvändare. Tyvärr också lite dyrare än många andra alternativ men väl värt investeringen om du gillar verktyg från Bosch.

Vanliga frågor om fogpistoler

Om du aldrig använt en fogpistol tidigare kan det säkert finnas lite osäkerhet kring vilken modell som passar dig bäst. Nedan försöker vi därför svara på några av de vanligare frågorna kring just val av fogpistol.

Vilka användningsområden har en fogpistol?

Allt från silikonfogar till målarfogar går med fördel att genomföra med en fogpistol. Du kan exempelvis använda den i hörn, skarvar vid golvlister och under taket innan målning. Även vid arbeten vid fönster eller badrum är det vanligt att du kommer ha en stor användning av en bra fogpistol. Nedan listar vi exempel på olika fogmassor du kan använda med din fogpistol:

– Akrylfogmassa
– Bitumen
– Brandfogmassa
– Byggfogmassa
– Glassilikon
– Polyuretanfogmassa
– Våtrumssilikon

Vilka fördelar finns det med en batteridriven fogpistol?

Med en batteridriven fogpistol kan du på ett mycket bättre sätt få ett jämnt flöde av fogmassa än med ett manuellt alternativ. Anledningen till detta är att bättre modeller har så kallad variabel hastighetsreglering. I jämförelse med en manuell fogspruta är det självfallet också mindre påfrestande då du inte manuellt behöver trycka ner handtaget. Vidare har bättre batteridrivna fogpistoler funktionalitet som droppspärr och LED-ljus. Mycket användbart om du tror att du kommer använda din fogpistol någorlunda regelbundet. Vet du däremot med dig att du antagligen bara behöver en fogpistol för ett enstaka mindre jobb kan det dock vara svårt att argumentera emot ett betydligt billigare manuellt alternativ.

Hur bör jag tänka kring val av fogpistol?

Behöver du lägga en enstaka fog går det säkert bra att köpa en manuell fogspruta. Har du dock ett större jobb framför dig tycker vi att du ska överväga ett batteridrivet alternativ. Lite beroende på vilken typ av fogmassa du planerar att använda rekommenderar vi att du kontrollerar vilken maximal tryckkraft fogpistolen har. Det kan också vara värt att utvärdera fördelarna med en modell som har en större kapacitet på upp till 600 ml. Vet du med dig att du kommer använda fogpistolen i mörka utrymmen är det så klart även värt att investera i en modell som har LED-belysning. Investerar du i en batteridriven fogpistol tycker vi definitivt att du ska välja en modell med hastighetsreglering. Batteridrivna alternativ kan dock kosta en del pengar. Äger du däremot redan kompatibla batterier blir det aningen billigare. Så det kan vara bra att kontrollera vilka batterier du redan har innan du köper din fogpistol.

Hur mycket kostar en fogpistol?

Det beror helt på vilken typ av fogpistol du behöver. Det finns enklare manuella alternativ för ett par hundralappar. Är du däremot ute efter en riktigt bra batteridriven fogpistol får du räkna med att betala kring 2 000 kr. Och då ingår i de flesta fall inte batteriet.

Kan jag köpa min fogpistol online?

Utbudet av olika typer och märken av fogpistoler är numera stort. Ingen fysisk handel har möjlighet att hålla alla alternativ i sina sortiment. Online finns det dock betydligt bättre möjligheter. Dessutom är priset inte sällan bättre. Så har du inte ett akut behov av en fogpistol är det nästan alltid bättre att köpa den online.

Källor & Test – Fogpistol

För våra guider går vi normal sett igenom flertalet oberoende tester. En fogpistol som har utsetts till “bäst i test” av en oberoende aktör skulle antagligen få lite extra uppmärksamhet. Vi har dock inte funnit några större oberoende tester av just batteridrivna fogpistoler. Vårt urval har därför främst grundat sig i popularitet och olika former av omdömen och recensioner.

  • Omdömen – För omdömen har vi primärt använt oss av Amazon för denna guide. Just Amazon har både mängden och kvalitén på omdömen vilket gör dem till en intressant källa. För vissa alternativ har vi även tittat på omdömen som getts på TrustPilot.
  • Prisjakt – Vi har till viss del använt oss av Prisjakt för att kontrollera priser och tillgänglighet hos svenska e-handlare. Just Prisjakt har även varit en källa för att bedöma popularitet när det gäller batteridrivna fogpistoler på den svenska marknaden.
  • YouTube – I brist på större tester av fogpistoler har vi även använt oss av YouTube. Här har vi funnit mängder av intressanta användarrecensioner av populära modeller.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 9

Inga betyg ännu