Fuktmätare – Bäst i test

En fuktmätare kan vara ett mycket användbart instrument. Vi presenterar här några av de populäraste modellerna som alla har lite olika egenskaper.

🏅Bra val

Fuktmätare bäst i test

Elma DT-128M

Bästa pris hos:

🔔 Trä & gips

Fuktmätare för trä och gips

Protimeter Mini

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Test av fuktmätare

FLIR MR55

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Fuktmätare kobination

Protimeter SurveyMaster II

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Fuktmätare utifrån test & omdömen

Fuktmätare har potentiellt många olika användningsområden. Detta har säkerligen bidragit till att det är ett populärt instrument både hos professionella som vanliga husägare. Vilken fuktmätare som är bäst för just dig beror lite på dina planerade användningsområden. Behöver du mäta fukt i betong eller tänker du primärt använda den för att mäta fuktigheten i din ved?

Då det finns så många potentiellt olika användningsområden för en fuktmätare kan det vara lite missledande att utse en modell som “bäst i test”. Dessutom har de genomförts få större oberoende tester av fuktmätare. Vårt urval har därför primärt styrts från omdömen och recensioner för lite olika alternativ i olika prisklasser.

Elma DT-128M

Upplösning: 0,1 Mått (L x B x D): 235 x 60 x 40 mm Vikt: 245 g Mätområde: 0-100 % Strömförsörjning: 3 x 1,5V LR3 Justerbar larmgräns: Ja Automatisk kalibrering: Ja

Elma DT-128M

Det finns som sagt olika användningsområden för fuktmätare. Om du är ute efter en modell för icke destruktiv ytindikering kan Elma DT-128M vara det rätta alternativet för dig. Detta är en mycket populär fuktmätare med goda omdömen som är rimligt prissatt. Den uppskattas för sin smidighet och enkelhet. Du behöver endast hålla mätkulan vinkelrätt mot ämnet och fukten visas direkt på den stora belysta displayen.

Elma DT-128M arbetar med högfrekvens och har kapacitet att mäta fukt i 20 – 40 mm djup. Denna fuktmätare är primärt anpassad för mätning på betong, gasbetong, gips, klinker, mursten och liknande material. Den är utrustad med användbar funktionalitet som justerbar larmgräns, automatisk kalibrering och autoavstängning. Ett populärt alternativ för både yrkesmän och hemmafixare.

Så är Elma DT-128M den bästa fuktmätare på marknaden? Det beror på. Om du primärt behöver en fuktmätare för att mäta fuktfördelning i väggar, tak och golv kan Elma DT-128M var det rätta alternativet. Om du däremot tror att du primärt kommer vilja mäta fukt i exempelvis trä eller gips finns det bättre alternativ.

Protimeter Mini

Mått: 180 mm x 28 mm x 49 mm Vikt (inklusive batteri): 150 g Oförstörande fuktindikering: Nej Mätspetsar: Ja Luftfuktighetsmätning: Nej Mätområde: 6-30 %

Protimeter Mini

När det gäller fuktmätare är Protimeter helt klart ett av världens ledande märken. De har en lång historia som en av världens största leverantörer av fuktmätare till primärt byggindustrin. I sitt sortiment finns det dock flera olika alternativ där deras Protimeter Mini är en av deras enklare modeller. Den är också relativt billig för att vara från Protimeter och kan definitivt vara ett intressant alternativ för både husägare och byggare.

För att mäta fukten med Protimeter Mini förs de vassa stiften i framkanten på fuktmätaren in i materialet. Vid mätning av trä kan du sedan enkelt läsa av fuktkvoten i % direkt på mätaren. Protimeter Mini är även utrustad med lysdioder som är färgade i grönt, gult och rött för att indikera risken för mögeltillväxt. En praktiskt detalj är att denna fuktmätare även har externa mätspetsgivare. Dessa kan vara mycket användbara för att mäta fukt där det kan vara svårt att komma åt.

Även om denna fuktmätare inte erbjuder så kallad oförstörande fuktindikering lämnar stiften knappt några spår. Ett mycket bra alternativ, enligt oss, för dig som har behov att mäta efter potentiell fuktskada i exempelvis gips, masonit, plywood eller någon annan form av trä. Det finns förvisso billigare alternativ men knappast från ett lika välrenommerat märke som Protimeter.

FLIR MR55

Räckvidd: 1% till 99% MC Fuktkvot i trä: 7~29% – noggrannhet ±2% MC Fuktkvot i byggmaterial: 1~99%, 1~35%  Stift, längd: 10 mm Skydd: IP40 Arbetstemperatur: 0–50°C Vikt: 160 g Mått (HxBxL): 188 x 58 x 33 mm

FLIR MR55

FLIR är kanske mest kända för sina värmekameror som används av både polis och militär runt om i världen. De har dock andra mycket uppskattade mätinstrument i sitt sortiment. När det gäller fuktmätare har vi valt deras FLIR MR55. Att vårt val faller på just denna modell beror främst på dess mycket goda omdömen. Och för att vara från ett märke som FLIR är den dessutom relativt billig.

FLIR MR55 är en mycket pålitlig stiftbaserad fuktmätare. Den är utrustad med LED-arbetslampa och bakgrundsbelyst LCD-skärm. En uppskattad funktion är att du kan ställa in fuktmätaren till lämpligt testmaterial för att förbättra dess noggrannhet. En bra och uppskattad fuktmätare för exempelvis bygginspektörer och golvläggare.

Lite speciellt för denna fuktmätare är att den har trådlös anslutning via Bluetooth. Detta möjliggör för bland annat avläsning från en mobil enhet via FLIR Tools mobilapp. Kanske inte det husägaren efterfrågar men för många yrkesmän är detta funktionalitet som kan underlätta diverse arbetsflöden.

Protimeter SurveyMaster II

Indikerar fukt vid djup upp till: 19 mm Batterier: 9V Storlek: 190 x 70 x 49 mm Vikt: 225 gram Oförstörande fuktindikering: Ja Mätspetsar: Ja Luftfuktighetsmätning: Nej

Protimeter SurveyMaster II

Protimeter har, som tidigare nämnts, flera olika alternativ när det gäller fuktmätare i sitt sortiment. En av deras absolut populäraste modeller de senaste åren har varit deras Protimeter SurveyMaster. Denna har nu fått sin uppföljare med det föga originella namnet Protimeter SurveyMaster II.

Protimeter SurveyMaster II är en kombinerad fuktmätare. Vad det innebär är att du kan mäta fukt med hjälp av mätspetsar för mjuka material. Du kan dessutom välja Protimeter Aquant II för ickeförstörande mätning. Detta kan vara mycket praktiskt om du vill ha möjligheten att mäta fukt i både lite hårdare material och material där det är lämpligt att använda mätspetsar. Avläsning av fuktförhållande är enkel då den är utrustad med både LCD-display och LED-lampor som indikerar grönt, gult eller rött.

Mycket är desamma med Protimeter SurveyMaster II i jämförelse med sin föregångare. Den har dock uppdaterats med en något större display och mer användarvänligt grepp i gummi. Den har också tagits emot med mycket goda omdömen. Som kombinerad fuktmätare från ett märke som Protimeter kostar dock detta alternativ ganska mycket pengar. Så kanske inte de bästa alternativet för dig som är osäker på hur ofta du kommer behöva en fuktmätare. Har du däremot användning för en regelbundet kan den extra investeringen vara värt pengarna.

Bra instrument som ger möjlighet att mäta både med stift och indikator.

Tobias, TrustPilot

Vanliga frågor om fuktmätare

Fukt på oönskade platser kan innebära alla möjliga sorters problem. Så om du funderar på att införskaffa en fuktmätare har vi nedan försökt svara på några av de vanligaste frågorna och funderingarna.

Hur fungerar en fuktmätare?

Olika fuktmätare fungerar på lite olika sätt. Enkelt förklarat kan man dela in dem i två grupper; fuktmätare med mätspets och fuktmätare med oförstörande fuktindikering. Har du en fuktmätare med mätspetsar trycker du in dessa i materialet du vill mäta. Oftast rör det sig om mjukare material som gips och trä. Fuktmätaren återger sedan fuktkvoten i % H₂O. När det gäller oförstörande fuktindikering läggs mätaren mot materialet och du får ett indikativt värde på fuktighet. Dessa mätare kallas ibland för fuktscanner. Det finns även instrument som kan mäta luftfuktighet. Praktisk om du exempelvis vill mäta uttorkningen av betong. Oavsett typ av fuktmätare är det, liksom en alkomätare, viktigt att den är kalibrerad.

Vad betyder oförstörande fuktindikering?

En fuktmätare med oförstörande fuktindikering penetrerar inte materialet du vill mäta. Praktiskt för material som exempelvis betong, klinker och mursten. Men det kan även finnas mjukare material där det är önskvärt med oförstörande fuktindikering. Om du exempelvis har en plastmatta i badrummet kommer det inte vara speciellt lämpligt att använda mätspetsar som penetrerar mattan. 

Kan jag använda min fuktmätare för att mäta fukten i min ved?

Färsk ved från vedklyven innehåller cirka 50% vatten. Att elda med ved med så högt vatteninnehåll är inte att rekommendera. Olika träslag tar också olika lång tid att torka. Det kan därför vara svårt att avgöra när veden är “redo” för användning. För just detta ändamål är en fuktmätare perfekt. Oavsett träslag kan du snabbt få en avläsning av fuktnivån i din ved. Detta är något som relativt okomplicerade fuktmätare klarar av så är detta ditt primära användningsområde finns det ingen anledning att investera i en “värstingmodell”.

Hur mycket kostar en fuktmätare?

Det finns många olika typer av fuktmätare som också varierar väldigt mycket i pris. Det går att köpa en enklare fuktmätare för enbart ett par hundralappar. Vill du däremot ha en pålitlig modell från ett bättre märke får du räkna med minst 1 000 kr. Mer avancerade modeller för professionellt bruk kan dock vara betydligt dyrare än så.

Vilka tillverkare av fuktmätare är populära?

Det finns relativt många olika tillverkare av diverse fuktmätare. Letar du efter ett bättre alternativ är märken som Protimeter, Elma, FLIR och Fluke några av de mer populära.

Källor & Test – Fuktmätare

Normalt går vi igenom mängder av olika tester och presenterar en modell som “bäst i test”. När det gäller fuktmätare har vi tyvärr inte hittat några större pålitliga tester. Vårt urval har därför styrts av faktorer som popularitet, kundomdömen och produktrecensioner. Nedan listar vi exempel på källor som styrt vårt urval:

  • Omdömen – I brist på tester av fuktmätare har vi tittat lite extra på diverse omdömen. Flera återförsäljare publicerar omdömen som kan vara riktigt intressanta. En av de bättre källorna för just omdömen har varit Amazon. Vissa modeller har där hundratals omdömen och betyg som belyser både för- och nackdelar.
  • Prisjakt – Vi har till viss del använt oss av Prisjakt för denna guide. Primärt för att kontrollera priser men även tillgänglighet hos större svenska e-handlare.
  • YouTube – Det finns gott om entusiaster på YouTube som delar med sig av sina erfarenheter. När det gäller fuktmätare har vi hittat flera intressanta produktrecensioner. Ett exempel är en recension av FLIR MR55 som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 14

Inga betyg ännu