Hörselskydd – Bäst i test

Bra hörselskydd kan vara en bättre investering oavsett om du planerar mindre trädgårdsjobb eller en full renovering av villan. Här går vi igenom de bästa hörselskydden med bluetooth som antingen har utsetts till “bäst i test” eller har fått mycket goda omdömen.

🏅Vårt val

Hörselskydd bäst i test

3M Peltor WS Alert XPI

Bästa pris hos:

💛 Populär

Hörselkåpor bäst i test

3M Peltor WS Alert XP

Bästa pris hos:

🔔 För jakt

Bra hörselskydd för jakt

3M Peltor SportTac

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Hörselskydd med bluetooth

Hellberg Xstream LD

Bästa pris hos:

Hörselskydd utifrån test & omdömen

Om du jobbar med högljudda maskiner eller verktyg som exempelvis en motorsåg eller vinkelslip rekommenderas att du använder någon form av hörselskydd. Det finns enklare alternativ som definitivt kan erbjuda ett bra skydd. Här har vi dock valt att titta lite närmare på de absolut bästa hörselskydden för dig som planerar längre arbetspass och även har lite andra behov.

Dagens bättre hörselskydd reducerar inte bara höga och skadliga ljud. Med hjälp av bluetooth kan de även erbjuda annan funktionalitet än enbart ljudreducering. Eller vad sägs om att prata i telefon eller lyssna på en podcast samtidigt som du använder din kap- och gersåg? Utöver funktionalitet som möjliggörs av bluetooth finns det även mängder av annan funktionalitet som gör att dagens bästa hörselkåpor är riktigt avancerade. De alternativ vi valt att presentera har alla mycket goda omdömen och har presterat bra i tester av hörselskydd.

3M Peltor WS Alert XPI

Bluetooth: Ja Bluetooth MultiPoint för anslutning upp till två mobiltelefoner: Ja Medhörning: Ja Bommikrofon kompatibelt: Ja Radio: Ja Inbyggd komradio: Nej Extern ingång: Nej

3M Peltor WS Alert XPI

När det gäller hörselkåpor med bluetooth har 3M Peltor blivit lite av en “branschstandard”. Deras omåttligt populära hörselskydd ser du i stort sett på varenda byggarbetsplats. Men det är inte bara byggarbetare och hantverkare som uppskattar dessa skydd. Även hemmafixare har insett fördelarna med ett par riktigt bra hörselkåpor även om det kan kosta en del pengar.

3M Peltor WS Alert XPI är uppföljaren till den mycket populära 3M Peltor WS Alert XP. Som sin föregångare har XPI medhörningsfunktion, inbyggd FM-radio och bullerreducerande bommikrofon. Nytt för XPI är bland annat att du kan ha två bluetooth-enheter anslutna. Att 3M Peltor WS Alert XPI är utrustad med två bluetooth-enheter möjliggör bland annat för anslutning till två mobiltelefoner. Praktiskt om du vill kunna streama musik från ena telefonen och ta jobbsamtal från den andra.

En annan större vidareutveckling är dess mobila app. Via appen kan du bland annat genomföra all nödvändig konfiguration. Du kan även navigera i headsetets meny och få snabb åtkomst till diverse användarinstruktioner. Appen påminner dig till och med när det är dags för byte av hygiensats.

3M Peltor WS Alert XPI har snabbt blivit en storsäljare och den finns både med hjässbygel och hjälmfäste. Den är dock relativt dyr. Om du bara behöver hörselskydd vid enstaka tillfällen går det att argumentera för att 3M Peltor WS Alert XPI är väldigt dyr. Men är du en yrkesanvändare som behöver ha hörselkåporna på större delen av dagen är detta ändå vårt bästa val.

Testat flera olika lurar, men dessa är en favorit!

Hans, TrustPilot

3M Peltor WS Alert XP

Bluetooth: Ja Medhörning: Ja Bommikrofon kompatibelt: Ja Radio: Ja Inbyggd komradio: Nej Extern ingång: Nej Auto-pairing: Ja Batteritid: 73 timmar vid streaming och mobilsamtal

3M Peltor WS Alert XP

3M Peltor WS Alert XP saknar viss funktionalitet som lagts till på 3M Peltor WS Alert XPI. Men detta är fortfarande den populäraste hörselkåpan på marknaden idag. 3M Peltor WS Alert XP har så klart bluetooth, medhörning, FM-radio och auto-pairing. Dessa hörselskydd ger också användaren en fantastisk ljudreducering vilket ändå är dess primära syfte.

3M Peltor WS Alert XP är utrustad med headset med en bullerdämpande mikrofon och den senaste teknologin inom bluetooth. Via bluetooth kan du sedan lyssna på musik eller prata i telefon samtidigt som du jobbar. Den bullerdämpande mikrofonen möjliggör för dig att hålla en konversation oavsett bullernivån runt omkring. Medhörningsfunktionen bidrar också till att du kan samtala med människor i din omgivning utan att lyfta på kåpan och utsätta dig för potentiellt skadliga impulsljud.

Att 3M Peltor WS Alert XP är så pass populär är enkelt att förstå. Den har väldigt goda omdömen och har genom åren fått ta emot diverse utmärkelser och blivit utsedd till bäst i test av flera oberoende aktörer. Vi anser dock 3M Peltor WS Alert XPI är ett bättre alternativ. Men det går så klart inte att helt bortse från priset. 3M Peltor WS Alert XP är aningen billigare och har du exempelvis inte behov av två bluetooth-enheter finns det ju ingen anledning till att betala för detta. 3M Peltor WS Alert XP är fortfarande ett mycket bra val som enligt många är mer prisvärd än sin efterföljare.

3M Peltor SportTac

Bluetooth: Nej Bommikrofon kompatibelt: Nej Medhörning: Ja Inbyggd komradio: Nej Radio: Nej Extern ingång: Ja Automatisk avstängningsfunktion: Ja

3M Peltor SportTac

Det är inte bara när du bygger eller fixar i trädgården som det rekommenderas att du använder hörselskydd. Alla jägare vet att ett par riktigt bra hörselkåpor är ovärderliga. Även när det gäller hörselskydd för jakt är 3M Peltor ledande. Deras 3M Peltor SportTac är vårt val när det gäller hörselskydd för dig som är jägare eller skytt.

3M Peltor SportTac är specifikt utvecklade för skyttar och jägare. De är exempelvis utrustade med nivåberoende funktion som förstärker de svaga ljuden och dämpar höga impulsljud. Via audioingång går det också att ansluta hörselskydden till extern radio. Utöver fantastisk ljudreducering har 3M Peltor SportTac flera andra praktiska funktioner. Ett par exempel:

  • Utbytbara ytterskal som gör det enkelt att byta färg på kåporna
  • Automatisk avstängningsfunktion
  • Inställningar sparas vid avstängning
  • Låg batterinivå indikeras med varningssignaler
  • Hopfällbara för enklare förvaring

Det finns förvisso billigare alternativ för dig som är jägare eller skytt. Men få alternativ som fått lika bra omdömen och recensioner som 3M Peltor SportTac. 3M Peltor SportTac har också godkänts enligt direktivet om personlig skyddsutrustning (PPE) 89/686/EEG och uppfyller kraven för CE-märkning.

Hellberg Xstream LD

Bluetooth: Ja Bluetooth för musikstreaming: Ja Bommikrofon kompatibelt: Ja Medhörning: Ja Inbyggd komradio: Nej Radio: Nej Extern ingång: Nej

Hellberg Xstream LD

3M Peltor har under många år varit mer eller mindre dominerande på marknaden för hörselskydd. Svenska Hellberg har dock tagit upp konkurrensen både när det gäller aktiva och passiva kåpor. Den modell vi anser vara mest intressant är deras Xstream LD. Den har inte bara presterat bra i tester och fått bra omdömen. Den är dessutom betydligt billigare än exempelvis 3M Peltor WS Alert XP.

Hellberg Xstream LD är ett mycket bra hörselskydd som ger dig mängder av funktionalitet och möjligheter. Genom bluetooth kan du enkelt ansluta till din mobiltelefon och lyssna på poddar, ljudböcker eller musik. Just musik är något som Hellberg Xstream LD anses vara bäst lämpade för. Den unika högtalardesignen ger dig en enastående bra ljudkvalitet som många användare uppskattar. Utöver att lyssna på musik har Hellberg Xstream LD aktiva medhörningsmikrofoner i varje kåpa. Hörselskydden är även utrustade med inbyggd talmikrofon som möjliggör för dig att ringa samtal medan du fortsätter med dina arbetsuppgifter.

När det gäller “bäst i test” är det fortfarande 3M Peltor som dominerar. Det är svårt att argumentera för att Hellberg är bättre rent funktionellt än exempelvis 3M Peltor WS Alert XP. Men samtidigt kan det vara svårt att argumentera för att 3M Peltor WS Alert XP är värt de extra pengarna de kostar. Hellberg Xstream LD är, enligt oss, ett fullgott alternativ till ett mycket mer attraktivt pris.

Fungerar bra som hörselskydd. Bra att man kan ställa in hur mycket man vill höra av omgivande ljud. Bra ljud att lyssna på radio och musik.

Christian, TrustPilot

Vanliga frågor om hörselskydd

Enklare hörselskydd är knappast något som är grund till diskussioner eller kontroversiella åsikter. Men när det gäller mer avancerade hörselkåpor kan det dyka upp en och annan fråga som inte alltid känns helt självklar. Nedan har vi därför försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna.

Vilken funktionalitet kan hörselskydd ha?

Den primära uppgiften för alla hörselskydd är att reducera höga ljud som kan skada din hörsel. Numera finns det dock mängder av annan funktionalitet som bidragit till att dagens populära hörselskydd är en relativt komplicerad skyddsutrustning.

Bluetooth – Av dagens populära hörselkåpor har många inbyggd bluetooth. Detta möjliggör i sin tur att du kan koppla dem till exempelvis din mobiltelefon. Du kan med andra ord streama musik eller lyssna på ljudböcker samtidigt som du jobbar.

Medhörning – Hörselskydd med medhörning är väldigt praktiska. Vad det innebär är att aktiva hörselskydd har en inbyggd mikrofon som förstärker talfrekvenserna. Samtidig blockerar skydden buller och ljud över cirka 80 dB. Du kan med andra ord ha en konversation utan att behöva ta av dig höreselkåporna. 

Radio – Utöver bluetooth och medhörning har många aktiva hörselskydd stöd för radio. Tillgång till FM-radio samtidigt som du skyddar din hörsel är självfallet något som många yrkespersoner uppskattar.

Utöver ovan finns det så klart mängder av annan potentiell funktionalitet som exempelvis auto-paring, automatisk avstängningsfunktion, mobila appar med mera.

Vilka tillverkare av hörselskydd är populära?

När det gäller aktiva hörselskydd är 3M Peltor det överlägset populäraste märket på marknaden idag. De har ett par olika alternativ som alla är storsäljare. Det har dock börjat dyka upp ett par konkurrenter på den svenska marknaden. Vi tänker i första hand på Hellberg.

Vilka är de bästa hörselskydden för en hemmafixare?

Det beror lite på vad exakt du jobbar med i hemmet och hur regelbundet. Om du klipper häcken ett par gånger per år kan det vara svårt att motivera att köpa aktiva hörselskydd. Det kostar trots allt en hel del pengar och många kan säkert klara sig med passiva hörselskydd för enstaka jobb. Har du däremot kontinuerliga jobb med verktyg och maskiner med höga ljudnivåer kan det så klart vara frestande att prova ett par aktiva hörselskydd. Vill du ha de absoluta bästa rekommenderar vi 3M Peltor WS Alert XPI. Vill du prova något lite billigare men ändå bra rekommenderar vi ett alternativ från Hellberg.

Finns det specifika hörselskydd för barn?

Ja, det finns gott om passiva hörselskydd som är anpassade för barn. 3M Peltor har exempelvis ett par populära alternativ.

Hur mycket kostar hörselkåpor som är utrustade med bluetooth?

Det beror så klart lite på vad du är ute efter. Priserna börjar från cirka 2 000 kr och kan gå upp mot 5 000 kr. Utöver märke och modell styr även faktorer som om du vill ha hörselkåpor med hjässbygel eller hjälmfäste. Det finns även modeller med nackbygel.

Källor & Test – Hörselskydd

För att kunna skriva en så pass hjälpfull guide som möjligt har det varit nödvändigt för oss att använda oss av flertalet källor. Vi har exempelvis gått igenom mängder av omdömen och recensioner av olika hörselkåpor. Vi har dessutom gått igenom flertalet olika tester av hörselskydd. Nedan listar vi några exempel på de källor som styrt vårt urval av hörselskydd i denna guide:

  • M3 – Vi har gått igenom flertalet tester av hörselskydd. Tyvärr finns det relativt få större tester av oberoende aktörer. Ett test vi tittat lite extra noga på är utfört av M3 som testar olika hörselskydd med bluetooth. Bäst betyg i deras test fick 3M Peltor WS Alert XPI. Du kan ta del av deras fullständiga analys här.
  • Omdömen – I brist på tester av hörselskydd har diverse omdömen varit en viktigt faktor när det gäller urvalet av de alternativ vi valt att presentera. Källor för omdömen har bland annat varit olika återförsäljare hemsidor, YouTube och TrustPilot. Just 3M Peltors hörselkåpor har mängder av intressanta omdömen och recensioner som i många fall kan vara mera givande än ett test av exempelvis Råd & Rön.
  • Prisjakt – Utöver omdömen och tester av hörselskydd har vi även beaktat Prisjakts ranking av hörselskydd utifrån popularitet. Vi har dessutom använt Prisjakt för att kontrollera tillgänglighet och pris hos större svenska e-handlare.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 25

Inga betyg ännu