Kabinväska – Bäst i test

En riktigt bra kabinväska har potential att bli en värdesatt ägodel. Speciellt om du reser mycket. Här tittar vi närmare på fyra alternativ som utmärkt sig genom bra resultat i tester eller väldigt goda kundomdömen.

🏅Vårt val

Kabinväska bäst i test

Samsonite S’Cure

Bästa pris hos:

🔔 Populär

Test av kabinväskor

American Tourister Soundbox

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Bästa kabinväskan

Osprey Transporter

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Kabinväska mått som handbagage

Thule Subterra

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Kabinväskor utifrån test & omdömen

Det finns mängder av olika typer av kabinväskor i varierande utföranden och storlekar. Självfallet vill du ha en väska som är tillåten som handbagage. Men utöver godkända mått finns det faktiskt en hel del annat att ta ställning till. Exempelvis antal hjul, fack, låsmöjligheter med mera. Reser du mycket kan det också vara värt att investera i ett välrenommerat varumärke som garanterar kvalité och en lång livslängd.

Olika personer har dock olika behov och budget. Vi har därför valt att presentera ett lite varierat utbud av kabinväskor. Gemensamt är att de har fått antingen väldigt goda omdömen eller fått utmärkelsen “bäst i test”. Vår förhoppning är såklart att du hittar en väska som möter dina behov till ett rimligt pris.

Samsonite S’Cure

Volym: 34 liter Antal hjul: 4 st Typ (hård/mjuk): Hård Bärhandtag: Ja Mellanvägg: Ja Packband: Ja Kombinationslås: Ja Teleskophandtag: Ja TSA-lås: Ja Bredd: 40 cm Höjd: 55 cm Djup: 20 cm Vikt: 2,9 kg Material: Flowlite polypropylene

Samsonite S'Cure kabinväska

Samsonite är ett av de äldsta varumärkena i hela resebranschen och världsledande när det gäller väskor. De är förknippade med både kvalité och innovation. När det gäller kabinväskor har de också ett stort och varierande sortiment. Den modell vi har valt heter Samsonite S’Cure. Den primära anledningen till att vi valt just denna modell är de mycket starka omdömen den fått. Exempelvis har den över 10 000 omdömen på Amazon med ett snittbetyg på 4,7 av 5. Få kabinväskor är i närheten av så bra betyg.

Samsonite S’Cure är en hård kabinväska tillverkad i polypropylene. Måtten innebär att den är godkänd som handbagage hos alla flygbolag som följer dagens IATA-standard. Dess maximala packvolym är 34 liter och den är utrustad med all den funktionalitet som du kan önska från ett bättre kabinväska.

Denna kabinväska är en så kallad spinner. Det vill säga att den är utrustad med fyra roterande hjul. Du kan med andra ord rotera den stående i 360°. På insidan ​​har den korsspännband för fixering av innehållet samt rumsavdelare och skiljevägg. Till skillnad från många andra kabinväskor stängs Samsonite S’Cure inte med dragkedja. Istället har den tre snäpplås. Den är även utrustad med kombinationslås och TSA kombinationslås. Det senare kan vara mycket praktiskt vid bagagekontroller i USA.

Samsonite S’Cure tillhör inte de billigaste alternativen på marknaden. Den är ändå väldigt populär, både i Sverige och internationellt. Men även om det finns många som äger denna väska kommer du förhoppningsvis få det lätt att identifiera just din. Samsonite S’Cure finns nämligen i 12 olika färger. Reser du mycket och vill ha en säker kabinväska av mycket hög kvalité tror vi att Samsonite S’Cure kan vara det rätta alternativet för dig.

En utmärkt kabinväska som är väldigt lätt. Tätar bra med ett starkt 3-punkts stängningssystem, mycket bättre än en dragkedja. Kombinationslåset är enkelt att använda och de olika handtagen är bekväma men du kommer inte bära den eftersom det är en spinner med 4 hjul.

RCFW4, Amazon

American Tourister Soundbox Spinner

Volym: 35,5 liter Hjul: 4 stycken dubbla hjul Typ (hård/mjuk): Hård Djup: 20 cm Höjd: 55 cm Bredd: 40 cm Vikt: 2,6 cm Material: 100% polypropen Lås: Fast tresiffrigt TSA-kombinationslås

American Tourister Soundbox Spinner

Utöver Samsonite är de antagligen American Tourister som har det mest kompletta sortimentet av resväskor. När det gäller handbagage och kabinväskor är det deras Soundbox Spinner som är den klart populäraste modellen. Den har tagit emot väldigt goda omdömen och presterat bra i olika tester av kabinväskor. Den är dessutom relativt billig och en storsäljare över hela världen.

American Tourister Soundbox Spinner har 4 dubbla hjul som bidrar till smidig och tyst transport. Denna hårda kabinväska är tillverkad i polypropen och är expanderbar. Den maximala packvolymen är 35,5 liter. Den är utrustad med flera praktiska invändiga förvaringslösningar, korsade spännband som håller packningen på plats och fast tresiffrigt TSA-lås. Väskan sluts med dragkedja men har bra tätningen som minimerar fukt.

Utöver hög kvalité och praktisk funktionalitet är denna väska även uppskattad för sin lite annorlunda design. Designen, som är i form av cirklar, är enkelt identifierbar. Väskan finns också i mängder av olika distinkta färger. Ett mycket bra alternativ enligt oss. Soundbox Spinner är dessutom aningen billigare än jämförbara alternativ från Samsonite.

Supernöjd med resväskan! Har både en fin kvalité och utseende.

Mamati, TrustPilot

Osprey Transporter

Packvolym: 36 L Hjul: Nej Typ (hård/mjuk): Mjuk Vikt: 1330 g Bredd: 27 cm Djup: 34 cm Höjd: 50 cm Laptopfack: Ja Låsbara dragkedjor: Ja

Osprey Transporter

Inte alla är ute efter en hård kabinväska med hjul. Ett mycket uppskattat alternativ när det gäller mjuka kabinväskor är Osprey Transporter. Just Osprey är kanske mest känt för sina produkter inom friluftsliv med exempelvis praktiska vandringsryggsäckar. Men deras Transporter är ett väldigt uppskattat alternativ som handbagage för människor som reser mycket och uppskattar kvalité.

Osprey Transporter är tillverkad i slitstarkt och mycket vattentåligt tyg. Konstruktionen är extremt hållbar och den har goda organiseringsmöjligheter med flera invändiga fickor. Den har dessutom en vadderad ficka med dragkedja. Perfekt för en laptop eller surfplatta. Osprey Transporter saknar hjul men har axelrem och lättillgängliga bärhandtag.

Detta alternativ är kanske inte det rätta för dig som reser iväg på enstaka weekendresor i stadsmiljö. Letar du däremot efter en extremt slitstark och praktisk väska som funkar som handbagage kan Osprey Transporter vara det rätta alternativet för dig. Detta är en väska som kommer klara de absolut tuffaste förhållanden och hålla under många år framöver.

Thule Subterra

Packvolym: 33 liter Vikt: 3,44 kg Antal hjul: 4 st Typ (hård/mjuk): Mjuk Teleskophandtag: Ja Bärhandtag: Ja Höjd: 55 cm Bredd: 35 cm Djup: 23 cm

Thule Subterra

Svenska Thule är kanske inte primärt förknippade med kabinväskor. Men deras Subterra är inte bara väldigt populär. Den hör också tveklöst till de absoluta bästa alternativen på marknaden idag. Den har exempelvis fått ta emot utmärkelsen “bästa kabinväska” av Bäst-i-test.se och har mängder av positiva användaromdömen. Den har exempelvis ett snittbetyg på 4,7 från kunder som köpt den via Amazon.

Den uppdaterade Thule Subterra har fyra hjul och är utrustad med ett väldigt stabilt teleskophandtag. Just handtaget har dock fått viss negativ kritik i tester. Främst för att det krävs två händer för att fällas ihop. Något som däremot uppskattas är att den har flera lättillgängliga fack för exempelvis värdesaker. Med ett formgjutet ryggstöd är detta också en extremt tålig väska som kommer hålla under många tuffa resor.

På insidan finns det ett avdelat huvudfack och sedan ett topplock med nätfickor. Den maximala packvolymen är 33 liter. I jämförelse med American Tourister Soundbox Spinner och Samsonite S’Cure är Thule Subterra en aningen tyngre väska. Den är också dyrare. Men är du ute efter en svensk testvinnare av extremt bra kvalité kan de extra pengarna vara värt det. I alla fall om du reser regelbundet. Reser du mer sporadiskt finns det antagligen billigare alternativ som är mer lämpliga.

Vanliga frågor om kabinväskor

Processen för att hitta den bästa kabinväskan skiljer sig så klart åt beroende på dina behov. För att försöka underlätta något har vi därför sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna kring just kabinväskor. 

Hur stor får en kabinväska vara?

Vilka mått som gäller för att en väska ska godkännas som handbagage är något som de flesta av oss har behövt googla. Tyvärr finns det inget exakt svar på frågan. Det finns dock en frivillig överenskommelse mellan flygbolagen. En så kallad IATA-standard. Enligt denna standard får handbagaget vara högst 56 cm x 45 cm x 25 cm. Du kan läsa mer om denna standard på Transportstyrelsen hemsida.

Tyvärr följer inte alla flygbolagen denna standard. Det finns ett flertal lågprisbolag som har helt andra mått på väskor som godkänns som handbagage. Ett exempel är Ryanair. Deras mått för en godkänd kabinväska är 40 cm x 20 cm x 25 cm. Vår rekommendation är därför att alltid kontrollera med det flygbolag du reser med kring vad som gäller för storleken på handbagage.

Vad bör jag tänka på innan jag väljer kabinväska?

Utöver att säkerställa att måtten på din väska är godkända som handbagage finns det ett antal faktorer att tänka på innan du väljer kabinväska:

Hjul – De flesta av oss önskar hjul på sin kabinväska. Men här finns det en del valmöjligheter. Tidigare var de relativt vanligt med enbart 2 hjul. Bättre kabinväskor idag är utrustade med 4 roterbara hjul. Dessa kabinväskor kallas inte sällan för “spinners”. De kan enkelt stå upprätt och roteras i alla riktningar. En del, mer exklusiva, spinners har dubbla hjulpar. Just kvalitén på hjulen är något som påverkar både smidigheten och ljudnivån på din kabinväska.

Volym – Utöver måtten är så klart den maximala volymen du kan packa i din väska en viktig faktor att beakta. För att klara sig som handbagage är den maximala packvolymen oftast mellan 30 och 35 liter. Det kan dock finnas en del variation inom detta område som kan vara värt att kontrollera.

Teleskophandtag – En bättre kabinväska bör vara utrustad med ett teleskophandtag. Tyvärr kan kvalitén på handtaget vara bristfällig på lite billigare alternativ. Här kan det vara värt att kontrollera eventuella för- och nackdelar som delats i olika omdömen och recensioner av väskan du är intresserad av.

Vattentäthet – Många kabinväskor stängs med dragkedja. Sämre alternativ kan ha problem med att utstå vatten och läcka. Även teleskophandtaget kan bidra till detta problem. Också här kan det vara en bra idé att gå igenom omdömen och recensioner för att upptäcka eventuella svagheter.

Låsmöjligheter – Om du har värdesaker i ditt handbagage kan det så klart kännas skönt att kunna låsa den. I vissa fall kanske du till och med kommer vilja checka in väskan. Vissa bättre kabinväskor har TSA-lås. Andra kommer du behöva utrusta med ett eget hänglås.

Fack och mellanvägg – Att packa kan vara något av en konst. Bra och smidiga fack kan självfallet underlätta. Likaså packband och mellanvägg. Vissa kabinväskor har också specifika fack för en laptop. Reser du mycket med jobbet kan detta självfallet underlätta en aning. Glöm inte att kontrollera vad som erbjuds från den väska du är intresserad av.

Vilka tillverkare av kabinväskor är populära?

Utbudet av kabinväskor är som sagt både stort och varierande. Men det finns kanske en tillverkare som utmärker sig lite extra. Det är Samsonite. De har ett enormt utbud av olika resväskor och har genom åren tagit emot mängder av utmärkelser. När det gäller kabinväskor är de också mycket populära. Inte minst på grund av deras kvalité. En annan mycket populär tillverkare av kabinväskor är American Tourister. Väljer du en kabinväska från ett av dessa varumärken kommer du behöva betala lite extra. Men reser du ofta är det antagligen värt det.

Kan jag köpa min kabinväska online?

Självfallet går det alldeles utmärkt att köpa din kabinväska online. Tänk dock på att kontrollera fraktvillkor för en eventuell retur. Det kan även vara värt att kontrollera priser och eventuella rabattkoder. Många populära alternativ säljs av många aktörer och har du tur kan du göra en bra deal.

Hur mycket kostar en bra kabinväska?

Om du är ute efter en riktigt bra kabinväska får du räkna med att betala upp till 2 000 kr. Det finns dock både billigare och dyrare alternativ. Om du inte flyger så regelbundet är det fullt möjligt att hitta en ok väska under tusenlappen. Reser du däremot ofta kan det vara värt att spendera lite extra pengar för kvalité.

Källor & Test – Kabinväska

Utbudet av kabinväskor är både stort och varierande. För denna guide har det därför varit nödvändigt att kontrollera flertalet källor. Vi har bland annat gått igenom mängder av tester. I vissa fall har en kabinväska fått utmärkelsen “bäst i test”. Dessa alternativ har självfallet fått lite mer uppmärksamhet av oss. Flera av de mer omfattande testerna har dock ett par år på nacken. Det har därför varit nödvändigt att komplettera med användaromdömen och recensioner för att kunna presentera ett så relevant utbud som möjligt. Nedan har vi listat exempel på några av våra primära källor:

  • Testfakta – På uppdrag av Testfakta genomförde ett tyskt laboratorium ett test av sju populära kabinväskor. Fokus låg på användarvänlighet och kvalité. Bland testade väskor fanns bland annat modeller från American Tourister och Samsonite. Bästa kabinväska i detta test blev Samsonite Flux. Du kan läsa det kompletta testet här.
  • Bäst-i-test.se – Den oberoende webbsajten Bäst-i-test.se har genomfört ett test (senast uppdaterat 2023) av 10 resväskor i olika storlekar. Utmärkelsen för “bästa kabinväska” gick till Thule Subterra. Du kan ta del av deras kompletta test här.
  • Råd & Rön – Även Råd & Rön har genomfört ett flertal tester av olika resväskor. Vi har bland annat tittat på ett äldre test av kabinväskor. Flera av modeller som Råd & Rön testade har dock utgått. Råd & Rön utsåg Epic HDX Hexacore till bäst i test. Flera alternativ från bland annat Samsonite och American Tourister testades också. Du kan ta del av testet här.
  • Omdömen – Utöver tester av kabinväskor har användaromdömen varit viktiga för vårt urval. Flera modeller är storsäljare internationellt och det finns mängder av intressanta omdömen online. Både positiva och negativa. En viktig källa för omdömen har varit Amazon. Flera av de alternativ vi presenterar här har där fått tusentals användaromdömen av både flitiga och sporadiska resenärer.
  • Prisjakt – Utöver tester och omdömen har vi använts oss av Prisjakt. Dels för att kontrollera tillgängligheten av testade modeller och dels för deras ranking gällande popularitet. Just popularitet på Prisjakt har varit en faktor i urvalet av modeller vi valt att presentera här.
  • YouTube – Även YouTube har varit en källa för denna guide. Flera av de kabinväskor vi presenterar här har fått mängder av diverse recensioner av olika aktörer på YouTube. Ett exempel är Go Places recension av American Tourister Soundbox som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 11

Inga betyg ännu