Knep för den perfekta smörgåsen

Det är många som drömmer om att få till den där perfekta smörgåsen hemma. Att kunna göra den där riktigt goda, matiga, smakrika mackan som man bara kan äta om och om igen. Det må kännas som en enkel rätt att tillaga när man köper den färdig på ett café, där de i köket är proffs på att tillreda och kombinera olika råvaror som sen gör att de får till den där perfekta mackan. Faktum är att det oftast inte är riktigt lika enkelt när man ska göra det själv. Vad ska man ha på mackan? Hur ska den tillredas?

Att få till den perfekta smörgåsen är inte alltid helt lätt. Med rätt redskap, råvaror och tekniker kan dock även du lyckas i princip lika bra som proffsen, bara med skillnaden att du gör det hemma. Nedan följer några av de bästa tipsen kring hur du går tillväga för att göra en perfekt macka:

Hemmagjort bröd med bakmaskin

Bakmaskin

Det som många gånger lägger grunden för en riktigt god macka är brödet. Har du tidigare bakat eget bröd är du medveten om skillnaden mellan hemmagjort bröd och bröd tillverkat i en fabrik. Självklart finns det ett mellanting – bröd som är hemmagjord på ett café – men vi skulle säga att det inte finns något som slår en smörgås där du har bakat brödet själv.

Du kan självklart välja att baka brödet helt på egen hand, det vill säga med dina egna händer. Något som däremot underlättar är om du investerar i en bakmaskin som hjälper dig att snabbt och smidigt göra hemmagjort bröd utan särskilt mycket ansträngning. På så sätt kan du göra färskt, nygräddat bröd till din perfekta smörgås när du vill hemma!

Riktiga pålägg

Nästa steg för att skapa den där perfekta smörgåsen är att använda rätt råvaror inuti brödet. Här är det upp till dig att avgöra vilka råvaror du vill använda baserat på vad du gillar. Vi skulle dock rekommendera dig att alltid köpa råvaror som är så ”rena” som möjligt.

Det vill säga, vill du ha skinka i din macka bör du köpa skinka över disk, eller till och med köpa en hel skinkbit som du sen skivar själv. Då kan det underlätta om du har en skärmaskin hemma. Med en sådan kan du skära allt från skinkor och korvar till riktiga köttbitar. Du kan även använda den för att skiva ostar av olika slag – det kallar vi pålägg på riktigt.

Tillreda på rätt sätt

Om du föredrar att äta dina smörgåsar så ”enkelt” som möjligt, det vill säga att du gör ett bröd och lägger i några pålägg, är det helt klart den smörgås du bör satsa på. Värt att tänka på är dock att en smörgås även kan tillagas på andra sätt, så att den blir mer som en macka eller toast.

Du kan antingen välja att rosta dina mackor, att tillreda mackan i en toastmaskin, eller att steka brödet (med eller utan pålägg) i en stekpanna. På så sätt får du en krispig textur med ett mjukt innehåll, något som ofta är riktigt gott. Kombinera med fräscha grönsaker för en extra frisk känsla.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu