Kolgrill eller gasolgrill?

Visst är det härligt att grilla? När man grillar är det inte bara känslan i sig som är härlig, utan det man grillar brukar ju också bli väldigt gott. Det bästa med att grilla är att det är något man kan göra i princip när som helst, var som helst och med vilka som helst.

Det är lika trevligt (och gott) att grilla med ett gäng kompisar eller kollegor som det är att grilla med sin partner eller med familjen.

Marknaden erbjuder ett brett utbud av grillar

Idag finns det mängder av olika grillar att välja mellan på marknaden. Oavsett vad just du efterfrågar kan du alltså ha goda chanser att hitta en favorit. Att veta vilken av alla modeller man ska välja kan dock vara svårt. Står du i valet och kvalet mellan en kolgrill och gasolgrill? Ta då del av våra tips nedan!

Vilken grill är bäst – gasolgrill eller kolgrill?

Det absolut vanligaste är att man antingen väljer att köpa en kolgrill eller gasolgrill. Detta då det är dessa grilltyper som ger det resultat som de allra flesta vill ha i samband med grillningen. Däremot finns det en hel del skillnader mellan kol- och gasolgrill. Det innebär såklart att kolgrillen kan göra sig bättre för vissa, medan gasolgrillen passar bättre för andra.

För att göra det enkelt för dig då du står i valet och kvalet mellan kolgrill och gasolgrill har vi samlat de främsta fördelarna med respektive alternativ, såväl som de nackdelar som finns. På så sätt kan du få en tydligare bild av vilken grill som stämmer bäst överens med dina önskemål och behov:

För- och nackdelar med kolgrill

Det är många som hävdar att man får till en godare grillsmak om man använder sig av en kolgrill. Detta har man dock i olika tester kunnat bevisa att det inte riktigt stämmer, utan både kol- och gasolgrill ger en trevlig smak. Något man dock har kommit fram till är att kolgrillen ger en godare grilldoft.

En punkt där kolgrillen är en överlägsen vinnare är värmen. En kolgrill kan nämligen komma upp i väldigt mycket högre temperaturer än vad man kan göra med en gasolgrill. För att man ska kunna ta tillvara på denna värme bör man dock vara en rätt skicklig grillare. Det kan även ta rätt lång tid innan man får upp denna värme, och så är den svår att styra.

Kan man hantera kolgrillen och vet hur man både tänder den och grillar med den kan man få till riktigt bra resultat. En kolgrill är ofta också smidigare och lättare att ta med sig. I och med att man grillar med kol är det lättare att underhålla en kolgrill – den behöver inte rengöras lika ofta.

För- och nackdelar delar med gasolgrill

Den absolut främsta fördelen med en gasolgrill – som i sin tur bidrar till att många anser att gasolgrillen är det självklart bästa alternativet – är att du enkelt, smidigt och tryggt kan justera värmen. Det är också väldigt mycket enklare att starta igång en gasolgrill än vad det är att få igång en kolgrill.

Med en sådan grill kan du alltså börja grilla snabbare, och tack vare den smidiga justeringen få jämnare resultat. Det innebär att gasolgrillen ofta är det bättre alternativet för nybörjare eller för de som inte vill lägga så mycket tid och energi på grillandet. Gasolgrillarna är också rätt snygga och kommer många gånger med flera smarta funktioner. En nackdel här är väl att det för vissa inte känns lika ”äkta” att grilla med gasol kontra kol. Andra nackdelar som kan vara bra att veta om är att man kontinuerligt måste köpa ny gasol, samt att slangen bör kontrolleras varje år för att motverka läckage. Gasolgrillen kräver även lite mer underhåll då den måste rengöras efter varje användning.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg ännu