Ljusterapilampa – Bäst i test

Under årets mörka månader kan en ljusterapilampa hjälpa många att må bättre. Här presenterar vi några av de bästa alternativen som går bra att använda i hemmet eller på kontoret.

🏅Vårt val

Ljusterapilampa bäst i test

Beurer TL 100

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Test dagsljuslampa

Lumie Vitamin L

Bästa pris hos:

💛 Populär!

Bästa ljusterapilampa

Beurer TL 90

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Test och jämförelse av ljusterapilampor

Lumie Brazil

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Ljusterapilampor utifrån test & omdömen

Under vinterhalvåret kan det ju som bekant vara väldigt mörkt i Sverige. Många av oss kan på grund av detta känna oss nedstämda eller till och med deprimerade. Om du känner igen dig kan vara värt att överväga en så kallad ljusterapilampa. Dessa lampor avger ett starkt ljus som efterliknar solljus. Detta i sin tur hjälper din kropp att producera melatonin och serotonin. Just höjda halter av serotonin kan i många fall lindra både nedstämdhet och depression.

Det finns mycket forskning kring området ljusterapi. Vi har dock här valt att fokusera på de olika ljusterapilamporna som för närvarande är populärast. Vissa har fått utmärkelsen “bäst i test” medans andra har fått väldigt goda omdömen och recensioner. Vår förhoppning är denna guide ska hjälpa just dig att hitta en lampa som möter dina behov till ett rimligt pris.

Beurer TL 100

Ljusintensitet: Cirka 10 000 Lux Bredd: 335 mm Höjd: 366 mm Djup: 203 mm Vikt: 1 kg Certifierad medicinsk produkt: Ja Fungerar med Beurer LightUp App: Ja Strömkälla: Jordad stickkontakt

Beurer TL 100

När det gäller ljusterapilampor är tyska Beurer ett ledande varumärke med flera olika alternativ i sitt sortiment. En av deras mer avancerade och populära modeller är Beurer TL 100. Denna ljusterapilampa är relativt stor men har, tack vare LED-teknik, en mycket slimmad design. Detta, i sin tur, gör den lätt att placera både i hemmet eller på kontoret. Som många andra av Beurers modeller är Beurer TL 100 medicinskt godkänd.

Beurer TL 100 har en maximal ljusintensitet på 10 000 lux. Den är både flimmerfri och UV-fri samt utrustad med dimmer. Med hjälp av dimmern kan du växla mellan 10 olika ljusstyrkenivåer. Utöver simulering av solljus har Beurer TL 100 även mood ljus med färgförändringar i hela 256 olika färger. För att förenkla användningen av lampan går det mesta att styra via deras app, Beurer LightUp. Appen är gratis och har fått mycket bra omdömen. Just möjligheterna att styra denna ljusterapilampa via en app är en av anledningar till att vi valt att presentera den här.

Beurer TL 100 är en relativt ny ljusterapilampa som använder den senaste tekniken. Den har ännu inte varit med i några större oberoende tester av ljusterapilampor men har fått väldigt goda omdömen och recensioner av sina användare. På Amazon har den exempelvis över 4,5 i betyg vilket gör det till en av de populäraste modellerna inom ljusterapi och dagsljuslampa. Det finns dock både mindre och billigare alternativ än Beurer TL 100. Men vill du ha den senaste tekniken och är villig att betala lite extra tror vi att detta kan vara ett intressant alternativ för dig.

Jag trodde inte att det skulle få en sådan positiv effekt. Jag är frisk, vaken och mestadels på gott humör.

Alexandra, Amazon

Lumie Vitamin L

Ljusintensitet: Cirka 10 000 Lux Mått: H28 x B20 x D3 cm Vikt: 830 g Strömkälla: Sladdansluten elektrisk Medicinskt godkänd: Ja (Klass 2a)

Lumie Vitamin L

Lumie är ett annat varumärke som har flera alternativ när det gäller ljusterapi- och dagsljuslampor. Deras Lumie Vitamin L är en mycket populär modell som både är billig och lätt att ta med sig. För att vara en ljusterapilampa är den nämligen väldigt liten. Trots sin ringa storlek avger den ändå 10 000 lux och går att använda både stående och liggande. Dessutom är den medicinskt godkänd och används primärt för att minska symptom på vintertrötthet och årstidsbunden depression (SAD).

Lumie Vitamin L är utrustad med vita varma LED-lampor. Den är UV-fri och mycket energisnål. Dess räfflade ljusspridare bidrar till ett mjukt och behagligt ljus. Lumie rekommenderar en behandlingstid på 30 minuter per användning. Gärna i hemmet under morgontimmarna innan du går till jobbet eller skolan. Eftersom denna ljusterapilampa är så pass liten går den också enkelt att ta med till kontoret eller på resan.

Detta är inte den mest avancerade eller bästa ljusterapilampan på marknaden. Den är dock väldigt populär då den är lätt och smidigt. Den är dessutom väldigt prisvärd. Hos exempelvis Amazon har den mängder av positiva recensioner och flera användare vittnar om ökad energi under vinterhalvåret. Ett bra budgetval för dig som vill ha en portabel ljusterapilampa helt enkelt.

Beurer TL 90

Ljusintensitet: Cirka 10 000 Lux Bredd: 58.1 cm Djup: 24.1 cm Höjd: 33.7 cm Vikt: 3 kg UV-fritt ljus: Ja  Lysrör: 2×36 W Timerinställningar: 8 olika (15 – 120 minuter)

Beurer TL 90

Beurer TL 90 är en av de bäst säljande ljusterapilamporna på den svenska marknaden idag. Den har har också tagit emot väldigt goda omdömen och recensioner samt utmärkt sig i flera tester av ljusterapilampor. Letar du efter en dagsljuslampa eller SAD-lampa för att motverka nedstämdhet eller vintertrötthet är detta ett säkert val som också är en certifierad medicinsk produkt.

Med två utbytbara lysrör på 2×36 W har Beurer TL 90 en ljusintensitet på cirka 10 000 Lux (avstånd 15-20 cm). Belysningsytan är 34 x 51 cm och lampan har en steglös justering av lutningen. Som andra bättre ljusterapilampor har Beurer TL 90 en flimmerfri tändning och avger inget UV-ljus. När det gäller behandlingstid är lampan utrustad med 8 lysdioder. När du slår på lampan lyser alla lysdioder kortvarigt. Efter 15 minuters av behandling börjar en lysdiod i taget att lysa. Lampans maximalt rekommenderade användningstid är 120 minuter.

Utöver att ha en väldigt stabil konstruktion får Beurer TL 90 mycket positiva tillrop när det gäller användarvänlighet. Den har faktiskt bara en knapp som startar lampan som når sin fulla ljusstyrka inom ett par minuter. I jämförelse med Beurer TL 100 är detta en aningen enklare lampa att hantera. Den är också aningen billigare. Säkert starka anledningar till att Beurer TL 90 fortfarande är en bästsäljare.

Lumie Brazil

Ljusintensitet: Cirka 10 000 Lux Mått: H:50 x B:32 x D:15 cm Vikt: 3,1 kg Lysrör: 3×36 W Medicinskt godkänd: Ja Steglös inställning: Ja

Lumie Brazil

Lumie har ett flertal alternativ när det gäller dagsljuslampor och ljusterapilampor. Deras premiummodell heter Lumie Brazil. Denna lampa har utsetts till “bäst i test” av flera mindre aktörer samt fått rekommendationer från exempelvis danska Depressionsföreningen. Den har också fått väldigt positiva omdömen och recensioner av tusentals användare. Den kostar dock lite mer än de övriga alternativen vi presenterar här. Men är du ute efter den bästa ljusterapilampan kan Lumie Brazil vara det rätta alternativet för dig.

Måtten på Lumie Brazil är 50 x 30 cm. Detta gör det till en av de större ljusterapilamporna på marknaden idag. Den är utrustad med tre lysrör och dess konkava reflektorer gör att den är mycket effektiv. Just storleken och lampans utformning gör det möjligt för två personer att använda den samtidigt. Trots storleken och vikten är den relativt enkel att flytta. Den är nämligen utrustad med ett integrerat handtag i toppen.

Som alla ljusterapilampor från Lumie är Brazil godkänd och certifierad som medicinsk utrustning. Mängder av människor jorden över har vittnat om att den ger dem en effektiv behandling av vintertrötthet och allmän energibrist. Med tanke på storleken och dess pris ser vi dock att Lumie Brazil främst lämpar sig mot hushåll där det finns flera personer som vill använda sig av ljusterapi samtidigt. Vill du har en portabel lampa finns det både bättre och billigare alternativ.

Vanliga frågor om ljusterapilampor

Om du aldrig provat ljusterapi kan det säkert fortfarande finnas många obesvarade frågor. Nedan har vi därför försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna om just ljusterapilampor.

För vem lämpar sig en ljusterapilampa?

En ökad trötthet under vinterhalvåret är relativt vanligt för många som bor i Sverige där dagsljuset ofta är väldigt begränsat. Bristen på solljus kan leda till nedstämdhet och i vissa fall till säsongsdepressioner. Det finns mycket forskning kring olika former av ljusterapi och visst stöd för att en ljusterapilampa kan lindra både nedstämdhet och depression. Det finns även forskning som visar att ljusterapi kan lindra jetlag och i vissa fall vara framgångsrikt mot bipolär sjukdom.

Om du känner dig deprimerad bör du självfallet rådfråga en läkare. Vid trötthet under vinterhalvåret kan det dock vara värt att testa en ljusterapilampa. Vi rekommenderar att du väljer en modell som är medicinskt certifierad. Glöm heller inte att noga läsa igenom bruksanvisning innan du använder din ljusterapilampa. Vissa mediciner kan också påverka din huds känslighet för ljus. Så var noga med att ALLTID konsultera en läkare innan du börjar använda din lampa.

Hur mycket ljus avger en ljusterapilampa?

Hur mycket ljus en ljusterapilampa avger anges i enheten lux. Lux används för att mäta mängden ljusutgång i ett givet område. En lux är likvärdigt med en lumen per kvadratmeter. En normal ljusterapilampa har normalt en ljusintensitet upp till 10 000 lux. Detta kan jämföras med kontorsbelysning som normalt ligger på 500 – 700 lux. Är du däremot utomhus kan solljuset nå 90 – 100 000 lux.

Hur använder man en ljusterapilampa?

Olika modeller skiljer sig så klart åt. Men de flesta ljusterapilampor är avsedda för en placering 30-50 cm framför ditt ansikte. Du ska dock inte titta direkt på lampan. Försök istället placera lampan i hemmet eller på kontoret på ett sätt där ljuset träffar ditt ansikte utan att du tittar rakt in i lampan. De flesta ljusterapilamporna är avsedda för en användningstid på 20-30 min åt gången en gång per dag. Var noga med att läsa bruksanvisningen för just din modell och följ de rekommendationer som ges.

När på dygnet är en ljusterapilampa som mest effektiv?

För att inte rubba dygnsrytmen rekommenderas normalt att använda ljusterapi under morgontimmarna. Det ger dig förhoppningsvis extra energi under dagen som följer. Undvik att använda din ljusterapilampa under eftermiddagar och kvällar. Även om du känner dig trött.

Hur mycket kostar en bra ljusterapilampa?

Priset på en medicinskt certifierad ljusterapilampa beror lite på dess storlek och varumärke. De bästa alternativen som också presterat bra i tester av ljusterapilampor ligger normalt på 1 000 – 2 000 kr.

Källor & Test – Ljusterapilampa

För det flesta guider här på Bästaitest.se granskar vi mängder av varierande tester. Vi har tyvärr haft det svårt att hitta oberoende svenska tester av ljusterapilampor. Vi har dock gått igenom ett flertal mindre svenska tester samt ett par internationella. Bristen på tester har bidragit till att kundomdömen och produktrecensioner till största del legat till grund för vårt urval. Exempel på källor för omdömen, recensioner och test listas nedan:

  • Experttesten – Tyska Expertesten har genomfört ett test av totalt fem olika alternativ. Bland de testade ljusterapilamporna utmärkte sig både Beurer TL 90 och Lumie Brazil. Även om ingen av dem fick utmärkelsen “bäst i test” så fick Lumie Brazil en stark rekommendation. Du kan ta del av deras resonemang (på tyska) här.
  • Omdömen – I brist på tester av ljusterapilampor har diverse omdömen och recensioner varit viktiga i vårt urval. Vi har granskat och jämfört mängder av omdömen. Vår primära källa för detta har varit Amazon. Flera av de presenterade alternativen har hundratals omdömen på just Amazon från faktiska användare. Just användaromdömen kan, enligt oss, vara minst lika intressanta som tester.
  • YouTube – Utöver Amazon finns det också många av intressanta recensioner av ljusterapilampor på YouTube. Flera av de presenterade alternativen har genomgått tester med omfattande recensioner. Ett exempel är Mark’s Honest Reviews and Health Tips recension av Lumie Brazil som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 7

Inga betyg ännu