Matberedare – Bäst i test

En matberedare kan vara ett av kökets mest mångsidiga redskap. Det finns dock stora skillnader gällande både pris, funktionalitet och kapacitet. Vi har därför gått igenom omdömen, recensioner och tester av matberedare. Alternativen vi presenterar här tillhör de populäraste på marknaden idag och vissa har även fått utmärkelsen “bäst i test”.

🏅Vårt val

Matberedare bäst i test

Bosch MCM3501M

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Test av matberedare

Philips Avance HR7778

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa matberedaren

KitchenAid 5KFP1335

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Matberedare premium

Sage Appliances Wizz Pro

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Matberedare utifrån test & omdömen

En matberedare har potentiellt många användningsområden. Exakt vad du kan åstadkomma beror till viss del på dess tillbehör. Med de mer avancerade alternativen är de fullt möjligt att hacka nötter, vispa äggvita, mixa röror, pressa juice, göra pastadeg och mycket mer. En bra matberedare kan med andra ord vara ett hjälpmedel som ersätter allt från blenders och råsaftcentrifuger till stavmixers och pastamaskiner.

Samtidigt påverkar fler tillbehör och avancerade funktioner priset. Har du redan en bra stavmixer behöver du antagligen inte en matberedare för just de uppgifterna. Vi har därför tittat på lite olika alternativ med varierande funktionalitet och pris. Även om alternativen skiljer sig åt en hel del har det gemensamt att de antingen utmärkt sig via goda omdömen eller bra resultat i test av matberedare.

Bosch MCM3501M

Kapacitet: 0,8 kg Kapacitet: 2,3 liter Antal hastighetslägen: 2 Turbo/momentknapp: Ja Effekt: 800 watt Höjd: 37,5 cm Sladd: 120 cm Vikt: 3,7 kg

Bosch MCM3501M

Bosch MCM3501M är en mycket populär och prisvärd matberedare som trots sitt relativt låga pris ger dig mängder av möjligheter. Du kan exempelvis använda den för att vispa, hacka, riva, mixa, skiva och mala. På så sätt har du en köksmaskin som potentiellt kan ersätta flera övriga maskiner. Dess många funktioner möjliggörs av dess många tillbehör.

Med hjälp av tillbehören blir Bosch MCM3501M verkligen en multifunktionell matberedare. I den medföljande mixern kan du exempelvis göra smoothies. Och med hjälp av MultiLevel6-kniven funkar Bosch MCM3501M utmärkt för att hacka nötter, vitlök och örter. Dess motor är på 800 watt och du har tillgång till två hastighetsinställningar och pulsfunktion. Utöver styrka och funktionalitet är detta även en matberedare av hög kvalité. Den har dessutom säkerhetslås på skålen och locket samt sugfötter av gummi som bidrar till att den står stadigt på köksbänken.

Bland dess diskmaskinssäkra tillbehör märks bland annat:

 • 2,3 liter bunke med lock och påmatare
 • 1 liter mixer
 • Hack för nötter, vitlök, örter, och pesto
 • Tillbehör för malning av kaffebönor, kryddor, hårdost samt kross av iskuber
 • Vispskiva för grädde och äggvita
 • Vändbar riv- och strimmelskiva (tunn och tjock)
 • Vändbar skärskiva (tunn och tjock)
 • Skär- och rivskivor i rostfritt stål
 • Degkniv

Bosch MCM3501M är en mycket populär matberedare med väldigt goda omdömen. I tester av matberedare finns det dock alternativ som presterat bättre. Men för sitt pris i kombination med kvalité och funktionalitet anser vi ändå att detta kan vara den bästa matberedaren på marknaden idag.

Philips Avance Collection HR7778

Skålkapacitet: 3,4 liter Mixerkapacitet: 1,5 liter Antal hastighetslägen: 12 Effekt: 1300 W Sladdlängd: 1,2 m Funktioner: Blandare, råsaftcentrifug, skivare, knådare, iskrossare, chopper, citruspress, beater

Philips Avance Collection HR7778

När det gäller köksmaskiner har Philips allt som oftast flera olika alternativ som antingen presterat bra i tester eller som mottagit goda omdömen. När det gäller matberedare är det framför allt alternativ i 7000-serien som utmärkt sig. Exempelvis fick en av deras modeller toppbetyg i Råd & Röns test av matberedare och utsågs till “bra köp”. Från den populära 7000-serien har vi här valt att presentera Philips Avance Collection HR7778. Skälet till detta är främst dess popularitet i kombination med goda omdömen och recensioner. Den fick också utmärkelsen “bäst i test” i ett av Aftonbladets test av matberedare.

Philips Avance Collection HR7778 är en mycket kraftfull matberedare med en motor på 1300 watt. Den har också hela 12 olika hastighetslägen. Med hjälp av diverse tillbehör blir denna matberedare verkligen en allt-i-ett-lösning för dig som önskar att knåda, hacka, blanda och mycket mer. Ett tillbehör som är extra uppskattat är dess innovativa degkrok i metall. Så om du primärt önskar en matberedare för att baka bröd kan Philips Avance Collection HR7778 var det bästa alternativet.

För att vara en matberedare från ett märke som Philips med både hög kapacitet och många tillbehör är detta alternativ fortfarande relativt billigt. Visst finns det billigare matberedare men enligt oss är detta ändå ett väldigt prisvärt alternativ. Ett bra val för dig som önskar nyttja din matberedare för olika och varierande uppgifter.

KitchenAid 5KFP1335

Skålkapacitet: 3,1 liter Effekt: 300 W Bredd: 28 cm Djup: 26 cm Höjd: 41,5 cm Vikt: 7,8 kg Min. hastighet: 900 rpm Max. hastighet: 1750 rpm

KitchenAid 5KFP1335

KitchenAid är ett annat mycket populärt märke när det gäller diverse köksmaskiner. Deras KitchenAid 5KFP1335 är också ett mycket populärt alternativ när det gäller matberedare. Den har exempelvis väldigt goda betyg på Amazon och har dessutom fått mycket positiva omdömen i olika recensioner och tester av matberedare. I ett äldre test från Råd & Rön utsågs den faktiskt till “bäst i test”.

KitchenAid 5KFP1335 är långt ifrån den starkaste matberedaren på marknaden idag. Den funkar dock fortfarande väldigt bra för att hacka, mala, vispa och mycket mer. Ett av tillbehören som fått lite extra positiva omdömen är dess justerbara skärskiva. Med hjälp av den externa spaken kan du justera tjockleken och uppnå jämna och perfekta skivor.

Men även om KitchenAid 5KFP1335 är väldigt populär och en tidigare testvinnare finns det negativa synpunkter. Den främsta kritiken är antagligen dess relativt höga pris. Det finns andra alternativ med lika mycket funktionalitet och starkare motor för ett lägre pris. KitchenAid är dock kända för sin stabila konstruktion och design så för vissa kan detta fortfarande vara det bästa alternativet.

Sage Appliances Kitchen Wizz Pro

Kapacitet: 3,7 liter stor behållare, 1 liter liten behållare Antal hastighetslägen: 2 Material: Gjuten metall och chassi i borstat rostfritt stål Höjd: 28 cm Bredd: 22,6 cm Djup: 27,7 cm Vikt: 2,5 kg Effekt: 2000W Garanti: 30 års garanti på motorn

Sage Appliances Kitchen Wizz Pro

En bra matberedare kan, som tidigare nämnts, vara ett mycket mångsidigt hjälpmedel som dessutom kan vara relativt billigt. Sage Appliances Kitchen Wizz Pro hör dock inte till budgetalternativen. Denna matberedare är en mindre investering men samtidigt ett av de bästa alternativen som finns. Utöver mycket goda omdömen har den presterat väldigt bra i tester och bland annat fått utmärkelsen “bästa matberedare premium”.

Sage Appliances Kitchen Wizz Pro har en rejält tilltagen motor på 2000 watt. Garantin på just motorn är på hela 30 år. Detta är med andra ord en maskin med extremt god kvalité som många bedömer som den bästa matberedaren just nu. Den levereras med mängder av användbara tillbehör som exempelvis två bunkar (3,7 liter respektive 1 liter), justerbar skivenhet, vändbar rivskiva för fin och grov rivning, julienneskärare, degblandare, minikniv, vispskiva och räfflad skärskiva.

Denna testvinnare är för dig som verkligen vill ha det bästa och som kommer ha kontinuerlig användning av alla dess funktioner. Om du är osäker på om du verkligen behöver en matberedare finns det antagligen lämpligare alternativ för en betydligt mindre kostnad. Men smakar det så kostar det som det brukar heta.

Stark och effektiv maskin. Den ger jämna skivor av det som jag har hunnit provat.

Lina, TrustPilot

Vanliga frågor om matberedare

Om du funderar på om du verkligen behöver en matberedare rekommenderar vi att du först går igenom svaren på några av de vanligaste frågor om just matberedare nedan.

Vad kan jag använda en matberedare till för uppgifter?

En bra matberedare kan med fördel användas till mängder av olika uppgifter i köket. Primära användningsområden är diverse förberedelser till matlagningen. Exempel där en matberedare verkligen kan vara behjälplig är när du behöver hacka lök, riva ost eller skiva potatis. Men bättre matberedare kan även användas för att vispa äggvitor och grädde och till och med hantera deg inför bakning. Beroende på tillbehör går matberedaren även att använda som en blender och i vissa fall även som en råsaftcentrifug. Fördelarna med en matberedare är många men dess kanske främsta fördel är att den kan hjälpa till att spara tid i förberedelserna i matlagningen.

Vad är skillnaden mellan en matberedare och hushållsassistent?

Hushållsassistentens, även kallad köksassistent, primära användningsområden är att vispa, blanda eller knåda. Bättre hushållsassistenter har dock tillbehör som exempelvis köttkvarn och pastamaskin. Matberedarens primära användningsområden är att hacka, riva, och skiva. Men även matberedaren har potentiellt andra användningsområden beroende på dess tillbehör. Så det är inte ovanligt att matberedare och hushållsassistenter ibland blandas ihop. Det skiljer sig dock åt en del och det kan finnas goda anledningar att ha både en hushållsassistent och en matberedare i köket.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en matberedare?

En bra matberedare kan kosta en del pengar så det kan vara värt att göra en del efterforskningar innan du bestämmer dig. Nedan har vi listat ett par faktorer vi anser vara lämpliga att beakta innan du slår till:

Styrka och kapacitet – Något som definitivt styr matberedarens användbarhet är dess motors styrka och dess kapacitet. En för svag motor kan göra det svårt att hacka lite tuffare livsmedel. Samtidigt kostar en starkare matberedare mer pengar. Försök uppskatta om du verkligen behöver det starkaste alternativet. När det gäller kapacitet tänker vi främst på skålkapaciteten. Planerar du att förbereda mat för många personer kan det vara värt att kontrollera så att kapaciteten räcker till.

Kvalité – En bra matberedare kommer du kunna ha användningen för under många år. Just kavlité kan dock vara svårt att kontrollera. Vi rekommenderar därför att gå igenom omdömen, tester och välja ett alternativ från ett etablerat varumärke. Det kan även finnas skäl att kontrollera vilka garantier som utlovas.

Tillbehör – Utöver styrka, kapacitet och kvalité är det antagligen de olika tillbehören och dess effektivitet som kommer avgöra hur nöjd du blir med din nya matberedare. Vissa matberedare har mängder av olika tillbehör medans andra enbart ett fåtal. Fler behöver dock inte alltid vara bättre. Försök uppskatta dina behov och kontrollera sedan att rätt tillbehör ingår. Det kan även finnas skäl att gå igenom eventuella omdömen för just de tillbehör du är intresserad av.

Vilken matberedare är bäst?

Det finns ett relativt stort utbud av matberedare. Det finns också flera olika alternativ som fått utmärkelsen “bäst i test”. Vilken som är bäst för just dig beror så klart på dina behov men även din budget. Det är just därför vi valt att presentera lite olika alternativ i olika prisklasser.

Vilka tillverkare av matberedare är populära?

Det finns egentligen ingen marknadsledare när det gäller matberedare. Det är främst de större tillverkarna av köksmaskiner som utmärker sig när det är dags att utse den bästa matberedaren. Vi tänker i första hand på märken som Philips, OBH Nordica, Bosch och KitchenAid. Men det finns även en del mindre aktörer som har mycket populära matberedare i sina respektive sortiment.

Källor & Test – Matberedare

Matberedare är populära och det finns gott om tester och recensioner att ta del av. För denna guide har vi använt oss av ett flertal tester och olika källor för recensioner och omdömen. Nedan har vi listat ett par exempel på källor som vi använt oss utav:

 • Råd & Rön – En av de mer pålitliga aktörerna för tester är tveklöst Råd & Rön. När det gäller tester av matberedare har de uppdaterat sina rekommendationer kontinuerligt. I ett äldre test utsågs KitchenAid 5KFP1335 till “bäst i test”. I deras senaste uppdatering från 2023 testade de hela 29 olika modeller. Du kan ta del av det kompletta testet här.
 • Aftonbladet – I ett lite äldre test genomfört av Aftonbladet testades 6 olika alternativ. I detta test utsågs Philips Avance Collection HR7778 till “bäst i test”. Om du är intresserad av motiveringen kan du läsa testet här.
 • Prisjakt – Vi har även använt oss av Prisjakt som en källa för denna guide. Vi har bland annat använt Prisjakt för att kontrollera priser och tillgänglighet. Vi har även kontrollerat popularitet i Sverige vilket till viss del styrt vårt urval av matberedare.
 • YouTube – När det gäller specifika produktrecensioner har vi använt oss av ett flertal olika källor. En av de mer användbara gällande matberedare har varit YouTube. På YouTube finns mängder av användbara tester och recensioner av matberedare. Ett exempel är Appliances Online Australias recension av Philips Avance Collection HR7778 som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 8

Inga betyg ännu