Olika slipmaskiner och dess användningsområden

Om du har utfört någon form av bygg- eller markarbete på egen hand är du förmodligen medveten om att det till vissa projekt är nödvändigt med en slipmaskin. Detta framförallt om det rör ett projekt där du på ett eller annat sätt ska bygga eller handskas med trä.

Något som däremot inte är en självklarhet för många är att det finns olika typer av slipmaskiner på marknaden, som alla är anpassade för olika användning. Ska man använda sig av en sådan ska man alltså inte bara använda vilken variant som helst, utan det gäller att man väljer rätt slipmaskin för arbetet.

De vanligaste slipmaskinerna

Så vilka slipmaskiner finns det då på marknaden? Faktum är att det finns rätt många olika modeller att välja mellan, vilket kan göra det hela lite svårare när man väl ska välja. De fyra vanligaste slipmaskinerna är dock följande:

  • Planslip
  • Bandslip
  • Excenterslip
  • Bänkslip

Planslip

Detta är den variant av slipmaskin du ska välja om du vill göra ett lite finare sliparbete på träytor som är större. Med andra ord är planslipen själv en rätt stor maskin som gör att arbetet går både snabbt, effektivt och smidigt. Slipplattan är fyrkantig, och i och med att den rör sig i cirkulära rörelser kan du få till en väldigt fin och jämn yta ganska enkelt.

Värt att nämna är dock att denna maskin sällan är den variant som man i första hand använder vid bygg- eller sliparbeten som ska göras hemma. Med tanke på att den är rätt stor och klumpig tar den inte bara mycket plats, utan den kräver även en viss kunskap och rätt miljö runt omkring för att den ska vara säker att använda.

Bandslip

Bandslipen är den slipmaskin du ska välja om du vill genomföra ett större slipningsarbete och är i behov av att slipa bort rätt mycket material. Här är det alltså grövre arbeten som är fokus, och alltså där maskinen gör sig bäst.

Tack vare att bandslipen drivs av en driv- och styrrulle blir arbetet ofta väldigt jämnt och fint utan att du behöver anstränga dig så mycket. Slipen kan användas för att slipa och fixa material som trä, metall (inte järnhaltiga) och plast. När maskinen sätts igång tar den snabbt och effektivt bort stora delar av materialet som behöver trimmas.

Excenterslip

Sen har vi excenterslipen som främst används vid finare slipningsarbeten. Om du till exempel vill slipa ner eller polera mer släta eller välvda ytor kommer denna göra sig utmärkt. Här arbetar slipplattan med en kombination av sving- och vridrörelser vilket innebär att resultatet blir väldigt fint och jämnt. Fördelen med en excenterslip är att den kan användas för att slipa och polera de flesta material. Oavsett om det gäller metall, trä, plast, glas eller färg och lack kommer excenterslipen att göra ett bra jobb. Den kan användas på såväl stora som på små ytor, på jämna som på välvda ytor. Det är med andra ord en väldigt mångsidig slipmaskin!

Bänkslip

Bänkslipen är ett stationärt verktyg som lämpar sig för viss efterbearbetning av trä och metall. Dess primära användningsområde är dock slipning av knivar, saxar och liknande utrustning. En bänkslip är ett relativt tungt verktyg som kräver en viss plats i din verkstad eller garage. Det är också en slipmaskin som ska användas med viss försiktighet. Exempelvis rekommenderas det att du alltid använder skyddsglasögon när du använder en bänkslipmaskin.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu