Prylarna som hjälper dig hålla koll på träningen

För den som vill hålla sig i form finns det många sätt. Några av de absolut vanligaste formerna för träning är att promenera. Men det vi oftast tänker på när vi tänker på träning är förstås mer intensiva former som till exempel löpning, cykling, styrketräning med mera.

Att träna är extremt viktigt för att vi ska hålla våra kroppar i form. Risken för att drabbas av sjukdom är mycket lägre för den som regelbundet tränar jämfört med den som inte gör det. Tyvärr är det dock många människor som lever ett alldeles för stillasittande liv, och det är farligt för kroppen. Men hur ska den stillasittande personen kunna komma igång med aktiv träning? Vad kan motivera en person utan vana av träning? Det är en utmaning inte bara för den enskilde soffliggaren utan också för samhället. För det är de personer som rör på sig minst som utgör den största belastningen för vårdsektorn i Sverige. Ett bra sätt att få och bibehålla motivation för träning är att mäta resultaten av träningen. Det finns många bra sätt att mäta träningsresultat, nedan ska vi diskutera dem mer i detalj.

Mäta träningsresultaten

För inte så länge sedan var det bara elitidrottare som mätte resultaten av sin träning. Det var de som hade egna tränare som kunde hålla koll på resultaten och som i samband med träning använde stoppur för att mäta exakt vilka tider en idrottare hade på olika distanser. Modern teknik har dock gjort det möjligt också för den enskilde att mäta sina träningsresultat. Det har kommit en hel serie med produkter på marknaden som enbart syftar till att mäta resultat av träning. Två exempel på utrustning för att mäta träningsresultat är pulsklockan och cykeldatorn.

Pulsklocka – För den som fokuserar på hjärt- lungträning

Pulsklocka

En pulsklocka är precis som det låter en klocka som också mäter pulsen på den som bär den. Pulsklockor är mycket värdefulla träningshjälpmedel. För den som tränar kondition är det väldigt mycket värt att kunna se förändringar på pulsen, förhoppningsvis förbättringar. Till en början är det också ofta ganska snabba resultat. En person som går från stillasittande till aktivitet ser ofta en mycket positiv, och omedelbar, effekt.

Ofta mäter pulsklockor också de distanser för träningen och ger statistik för hur stor del av dessa distanser som den tränande har legat på en hög puls, som ger bäst resultat, och hur stor del av passet som varit lugnare.

Cykeldator för den som vill hålla koll på milen

Cykeldator

Ett annat mycket bra hjälpmedel vid träning är en cykeldator. Cykeldatorn är precis som det låter en dator som monteras på en cykel. Cykeldatorn mäter hur cykeln används, till exempel hur långt den går under olika träningspass. Som träningsform är cykling ett av de bästa sätten att förbättra sin hälsa. Det är enkelt att varva ned med jämna mellanrum och den som gillar att träna hårt i uppförsbackar får också sin regelbundna vila när det bär utför igen. Cykeldatorn är ett utmärkt redskap vid cykling eftersom den ser till att den som tränar håller en jämn nivå, även vid byte av rutter.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg ännu