Rotationslaser – Bäst i test

En rotationslaser används primärt i större byggprojekt av yrkesanvändare. Det finns dock användningsområden där en rotationslaser verkligen kan hjälpa den ambitiösa hemmafixaren. Vi går här igenom olika alternativ så att du förhoppningsvisa kan hitta den bästa rotationslasern för dina behov.

🏅Bra val

Rotationslaser bäst i test

Bosch GRL 400 H

Bästa pris hos:

💛 Populär

Populär rotationslaser

Makita SKR200Z

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig rotationslaser

Stanley STHT77616-0

Bästa pris hos:

🔔 2-falls

2-fallslaser test - Bästa bygglaser

Topcon RL-SV2S

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Rotationslaser utifrån test & omdömen

Ett av rotationslaserns potentiella användningsområden är som hjälpmedel för att säkerställa jämna ytor utomhus. Det är därför vanligt att man använder en rotationslaser på byggarbetsplatsen. Den kan så klart även vara mycket användbar för privatpersoner. Exempelvis om du har ett större trädgårdsprojekt eller om du vill ge dig på att anlägga en husgrund. Mer avancerade alternativ kan ställas in i både i x- och y-led och ger dig därför helt andra användningsområden.

Att utse en rotationslaser som “bäst i test” kan vara lite knepigt. Det finns så pass stora skillnader och olika användningsområden så ett alternativ kan vara helt fel för en person samtidigt som det är det bästa alternativet för en annan. Vi har därför gått igenom omdömen, recensioner och tester av rotationslasers för att här kunna presentera olika alternativ som möter lite olika behov.

Bosch GRL 400 H

Laserdiod: 635 nm, < 1 mW Laserklass: 2 Arbetsintervall med mottagare: 400 m (diameter) Nivelleringsnoggrannhet: ± 0,08 mm/m Självnivelleringsintervall: ±5° (8%) Skyddsklass: IP 56 Rotationshastighet: 600 varv/min Max drifttid: NiMH-batterier 30 h Stativgänga: 5/8″ Laserlinjefärg: Röd Vikt: 1,8 kg Mått (LxBxH): 190 x 180 x 170 mm

Bosch GRL 400 H - Planlaser

Tyska Bosch har ett enormt sortiment och är kanske inte så oväntat även ett mycket populärt märke när det gäller olika mätinstrument. Deras rotationslaser, Bosch GRL 400 H, är idag ett av de absolut populäraste alternativen på marknaden. Både för professionella användare och hemmafixare. För trots att denna rotationslaser tillhör Boschs Professional-serie (som vissa kallar blå Bosch) är den relativt billigt. I alla fall för att vara en så pass avancerad rotationslaser.

Bosch GRL 400 H Professional har en röd laserstråle för horisontal användning. Med lasermottagare har den en räckvidd på 400 meter. Självfallet är den självnivellerande och för horisontell användning har den ett självnivelleringintervall på ±5°. Den är även utrustad med en automatisk stötvarningsfunktion som förhindrar nivelleringsfel som annars kan orsakas av skakningar eller vibrationer. 

En egenskap som Bosch GRL 400 H fått mycket positivt kritik för i recensioner och tester är att den är enkel att använda. Har du aldrig använt en rotationslaser kan mer avancerade modeller vara aningen svåra att förstå. Just användarvänligheten är antagligen en stor anledning till att Bosch GRL 400 H är ett populärt val för både hemmafixare och yrkesanvändare. Sen skadar det självfallet inte att den är relativt billig. I alla fall för att vara en rotationslaser från ett kvalitetsmärke som Bosch.

Makita SKR200Z

Laserklass: 2 Lasertyp: 635 nm (röd) Laserhuvudets rotationshastighet: 0, 300, 450, 600 min-1 Självnivilleringsområde: ± 6° Stativfäste: 5/8″ Räckvidd, roterande stråle: Ø 200 m Noggrannhet: ± 1 mm / 10m Användningstemperatur: -10-50° Skanning: 4 steg Skyddsklass: IP54 Batteri: 2×1,5 V Mått (LxBxH): 156x154x197 mm Nettovikt: 1,575 kg

Makita SKR200Z - Rotationslaser

Många associerar Makita med skruvdragare och diverse sågverktyg. Makita är dock även ett ledande märke inom olika mätinstrument som korslasers, avståndsmätare och rotationslasers. Deras populäraste alternativ när det gäller rotationslasers är idag deras Makita SKR200Z som inte bara är en storsäljare i Sverige utan även internationellt.

Makita SKR200Z är en rotationslaser med både horisontal och vertikal självnivellering. Dess självnivilleringsområde är ± 6° och med en lasermottagare har den en räckvidd på upp till 200 meter. Detta är en batteridriven rotationslaser som du kan använda inomhus såväl som utomhus. Den har en skyddskonstruktion för huvudet och klassas som IP54. Den klarar med andra ord även av att användas under lite tuffare förhållande om så behövs.

Detta är som sagt en av de bäst säljande modellerna i Sverige när det gäller rotationslasers. Den har dock fått lite varierande omdömen av olika användare. Från de omdömen vi gått igenom tycker vi att det finns en större uppskattning för denna modell bland erfarna användare. Har du aldrig använt en rotationslaser kan det säkert finns bättre lämpade alternativ och kanske också för en billigare penning.

Stanley STHT77616-0

Laserklass: 2 Räckvidd: 30 m, 240 m med detektor Noggrannhet: +/- 6mm @ 30 m i horisontell linje och +/- 9mm @ 30 m i vertikal linje Självnivilleringsområde: ± 3° i horisontell linje Pendellås: Ja Stativfäste: 5/8″ Skyddsklass: IP54

Stanley STHT77616-0

En rotationslaser kan vara ett dyrt instrument som inte ligger inom budgeten för ett mindre enstaka projekt. Det finns dock ett par enklare men fortfarande väldigt användbara alternativ på marknaden. Vårt “budgetval” för rotationslaser faller på Stanley STHT77616-0. Anledningen till detta är en kombination av omdömen, popularitet och recensioner. Och självklart det mycket överkomliga priset.

Stanley STHT77616-0 är en batteridriven rotationslaser med röd laser. Du har möjligheten att montera den på stativ och den har en räckvidd på 30 meter. Köper du den med en lasermottagare har den en räckvidd på 240 meter. På 30 meters avstånd har den en noggrannhet på ± 6 mm i horisontell linje och ± 9 mm i vertikal linje. Den är dessutom självnivellerande till ± 3° i horisontell linje.

Noggrannheten och självnivilleringsområde är inte lika bra som hos lite mer avancerade modeller. Så är varje millimeter viktig för att ditt projekt ska lyckas är detta kanske inte rätt alternativ. Men för många hemmafixare är detta inte avgörande och för sitt pris är Stanley STHT77616-0 en mycket bra rotationslaser enligt oss.

Topcon RL-SV2S

Noggrannhet: ±1 mm / 20 m Självnivelleringsområde: ±5° Lutningsinställning: I båda axlarna, ±15% Arbetsområde (diameter): 800 m Varvtal: 300, 600 rpm Skyddsklass: IP66 Drifttid: Ca 65 timmar Arbetstemperatur: –20°C till 50°C Laserklass: Klass 3R Uteffekt: 2,4 mW Laser våglängd: 635 nm Möjlighet att lägga fall: Ja Horisontell rotation: Ja Vertikal rotation: Ja Laserfärg: Grön Stativgänga: 5/8″

Topcon RL-SV2S - Bygglaser

Om du jobbar med större bygg- och anläggningsjobb och är ute efter den bästa rotationslasern på marknaden kan Topcon RL-SV2S vara det rätta alternativet för dig. Detta är verkligen en mångsidig bygglaser som klarar av de flesta uppgifter du kan önska från en rotationslaser. Både inomhus och utomhus. Du kan använda den för enkel lutning, dubbel lutning, horisontella eller vertikala applikationer. Detta innebär att den klassas som en så kallad 2-fallslaser. Du kan dessutom lägga den på sidan och använda den som en vertikal linjelaser.

Topcon RL-SV2S har en grön laser och har ett arbetsområde på upp till 800 meter. Den är vatten och dammskyddat med IP 66 och klarar av en arbetstemperatur på mellan -20°C till 50°C. Via dess display eller via fjärrkontrollen kan du enkelt ändra lutning och diverse  inställningar. Dess noggrannhet, funktionalitet och övriga specifikationer bidrar till att detta är ett mycket populärt alternativ på den stora byggarbetsplatsen. 

Som du kanske redan har förstått är detta inte en billig rotationslaser. Detta är en mindre investering och knappast något som en hemmafixare har varken behov av eller kan motivera rent kostnadsmässigt. Däremot kan Topcon RL-SV2S vara det bästa alternativet för byggföretaget som använder en rotationslaser regelbundet och har behovet av det allra bästa på marknaden.

Vanliga frågor om rotationslasers

Om du är intresserad av att köpa en rotationslaser och har påbörjat din research inför köpet har du kommit helt rätt. Nedan svarar vi nämligen på några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp under köpprocessen.

Vilka användningsområden har en rotationslaser?

Det finns flera olika användningsbara laserinstrument men just rotationslasern tillhör antagligen inte de vanligaste i de svenska hemmen. Anledningen är förmodligen att en rotationslaser är relativt dyr och den största nyttan har du för den när det gäller större byggprojekt. Dess primära användningsområde är nämligen som hjälpmedel för att kunna plana ut en ännu inte jämn yta. Perfekt för utjämningsjobb på byggplatsen, såsom gjutning av betonggolv eller för grävning och murning. Detta kan så klart även vara användbart för den ambitiösa hemmafixaren.

Bättre modeller ger dig också möjligheten att få till en specifik lutning. Mycket användbart när du behöver kunna ställa fall. Det är inte ovanligt att man delar in rotationslasers i planlaser och fallaser. En planlaser ger dig en rak linje i horisontalläge medans en fallaser ger dig möjligheten att ställa in ett angivet fall i x-led. Vissa mer komplicerade alternativ kan ställas in i både i x- och y-led. Dessa kallas 2-fallslaser. Så vilken typ av rotationslaser du har styr vilka användningsområden den lämpar sig för.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en rotationslaser?

Som med nästan alla inköp är det vettigt att först försöka fastställa vilka behov man har. Detta är, enligt oss, lite extra viktigt när det gäller rotationslasern. Skälet till detta är att priset kan variera väldigt mycket. En enklare planlaser behöver inte vara speciellt dyr. Om du däremot har ett behov av en 2-fallslaser blir priset något helt annat. Det kan också vara värt att utvärdera om du har ett behov av en lasermottagare. Har du det inte ska du så klart undvika alternativ där en sådan ingår. Samma gäller stativ.

Vad betyder det att en rotationslaser är självnivellerande?

En bra rotationslaser är självnivellerande. Detta betyder att instrumentet ställer automatiskt och elektroniskt in sig i våg. Mycket praktiskt och det underlättar så klart ditt arbete. Självnivilleringsområdet för olika modeller kan dock skilja sig en del åt och kan vara värt att kontrollera innan du genomför ditt köp.

Vilka tillverkare av rotaionslasers är populära?

Nästan alla större tillverkare som Bosch, Makita, DeWalt etc har åtminstone ett par alternativ i sina respektive sortiment. Sen finns det lite mer nischade tillverkare som är mer inriktade på mätinstrument. Bland de mer populära märks bland annat Leica, Topcon och Nedo. De senare har i regel mer avancerade alternativ som 2-fallslaser och är mer inriktade mot yrkesanvändare.

Hur mycket kostar en bra rotationslaser?

En enklare planlaser med röd laser kan du hitta för ett par tusen kronor. Sen kan priset snabbt gå upp. Är det en 2-fallslaser du har behov av får du räkna med en betydligt högre kostnad. Det är med andra ord svårt att svara på hur mycket en bra rotationslaser kostar.

Källor & Test – Rotationslaser

I nästa alla våra guider är diverse tester vägledande för vårt urval. Modeller som fått utmärkelsen “Bäst i test” granskas normalt lite extra noga. Tyvärr har vi inte hittat några större oberoende tester av rotationslaser. Vi har istället utgått från omdömen, recensioner och popularitet. Vi har även gått igenom flertalet tester från mindre aktörer men rotationslaser som där utnämnts som “bäst i test” har nödvändigtvis inte styrt vårt urval. Ett par exempel på källor nämns nedan:

  • Omdömen – I bristen på pålitliga tester av rotationslasers har omdömen varit en viktig källa för vårt urval. Vi har primärt gått igenom omdömen från källor som TrustPilot och olika återförsäljare. Ett exempel är Amazon som har mängder av användbara omdömen. Exempelvis har Bosch GRL 400 H hundratals omdömen på Amazon som belyser både för- och nackdelar.
  • Prisjakt – Även information som finns tillgänglig på svenska Prisjakt har till viss del styrt vårt urval. I deras ranking av olika laserinstrument rankar Bosch GRL 400 H och Makita SKR200Z i toppen inom underkategorin “Rotationslaser”. Prisjakt har också varit användbart för oss för att kunna kontrollera tillgängligheten av olika populära alternativ.
  • YouTube – Även YouTube har varit en användbar källa för denna guide. Det finns mängder av recensioner och granskningar av olika laserinstrument. Ett exempel är TigerSupplies genomgång av Topcons SV laserserie som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 10

Inga betyg ännu