Så fungerar en alkomätare

Har du hört talas om en alkoholmätare? Om inte så kan vi redan nu förklara att det är en apparat som erbjuder precis det som det låter som. Det vill säga, en alkomätare kan du använda för att mäta alkoholhalten i din kropp. Detta gör man oftast i syfte att kontrollera om man kan (och bör) köra bil eller inte. Exempelvis efter ett restaurangbesök där man druckit vin.

Använder du dig av en alkomätare kommer du inom bara några sekunder få ett tydligt svar på om du i situationen är en lämplig förare eller inte. Idag finns det ett flertal alkomätare att välja mellan på marknaden för den som är intresserad. Dessa brukar man dela in i två olika kategorier baserat på den mätteknik de använder. Nedan går vi igenom lite mer i detalj hur en alkomätare fungerar!

Alkomätare för privat bruk – så funkar dem

När det kommer till alkomätare som är utformade för privat bruk finns det ett flertal olika kategorier och modeller att välja mellan. Det vill säga om man kollar till den mätteknik som används. De två vanligaste är dock alkomätare med metoderna halvledarcellsteknik och bränslecellsteknik.

Alkomätare med halvledarcellsteknik

Alkomätare som använder sig av en halvledarcellsteknik är som sagt en av de vanligaste kategorierna på marknaden. Denna variant fungerar på det sättet att den registrerar syrebristen i den luft som andas ut. För att på så sätt registrera hur mycket alkohol du har i kroppen.

Detta kan funka rätt bra, men samtidigt finns det många som anser att just denna alkomätare har en del brister. Det framförallt då det resultat som mätaren visar kan påverkas av faktorer som ger felaktiga resultat. Så som andningsmönster och munvatten.

Alkomätare med bränslecellsteknik

Den variant av alkomätare för privat bruk som de flesta anser är bäst är den som använder bränslecellsteknik. Denna känns säkrare och mer pålitlig då den använder sig av en metod som innebär att förbränner alkoholen som finns i utandningsluften.

Det gör i sin tur att den luft som andas ut framställer ström som maskinen kan läsa av. Enligt de som kan ämnet medför denna alkomätning i de flesta fall mer pålitliga resultat. Tekniken är lite mer komplicerad vilket kan ge bättre, mer detaljerade svar utan risk för att svaren påverkats av olika störningar. 

Alkomätare som används av polisen

Det kommer säkert inte som en chock att de alkomätare som polisen använder sig av innehåller en något mer komplicerad, invecklad och kvalitetstestad metod. Något som däremot kan vara lite överraskande är att även dessa alkomätare använder sig av bränslecellsteknik. Man anser alltså att den tekniken är så pass pålitlig att den är det bästa alternativet för poliserna att använda sig av. Det ska gå snabbt och smidigt och framförallt ge exakta resultat utan risk för missar. Precis det kan alkomätare med bränslecellsteknik ge. Däremot finns det andra funktioner som skiljer sig åt mellan en apparat för privat bruk och för polis.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg ännu