Så kan ett tyngdtäcke hjälpa dig mot sömnlöshet

Lider du av sömnproblem? Är dålig sömn något som sätter käppar i din vardag? Då kan vi ha en lösning för dig här, närmare bestämt ett tyngdtäcke.

Med ett tyngdtäcke kan du nämligen uppleva flera olika fördelar som framförallt kan bidra till att du sover bättre. Det då dessa täcken kan bidra till minskad ångest, oro och stress, samt att de kan lindra smärta och värk. Trycket från täckets tyngd bidrar helt enkelt till att vi blir lugnare och mer avkopplade. Det finns med andra ord flera fördelar med att använda sig av ett tyngdtäcke!

Användningen av tyngdtäcken

Det var inte allt för länge sen som tyngdtäcken ansågs som ett ”nytt påfund” på marknaden. Faktum är att produkten inte varit i omfånget i mer än ett par år. Däremot har täckena, sen de dök upp på marknaden, fått många goda recensioner och betyg från användare. Det inte minst från de som upplever sömnproblem.

Att använda sig av tyngdtäcke för att dämpa sömnproblem är med andra ord något som allt fler gör idag. Detta då de upplever att de har svårt att somna, att de sover dåligt, att de inte kan sova djupt eller att de inte vaknar upp utvilade och därmed hoppas att tyngden från täcket ska bidra med lugn och ro.

Vem ska använda ett tyngdtäcke?

Den främsta fördelen med tyngdtäcken är såklart att de ska bidra till att man sover bättre. Det då, som vi tidigare varit inne på, tyngden från täcket bidrar till att man blir lugnare.

När vi får detta tryck över kroppen utlöses nämligen lugnande hormoner i vår kropp, som exempelvis oxytocin samt sömnhormonet melatonin. Detta har i sin tur en positiv effekt på både kropp och knopp då det bidrar till att oro, ångest och stress dämpas. Dessa specifika täcken kan dock inte bara bidra till att du sover bättre.

Utan tyngdtäcken kan även ha en positiv verkan på dig som lider av smärta eller värk, samt hjälpa för den som har diagnostiserats med en diagnos som ADHD/ ADD. Det finns med andra ord väldigt många som skulle kunna dra nytta av att använda ett täcke med tyngd!

Fördelarna med tyngdtäcke

Rent konkret kan man alltså säga att följande punkter är de främsta fördelarna med att använda ett tyngdtäcke:

  • Du somnar snabbare
  • Du sover bättre, djupare och lugnare
  • Dämpar oro, stress och ångest
  • Lindrar smärta och värk

Att tänka på vid köp av tyngdtäcke

Det kan med andra ord vara värt att investera i ett tyngdtäcke för dig som upplever att du sover dåligt och att det påverkar din vardag negativt. Om inte så kan det vara värt att testa om täckets tyngd kan få dig lugnare, mindre stressad och orolig.

För att tyngdtäcket ska ge önskad effekt är det dock viktigt att du tänker på en sak – att välja rätt tyngd. Det vill säga, du bör välja ett tyngdtäcke med rätt tyngd i förhållande till din kroppsvikt. Väljer du ett för lätt täcke kommer du inte få denna lugnande effekt, och väljer du ett för tungt täcke är risken stor att det inte känns så skönt att använda.

Så vad anses då vara rätt vikt på tyngdtäcke? Man brukar säga att man ska välja ett täcke vars tyngd motsvarar ca 10% av ens kroppsvikt. Väger du 50kg ska du alltså välja ett täcke med en vikt på ungefär 5kg, medan du som väljer 100kr ska välja ett täcke som väger omkring 10kg.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg ännu