Så vårdar du din båt

Under maj och juni är det dags att lägga i båten. Men innan båten sätts i sjön kan det vara mycket praktiskt att göra ren den ordentligt. Det är så mycket lättare att vårda en båt medan den fortfarande ligger på land.

Det kanske inte alltid är så kul att vårda sin båt men man får mycket tillbaka om man gör det. Dels är det förstås trevligare att använda en ren båt jämfört med en smutsig men båtvård är också viktigt för att båten ska vara i dugligt skick. En båt som inte underhålls på rätt sätt får ett lägre andrahandsvärde och skador på skrovet eller andra ställen kan också uppkomma. När man vårdar båten är det ett ypperligt tillfälle att också syna av varenda liten del av båten så man upptäcker eventuella fel redan på ett tidigt stadium. Det är mycket lättare att åtgärda felen då. Ofta är det mycket billigare också. Förutom vatten och såpa, båtschampo kallas det också, är det en del redskap som är bra att ha när båten ska vårdas. Bland dessa redskap utmärker sig högtryckstvätten och polermaskinen. Sedan är det viktigt att påpeka en sak, båten ska tvättas med sötvatten, inte saltvatten.

Båttvätt med högtryckstvätt

Högtryckstvätt Stihl RE 282 PLUS

När båten tvättas är det som sagt viktigt att använda sötvatten. Men innan man börjar tvätta båten så ska man se till att alla dräneringar och självlänsar är rengjorda från löv, barr och annat skräp. När man tagit bort det synliga skräpet så spolar man båten varefter man börjar göra ren den med såpa och en tvättsvamp. Det är rekommenderat att använda handskar så man inte får sår på fingrarna av såpan. När man sköljer av båten efter tvätten är en högtryckstvätt att rekommendera. Högtryckstvätten kommer att få bort en hel del smuts som sitter djupt i skrovet. Alla som använt en högtryckstvätt vid båtvård vet hur mycket smuts som rinner ut även efter noggrann tvätt med såpa. Särskilt underredet och vattenlinjen är svåra att få rena för hand. Där kommer högtryckstvätten verkligen till sin rätt.

En polermaskin gör att båten känns som ny

Polermaskin

Efter grovtvätten av båten är det dags för att få den att skina. Polerar man sin båt på rätt sätt kan man få den att skina som om den vore helt ny. Man börjar med att lägga på rubbing eller vax på skrovet, däcket och andra platser som ska poleras. Jobba med små ytor i taget. När man strukit vax på en yta sätter man polermaskinen i arbete. Först bör man låta polermaskinen arbeta med lågt varvtal. Man för den upp och ned och från sida till sida så att vaxet fördelar sig jämnt över ytan. Allteftersom ökar man hastigheten på polermaskinen men fortsätter att jobba horisontellt och vertikalt. När man är klar med en yta så fortsätter man med nästa yta och så håller man på till dess att man polerat hela båten. När man är klar tar man bort eventuell överbliven vax med en trasa. Det tar sin tid att polera en båt men det är väl värt det. Man kommer att kunna njuta av sin fräscha båt hela sommaren.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu