Sätt att förbättra luftklimatet inomhus

Att Sverige har årstider är något som många svenskar, trots alla klagomål på vädret, innerst inne uppskattar. Men årstider kommer med utmaningar; några av dem är kall, varm, torr respektive fuktig luft.   

Förutom att luftfuktigheten förändras med årstiderna så har det också blivit vanligare med värmeböljor på somrarna, och eftersom svenska hus oftast är isolerade för att hålla värmen under kalla vintrar kan det bli lite för varmt inomhus när utomhustemperaturen närmar sig trettio grader. För den som vill ha ett balanserat och hälsosamt inomhusklimat innebär det svenska klimatet en hel del utmaningar. Det gäller att ha rätt utrustning för att klara dem.

I den här artikeln ska vi gå igenom olika typer av utrustning som klarar av att hålla ett balanserat och hälsosamt inomhusklimat. Det är viktigt att påminna om att inomhusklimatet inte bara handlar om värme och kyla utan också om luftfuktigheten och om luften är ren eller inte. Om luften blir för torr så kan det påverka vår hud och för den som bär kontaktlinser kan de bli torra, vilket skaver i ögonen. Om det å andra sidan blir för fuktigt så får vi svårare att kyla ned oss själva vilket leder till att vi kan börja svettas väldigt mycket. Om luften inte är ren kan det innebära ett direkt hälsoproblem för oss.

Man kan tycka att det är ett typiskt lyxproblem att hålla på att justera inomhusklimatet så att det perfekt matchar våra behov. Varför kan vi inte bara härda ut de få gånger som luftklimatet inomhus är lite obalanserat? Visst kan vi det men i många andra avseenden så moderniserar vi landet och justerar omgivningen efter våra behov, så varför inte göra det samma med luftklimatet inomhus. För ett barn som har astma kan det göra mycket stor skillnad för livskvaliteten om luftfuktigheten inomhus hålls på en nivå som gör det lättare att andas. För en person som har eksem kan det också vara mycket skönt att ha ett luftklimat inomhus som håller huden lite fuktigare så att den värsta klådan försvinner.

Nedan kommer vi att beskriva vad portabel AC, luftrenare, luftfuktare och luftavfuktare är för sorts utrustning samt hur de kan förbättra inomhusklimatet.

Portabel AC

Ett av de smidigaste sätten att hantera luftklimatet inomhus på sommaren är med en portabel AC. En luftkonditionerare som är portabel kan lätt flyttas från rum till rum och således arbeta där den behövs bäst. Den vanligaste situationen en mycket varm svensk sommardag är att det är sovrummen på kvällen som är den stora utmaningen medan det på morgonen faktiskt kan vara ganska svalt i hemmet efter det att man vädrat.

Med en portabel AC kan man klara av att kyla de rum som behöver kylan som mest just då. Kanske är det vardagsrummet på sen eftermiddag och kväll, och sedan sovrummet senare på kvällen och på natten. Det beror förstås också lite på i vilka väderstreck som rummen ligger.

För den som arbetar från hemmet kan det vara extra skönt att veta att man kan kyla ned hemmakontoret. Blir det för varmt i arbetsrummet så kan det vara svårt att koncentrera sig och då blir inte arbetet utfört med den kvalitet och det tempo som man önskar sig.

Luftrenare

En luftrenare är en apparat som renar luft. Luftrenaren tar bort damm och smuts från luften så att den blir lättare att andas. Precis som med en portabel AC kan man tycka att en luftrenare är en lyxprodukt. Men det har många gånger om bevisats att livslängden för personer som bor intill tätt trafikerade vägar är kortare än för de som inte gör det. Anledningen är just damm och partiklar som rivs upp från vägbanan för att sedan andas in av de som vistas i närheten av vägen.

Luftfuktare

En luftfuktare är en maskin som kan vara mycket skön att ha för den som har en känslig hud eller som lider av astma. Det är många gånger lite strävt att andas in alltför torr luft och särskilt under vintern kan luftklimatet inomhus bli torrt. På sommaren är det ofta fuktigare i luften och då kanske man inte behöver en luftfuktare lika mycket.

Hur det känns att använda en luftfuktare varierar från person till person, medan vissa personer inte känner av skillnaden mellan den vanliga luften och den fuktade luften så gör det stor skillnad för andra personer.

Luftavfuktare

En luftavfuktare är motsatsen till en luftfuktare, luftavfuktaren gör luften torrare. Det kan vara skönt med en luftavfuktare under varma dagar med hög luftfuktighet. När luftfuktigheten är hög så svettas vi mycket för att kunna kontrollera vår kroppstemperatur, och det kan också kännas lite jobbigt att andas eftersom det är så mycket fukt i luften. Med en luftavfuktare så blir det lättare att andas och man kanske svettas lite mindre. En luftavfuktare kan mycket bra att ha under sommarhettan med andra ord.

Sammanfattning – Luftklimatet inomhus

Luftklimatet inomhus är något som ofta diskuteras i samband med både komfort och hälsa. Ovan har vi redogjort för några av de vanligaste apparaterna som kan användas för att kontrollera inomhusklimatet. Nedan ska vi kort sammanfatta fördelarna med varje apparat.

Portabel AC

En portabel AC kan vara den perfekta hushållsmaskinen under de hetaste sommardagarna. Att AC:n är portabel gör det också enkelt att flytta den mellan olika rum beroende på behov.

Luftrenare

För den som bor intill en hårt trafikerad väg eller i ett område där industriella utsläpp förekommer kan en luftrenare vara riktigt bra. Det är farligt att andas in små partiklar och det är just de som luftrenaren tar bort.

Luftfuktare

En luftfuktare är en perfekt hushållsapparat för att hålla ett behagligt luftklimat inomhus för en person som har till exempel astma eller torr hud. Luftfuktaren kan vara särskilt bra att ha på vintern. Det är när temperaturerna kryper lång under noll grader som luften blir riktigt torr.

Luftavfuktare

Omvänt mot luftfuktaren så kan en luftavfuktare vara mycket skön att ha under sommaren. När det blir varmt ute så känns luften ofta tung och det känns som man får i sig mindre syre. Det är luftfuktighet det. Ofta svettas man också mer när det är hög luftfuktighet. Luftavfuktaren tar hand om det. Luften blir fräschare och det känns lättare att andas.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg ännu