Spinningcykel – Bäst i test

En spinningcykel kan vara en populär träningsmaskin både i gymmet och i hemmet. Här presenterar vi de bästa spinningcyklarna för hemmabruk.

🏅 Vårt val

Spinningcykel bäst i test

Abilica Premium Pro Bike

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig spinningcykel

Titan Fitness Trainer S11

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Spinningcykel hemma

Gymstick FTR Indoor Racer

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Cykeltrainer test

Tacx Neo Bike Smart T8000

Bästa pris hos:

Spinningcyklar utifrån test & omdömen

Om du önskar högintensiv träning kan en spinningcykel vara den rätta träningsmaskinen för dig. Många gym erbjuder specifika spinningklasser med instruktör men har du plats i hemmet går det lika bra att träna där. Något som allt fler faktiskt gör. En anledning till detta är att det numera finns flera bättre alternativ gällande spinningcyklar för hemmet.

Vi har gått igenom omdömen, recensioner och tester av spinningcyklar. Alternativen vi presenterar här tillhör alla de populäraste på marknaden idag. De skiljer sig dock åt både i funktionalitet, kapacitet och pris. Vår förhoppning är du ska få lite vägledning kring vilken den bästa spinningcykeln är utifrån dina behov och förutsättningar.

Abilica Premium Pro Bike

Display: Tid, distans, hastighet, RPM, kcal och watt Max användarvikt: 150 kg Pedaler: Kombi (SPD & korg) Motståndssystem: Magnetmotstånd Drivsystem: Remdrift Svänghjulsvikt: 15 kg Längd: 131 cm Bredd: 65 cm Höjd: 130 cm Vikt: 57 kg

Abilica Premium Pro Bike

Norska Abilica är ett mycket populärt varumärke när det gäller träningsmaskiner. De har allt från trappmaskiner till löpband i sitt sortiment. När det gäller spinningcyklar är Abilica Premium Pro Bike deras mest robusta modell med flertalet avancerade funktioner. Den är bland annat utrustad med magnetiska bromsar vilket möjliggör för mycket hårt motstånd och tyst drift.

Abilica Premium Pro Bike har en enklare cykeldator/display som bland annat visar avstånd, kadens och hastighet. Den är utrustad med både ett traditionellt spinninghandtag och bockstyre och levereras med kombinationspedaler för dig som vill använda dig av cykelskor.

Bland övrig funktionalitet märks bland annat:

  • Bluetooth
  • Trådlös pulsmottagning (pulsbälte ingår ej)
  • Transporthjul
  • Horisontell justering av sadel
  • Vertikal justering av sadel
  • Horisontell justering av styre
  • Vertikal justering av styre

Inte alla behöver trådlös kommunikation som bluetooth till sin spinningcykel. Men letar du efter ett lite mer avancerat alternativ som kan erbjuda riktigt hård träning i hemmet kan Abilica Premium Pro Bike vara det rätta alternativet för dig. Den har också fått väldigt goda omdömen där det är tydligt att den uppskattas för sin kvalité och att den är tystgående. Perfekt för hemmabruk med andra ord.

Tyst, rejäl och suveränt bra inställningsmöjligheter.

Richard, TrustPilot

Titan Fitness Trainer S11

Display: Tid, distans, hastighet, kcal och puls Max användarvikt: 125 kg Pedaler: Korg Handpulssensor: Ja Transporthjul: Ja Motståndssystem: Manuellt motstånd Drivsystem: Kedjedrift Svänghjulsvikt: 13 kg Längd: 109 cm Bredd: 50 cm Höjd: 108 cm Vikt: 33 kg Rekommenderad användarlängd: 150 – 195 cm

Titan Fitness Trainer S11

Om du letar efter en lite billigare spinningcykel för hemmabruk kan Titan Fitness Trainer S11 vara det rätta valet för dig. Detta är en lite enklare modell som ändå uppfyller kraven från många motionärer. Det finns dock en del begränsningar. Exempelvis svänghjulsvikten på 13 kg. Detta är lite i lägsta laget om du vill kunna köra riktigt hårt. Den har heller inte SPD-pedaler och saknar funktionalitet för bluetooth.

Trots sina begränsningar är Titan Fitness Trainer S11 en mycket populär spinningcykel och tillhör de bästa säljande alternativen på den svenska marknaden idag. Och även om den inte har de mest avancerade funktionerna har den tillräckligt för många motionärer. Exempelvis har den en dator som visar dig träningsinfo som tid, kaloriförbrukning, hastighet och distans. Dess sadel kan justeras horisontellt och vertikalt och styret har flera olika positioner för grepp.

Titan Fitness Trainer S11 är en enkel och billig spinningcykel. Har du inte behov av virtuella träningsbanor eller trådlös pulsmottagning ska du så klart inte betala extra pengar för detta. Om du däremot är en motionär som inte behöver det tyngsta motståndet kan Titan Fitness Trainer S11 mycket väl vara den bästa spinningcykeln för dig.

Mycket bra träningscykel för ett väldigt bra pris.

Sonia, TrustPilot

Gymstick FTR Indoor Racer

Display: Tid, distans, hastighet, kcal och puls Max användarvikt: 125 kg Avstånd pedal/säte: 72 – 94,5 cm Pedaler: Korg Bluetooth: Ja Trådlös pulsmottagning: Ja Flaskhållare: Ja Transporthjul: Ja Motståndssystem: Manuellt motstånd Drivsystem: Remdrift Svänghjulsvikt: 18 kg Längd: 123 cm Bredd: 54 cm Höjd: 115 cm Vikt: 42 kg Sadelhöjd max: 108 cm

Gymstick FTR Indoor Racer

Gymstick FTR Indoor Racer är en mycket prisvärd spinningcykel som är lämpad för hemmabruk. Den är utrustad med ett 18 kg svänghjul och en tyst dragrem. Fullt tillräckligt för de allra flesta som vill kunna träna både tungt och intensivt. Displayen för datorn visar bland annat tid, kaloriförbrukning, hastighet och distans. Datorn är även kompatibel med pulsbälte.

Med sina 42 kg är Gymstick FTR Indoor Racer relativt tung. Den är dock utrustad med transporthjul för enklare flytt i hemmet. Tänk dock på att gärna ha någon form utav golvskydd under din spinningcykel när du använder den. Svett och vatten kan annars skada ditt golv och cykeln kan vara känslig för statisk elektricitet.

Det finns helt klart bättre spinningcyklar än Gymstick FTR Indoor Racer. Men för sitt pris är detta, enligt oss, ett mycket bra alternativ som dessutom har bluetooth. Den saknar dock SPD-pedaler och kan inte erbjuda tillräckligt motstånd om du är elit. Den är dock tillräcklig för den absoluta majoriteten och är ett prisvärt alternativ för dig som letar efter hyfsad avancerad spinningcykel för hemmabruk.

Tacx Neo Bike Smart T8000

Max effekt (40 km/h): 2200 Watt Max lutning: 25% Max vridmoment: 85 Nm Max bromskraft: 250 N Nedstigningssimulering: Ja Svänghjul: Virtuell Svänghjulseffekt: Varierande till 125 kg Trådlös kommunikation: ANT+ FE-C, Bluetooth Smart Output: Kadens, kraft, hastighet Footprint: 1390 x 750 mm Höjd: 1170 mm Vikt: 50 kg

Tacx Neo Bike Smart T8000

Tacx Neo Bike Smart T8000 är inte en traditionell spinningcykel. Detta är mer utav en revolutionerande cykeltrainer som snabbt blivit mycket populär. Denna cykel är för dig som vill ta din inomhusträning till en helt ny nivå. Kostnaden för Tacx Neo Bike Smart T8000 är dock hög och detta är inte en cykel för den ambitiösa motionären.

En av många styrkor med denna trainer är att den kan simulera en cykeltur på ett sätt som få andra alternativ kan. För att kunna simulera din utomhustur är den kompatibel med applikationer som Tacx, TrainerRoad och Zwift. Du kan sedan nyttja exempelvis simulering av att du cyklar i en nedförsbacke eller på en grusig väg. Om du önskar att cykla uppför har den ett maximal motstånd på 2200 watt. Detta medför att den kan simulera en uppförsbacke på hela 25%.

Utöver simulering har den flera andra praktiska funktioner. Den är exempelvis utrustad med två fläktar och en inbyggd skärm på 4,5″. Den ger dig även mängder av data som går att använda som stöd för att utveckla din teknik och följa din utveckling. 

Tacx Neo Bike Smart T8000 ger dig helt ny möjligheter för cykelträning inomhus. Den har fått mängder av positiva recensioner och omdömen. Ett exempel är TCM Cykel som anser att Tacx Neo Bike Smart T8000 är den bästa de testat. Priset är dock väldigt högt. Letar du efter en “vanlig” spinningcykel är detta inte rätt alternativ. Vill du däremot testa den senaste tekniken och har höga krav på kapacitet och funktionalitet är detta antagligen en cykel du bör titta lite närmare på.

Vanliga frågor om spinningcyklar

Om du gillar spinning och överväger att köpa en cykel till ditt hem kan det säkert finnas en och annan fundering. Därför har vi här försökt svara på några av de vanligaste frågorna.

Vad är skillnaden mellan en spinningcykel och en motionscykel?

En spinningcykel skiljer sig från en motionscykel både i utseende och funktionalitet. Spinningcykeln har generellt en mer robust konstruktion i jämförelse med en motionscykel. En av anledningarna till detta är att användaren förväntas växla position mellan stående och sittandes under passet. En annan skillnad är motståndet. På en spinningcykel regleras motståndet på svänghjulet manuellt medans det på motionscykeln sker genom en dator. Lite mer avancerade motionscyklar har inte sällan olika förprogrammerade träningsprogram. Detta är något som ofta saknas på en spinningcykel. 

Så även om det finns många likheter mellan en spinningcykel och en motionscykel så lämpar de sig för olika typer av träning. Spinningcykeln är primärt för dig som önskar högintensiv träning. Motionscykel lämpar sig mer för uppvärmning och rehab.

Vad bör jag tänka på innan jag väljer spinningcykel?

Om du är ute efter en spinningcykel för användning hemma finns det ett par faktorer vi anser vara viktiga att beakta innan du genomför ditt köp:

Mått – Storleken skiljer sig inte speciellt mycket åt mellan olika spinningcyklar. Men bor du trångt eller planerar att placera cykeln i potentiellt trångt utrymme är det så klart en bra början med att noggrant kontrollera måtten och vikten på din önskade spinningcykel.

Kapacitet – När det gäller kapacitet tänker vi primärt på två saker. Dels maximal användarvikt och användarlängd. Är du en större person kan det eventuellt finnas begränsningar med vissa alternativ. Sen kan det också vara en bra idé att kontrollera kapaciteten gällande motstånd. Vi tänker här primärt på svänghjulsvikten. Dyrare och mer avancerade modeller har inte sällan en svänghjulsvikt på 20 kg eller uppåt. Det finns dock flera bra alternativ med svänghjul som väger mellan 15 och 20 kg.

Funktionalitet – Historiskt sett har spinningcyklar varit relativt okomplicerade maskiner. Vissa modeller har haft en enklare träningsdator med display som visar tid, hastighet och kanske beräknad kaloriförbrukning. Mer avancerade modeller idag kan dock ha betydligt mer komplicerad funktionalitet. Exempelvis är det inte ovanligt att bättre spinningcyklar utrustas med uppkoppling via bluetooth. Detta möjliggör för mängder av ny potentiell funktionalitet. Exempelvis har det blivit mer vanligt med att köra virtuella träningsbanor. Även trådlös pulsmottagning kan möjliggöras via bluetooth. Modeller som är utrustade med trådlöst kommunikation är i regel betydligt dyrare. Är du osäker på om det är nödvändigt för din träning kan det finnas goda skäl att överväga en enklare och billigare modell.

Vilka fördelar finns det med att träna på en spinningcykel?

Det finns flera fördelar med att träna på en spinningcykel. För det första är det en mycket effektiv form av träning, då du kan bränna upp till 1000 kcal per timme. Dessutom är det en bra träningsform för att förbättra din kondition och uthållighet. Träning på en spinningcykel är också lämplig för personer på olika nivåer, eftersom du själv kan justera motståndet på cykeln. Träning på en spinningcykel är en skonsam form av träning för lederna, vilket gör den lämplig för personer med till exempel knäproblem.

Hur tar jag bäst hand om min spinningcykel?

Som med alla träningsmaskiner finns det goda skäl att ge din spinningcykel lite regelbundet underhåll. Till att börja rekommenderas att du noga torkar av din cykel efter träningspasset har genomförts. Förhoppningsvis har du jobbat upp en ordentlig svett. Just svett kan dock påverka olika komponenter på din spinningcykel. En snabb avtorkning efter varje pass kommer förhoppningsvis göra så att du undviker problem. Använder du din spinningcykel regelbundet kan det också finnas goda skäl att smörja in löstagbara delar lite då och då. Kör du riktigt hårda pass kan det också vara rekommenderat att ibland kontrollera att alla cykelns skruvar är rejält åtdragna.

Följer du rekommendationerna ovan kan du förhoppningsvis använda din spinningcykel under många pass och år utan att stöta på problem. Självfallet är också cykelns ursprungliga kvalité en viktig faktor för dess livslängd.

Hur mycket kostar en bra spinningcykel för hemmabruk?

Det finns inte ett jättestort utbud av spinningcyklar för hemmabruk. Dock kan skillnaderna vara relativt stora. Det finns enklare alternativ från ett par tusenlappar till riktig avancerade modeller som kan kosta över 20 000 kr.

Källor & Test – Spinningcykel

Som stöd för vårt urval av spinningcyklar har vi använt oss av flera olika källor. Vi har bland annat gått igenom ett flertal olika tester. Utöver tester har vi även granskat diverse omdömen och recensioner. Slutligen har vi även haft popularitet i åtanke innan vi valde ut vilka modeller vi presenterar här. Nedan listas ett par exempel på källor för denna guide:

  • Bäst-i-test – Det finns relativt få större oberoende svenska tester av spinningcyklar. Ett av de mer ambitiösa har utförts av sajten Bäst-i-test.se. De har testat 8 olika modeller utifrån användarvänlighet, kvalité och design, funktionalitet och prestanda. Sole Fitness SB700 utsågs till “bäst i test”. Du kan läsa deras kompletta test och slutsatser här.
  • Omdömen – I brist på större tester av spinningcyklar har vi gått igenom tillgängliga omdömen och recensioner. De har primärt varit omdömen som samlats in via exempelvis TrustPilot och som sedan publicerats på olika återförsäljares hemsidor.
  • Prisjakt – Även Prisjakt har varit en källa för denna guide. Vi har bland annat använt oss av deras ranking av spinningcyklar. Prisjakt har dessutom varit ett stöd för att kontrollera tillgängligheten och pris för populära alternativ.
  • YouTube – När det gäller recensioner har även YouTube erbjudit en hel del intressant information. Flera av våra presenterade modeller har fått tagit emot väldigt professionella recensioner av faktiska användare. Ett exempel är DC Rainmakers recension av Tacx Neo Bike Smart T8000 som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 7

Inga betyg ännu