Steamer eller strykjärn?

Vad är egentligen bäst att använda, en steamer eller ett strykjärn? I takt med att marknaden av praktiska redskap och smidiga hjälpmedel växer sig allt större börjar fler och fler söka sig till alternativ som kan underlätta vardagen i allra högsta grad. Förr i tiden var det en självklarhet att man skulle ha ett strykjärn i hemmet. Idag blir det allt vanligare att man istället använder sig av steamers.

Värt att nämna är att de båda produkterna kommer med för- och nackdelar på olika plan. Nedan klargör vi i vilka lägen som en steamer är bäst, och i vilka lägen det är bättre att använda ett strykjärn!

Vad är en steamer?

Kort sagt är en steamer en apparat som erbjuder dig att ”ånga” dina kläder släta och fina. Det är den heta ångan som kommer ut ur steamern som ser till skrynklor, rynkor och veck på kläderna pressas ut och slätas till. Dessutom gör ångan att dina kläder blir fräschare och renare – den heta ångan neutraliserar dålig lukt och tar bort viss smuts.

Skillnaden mellan en steamer och ett strykjärn

Så vad är då skillnaden mellan en steamer och ett strykjärn, vilket även det är en apparat som med ånga får kläderna släta och fina? Den främsta skillnaden mellan steamer och strykjärn är att steamern ”ångar” plaggen i luften – en steamer behöver inte tryckas eller dras direkt på kläderna på samma sätt som man måste göra med ett strykjärn.   

Utöver det finns det såklart rätt stora skillnader när det kommer till konstruktion, design och användning. Ett exempel är att ett strykjärn ofta har en mycket större vattentank än vad en steamer har. Strykjärnet ger också ett mycket tydligare, ”krispigare” resultat i strykningen.

Fördelar med strykjärn kontra steamers – vilken apparat är bäst?

Då är strykjärnet bäst

För att sammanfatta det hela skulle man därmed kunna säga att ett strykjärn är att föredra om du exempelvis ska stryka en skjorta och vill få till den där riktigt släta, krispiga känslan. Ett strykjärn kan också vara bättre om du ska stryka flera plagg på en gång på grund av större vattentank och därmed längre användning mellan påfyllningarna.

Då är steamern bäst

Å andra sidan kan en steamer vara att föredra om du vill jobba lite smidigare och mer fritt. Steamers kommer nämligen ofta utan sladd, eller med en praktisk ställning som är lätt att placera där du vill. Steamers kan också tas med på resa så att du kan stryka dina kläder oavsett plats, direkt på galgen utan vare sig strykbräda eller bord.

I och med att en steamer kan användas på i princip alla olika plagg, textilier och material är det en mycket mer mångsidig apparat än vad strykjärnet är. Steamern är även bättre när det kommer till svårstrukna plagg – den behöver inte tryckas direkt mot plagget och kan därför släta ut alla svåra hörn, kanter, veck och former. Det går helt enkelt smidigare överlag.

Nackdelar med strykjärn kontra steamers

Ser man istället då till nackdelarna kan man enkelt sammanfatta det såhär:

Nackdelar med strykjärn

  • Kan vara rätt klumpigt och osmidigt använda
  • Är ofta tunga och stora
  • Säljs sällan utan sladd
  • Kräver att du använder en strykbräda
  • Kan vara svårt att använda på svårstrukna plagg med veck, kanter, hörn, osv.
  • Vid felaktig användning kan det ge fula märken och fläckar

Nackdelar med steamer

  • Vattentanken är ofta rätt liten – kortare användningstid är inte ovanligt
  • Kan vara lätt att bränna sig i och med att man ångar ut i luften
  • Ger inte samma släta, krispiga strykning som strykjärn

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.4 / 5. Antal betyg: 5

Inga betyg ännu