Steamer – Bäst i test

En bra steamer kan i vissa fall vara ett smidigt alternativ till ett strykjärn. Det finns dock ett relativt stort utbud av steamers med varierande funktioner och kapacitet. Även priserna kan skilja sig åt en hel del. Därför har vi gått igenom recensioner, omdömen och tester av steamers. Detta så att vi här kan presentera ett varierat urval av de allra populäraste alternativen.

🏅Bäst i test

Steamer bäst i test

Philips Steam&Go GC362

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig handhållen steamer

Philips STH3020

Bästa pris hos:

💛 Prisvärd

Test steamers

Tefal Steam Care DT9130

Bästa pris hos:

🔔 Ställning

Stående steamer med ställning

Philips ComfortTouch GC557

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Steamers utifrån test & omdömen

Genom ånga kan en bra steamer snabbt göra dina kläder skrynkelfria och fräscha igen. I jämförelse med ett strykjärn är en steamer också betydligt skonsammare mot ömtåliga textilmaterial som exempelvis sidenplagg eller kashmirtröjor. Den varma ångan tar dessutom död på upp till 99% av de bakterier som finns i textilmaterialet. Något som inte sällan uppskattas av allergiker.

Så vilken steamer är bäst? Svaret blir antagligen olika beroende på vem du frågar. Vi har därför utgått från befintliga omdömen, recensioner och tester. Vissa modeller har fått utmärkelsen “bäst i test” medans andra utmärkt sig i produktrecensioner eller konsumentomdömen. Vår förhoppning är du här finner ett alternativ som möter dina behov inom en rimlig budget.

Philips Steam&Go GC362

Ångtyp: Konstant flöde Öppning för kontinuerlig ånga: 24 g/min Vertikal ånga: Ja Kapacitet för ångtank: 0,07 liter Avtagbar vattenbehållare: Ja Uppvärmningstid för vattentank: 1 min Kontinuerlig påfyllning: Ja Sladdlängd: 3 m Bredd: 38 cm Djup: 15 cm Höjd: 12,8 cm

Philips Steam&Go GC362

Det är inte speciellt kontroversiellt att påstå att Philips är det ledande märket när det gäller steamers. Det har flera olika alternativ i sitt sortiment och den som fått mest uppmärksamhet i tester är Philips Steam&Go GC362. Denna steamer har utsetts till “bäst i test” av flertalet aktörer och dessutom fått väldigt goda recensioner. 

Philips Steam&Go GC362 har ett konstant ångutsläpp på 24 g/min. Dess steamerplatta möjliggör för dig att pressa steamern mot plagget för ett bättre resultat. Plattans temperatur gör att du inte riskerar våta fläckar. En mycket bra alternativ för dig som har plagg i ömtåliga material som siden och kashmir och inte vill riskera brännmärken. 

Denna steamer har också flertalet populära tillbehör. Exempelvis har den en tillbehörsborste som underlättar användandet på tjockare plagg. Borsten möjliggör för ångan att enklare tränga in genom fibrerna i tyget. Perfekt för tjockare jackor, kappor och liknande. Borsten kan också vara mycket användbar på exempelvis gardiner.

Utöver att vara en kraftfull steamer med vertikal ånga är den också mycket flexibel. Den har en kompakt design som gör den enkel att ta med på resan. Och dess 3 meter långa sladd gör det också enkelt att använda den där du behöver. Säkerligen anledningar till att Philips Steam&Go GC362 är en av de bäst säljande alternativen i Sverige idag. Den rankar också i topp hos bland annat Prisjakt.

När vi gått igenom recensioner och omdömen har majoriteten varit positiva. Exempelvis lovordade M3 denna steamer i deras test. De ansåg att den gav mycket bra resultat till ett attraktivt pris. De fanns dock vissa kritiska synpunkter. En var att den tar lång tid att värma upp sig. Det finns också en del negativa kundomdömen som främst berör att vattenbehållaren rymmer för lite vatten och behöver fyllas på med jämna mellanrum.

Prisvärd och kompetent steamer

Från test av M3

Philips STH3020

Sladdlängd: 2 m Löstagbar vattentank: Ja Vikbar: Ja Klar att använda: 30 sek Vattentank: 120 ml Indikatorlampa för ånga: Ja Avstängningsknapp: Ja Ångplatta: Uppvärmd metallplatta Spänning: 220 V Effekt: 1000 W

Philips STH3020

Philips STH3020 är en annan mycket populär steamer från Philips. Denna relativt lilla och smidiga steamer är enkel att ta med sig och perfekt för att fräscha upp dina kläder snabbt och effektiv. Exempelvis tar det bara 30 sekunder för Philips STH3020 att vara redo för användning. Ett mycket bra alternativ för dig som vill hålla dina kläder fräscha på affärsresan och inte har varken plats eller lust att ta med ett strykjärn.

Denna handhållna steamer ger upp till 20 g/min konstant ånga. Inte riktigt lika bra som de allra bästa alternativen. Men full godkänt och tillräckligt för en effektiv ångstrykning. Även tillräckligt för att ta bort dålig lukt och döda upp till 99,9% av alla bakterier på dina kläder. Kan också med fördel användas på gardiner och sängkläder då ångan dödar 100% av alla dammkvalster.

Den finns kraftfullare alternativ än Philips STH3020. Men för de allra flesta kommer detta inte vara nödvändigt. Priset är också mycket fördelaktigt för denna steamer som fått väldigt goda omdömen. Exempelvis har den betyget 4,3 på Amazon. Detta är faktiskt bättre än flera testvinnare. Ett väldigt bra budgetalternativ helt enkelt!

Tefal Access Steam Care DT9130

Effekt/spänning: 1600 Watt Klar att använda: 40 sekunder Kapacitet för ångtank: 200 milliliter Antal ånginställningar:Kontinuerligt ångtryck: Ja, upp till 30 g/min Avtagbar vattenbehållare: Ja Sladdlängd: 3 m Sladdförvaring: Ja Vikt: 2,1 kg

Tefal Access Steam Care DT9130

Även om Philips är det dominerande märket när det gäller steamers finns det ett par bra alternativ. Det märket som allmänt anses vara Philips främsta utmanare är Tefal. Tefal erbjuder mängder av innovativa lösningar och är bland annat ​​världsledande inom strykjärn. När det gäller steamers har de också flera mycket populära alternativ som både presterat bra i tester och mottagit goda omdömen.

Vi har här valt att presentera Tefal Access Steam Care DT9130. Skälet till att vi valt just denna modell är att detta är en vidareutveckling på tidigare mycket populära steamers från Tefal. Den har också tagit emot väldigt goda omdömen vilket är lätt att förstå. Denna handhållna steamer har nämligen en effekt 1600 Watt och upp till 30 g/min kontinuerligt ångtryck. Den har även en uppvärmd aluminiumsula med keramisk beläggning och är klar för användning på bara 40 sekunder.

Med 3 olika ånginställningar är Tefal Access Steam Care DT9130 användbar för in princip alla typer av kläder. Den hjälper till att avlägsna lukter och bakterier och är i många fall ett ypperligt alternativ till ett strykjärn. Tefal Access Steam Care DT9130 levereras dessutom med mängder av tillbehör som ytterligare kommer utöka dess användningsområden. Detta är dock inte en billig steamer. Men för dig som vill ha det bästa vill vi ändå påstå att det är ett prisvärt alternativ.

Philips ComfortTouch GC557

Ångtyp: Konstant flöde Öppning för kontinuerlig ånga: 40 g/min Antal ånginställningar: 5 Kapacitet för ångtank: 1,8 liter Avtagbar vattenbehållare: Ja Uppvärmningstid för vattentank: 1 min Automatisk avstängning: Ja Sladdlängd: 1,6 m Strömförbrukning: 2000 W Höjd: 173 cm Bredd: 35 cm Djup: 37 cm Vikt: 5,38 kg

Philips ComfortTouch GC557

För vissa kan en liten steamer på resan vara fullt tillräckligt. Men om du insett fördelarna med en steamer och önskar att använda den regelbundet är det antagligen en stående steamer med klädhängare som är det bästa alternativet. Även här har Philips riktigt bra alternativ och deras Philips ComfortTouch GC557 är idag deras populäraste modell.

Philips ComfortTouch GC557 har ett mycket kraftfull ångutsläpp på 40g/min. Den har också en tank på hela 1,8 liter och fem olika ånginställningar. Du kan med andra ord använda denna steamer både länge och effektivt. Som medföljande tillbehör får du även en värmeskyddande handske så att du inte behöver oroa dig för att bränna dig på ångan. Perfekt för dig som har mycket kläder som du vill undvika att stryka eller skicka till kemtvätten.

Har du aldrig använt en steamer eller är osäker på hur användbar den kan vara finns det förmodligen mer lämpliga alternativ. Uppskattar du däremot resultaten av en steamer och vet att du kommer ha kontinuerlig användning av den kan Philips ComfortTouch GC557 vara det bästa alternativet på marknaden idag.

Vanliga frågor om steamers

Om du är intresserad av fördelarna med en steamer har du kommit helt rätt. Nedan försöker vi nämligen svara på några av de vanligaste frågorna konsumenter har kring just steamers.

Hur fungerar en steamer?

En steamer är en relativt okomplicerad produkt. Genom uppvärmning av vatten trycks sedan ångan ut genom ett ångmunstycke (likt en ångtvätt). Ångan har en temperatur på nästan 100 grader och när den skjuts igenom tyget i hög fart sväller och mjuknar fibrerna och återfår sin naturliga form. För vissa typer av plagg och textilier kan en steamer vara ett alternativ till ett strykjärn. Den varma ånga bidrar också till att ta bort odörer och dödar dessutom bakterier. Perfekt om du vill fräscha upp dina kläder snabbt och enkelt!

Kan en steamer ersätta ett strykjärn?

Det lite tråkiga svaret är att det beror på. Både steamern och strykjärnet är effektiva hjälpmedel för att ta skrynklor ur kläder. Men vissa textilier är bättre lämpade för steamern medans andra är bättre lämpade för strykjärnet. Har du mycket kläder tillverkade av lite känsligare och tunnare textilier finns det många fördelar med en steamer. Vattenångan är nämligen mindre skadlig för plaggen och det finns inga risker för brännmärken. En steamer är, enligt oss, att föredra över ett strykjärn när det gäller tunnare blusar, kostymbyxor, kavajer eller plagg tillverkade i material som ull, siden, kashmir eller dylikt. Ett strykjärn är dock ett bättre alternativ för exempelvis jeans och collegetröjor. Så om en steamer kan ersätta ett strykjärn beror helt enkelt på din garderob.

Är en steamer hygienisk?

En steamer kan vara både hygienisk och miljövänlig. Detta eftersom den heta ångan från steamern dödar så mycket som upp till 99,9 % av alla bakterier i tyget. Du kan också avlägsna dåliga odörer från tyget vilket möjliggör för undvikande av övertvätt eller kemtvätt. Med hjälp av en steamer kan du med andra ord förlänga livslängden på dina kläder och på så sätt bidra positivt till miljön.

Hur mycket kostar en bra steamer?

Det finns både handhållna och stående steamers. För en bra handhållen steamer får du räkna med att betala runt 1 000 kr. För en bra stående steamer med klädställning kan priset bli det dubbla.

Vilka tillverkare av steamers är populära?

Philips är den överlägset största tillverkaren av steamers. Bland dess utmanare märks främst Tefal, SteamOne och The Steamery.

Källor & Test – Steamer

Det finns flertalet mindre aktörer som utnämnt en steamer till “Bäst i test”. Vi har dock inte lyckats hitta ett större oberoende svenskt test av steamers. Därför har vi primärt utgått från recensioner och omdömen för att styra vårt urval. När det gäller specifikationer har vi primärt använts oss av data från tillverkare och återförsäljare. Nedan listas ett par exempel på källor för denna guide:

  • Prisjakt – Prisjakt har varit en av våra källor. Vi har främst använt Prisjakt för att kontrollera pris och tillgänglighet. Men vi har också tittat på deras ranking som till viss del styrt vårt urval av steamers.
  • Amazon – När det gäller omdömen har vi primärt utgått från de som finns tillgängligt hos olika återförsäljare. Här har Amazon varit en viktig källa då flera alternativ här har hundratals omdömen från faktiska användare. Just användaromdömen kan avslöja både positiva och negativa egenskaper som annars kan vara svåra att bli varse om. 
  • Forbrugerrådet Tænk – I brist på svenska test av steamers har vi tittat lite närmare på ett dansk test som genomförts av Forbrugerrådet Tænk. De testade total 8 olika alternativ. Deras testvinnare blev Tefal Access Steam Care Plus DT9100. Vi har dock valt att presentera uppföljaren Tefal Access Steam Care DT9130 eftersom den har bättre omdömen. Vill du ta del av Forbrugerrådet Tænks test finns det tillgängligt här.
  • Produktrecensioner – I avsaknaden av större tester har vi gått igenom flertalet täckande produktrecensioner. Ett exempel är M3s test av Philips Steam&Go GC363. Du kan ta del av deras test och slutsatser här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 6

Inga betyg ännu