Sticksåg – Bäst i test

En bra sticksåg är det perfekta verktyget för dig som behöver precision i sågningen. Inte sällan används sticksågen vid figursågning men går så klart även att användas för kapning. Här fokuserar vi på batteridrivna sticksågar som har presterat bra i diverse tester eller fått bra betyg och omdömen av sina ägare.

🏅Bäst i test

Sticksåg - Bäst i test

Bosch GST 18 V-LI B

Bästa pris hos:

💛 Populär

DeWalt DCS335N - sticksåg

DeWalt DCS335N

Bästa pris hos:

💛 Prisvärd

Black & Decker BDCJS18 - Sticksåg

Black & Decker BDCJS18

Bästa pris hos:

🔔 För proffs

Makita DJV181Z - Sticksåg

Makita DJV181Z

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Sticksågar utifrån test & omdömen

Det finns ett stort urval när det gäller sticksågar. Inte bara många olika varumärken utan även skillnader i funktionalitet. Detta bidrar till att skillnaderna i pris för sticksågar kan vara ganska stora. Här har vi valt att presentera ett mindre urval av batteridrivna sticksågar från kvalitetsmärken som passar för både hemmafixaren och proffset.

Bosch GST 18 V-LI B

Batterispänning (v): 18 Sågdjup i stål (mm): 8 Sågdjup i trä (mm): 120 Sågfrekvens obelastad (slag/min): 2700 Vikt (kg): 2.4 Slaglängd: 23 mm Manual: PDF

Bosch GST 18 V-LI B

Bosch verktyg inom serien Professional är mycket populära bland yrkesanvändare och de lite mer kräsna hemmafixarna. När det gäller sticksågar från Bosch faller vårt val på Bosch GST 18 V-LI B. Denna batteridrivna sticksåg nämns också ofta i diverse tester och har fått väldigt bra omdömen från tidigare användare. Gillar du Bosch och kanske redan har batterier som passar till denna sticksåg är detta ett säkert val.

Bosch GST 18 V-LI B är en kraftfull sticksåg med hög prestanda som klarar av de flesta jobb du kan förvänta dig av en bra sticksåg. Med variabelt hastighetsreglage klarar den av olika material som massivt trä, spånskivor och träkomposit på ett bra sätt. Den har LED-belysning och sågens SDS-system gör det enkelt att byta sågblad. Den kompakta konstruktionen gör att många gillar den lite extra för figursågning. Även sned- och geringsågning underlättas av den kompakta och sladdlösa konstruktionen.

Det här är ett riktigt bra verktyg för dig som har ett återkommande behov av en sticksåg. Är du osäker på om du kommer använda sticksågen regelbundet finns det antagligen billigare alternativ som skulle funka ok. Men vill du ha det där lilla extra är Bosch blåa verktyg (från serien Professional) ett säkert val som väldigt få blir besvikna på. Bosch Professional är nästan synonymt med innovativa kvalitetsverktyg och tillverkar alltifrån cirkelsågar till skruvdragare som inte sällan har utnämnts till “Bäst i test”.

Väldigt bra balans och snabbt byte av sågblad.

Roger, TrustPilot

DeWalt DCS335N

Typ av drivning: Laddbart batteri Batteriteknik: Li-Ion Batterispänning: 18 V Max sågdjup i trä: 135 mm Max sågdjup i stål: 10 mm Typ av drivning: Laddbart batteri Batteriteknik: Li-Ion Batterispänning: 18 V Tomgångsslagtal: 0 r/min – 3 000 r/min Pendelslagssteg: 4 Vikt inkl. batteri: 2 kg

DeWalt DCS335N

DeWalt DCS335N är en mycket populär sticksåg som ofta nämns när det är dags att utnämna den bästa sticksågen på marknaden. I tidningen “Gör Det Själv” test av sticksågar placerade den sig som nummer två i rankingen av de bästa sticksågarna. Den rankar även väldigt högt i andra tester och har fått väldigt fina recensioner på sajter som exempelvis Amazon. Just bra recensioner tycker vi är viktigt då dessa kan belysa både för- och nackdelar som missas när test genomförs av professionella användare.

Dewalt DCS335N har en 4-stegs pendelmekanism som ger dig möjligheten till effektiv sågning i de flesta material. Den har en sågkapacitet på 135 mm i trä samt 10 mm i stål vilket får anses vara bra. Den har också ett universellt snabbfäste för alla typer av sticksågsblad och en dammblås som håller din såglinje fri från spån.

Läser du igenom användarrecensioner av Dewalt DCS335N kommer du också märka att den uppskattas för sina ergonomiska egenskaper. Dess gummiklädda handtag och relativt låga vibrationer gör att detta är en sticksåg du kan jobba med under en längre tid utan att behöva kompromissa på komforten. Har du redan batterier som passar till denna sticksåg kan detta definitivt vara de bästa alternativet på marknaden för dig.

Det är otroligt användbart med en bra batteristicksåg! Har flera maskiner med samma/lika batteri och det är som sagt väldigt smidigt.

Tomas, TrustPilot

Black & Decker BDCJS18

Strömkälla: batteridriven Hastighet: variabel Slag: 0 – 2500 /min Pendelrörelse: Nej Geringssågning: 0, 22.5 or 45 ° Sågdjup – trä: 55 mm Sågdjup – metall: 8 mm Sågdjup – aluminium: 20 mm Slaglängd: 19 mm Ljudtryck: 84.5 db(a) Ljudeffekt: 95.5 db(a) Vibration: 6 m/s²

Black & Decker BDCJS18

En riktigt bra sticksåg kan kosta mycket pengar. Men den behöver inte göra det. Black & Deckers produkter är mer riktade mot konsumentmarknaden men anses generellt hålla en bra kvalité. Och när det gäller sticksågar är Black & Decker BDCJS18 en mycket populär pendelsticksåg för många hemmafixare. Den saknar förvisso en del styrka och funktioner som en yrkesanvändare eventuellt kan efterfråga men som budgetalternativ kan det vara den bästa sticksågen för den “stora massan”.

Black & Decker BDCJS18 är en batteridriven pendelsticksåg som har en relativt kraftfull motor som möjliggör för både snabb och exakt kapning genom material som trä, plast och metall. Den är del av Black & Deckers 18V Li-Ion familj vilket är ett batterisystem för mängder av verktyg. Just batterier kan vara dyrt så planerar du att köpa flera maskiner är det definitivt värt att undersöka vilka batterier som är kompatibla med flera maskiner.

Vi anser att Black & Decker BDCJS18 är en av de bästa sticksågarna för den ambitiösa hemmasnickaren som vill ha bra kvalité och som kanske kommer behöva flera batteridrivna verktyg i framtiden. Det finns förvisso billigare märken än Black & Decker men då börjar vi se en mer tveksam kvalité. Så att säga att Black & Decker BDCJS18 är den mest prisvärda sticksågen på marknaden behöver inte vara helt fel.

Makita DJV181Z

Kolborstfri motor: Ja Skyddssystem för batteri: Ja Antal slag (min-1): 800-3500 Slaglängd: 26 mm Kapacitet – trä: 135 mm Kapacitet – stål: 10 mm Kapacitet – aluminium: 20 mm Vikt med standardbatteri: 2,3 – 2,6 kg Mått (LxBxH): 298 x 77 x 189 mm Ljudtrycksnivå: 78 dB(A)

Makita DJV181Z

Makita är verkligen ett kvalitetsmärke när det gäller verktyg och maskiner. Långt ifrån billigt men för många är ett köp av en Makita-maskin lite av en långsiktig investering. Köper du en Makita DJV181Z kan du vara trygg med att detta är en sticksåg som du kommer kunna använda för återkommande arbeten under många år framöver. 

Makita DJV181Z är en sticksåg på 18V med en kolborstfri motor. Den anses vara både effektiv och vibrationsdämpande med goda ergonomiska egenskaper på grund av sin kompakta design. Dess pendelrörelse är inställbar i tre olika lägen och självfallet är den utrustad med LED-belysning för att ge god sikt på arbetsstycket. Denna maskin har det där lilla extra som den lite mer avancerade användaren kan önska från en riktigt bra sticksåg.

Det här är inte den rätta sticksågen för dig som behöver en sticksåg lite då och då. Vill du däremot ha det bästa och tycker det är värt att spendera lite extra pengar kan det vara rätt alternativ. När det gäller “Bäst i test” och sticksågar nämns ofta Makita DJV181Z som ett alternativ för proffsen. Men om budgeten finns kan detta även vara det bästa alternativet för hemmafixaren som efterfrågar kvalité.

Vanliga frågor om sticksågar

Här har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna om sticksågar för dig som letar efter det bästa alternativet för dina behov och budget.

Vilken sticksåg är bäst?

Det finns mängder av märken och modeller av sticksågar till väldigt varierande priser. Att utse en till den bästa kan, enligt oss, vara lite vilseledande. Det beror helt på dina behov och dina förutsättningar. Så när en sticksåg får utmärkelsen “Bäst i test” kan det förvisso ses som en form av “kvalitetsstämpel” men just den sticksågen behöver inte vara det rätta valet för dig. Därför fokuserar vi på att presentera lite olika alternativ av bra sticksågar från välkända märken men med varierande funktionalitet och prisklass. Förhoppningsvis hjälper det dig lite på vägen till att hitta den bästa sticksågen för dig.

Vilka tillverkare av sticksågar är populära?

Det finns mängder av mindre välkända varumärken som gör sticksågar. Inte sällan billigt på bekostnad av kvalité. Tittar vi på varumärken som är allmänt kända för att stå för bra kvalité när det gäller sticksågar märks bland annat Milwaukee, Festool, DeWalt, Bosch, Metabo, Makita med flera. De flesta av dessa varumärken har olika batteriplattformar vilket kan vara värt att tänka på om du är i behov av flera verktyg eller maskiner.

Ska jag välja en nätdriven eller batteridriven sticksåg?

Som med så många andra verktyg nuförtiden finns det nätdrivna och batteridrivna alternativ när det gäller sticksågar. Vi har här valt att fokusera på batteridrivna. Styrkan i batterierna idag gör att skillnaden är väldigt lite i jämförelse med nätdrivna sticksågar. Friheten av att slippa att förhålla sig till eluttag och förlängningssladdar gör att batteridrivet numera är de flestas förstaval. Batterier kan dock vara dyra så behöver du en billig sticksåg för att användas vid enstaka tillfällen kan det vara värt att även kontrollera nätdrivna alternativ.

Vilka tillbehör behöver jag till en sticksåg?

Har du precis köpt en sticksåg finns det vissa tillbehör du inte kan klara dig utan. Det mest självklara är sticksågsblad. När det gäller sticksågsblad finns det mängder av alternativ när det gäller antalet tänder men också uppdelningen i sågblad anpassade för metall respektive trä. Utöver sågblad kan det också vara värt att titta på cirkelanslag och sticksågsbord som tillbehör beroende på dina planerade arbetsuppgifter.

Vad menas med hastighetsjustering och pendelfunktion?

När sticksågar diskuteras kommer ofta ämnen som hastighetsjustering och pendelfunktion upp på agendan. Ju högre fart och ju mer pendeleffekt en sticksåg har desto snabbare avverkning. Men just snabbhet är inte alltid det som efterfrågas. Vissa hårdare material kapas med fördel med en betydligt långsammare hastighet. Det är därför önskvärt med en sticksåg som har en flerstegsmekanism för hastighet och pendelfunktion. Det är något som inte alltid är en självklarhet på de lite billigare alternativen.

Källor & Test – Sticksåg

För denna guide har vi, som vanligt, använt oss av ett antal olika källor. När det gäller specifikationer för respektive sticksåg har vi använt oss av tillverkarens eller en trovärdig återförsäljares information. Det som styrt vårt urval är dels diverse omdömen men vi har även tittat på ett antal olika tester av sticksågar. Våra primära källor listas nedan.

  • Amazon – Hos Amazon finns ett enormt utbud av olika sticksågar. Många av dem har också fått väldigt många omdömen och betyg. Vi har till viss del använt oss av den feedback som publicerats på Amazon för att få en bättre bild kring vad som uppskattas hos olika sticksågar.
  • Gör Det Själv – I detta test från 2024 granskas 6 olika batteridrivna sticksågar. Testet har utformats för  granska de utvalda sticksågarnas styrka, snittkvalité, ergonomi och uthållighet. Alternativ från bland annat Bosch, Biltema och Ryobi granskas. Om du är intresserad av det kompletta testet kan du läsa det här
  • Bäst-i-test – I april 2024 genomfördes ett test av 5 olika sticksågar. Deras testvinnare blev Bosch PST 18 LI SOLO. Bosch GST 18 V-LI B och Black & Decker BDCJS18 fanns med bland de testade modellerna. Bosch GST 18 V-LI B fick omdömet “En simpel men välfungerande sticksåg” och Black & Decker BDCJS18 “Lättstartad sticksåg som håller borta spånet”. Du finner detta test här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 11

Inga betyg ännu