Träna med hjälp av vibrationer

Något som blir allt mer populärt inom träningsvärlden är vibrationsplattor. Det är ett träningsredskap som du kan använda dig av för att träna upp och stärka de små musklerna och lederna som du har i din kropp.

När man tränar med vibrationer jobbar muskler och leder effektivt, men du behöver samtidigt inte oroa dig för att din kropp påfrestas särskilt mycket. Det är med andra ord en väldigt skonsam träningsform som du kan ägna dig åt ett par gånger i veckan. Nedan går vi igenom hur du kan ta hjälp av vibrationsplattor för att genomföra olika typer av träning!

Varför ska man träna med vibrationer?

Innan vi tipsar dig om olika övningar och olika typer av träning du kan göra med en vibrationsplatta vill vi lite mer konkret gå igenom varför det är så bra att träna med vibrationer. De absolut främsta fördelarna med vibrationsträning är att du:

  • Bygger upp och stärker de små musklerna i kroppen
  • Tonar dina muskler
  • Låter de mindre lederna arbeta
  • Får bättre balans
  • Förbättrar ditt lymfsystem
  • Ökar din blodcirkulation
  • Kan träna på ett effektivt men mycket skonsamt och behagligt sätt

Som du kan se finns det tydligt många fördelar med att använda sig av vibrationer på olika sätt i träningen. Framförallt skulle vi vilja poäntera hur effektiv träningen faktiskt blir. Det är många experter som hävdar att 15 minuters träning med en vibrationsplatta kan motsvara mellan 30-60 minuters ”vanlig” träning på exempelvis löpband eller motionscykel.

Detta alltså trots att träningen är så pass skonsam och minimalt påfrestande som den är! Men hur går man då tillväga för att träna på detta sätt, och vilka produkter ska man använda sig av? Det tipsar vi dig om nedan!

Hur träna med vibrationer?

Det som vi vill rekommendera är att du vid träning med vibrationer väljer en så kallad vibrationsplatta. Med den kan du genomföra en mängd olika träningsformer och typer, göra olika övningar och helt anpassa träningsnivån efter dina egna behov, önskemål och förutsättningar.

Träna med vibrationsplatta – vi ger dig tips på bra övningar

Statisk träning – bäst för nybörjare

En av de absolut enklaste övningarna du kan göra med en vibrationsplatta – men som ändå ger bra resultat – är den statiska träningen. För att göra det intar du grundpositionen vid vibrationsträning, det vill säga att du ställer dig som i ett stilla joggingläge med fötterna axelbrett isär och knäna lätt böjda. Så kan du sen stå på plattan i 10-15 minuter.

Lätta och svåra benböj

När du känner att du hanterar ovanstående övning och har vant dig lite vid plattan såväl som positionen kan du göra det lite jobbigare. Det bara genom att du böjer lite mer på knäna för att göra en benböj eller squat. Ju lägre ner du går i böjningen desto jobbigare (och svårare) blir det. Anpassa efter egen förmåga och styrka.

Bra övning för bålen

Om du vill använda dig av din vibrationsplatta har vi ett mycket bra tips på övning. Närmare bestämt sätter du dig mitt på plattan och sträcker ut både armar och ben framför dig i luften. Luta dig lite bakåt för att hitta balansen, och sitt sen på det sättet så länge du orkar. Detta är otroligt bra för hela bålen!

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg ännu