Vad är Sous Vide?

Är du någorlunda insatt i matvärlden har du förmodligen redan hört talas om en sous vide. Något som många däremot inte riktigt har koll på, trots att man hört talas om det, är just vad en sous vide egentligen är.

Kort sagt kan man säga att sous vide, som på franska betyder ”under vakuum”, är som en slags tillagningsmetod som gör att du kan tillaga dina vakuumförpackade råvaror i vatten under en längre period. Det resulterar i att dina råvaror blir väldigt goda. Kött blir till exempel riktigt mört, och grönsaker blir sådär perfekt mjuka. Oavsett vilken typ av mat du ska tillaga kan en sous vide vara passande åtminstone för ett par av råvarorna.

Hur fungerar en sous vide?

Det är just tack vare den långa tillagningsmetoden i vatten som dina vakuumförpackade råvaror blir sådär härligt möra och mjuka när du använder en sous vide. Om du i många fall har svårt att få till den där perfekta konsistensen på exempelvis köttet kommer du alltså med denna maskin komma väldigt långt, trots att du inte är någon mästerkock.

I vattnet tillagas råvarorna i perfekt temperatur under en längre tid. Du slipper alltså oroa dig för att dess textur förstörs, att du har för hög temperatur eller att tillagningen inte görs optimalt. Istället kan du lämna allt jobb åt sous viden och njuta av härliga, perfekt tillagade råvaror i alla lägen.

Hur använda en sous vide?

Det som dock är lite svårt när det kommer till en sous vide maskin är hur den används. Då menar vi inte att maskinen i sig är svår, utan snarare så menar vi att det kan krävas såväl en sous vide maskin som ett par kompletterande produkter för att det hela ska funka.

Sous vide

Anova Precision Cooker Pro
Cirkulator

Först och främst måste du välja vilken variant av sous vide du ska ha. Det finns nämligen två olika modeller – sous vide med cirkulator och sous vide med vattenbad. Sous vide med vattenbad är den variant som kommer komplett, det vill säga med både cirkulator och vattenbad. Du slipper alltså köpa till olika tillbehör, och så rymmer den mycket mat.

En sous vide med cirkulator kommer alltså bara som en cirkulator och utan vattenbad. Det innebär att denna modell är lite enklare, men samtidigt också lite nättare. Du kan placera denna på i princip vilket kärl du önskar. Så länge du har fyllt kärlet med vatten av rätt temperatur gör den ungefär samma jobb som modellen ovan.

Vakuumförpackare

För att du ska kunna sänka ner dina råvaror i det varma vattnet och låta cirkulatorn göra jobbet är det viktigt att du har en vakuumförpackare. Köper du inte ett komplett set där en sådan ingår med din sous vide kan du köpa till en på sidan av. Glöm inte att köpa till rätt typ av plastpåsar då dessa är viktiga för att maten ska kunna tillagas i vattnet utan risk för att vatten läcker in. Vakuumförpackare är med andra ord ett måste till sous viden! När du har alla maskiner och tillbehör är det bara att sätta igång – följ instruktionerna eller sök dig fram online för hur du går tillväga på bästa sätt.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg ännu