Värmekamera – Bäst i test

En värmekamera kan vara ett extremt användningsbart hjälpmedel. Det kan dock finnas olika användningsområden där olika värmekameror passar olika bra. Här tittar vi närmare på några av de alternativ som fått bäst omdömen eller presterat bra i tester av värmekameror. 

🏅Vårt val

Värmekamera bäst i test

Bosch GTC 400 C

Bästa pris hos:

🔔 För mobil

Värmekamera iPhone

FLIR ONE Pro

Bästa pris hos:

🔔 För jakt

Värmekamera jakt

Pulsar Axion XM30F

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Bästa värmekameran

FLIR E6-XT

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Värmekameror utifrån test & omdömen

Vår ambition är inte att utse en värmekamera till “bäst i test”. Vårt fokus har istället varit att presentera ett varierat utbud som möter lite olika behov. De alternativ vi presenterar här har dock gemensamt att de har fått väldigt goda omdömen och recensioner. Det är också modeller från några av de absolut bästa tillverkarna av just värmekameror.

Bosch GTC 400 C

Mätintervall: -10°C till +400°C Mätnoggrannhet IR: ±3,0 °C Upplösning: 0,1 °C Termisk känslighet (NETD): <50 mK Storlek IR-sensor: 160×120 px Antal mätpunkter: 19200 Bildminne (antal bilder): 500 Filformat bild: .jpg Dataöverföring: MicroUSB, Wifi Vikt: 0,5 kg Displaytyp: TFT LCD Storlek display: 3,5″ Användningsområde: Termografering Bluetooth: Ja

Bosch GTC 400 C

Bosch är en av de ledande tillverkarna av olika former av mätinstrument. De har allt från avståndsmätare till regelsökare inom sitt sortiment. När det gäller värmekameror har de ett flertal olika populära alternativ. Den modell vi valt att presentera här heter Bosch GTC 400 C. En av anledningarna att vi valt just denna värmekamera är dess mycket goda recensioner. Den har också fått väldigt goda omdömen på Amazon och presterat bra i tester av värmekameror.

Bosch GTC 400 C har ett mätintervall på -10°C till +400°C och termisk känslighet på <50 mK. Den är utrustad med en infraröd sensor med hela 19200 mätpunkter för informativa och detaljerade värmebilder. Den uppskattas bland annat för sin användarvänlighet och att den möjliggör tydliga och lättlästa värmebilder. Med hjälp av Bosch Measuring Master App kan du också snabbt och enkelt dokumentera och dela ditt resultat.

Oavsett om du jobbar inom bygg, elinstallationer eller fordonsindustrin kan Bosch GTC 400 C vara ett intressant alternativ. Denna värmekamera är nämligen lämplig för mängder av användningsområden. Ett par exempel:

  • Kontrollera kabelanslutningar och kopplingsskåp
  • Lokalisera läckor och inspektera element
  • Kontrollera luftkonditionering och golvvärme
  • Söka efter bristfällig isolering
  • Detektera läckor och vattengenomträngning
  • Skanna av värme- och kylsystem
  • Kontrollera motortemperatur

Detta är bara några exempel på när Bosch GTC 400 C kan vara ett bra alternativ. Det finns så klart mängder av andra potentiella användningsområden.

Bosch GTC 400 C är en mycket avancerad värmekamera som primärt är utvecklad för professionella användare. Den är också relativt dyr. Men har du kontinuerlig användning av en värmekamera kan det absolut vara värt investeringen. Är du en hemmafixare med ett lite enklare eller sporadiskt behov finns det antagligen värmekameror som passar dig bättre till ett betydlig lägre pris.

Bra kamera till ett överkomligt pris. Praktiskt att kunna lägga till vanlig kamerabild. Redan löst flera problem. Bra köp!

Michael, TrustPilot

FLIR ONE Pro

Värmesensor: Pixelstorlek 12 μm, 8–14 μm spektralintervall IR-upplösning: 160 x 120 px Visuell upplösning: 1440 x 1080 px HFOV/VFOV: 55° ± 1°/43° ± 1° Dynamiskt intervall för motiv: -20°C – 400°C, -4°F – 752°F Noggrannhet: ±3 °C eller ±5 % Värmekänslighet (MRDT): 150 mK Batteritid: Ca 1 h Kameralägen: Video, stillbild, timelapse Mått: 68x34x14 mm Vikt: 36,5 g MSX-bilder: Ja Wifi: Ja Användningsområde: Termografering Bluetooth: Ja

FLIR ONE Pro

När det gäller termografi och värmekameror råder det ingen tvekan om att FLIR är ett av de absolut bästa alternativen. De är specialiserade på just värmekameror men har även andra mätinstrument i sitt sortiment. Exempelvis fuktmätare. Men diskuteras FLIR är det antagligen just värmekameror som är fokus. De har mängder av olika alternativ i sitt sortiment som möter lite olika behov. FLIR ONE Pro är långt ifrån deras mest avancerade modell men mycket prisvärd och användarvänlig. Ett perfekt alternativ, enligt oss, för hemmafixare som har sporadiska behov av en bra värmekamera.

Det som gjort FLIR ONE Pro så populär bland hemmafixare är att den snabbt och enkelt kan förvandla din smartphone eller surfplatta till en kraftfull värmekamera. Efter att du laddat ner FLIR ONE-appen kan du sedan läsa av värmeenergin och se hårfina temperaturvariationer ur ett termografiskt perspektiv på din telefon. FLIR ONE Pro finns för både iOS och Android. Så oavsett om du har en iPhone eller Samsung-telefon har du möjligheten att använda dem som en värmekamera.

FLIR ONE Pro har inte samma höga grad av temperaturkänslighet som mer avancerade alternativ från FLIR. Men om ditt behov är att exempelvis identifiera energiläckor i hemmet kommer du inte bli besviken. Det är lite svårt att påstå att FLIR ONE Pro är en billig värmekamera. Men med tanke på att den är tillverkad av FLIR anser vi den vara mycket prisvärd. Ett bra val för hemmafixare som inte har behovet av lite mer avancerad funktionalitet som FLIRs andra värmekameror kan erbjuda.

Pulsar Axion XM30F

Sensor: 320×240 pix. @ 12 µ Förstoring: 3-12x (x4 zoom) Upptäcktsavstånd: 1300 m Pixel pitch, µm: 12 Frame rate, Hz: 50 Synfält: 7.8° Närfokus: 3 m Dioptrijustering: +/- 5 dioptrier Display typ: HD AMOLED Upplösning: 640 x 400 pixlar Video/fotoformat: .mp4 / .jpg Internminne: 16 GB Användningstemperatur °C: -25 – +40 Dimensioner, mm: 144x40x69 Vikt: 0.25 kg Kapacitet, mAh: 3200 Batteritid (vid T=22°C, Wifi avstängd): 5+ timmar Extern strömkälla: 5V Stativanslutning: 1/4″ fotostativgänga Wifi räckvidd (utan hinder): 15m

Pulsar Axion XM30F

Som vi redan nämnt flera gånger kan en värmekamera ha flera potentiella användningsområden. Ett område där värmekameran blivit ett mycket populärt hjälpmedel är inom jakt. Eftersom en värmekamera reflekterar värme istället för ljus visas kroppsvärmen på bilden. Att enkelt kunna se värmesignaturen från olika djur gör värmekameran till en perfekt lösning för jägare som vill se bättre i mörkret.

Är du ute efter en värmekamera för jakt är det lite andra alternativ som lämpar sig bäst. Pulsar är en av ett fåtal tillverkare som har flera populära alternativ i sitt sortiment. Deras Pulsar Axion XM30F är en av de ledande modellerna och en vidareutveckling av deras Pulsar Key XM30. 

Pulsar Axion XM30F är utrustad med en HD-AMOLED skärm och ger dig möjligheten att filma och överföra data via WIFI. Den går även att fjärrstyra och har ett upptäcktsavstånd på hela 1300 meter. Den har dessutom en stadiametrisk avståndsmätare som ger dig ett ungefärligt avstånd till djuret. 

Med en vikt på enbart 0,25 kg och en batteritid på hela 5 timmar har detta snabbt blivit ett av de populäraste alternativen för jägare. Dess många innovativa funktioner gör den också till ett av de bästa alternativen för jakt idag. Men observera att utöver jakt (och möjligtvis bevakning) har denna värmekamera relativt begränsade användningsområden.

FLIR E6-XT

Upplösning: 240 x 180 pixlar Mätområde: –20°C till +250°C / 10°C till 550°C (två mätlägen) Termisk känslighet: 0,06°C Bilduppdatering: 9 Hz Bild-i-bild: Ja Mätfunktioner: Centrerad mätpunkt Minsta fokusavstånd: 0,5 meter Mått: 244 × 95 × 140 mm Vikt: 575 gram MSX-bilder: Ja Wifi: Ja Utbytbart objektiv: Ja Användningsområde: Termografering Bluetooth: Ja

FLIR E6-XT

FLIR har, som tidigare nämnts, ett mer eller mindre heltäckande sortiment av olika värmekameror för olika behov. Deras FLIR E6-XT är en av de mer avancerade modellerna och ett mycket populärt alternativ hos yrkesanvändare. Denna värmekamera med WiFi har en upplösning på 240×180 pixlar och ett mätområde mellan -20°C och 550°C. Den har även en inbygg digitalkamera som möjliggör för en snabbare och lättare inspektion.

Utöver hög upplösning och termisk känslighet har FLIR E6-XT mängder av praktiska funktioner. Den har exempelvis ett internminne som kan lagra upp till 500 JPEG-bilder. Du kan sedan för över dem till din dator via USB-sladd eller WiFi för efteranalys och rapportering. Just för efteranalys kan du använda FLIR Tools programvara som är kostnadsfri. FLIR E6-XT är även utrustad med Multi Spectral Dynamic Imaging. Detta skapar en betydligt mer detaljerad bild än hos mindre avancerade värmekameror.

Denna värmekamera har det mesta en yrkesanvändare kan tänkas behöva. Den är också mycket tålig. Den är exempelvis damm och vattenstänksskyddad med skyddsklass IP54 och den klarar ett fall på upp till 2 meter. Som du kanske redan har förstått är detta en dyr värmekamera som knappast lämpar sig för personer med sporadiska behov. Men för yrkesanvändare inom exempelvis bygg eller elinstallationer kan detta mycket väl vara det bästa alternativet.

Vanliga frågor om värmekameror

Att välja den bästa värmekameran för just dina behov är tyvärr inte helt okomplicerat. Vi har därför här försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna som kan dyka upp under köpprocessen.

Vilka potentiella användningsområden har en värmekamera?

En värmekamera kan ha väldigt varierande användningsområden. De är exempelvis relativt vanliga när det gäller övervakning. Inom jakt har det också blivit allt vanligare att använda sig av en värmekamera. Det område där det det dock antagligen är vanligast med olika värmekameror är inom bygg samt el och underhåll. Jobbar du inom bygg kan du exempelvis använda en värmekamera för att identifiera isoleringsfel och kontrollera golvvärmeslingor och ventilation. Du behöver så klart inte vara en professionell användare för att kunna se fördelarna med detta. En värmekamera är i regel enkel att hantera och det finns gott om användningsområden för den ambitiösa hemmafixare.

När det gäller el och underhåll kan en värmekamera vara behjälplig när det gäller exempelvis att identifiera överbelastningar och kontrollera transformatorer. Bland andra områden där värmekameror ibland används märks veterinärvård, kontroll av livsmedel och friluftsliv.

Vad bör jag tänka på innan jag väljer värmekamera?

Med tanke på att en värmekamera kan ha så pass många användningsområden kan det vara svårt att utse en värmekamera till “bäst i test”. Olika värmekameror möter helt enkelt olika behov och det kan variera väldigt mycket i pris. Det finns dock ett par faktorer som vi anser att du bör beakta innan du väljer modell:

Temperaturkänslighet – Att kontrollera värmekamerans temperaturkänslighet, eller termisk upplösning, är något vi rekommenderar. Den anger den minsta temperaturskillnad som kameran kan urskilja mellan två objekt. Här kan det finnas stora skillnader i behov. Är det inte nödvändigt att ha den absolut känsligaste värmekameran ska du så klart inte betala extra för något du inte behöver.

Bluetooth och trådlös anslutning – Bättre värmekameror har stöd för bluetooth och/eller någon annan form av trådlös anslutning. Detta kan vara mycket praktiskt om du har ett behov av att skicka bilder till andra enheter. Det möjliggör dessutom för streaming i realtid. Dessa alternativ är dock dyrare och har du inte dessa behov finns det antagligen billigare värmekameror som passar dig bättre.

Display – Glöm inte att kontrollera typ av display samt upplösning och storlek. Här kan det finnas ganska stora skillnader mellan olika alternativ. Det har också relativt stor påverkan på priset.

Lagring och format – Enklare värmekameror erbjuder ingen lagring av bilder överhuvudtaget. Det är ok för vissa men det finns så klart många fördelar med att kunna lagra dina bilder. Just lagring och stöd för bild- och videoformat är ett område där det finns många skillnader mellan olika modeller. Vi rekommenderar därför att du kontroller lagringsmöjligheter och bildformat. Det finns, på gott och ont, mängder av olika bildformat. Få värmekameror stödjer dem alla. Så säkerställ att den modell du är intresserad av stödjer dina önskade format.

Avkänningsavstånd – För vissa kan avkänningsavstånd vara en mycket viktig faktor att beakta innan man väljer värmekamera. Inte minst om du letar efter en bra värmekamera för jakt. Avkänningsavståndet är det avstånd som kameran har som detektionsavstånd.

Det finns så klart mängder av andra skillnader mellan olika värmekameror. Så vår rekommendation är att börja med att försöka fastställa dina behov. Glöm sedan inte att kontrollera flera olika alternativ. Läs gärna omdömen och recensioner. Och om din budget tillåter det rekommenderar vi att du väljer en kamera från ett välrenommerat varumärke.

Hur använder man en värmekamera?

En värmekamera använder sig av mycket avancerad teknologi där den upptäcker och mäter den infraröda energin hos olika objekt. Värmekameran omvandlar sedan denna infraröda data till en elektronisk bild som visar skenbar yttemperatur på föremålet som mäts. Men även om teknologin är avancerad är det allra flesta kameror väldigt enkla att använda. Det finns så klart undantag och det kan finnas skäl att kontrollera tillgängliga omdömen av den modell du är intresserad av. De allra flesta kommer dock antagligen komma igång efter en snabb koll i bruksanvisningen. 

Vilka för- och nackdelar finns det med en telefon med termokameratillbehör?

Utöver skillnader i diverse funktionalitet finns det även olika typer av värmekameror. Det finns exempelvis värmekameror anpassade för drönare. Vanligast är dock handhållna värmekameror. En typ som vuxit i popularitet under senare år är värmekameror som går att koppla till din telefon. Det finns idag ett växande utbud av dessa mobila värmekameror. Både för iPhone och Android. Det finns dock både för- och nackdelar med dessa kameror. Den kanske största fördelen är enkelheten och priset. Detta bidrar till att dessa kameror är lite extra populära hos exempelvis hemmafixare. Det finns dock en del begränsningar i att använda exempelvis din iPhone som värmekamera. Det mest uppenbara är bildkvaliteten och deras mätnoggrannhet. Dessa begränsningar bidrar såklart till att dessa alternativ är relativt sällsynta hos professionella användare. En annan nackdel är att de drar väldigt mycket av din telefons batteri.

Hur mycket kostar en värmekamera?

Utbudet är relativt stort och funktionalitet och noggrannhet kan skilja sig väsentligt mellan olika värmekameror. Detta bidrar såklart till att priserna kan variera väldigt mycket. Det är fullt möjligt att hitta en enklare värmekamera för ett par tusen kronor. Det finns dock extremt avancerade modeller som i vissa fall kan kosta över 100 000 kr.

Källor & Test – Värmekamera

Vår ambition är alltid att granska olika oberoende tester innan vi sammanställer en guide som denna. När det gäller värmekameror finns det tyvärr få större tester. Däremot har vi granskat flera mindre, och ibland mer nischade tester, för att kunna presentera ett varierat och relevant urval. Men med tanke på värmekamerans många olika användningsområden är en modell som fått utmärkelsen “bäst i test” inte alltid ens ett intressant alternativ för vissa. Vi har därför tagit stöd från bland annat diverse omdömen och recensioner för att kunna presentera ett varierat urval av de populäraste modellerna.

  • Omdömen – Det finns relativt gott om intressanta omdömen från diverse källor när det gäller värmekameror. För denna guide har vi primärt kontrollerat omdömen på Amazon och TrustPilot. Just omdömen är, enligt oss, en ypperlig källa för att få en ökad förståelse för de olika alternativens för- och nackdelar.
  • Prisjakt – För denna guide har även Prisjakt delvis varit en källa. Vi har exempelvis använt oss av Prisjakt för att kontrollera de olika alternativens popularitet. Vi har dessutom använt Prisjakt för att kontrollera både pris och tillgänglighet för de värmekameror vi presenterar här.
  • YouTube – En väldigt användningsbar källa för denna guide har varit YouTube. Det finns mängder av recensioner av populära värmekameror som innehåller mycket intressant information. Ett exempel är Plumberparts väldigt genomgående recension av Bosch GTC 400 C. Du kan se recensionen i sin helhet nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 6

Inga betyg ännu