Varmluftspistol – Bäst i test

En varmluftspistol kan ha många olika användningsområden och vara ett mycket användbart verktyg. Vi har här valt att presentera ett mindre urval av de bästa varmluftspistolerna från varumärken som presterat bra i tester och som också fått positiva omdömen av kunder.

🏅Vårt val

Varmluftspistol bäst i test

Bosch GHG 23-66

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Billig hetluftspistol

DeWalt D26411

Bästa pris hos:

🔔 Batteri

Batteridriven varmluftspistol

Milwaukee M18 BHG-0

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Bästa varmluftspistolen

Steinel HG 2320 E

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Varmluftspistoler utifrån test & omdömen

Det finns som sagt många potentiella användningsområden för en varmluftspistol. De går exempelvis att använda för lösning av limfogar, lödning, borttagning av lack och färg samt mycket mer. Vilken den bästa varmluftspistolen är beror så klart på dina behov och det finns också ett relativt stort utbud.

Den stora variationen av arbetsuppgifter som går att genomföra med en varmluftspistol kan göra det lite missvisande att utse en modell som “bäst i test”. Istället har vi här valt att presentera ett mindre urval av populära alternativ som skiljer sig en aning åt både i funktionalitet och pris. Vad de har gemensamt är att de alla fått mycket positiva recensioner och är toppsäljare från några av de mest välrenommerade varumärkena på marknaden idag.

Bosch GHG 23-66

Effekt: 2 300 W Vikt: 0,67 kg Bredd: 86 mm Längd: 245 mm Höjd: 201 mm Arbetstemperatur: 50 – 650°C Luftflöde: 150 – 500 l/min Steglös temperaturstyrning: Ja Styrning, luftflöde: Kontinuerlig

Bosch GHG 23-66

Om du har ett behov av en riktig bra varmluftspistol kan Bosch GHG 23-66 vara den rätta modellen för dig. Detta är en modell som primärt är framtagen för användning av yrkesanvändare och den lämpar sig för allt från svetsning av plast och rör till lödning och krympslangar. Men även om detta är en relativt avancerad varmluftpistol vittnar omdömen om att den är enkel att använda.

Med Bosch GHG 23-66 får du en exakt kontroll över både temperatur och luftstråle. Den kan uppnå en temperatur på 650°C och kan enkelt justeras för varje uppgift med 10 hastigheter på luftstrålen. Den har även flera förinställda program och du kan justera temperaturen digitalt via en 1,4″-display. När det gäller säkerhet är den utrustad med överhettningsskydd och ett skyddshandtag.

Bosch GHG 23-66 har det mesta man kan begära från en riktigt bra varmluftspistol. Det är dock en relativt dyr modell. Så om du inte tror att du kommer ha ett kontinuerligt behov av en varmluftspistol kan det finnas billigare alternativ som kan lösa uppgiften du har framför dig. Är du däremot en yrkesanvändare kan det finnas goda skäl att spendera lite extra pengar för att säkerställa att du har det bästa alternativet.

DeWalt D26411

Effekt: 1800 W Vikt: 0.85 kg Längd: 253 mm Höjd: 210 mm Arbetstemperatur: 50-400 / 50-600°C Luftflöde: 250 / 450 l/min

DeWalt D26411

Enligt oss är DeWalt ett riktig kvalitetsmärke. De har mängder av olika verktyg i sitt sortiment och erbjuder också flera olika modeller av varmluftspistoler. Just D26411 är inte deras mest avancerade modell men enligt oss är det en av deras mest prisvärda. Perfekt för dig som letar efter en billig varmluftspistol för enstaka uppgifter.

DeWalt D26411 är en kompakt och lätt varmluftspistol som är utrustad med två luftflöden. Detta bidrar till att du får en bättre kontroll när du använder den. Den har också två olika munstycken som underlättar för olika typer av arbetsuppgifter. Det finns dessutom ett stativ till DeWalt D26411 för en stationär tillämpning av denna varmluftspistol. Så även om detta är en relativt enkel varmluftspistol går den att använda för många ändamål.

DeWalt D26411 saknar en del av de funktioner du kan hitta på lite mer avancerade varmluftspistoler. Dess effekt är också en aning sämre än vad du kan förvänta dig från de allra bästa alternativen. Men för enklare och enstaka uppgifter kan detta ändå vara det bästa alternativet med tanke på det låga priset.

Milwaukee M18 BHG-0

Volt: 18 V Vikt: 1 kg Vikt med batteri: 1,4 kg Batterityp: Li-ion Luftflöde: 170 l/min Rekommenderad driftstemperatur: -18 – +52 grader Maximal temperatur: 470°C Uppvärmningstid: 6 sekunder

Milwaukee M18 BHG-0

Om du letar efter en batteridriven varmluftspistol kommer du snabbt märka att utbudet är betydligt mindre än för nätdrivna modeller. Det finns dock ett par alternativ och när det gäller batteridrivna varmluftspistoler har vi här valt att presentera Milwaukee M18 BHG-0. Anledningen till att vi valt just denna modell är de mycket goda omdömen den har och för att Milwaukee är ett märke som kontinuerligt presterar bra i olika tester av batteridrivna verktyg.

Milwaukee M18 BHG-0 kan nå en temperatur på 470°C på enbart sex sekunder och har ett luftflöde på 170 liter i minuten. Detta är mycket bra för ett batteridrivet alternativ. Den är dessutom utrustad med LED-lampa för enkel belysning av ditt planerade arbetsområde. När det gäller säkerhet har den elektroniskt överbelastningsskydd och en praktisk integrerad krok.

Nackdelen med Milwaukee M18 BHG är att den inte riktigt når upp till samma effekt som många nätdrivna alternativ. Med batteri blir också varmluftspistolen betydligt tyngre. Samtidigt får du dock en ökad flexibilitet och behöver inte anpassa dig efter placering av eluttag. Har du redan kompatibla batterier är också Milwaukee M18 BHG-0 ett mycket prisvärt alternativ enligt oss.

Steinel HG 2320 E

Effekt: 2 200 W Vikt: 1,02 kg Längd: 253 mm Bredd: 86.5 mm Höjd: 200 mm Temperaturområde: 80-650°C Luftvolym: 150 l/min Spänning: 230 V Kabellängd: ‎3 Meter

Steinel HG 2320 E

Steinel är kanske inte det mest välkända varumärket för oss svenskar men när det gäller varmluftspistoler har det flera populära alternativ för professionella användare. Den modell vi valt att presentera här är deras HG 2320 E. Den primära anledningen till att vi valt just denna modell är de mycket positiva recensioner den fått genom åren från dess användare. Både professionella och hemmafixare.

Steinel HG 2320 E kan nå en arbetstemperatur på hela 650°C. Du styr temperaturen via en mikroprocessor och du kan lagra upp till fyra olika program för olika typer av arbetsmoment. Temperaturen visas digitalt i steg om 10°C. Detta är också en mycket säker varmluftspistol som är utrustad med dubbelt överhettningsskydd och en optisk varningsindikator för restvärme.

Denna varmluftspistol är utvecklad för att klara av en stor variation av arbetsuppgifter. Du kan exempelvis använda den för svetsning av mattskarvar, foliesvetsning och spegelsvetsning. De lämpar sig även för lösning av limfogar, färgborttagning, mjuklödning av kopparrör och mycket mer. Ett mycket bra alternativ, enligt oss, om du letar efter en lite mer avancerad varmluftspistol.

Jag planerade först att köpa en billig värmepistol men är glad att jag köpte denna istället. Värmer upp snabbt och den senaste inställningen lagras också i minnet. Superkvalitet!

Robert, Amazon

Vanliga frågor om varmluftspistoler

Om du letar efter en bra varmluftspistol (eller hetluftspistol som vissa kallar dem) kan de säkert finnas ett par funderingar inför ditt val av modell. Här försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna.

Hur väljer jag den bästa varmluftspistolen för mina behov?

Vilken den bästa varmluftspistolen är för just dig beror så klart på dina egna unika behov och hur mycket pengar du är redo att spendera. Det finns dock ett par faktorer att beakta innan du väljer modell.

Effekt – Den kanske viktigaste aspekten att beakta innan du väljer varmluftpistol är dess effekt. Har du behov av en varmluftspistol som klarar av lite tuffare uppgifter som exempelvis varmluftssvetsning eller färgborttagning rekommenderar vi en modell med en effekt över 2 000 W. 

Arbetstemperatur – Arbetstemperaturen kan skilja relativt mycket mellan olika varmluftspistoler. Billigare varianter når sällan en temperatur över 300°C. Det kan vara fullt tillräckligt om dina behov är enklare uppgifter som exempelvis borttagning av lim eller böja rör. Lite mer avancerade modeller har en betydligt högre arbetstemperatur men är också dyrare.

Luftflöde – Glöm inte att kontrollera specifikationerna gällande varmluftspistolens luftflöde. Ett högre luftflöde innebär att den värms upp snabbare och den har också i regel en högre maxkapacitet gällande arbetstemperatur. Luftflöde för varmluftspistoler anges som liter per minut.

Säkerhet – Som du säkert redan förstått kan det bli väldigt varmt när du använder en varmluftspistol. Så innan du väljer modell rekommenderar vi att du även kontrollerar olika aspekter gällande säkerhet. Bättre modeller är ofta utrustade med ett så kallat överhettningsskydd. Detta skydd garanterar att varmluftspistolen stängs av om den blir för varm. Ett bra skydd om du planerar att använda den under längre perioder.

Övrig funktionalitet – På lite mer avancerade varmluftspistoler kan det även finnas ytterligare funktionalitet som exempelvis värmelägen, temperaturindikering, elektronisk temperaturinställning och en display. Via displayen får du vanligtvis en överblick över exempelvis varmluftspistolen luftflöde och aktuella temperatur.

Tillbehör – Vissa varmluftspistoler säljs tillsammans med olika tillbehör som kan vara mycket användbara beroende på dina behov. Vanliga tillbehör till en varmluftspistol är diverse munstycken och stativ. Glöm därför inte att kontrollera vad som ingår innan du köper din varmluftspistol.

Finns det batteridrivna varmluftspistoler?

Numera går det flesta verktyg mot batteridrift. När det gäller exempelvis borrskruvdragare är det idag mer regel än undantag med batteridrift. När det gäller just varmluftspistoler är det dock betydligt vanligare med nätdrivna modeller. Det finns dock ett ökande utbud av batteridrivna varmluftspistoler. Effekten är dessvärre vanligtvis lägre. En annan nackdel är att själva batteriet väger ganska mycket vilket kan vara en stor nackdel om du jobbar längre pass. Det finns så klart även fördelar med batteridrivna varmluftspistoler. Den kanske främsta fördelen är den ökade flexibiliteten. Du behöver inte längre anpassa dig efter längden på kabeln och kan använda din varmluftspistol precis var du vill.

När behövs en varmluftspistol?

En varmluftspistol kan vara ett mycket mångsidigt verktyg med flera olika användningsområden. Bland arbetsuppgifter där en varmluftspistol kan vara behjälplig märks bland annat färgborttagning, torkning, formning av plast och böjning av rör. En varmluftspistol kan även med fördel användas för svetsning av mattskarvar, foliesvetsning, spegelsvetsning och diverse lödning.

Vad kostar en bra varmluftspistol?

Det går att hitta en enklare varmluftspistol för enbart ett par hundra kronor. En så pass billig modell har dock antagligen kraftiga begränsningar i dess effekt och funktionalitet. Är du efter en riktigt bra varmluftspistol från ett välrenommerat varumärke behöver du räkna med en kostnad mellan 1 000 och 2 000 kr.

Vilka tillverkare av varmluftspistoler är populära?

Det finns som sagt ett relativt stort utbud av billigare varmluftspistoler. Är du på jakt efter en riktig bra modell rekommenderar vi ett alternativ från en av de större tillverkarna som Bosch, DeWalt, Makita eller Milwaukee. Även tyska Steinel och japanska Hikoki har flera populära alternativ i sina sortiment.

Källor & Test – Varmluftspistol

Vi har valt att inte utnämna en specifik varmluftspistol som “bäst i test”. Anledningen till detta är bristen på större oberoende tester att hänvisa till. Istället har vi utgått från mindre tester, omdömen och popularitet. Exempel på källor som legat till grund för vårt urval redovisas nedan:

  • Amazon – I brist på större oberoende tester av varmluftspistoler har vi granskat kundomdömen lite extra noga. Den primära källan för omdömen för denna guide har varit Amazon. För vissa modeller finns det hundratals användbara recensioner och omdömen som vi noga kontrollerat.
  • Bygghemma.se – Bygghemma.se har genomfört ett av få tester av varmluftspistoler som vi har tagit del av. De testade totalt 5 modeller och ett alternativ från Einhell fick utmärkelsen “bäst i test”. En modell från Steinel kom in på andra plats. Du kan ta del av det kompletta testet här.
  • YouTube – För denna guide över varmlufts- och hetluftspistoler har även YouTube varit en användningsbar källa. Det finns där mängder av tester och recensioner av populära modeller. Ett exempel är VoLaTchs test och recension av DeWalt D26411 som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 6

Inga betyg ännu