Airfryer – Bäst i test

En airfryer är inte bara en bekväm hushållsprodukt. Den möjliggör också för en mer fettsnål matlagning. Dessa varmluftsfritöser har snabbt vuxit i popularitet och allt fler ersätter den traditionella fritösen med en airfryer. Vi har gått igenom de populäraste modellerna utifrån omdömen, recensioner och test.

🏅Bäst i test

Airfryer bäst i test

Philips Airfryer XXL HD9650

Bästa pris hos:

💛 4 port

Varmluftsfritös test

Philips AirFryer HD9252

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Severin Airfryer

Severin Airfryer 2445

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

OBH Nordica Airfryer

OBH Nordica AG9608

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Airfryers utifrån test & omdömen

I en varmluftsfritös, eller airfryer, är det just varm luft som cirkulerar runt maten. Ungefär som en varmluftsugn men luftflödet är både snabbare och mer koncentrerat. Detta är en förutsättning för att uppnå den krispiga ytan på den mat som tillagas. Just pommes frites brukar tas som ett exempel på mat som med fördel kan tillagas i en airfryer. Men faktum är att dagens modeller klarar av så mycket mer än att fritera pommes. Numera kan du använda din airfryer till att laga allt från fisk och kyckling till grönsaker. Du kan till och med använda den för att baka.

Vamluftsfritösen har nu funnits på marknaden i drygt 10 år. Den har snabbt vuxit i popularitet allt eftersom de har blivit både bättre, mindre och mer tillgängliga. Utbudet av olika modeller har också tilltagit och det finns numera ganska många alternativ att välja mellan. Vi har tittat på de airfryers som antingen presterat bra i tester eller som fått väldigt bra omdömen av sina användare. Vi har även tagit kapacitet i beaktande så att vi här kan presentera alternativ som är lämpliga för både den större familjen och det mindre hushållet.

Philips Airfryer XXL HD9650

Livsmedelskapacitet: 1.4 kg Variabel temperatur: Ja Automatisk avstängning: Ja Ytbeläggning: Nonstick-beläggning Antal personer: 6 Max. temperatur: 200°C Temperaturintervall: Från 40°C till 200°C Antal program: 5 Tål maskindisk: Avtagbara delar Material: Plast Bredd: 32.16 cm Djup: 43.31 cm Höjd: 31.57 cm Vikt: 7.99 kg

Philips Airfryer XXL HD9650

Philips har sen varmluftsfritösens genombrott hela tiden legat i framkant och har numera flera av de populäraste modellerna i sitt sortiment. Deras nya Philips Airfryer XXL HD9650 har snabbt blivit en storsäljare som fått fantastiska omdömen. Den har också presterat bra i tester av varmluftsfritöser. Exempelvis utsågs den till “bäst i test” av Råd & Rön som gjorde ett större test av 24 oljefria fritöser. Ett säkert val för dig som letar efter en testvinnare med andra ord.

Med sin Smart Sensing-teknik öppnar denna airfryer upp mängder av möjligheter när det gäller matlagning. Inte bara som en ersättare till en fritös. Philips Premium Airfryer XXL HD9650 har 5 olika program som möjliggör för dig att fritera, grädda, grilla, rosta eller värma din mat. Detta ger dig möjligheten att tillaga hundratals maträtter i din airfryer. Och saknar du inspiration erbjuder Philips mängder av recept i sin fria app. Recepten är anpassade just för din airfryer och appen har fått väldigt höga betyg i exempelvis Apples App Store.

Detta är en rejäl airfryer som har en kapacitet att tillaga hela 1,4 kg livsmedel. Ett bra alternativ för den större familjen med andra ord. Den är dock relativt dyr och till viss del beror det på kapaciteten. Lever du i ett mindre hushåll finns det liknande alternativ från just Philips fast med mindre kapacitet. Dessa är också betydligt billigare och är antagligen ett mer prisvärt alternativ.

Vilken maskin! Den används numera dagligen i vår matlagning. Vi grillar kött, kyckling, både rått och fryst, rå potatis, frysta pommes och grönsaker.

Babyheart, NetOnNet

Philips AirFryer Essential HD9252/70

Kapacitet: 4.1 liter Livsmedelskapacitet: 0.8 kg Variabel temperatur: Ja Automatisk avstängning: Ja Ytbeläggning: Nonstick-beläggning Antal program: 7 Tål maskindisk: Avtagbara delar Maximal belastning: 1.4 kW Bredd: 26.4 cm Djup: 36 cm Höjd: 29.5 cm Vikt: 4.55 kg

Philips AirFryer Essential HD9252/70

Ett annat mycket populärt alternativ från Philips är deras AirFryer Essential HD9252/70. Den rankar i toppen av varmluftsfritöser på Prisjakt och har även fått väldigt bra omdömen. På Amazon har den exempelvis betyget 4,7 av 5 när detta skrivs. Just positiva omdömen på Amazon är, enligt oss, en mycket bra indikation på att faktiska användare gillar denna airfryer.

Philips AirFryer Essential HD9252/70 har inte samma kapacitet som testvinnaren Philips Premium Airfryer XXL HD9650. Den klarar dock av att tillaga 0,8 kg livsmedel. Säkerligen tillräckligt för väldigt många hushåll. Den ligger också betydligt lägre i pris samtidigt som den använder Rapid Air-teknik som möjliggör för att tillaga maten krispigt med lite eller helt utan olja.

Philips AirFryer Essential HD9252/70 har sju olika matlagningsprogram. Dessa gör det möjligt att steka, grädda, grilla eller rosta din mat. Den är även utrustad med varmhållningsfunktion som håller din mat varm tills servering. Alla löstagbara delar på denna airfryer kan också diskas i diskmaskinen.

Så även om Philips har alternativ som presterat bättre i tester anser vi att denna modell kan vara den bästa för vissa hushåll. Du har förvisso inte möjlighet att fritera över 1 kg pommes frites i denna airfryer men resultaten verkar de flesta vara överens om är väldigt bra. Så för det mindre hushållet kan detta vara det mest prisvärda alternativet.

Severin Airfryer 2445 XXL 5l

Effekt: 2000 watt Timer-funktion: Ja Antal program: 8 Längd: 31.5 cm Bredd: 36.5 cm Höjd: 35 cm Volym: 5 liter Temperaturintervall: Från 80°C till 200°C

Severin Airfryer 2445 XXL 5l

Även om Philips är den dominerande tillverkaren av airfryern finns det numera flera väldigt bra alternativ. Ett väldigt bra budgetalternativ är Severin Airfryer 2445 XXL 5l. Denna modell är betydligt billigare än Philips modeller och har fått bra omdömen. Den fick också helt ok betyg i Råd & Röns test även om den presterade relativt svagt när det gällde fritering av pommes frites.

Severin Airfryer 2445 XXL 5l har 8 olika förinställda program. Du kan exempelvis fritera allt från fisk och skaldjur till att använda den för bakning. Volymen är hela 5 liter vilket möjliggör för tillagning av hela 1,5 kg pommes. Detta är med andra ord en airfryer som har kapacitet nog för hela familjen. Dess frityrkorg har en keramisk beläggning som gör att inget fastnar och den är väldigt enkelt att rengöra.

Severin Airfryer 2445 XXL 5l har det mesta man kan begära från en bra airfryer. Den har dock inte riktigt lika bra omdömen som Philips ledande modeller och den har heller inte presterat riktigt lika bra i tester. Men den har en stor kapacitet och ligger väldigt bra till i pris. Ett mycket intressant budgetalternativ enligt oss. Men om din primära användning är fritering av pommes frites kan det finnas skäl att överväga ett aningen dyrare alternativ.

OBH Nordica AG9608

Antal program: 9 Effekt: 1500 W Längd/djup: 48.9 cm Bredd/diameter: 38 cm Höjd: 29.5 cm Temperaturintervall: Från 70°C till 220°C Antal personer: 8

OBH Nordica AG9608

OBH Nordica är en av världens ledande tillverkare av köksapparater och diverse köksutrustning. De har också flera populära alternativ när det gäller varmluftsfritöser. I Råd & Röns test granskades hela sex olika alternativ från OBH Nordica. I topp placerade sig OBH Nordica AG9608. En modell som också är en storsäljare med både goda omdömen och recensioner.

OBH Nordica AG9608 använder sig av en så kallad Dual Motion-teknik. Denna patenterade teknik kombinerar varsam omrörning med cirkulerande varmluft. Detta möjliggör i sin tur för fritering av livsmedel med lite eller ingen olja. Ett fantastiskt hjälpmedel i köket för dig som eftersträvar en hälsosammare diet.

För att vara en varmluftsfritös har OBH Nordica AG9608 en väldigt hög kapacitet. Den har faktiskt kapacitet att tillaga hela 1,7 kg mat. Ett intressant alternativ för den större familjen med andra ord. Den har 9 olika inställningar som möjliggör för tillagning av exempelvis kött, fisk och grönsaker. Det går till och med att tillaga desserter i denna airfryer. Om du söker efter inspiration kan det vara skönt att veta att denna airfryer levereras tillsammans med en receptbok.

Vanliga frågor om varmluftsfritöser

Airfryern har blivit allt mer populär och det finns säkert många som aldrig ägt en eller ens provat på hur dom fungerar. Så därför har vi här sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna.

Hur fungerar en airfryer?

En airfryer, eller varmluftsfritös, gör det möjligt att fritera mat utan olja. På många sätt påminner den om en varmluftsugn då det är varm luft som med hjälp av en fläkt cirkulerar runt maten. Men luftflödet i en airfryer är mycket mer koncentrerat och snabbare. 

Korgen, som innehåller det du vill fritera, placeras under värmeelementet och fläkten. När maten uppnår en temperatur kring 140–170 grader startar den så kallade maillardreaktionen. Detta är en kemisk reaktion som sker mellan aminosyror och kolhydrater som ger maten en brun färg och en mångfald av smak- och doftnyanser. Detta är alltså helt möjligt utan oljor.

Vad kan jag tillaga i min airfryer?

Vissa ser sin airfryer som en ersättare till en traditionell fritös med olja. Men dagens modeller kan användas till mer än att fritera pommes. Bättre airfryers har ett flertal olika program som möjliggör för att grilla, woka och till med baka. Du kan med andra ord tillaga allt från kött, kyckling, fisk till grönsaker. Det är även möjligt att tillaga en omelett eller baka scones. Här skiljer sig förvisso olika modeller åt så glöm inte att kontrollera vilka program som finns på den modell du är intresserad av. 

Hur kan jag hitta airfryer recept?

I takt med att airfryern ökat i popularitet har även efterfrågan på recept ökat. Det finns numera mängder av inspirerande recept anpassade för airfryers. Både online och som fysiska böcker. Philips har till och med en app med recept för sin airfryer. Appen är gratis och du kan anpassa recepten efter vilken modell du har. Du behöver med andra ord inte vara orolig för att hitta inspiration eller recept till din airfryer.

Vilka fördelar finns med en airfryer?

Det finns flera fördelar med en airfryer. Att fritera i olja kan självfallet vara ett alternativ men tar du bort oljan kommer maten bli betydligt nyttigare. Den kommer självfallet inte bli fettfri men genom att ta bort oljan från tillagningsprocessen kommer du kunna dra ner på kalorierna i din kost. Avsaknaden av olja bidrar också till betydligt mindre matos.

Sen finns det ju även mängder av andra saker du kan tillaga i din airfryer. Det är ett relativt litet köksredskap som du enkelt kan ställa undan när du inte använder den. Bättre modeller är också enkla att rengöra och löstagbara delar ska tåla maskindisk. Glöm dock inte att kontrollera vad som gäller för just din modell.

Hur mycket kostar en bra airfryer?

Det har lanserats allt fler modeller av varmluftsfritöser den senaste tiden. Så priserna kan variera en del beroende på tillverkare och kapacitet. Vill du ha en mindre airfryer får du räkna med en kostnad på 1 – 2 000 kr. Vill du ha en modell som kan tillaga mat för hela familjen får du räkna med minst det dubbla. 

Källor & Test – Airfryer

Vi har gått igenom mängder av kundomdömen, recensioner och tester för att kunna sammanställa denna guide. Nedan listas ett par exempel på källor som har legat till grund för vårt urval av modeller.

  • Råd & Rön – Vi har gått igenom flertalet tester av varmluftsfritöser. Det test vi anser vara de mest kompletta har utförts av Råd & Rön. I sitt test granskar de 24 olika oljefria fritöser. Testet är utformat så att det går igenom fritering, hanterbarhet, energiförbrukning, kvalitetsintryck och säkerhet. Bäst betyg i deras test fick Philips Premium Airfryer XXL. Det kompletta testet finns tillgängligt här.
  • Prisjakt – Tyvärr finns inte alla varmluftsfritöser som Råd & Rön har testat tillgängliga hos större svenska e-handlare. Vi har primärt använt oss av Prisjakt för att kontrollera tillgängligheten och priset för de modeller som presterat bra i tester.
  • Amazon – När det gäller omdömen har vi främst använt oss av Amazon. Det finns tusentals av givande omdömen/recensioner av olika varmluftsfritöser på Amazon. Vi har även gått igenom omdömen hos andra större återförsäljare.
  • YouTube – Vi har även använt oss av YouTube för mer information om olika modeller. Det finns mängder av intressanta recensioner med diverse kritik. Både positiv och negativ. Ett större test vi kan rekommendera är ett där Johan Hedberg från Matgeek gör ett grundligt test av Philips Airfryer. Du kan se det kompletta testet nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.2 / 5. Antal betyg: 17

Inga betyg ännu