Häcksax – Bäst i test

För dig som letar efter en bra häcksax som presterat bra i tester eller som fått bra omdömen av sina användare presenterar vi här ett mindre urval av populära häcksaxar .

🏅 Bäst i test

Häcksax AL-KO EnergyFlex HT 4055

AL-KO EnergyFlex HT 4055

Bästa pris hos:

🏅 Prisvärd

Häcksax GARDENA ComfortCut Li-18/60

GARDENA ComfortCut

Bästa pris hos:

💛 Populär

Häcksax DeWalt DCM563PB

DeWalt DCM563PB

Bästa pris hos:

🔔 För proffs

Häcksax STIHL HSA 86

STIHL HSA 86

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Häcksaxar utifrån test & omdömen

Det finns mängder av olika häcksaxar från olika märken med olika styrka och funktioner och ibland kan det vara svårt att välja. De fyra vi presenterar här anser vi fylla lite olika funktioner och de ligger dessutom i olika prisklasser. Gemensamt är att de hör till allra bästa. Vilken som är bäst för just dig beror så klart på dina behov och din budget.

AL-KO EnergyFlex HT 4055

Strömkälla: 40 V / 4 Ah / 5 Ah / Li-Ion Varvtal: 1400 varv/min Knivtyp: Diamantslipad Klippmetod: Motlöpande säkerhetsknivar Batteridrifts- / laddtid upp till: 120 (140) / 90 (120) min Klipplängd: 550 mm Klipptjocklek: 20 mm Vikt: 2,5 kg Bruksanvisning: PDF

AL-KO EnergyFlex HT 4055

Häcksaxen AL-KO EnergyFlex HT 4055 är ett riktigt bra budgetalternativ för dig som också letar efter en maskin med bra kvalité. Även om den är batteridriven har den tillräckligt med kraft för att klara de allra flesta tänkbara jobben i en normal trädgård.

Denna häcksax är utrustad med en diamantslipad kniv som ger rena snitt och med ett svärd på 550 mm kommer du komma åt de allra flesta områden utan att stöta på några större problem. AL-KO EnergyFlex HT 4055 har motlöpande säkerhetsknivar som klipper i en tjocklek på 20 mm. Behöver du en häcksax som klarar av de lite tjockare grenarna kan just denna modell vara lite för “klen”. Men har du en mindre häck är detta ett riktigt bra budgetval.

En populär “funktion” hos EnergyFlex HT 4055 är att den kommer med ett skyddsfodral som även fungerar som vägghållare. Perfekt för dig som eventuellt har det lite trångt i garaget.

GARDENA ComfortCut Li-18/60

Batterispänning: 18 V Knivlängd: 60 cm Tandspalt: 20 mm Vibration: 2.5 m/s² Ljudeffektnivå, garanterad LWA i dB(A): 95 dB(A) Ljudtrycksnivå vid användarens öra, dB(A): 87 dB(A) Vikt, utan batteri: 2,5 kg Bruksanvisning: PDF

GARDENA ComfortCut Li-18/60

GARDENA är kända för sina trädgårdsredskap och häcksaxen ComfortCut Li-18/60 är en av de bättre i kategorin. Med en knivlängd på 60 cm kommer du åt det behöver på även medelstora häckar. Denna häcksax drivs av ett GARDENA-systembatteri med 18 V och 2,6 Ah. Batteriet är enkelt att ladda och byta ut och är kompatibelt med alla enheter i GARDENA HeartBeat System 18 V.

Denna häcksax har ett ErgoLine-handtag som är bekvämt att hålla i alla klipplägen och bidrar till att ComfortCut Li-18/60 är lätt att använda. En optimal bladgeometri garanterar dig en effektiv och prydlig klippning.

Detta är en mycket prisvärd häcksax som passar dig som planerar att klippa lite större häckar. Har du GARDENA-maskiner sedan tidigare kan det också vara än mer prisvärt då denna modell går att köpa utan medföljande batteri.

DeWalt DCM563PB

Spänning: 18 V Bladlängd: 550 mm Gångtid: 75 min Vikt: 3.4 kg

DeWalt DCM563PB

DeWalts DCM563PB är en riktigt bra batteridriven häcksax som klarar de allra flesta jobben. Om du är ute efter en häcksax för beskärning av “normala” häckar/buskar kommer denna maskin klara jobbet åt dig.

Bladlängden på 550 mm räcker för de allra flesta och har du inte väldigt mycket att beskära borde du klara dig på ett fullt uppladdat batteri. Som så många andra av DeWalts produkter ligger det ett stort fokus på ergonomi. DCM563PB har ett ergonomiskt stödhandtag som underlättar ditt jobb.

Så för dig som behöver en bra och relativt billigt häcksax för lite enklare jobb hemma i trädgården tycker vi detta är ett riktigt bra alternativ. Kvaliteten på DeWalts maskiner garanterar också att det antagligen är den sista häcksaxen du kommer behöva att köpa.

STIHL HSA 86

Batteridriftstid med AP 200 min 1): upp till 120 Grengrovlek (max.) mm: 26 Ljudeffektnivå dB(A) 2): 94 Ljudtrycksnivå dB(A) 3): 83 Märkspänning V: 36 Rekommenderat batteri: AP 200 Standard knivlängd cm: 62 Tandavstånd mm: 33 Totallängd cm: 114 Vibrationer vänster/höger m/s² 4): 3,7/2,3

STIHL HSA 86

STIHL häcksax HSA 86 är en riktigt kraftfull batteridriven maskin för dig som behöver kunna klippa lite tjockare grenar. Denna häcksax ingår i STIHL PRO-serie och är mycket populär bland yrkesanvändare. Men är du hemmafixare som behöver göra lite tyngre jobb så kan den definitivt vara ett alternativ. Denna modell är dock relativt dyr så är din tanke att klippa din mindre häck en gång per år finns det definitivt billigare alternativ.

Som övriga häcksaxar från STIHL har HSA 86 dubbelsidigt diamantslipade knivar. Detta bidrar till att de skär lika bra åt alla håll. Då båda sidorna på knivarna är lika vassa är det enkelt att alltid ha en ergonomisk arbetsställning och det underlättar också skär i hörn.

HSA 86 har en underhållsfri och borstlös EC-motorn.  Detta möjliggör längre körtider och en betydligt längre livslängd på maskinen. Dessutom är den relativt tystgående vilket gör att den lämpar sig extra bra för lite mer ljudkänsliga områden.

Vanliga frågor om häcksaxar

Nedan har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna kring häcksaxar. Vår förhoppning är att ditt val av modell ska bli en aning enklare.

Vilken häcksax är bäst?

Vi skriver här om det bästa häcksaxar som fått bra omdömen och recensioner. Att säga att just en häcksax är den bästa kan dock vara lite vilseledande. Vilken som är bäst för just dig beror så klart på dina behov. Du behöver kanske inte den allra kraftfullaste häcksaxen och då ska du så klart inte betala för detta. Därför väljer vi att presentera lite olika alternativ när det gäller pris och även häcksaxar som är både bensin- eller batteridrivna.

Ska jag välja en bensin- eller batteridriven häcksax?

Även här beror detta lite på dina behov. Planerar du att klippa riktigt kraftiga häckar kan det vara nödvändigt med en bensindriven häcksax. Många av de batteridrivna häcksaxarna som kommer ut på marknaden idag är dock rejält kraftfulla och kan klara av de flesta jobben. Just därför, tillsammans med miljöaspekter, har gjort batteridrivna häcksaxar allt mer populära.

Vilka märken av häcksaxar är populära?

Det finns ett stort utbud av häcksaxar från en mängd olika varumärken. Svenska Husqvarna är så klart väldigt populärt i Sverige men utländska märken som Makita, DeWalt och Black & Decker blir allt vanligare i svenska trädgårdar. Bland andra populära varumärken märks bland annat Stihl, AL-KO och Gardena.

Vilken häcksax ska jag köpa?

Priserna på häcksaxar kan skilja sig ganska mycket åt, främst beroende på dess styrka. Se därför till att kartlägga hur kraftig häcksax du verkligen behöver. Det är ju så klart onödigt att betala extra för något du egentligen inte behöver. Men nästan värre är om du köper en för svag häcksax som inte klara ditt planerade jobb. Vi rekommenderar alltid ett kvalitetsmärke (som de vi presenterar här). Speciellt om du vill ha en maskin du kan använda under många år.

Går det att hyra en häcksax?

Om det är ett “engångsjobb” kan det ju kännas lite onödigt att köpa en dyr häcksax. Det finns möjligheter att hyra häcksaxar men det är väldigt beroende på var du bor i landet. Om du enbart behöver använda häcksaxen under en dag kan det därför alltid vara ett alternativ att låna en av en trevlig granne eller familjemedlem.

Källor & Test – Häcksax

För att kunna sammanställa denna guide har vi använt oss av ett antal olika källor och tester. Specifikationerna för de häcksaxar vi presenterar här kommer främst från tillverkares och återförsäljare hemsidor. När det gäller valet av vilka modeller som presenteras har vi bland annat utgått från nedan angivna källor: 

  • Gör Det Själv – Genom åren har Gör Det Själv genomfört flera tester av häcksaxar. I deras senaste test från 2024 granskar de 7 batteridrivna alternativ i den lägre prisklassen. Samtliga modeller testas utifrån styrka, uthållighet, kvalitet och ergonomi. Du kan läsa testet här.
  • Prisjakt – För att säkerställa att de häcksaxar vi presenterar här går att köpa från trovärdiga återförsäljare har vi använt oss av Prisjakt. Vi har också använt oss av Prisjakt för att få en bättre uppfattning kring vilka de populäraste alternativen av häcksaxar är för tillfället.
  • Råd & Rön – Råd & Rön har gjort flera tester av häcksaxar. Vi har bland annat tittat på ett lite äldre test där de granskar nio batteridrivna häcksaxar, sex elektriska och fem på stång. Vi har främst använt oss av detta test för inspiration och ökad förståelse för viktiga funktioner hos olika typer av häcksaxar. Du kan läsa testet här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 7

Inga betyg ännu