Gåband – Bäst i test

Ett gåband, eller promenadband, är en enklare version av ett löpband. Vi har gått igenom tester och omdömen av populära gåband. Detta för att presentera ett mindre urval som skiljer sig en aning åt gällande både pris och funktionalitet.

🏅Bäst i test

Gåband bäst i test

Master Fitness T20

Bästa pris hos:

💛 Skrivbord

Gåband för skrivbord

Gymstick WalkingPad

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billigt gåband

Frontier FWB100

Bästa pris hos:

🔔 Innovativt

Promenadband bäst i test

Casall Compact Run M6

Bästa pris hos:

Gåband utifrån test & omdömen

Av olika anledningar kan löpning vara ett alternativ som helt enkelt inte är möjligt för många personer. Att promenera kan då vara ett mycket bra alternativ för motion. Och med hjälp av ett gåband går det att få sin motion i hemmet om man så önskar. Visst går det bra att promenera på ett löpband men bättre löpband är konstruerade för just löpning och är betydligt dyrare än ett bra gåband. Gåbandet behöver inte en lika stark motor eller en lika robust konstruktion som ett löpband. Detta gör att ett bra gåband kan kosta betydligt mindre.

Det finns ett relativt stort urval av alternativ som lämpar sig som gåband. Allt från enklare löpband till gåband utan motorer. Vi har fokuserat på gåband som fått bra omdömen eller presterat bra i tester. I vissa fall har de fått utmärkelsen “bäst i test”. Alla gåbanden går med fördel att använda i hemmet. Vissa är även lämpliga för kontoret då de är gåband som kan placeras i anslutning till ett skrivbord.

Master Fitness T20

Tid: Ja Distans: Ja Hastighet: Ja Kcal: Ja Puls: Ja Antal program: 15 st Hastighetsintervall: 1-16 km/h Lutningsintervall: 0-16 % Motor: 2 hk Transporthjul: Ja Mått LxBxH: 162 x 75 x 132 cm Löpyta LxB: 130 x 46 cm Höjd över golvet: 19 cm Vikt: 67 kg Max användarvikt: 120 kg

Master Fitness T20

Master Fitness har ett stort urval av olika löpband. Deras Master Fitness T20 är ett av deras enklaste löpband och därför också ett populärt alternativ som gåband. Det har till och med fått utmärkelsen “bäst i test” för just gåband. Det har också fått bra omdömen och recensioner och är enligt oss ett mycket bra alternativ för dig som vill ha ett gåband som även möjliggör för lättare jogging.

Master Fitness T20 har en motor på 2 hk som möjliggör för hastigheter upp till 16 km/h och en lutning på maximalt 16%. Detta är specifikationer som egentligen är helt ok för ett bra löpband. Det har 15 olika program och dess display visar bland annat distans, hastighet och en uppskattning av brända kalorier. Det finns även en hylla för din surfplatta eller mobiltelefon.

Som löpband är Master Fitness T20 helt ok men som ett mer avancerat gåband är detta ett fantastiskt alternativ enligt oss. Det tar upp relativt lite plats och efter uppfällning går det att ställa undan. Det är förvisso tyngre än många andra enklare gåband och långt ifrån det billigaste alternativet. Men vill du ha ett gåband med möjlighet för både lutning och löpning och inte betala samma pengar som för ett bra löpband är Master Fitness T20 kanske det bästa alternativet på marknaden just nu.

Gymstick WalkingPad

Tid: Ja Distans: Ja Hastighet: Ja Kcal: Ja Hastighetsintervall: 0,5-6km/h Motor: 1hk DC Transporthjul: Ja Mått LxBxH: 143,2 x 54,7 x 12,9 cm Hopfällbar: Ja Vikt: 28 kg Max användarvikt: 110 kg

Gymstick WalkingPad

Många av oss sitter framför en dator större delen av vår arbetsdag och det kan vara svårt att komma upp till rekommenderade steg per dag. Tack vare den unika designen på Gymstick WalkingPad möjliggörs för en promenad vid skrivbordet. Denna typ av gåband har blivit allt mer populära och det som fått bäst omdömen är Gymstick WalkingPad. Ett enkelt men ändå unikt gåband som går att använda både i hemmet eller på kontoret.

Gymstick WalkingPad har en maximal hastighet på 6 km/h och drivs av en motor på 1 hk. Den har två olika träningslägen. I det ena styrs hastigheten på bandet genom din mobiltelefon eller den medföljande fjärrkontrollen. Det andra justerar hastigheten automatiskt via din gångtakt. Via fjärrkontrollen kan du starta och stoppa bandet samt reglera hastigheten. Du har även möjlighet att koppla din WalkingPad till din telefon för uppföljning och statistik över din promenader.

Detta är ett perfekt gåband för både hemmet och kontoret. Det väger bara 28 kg och är hopfällbart vilket gör det enkelt att förvara och ta fram vid användning. Gymstick WalkingPad är dock uteslutande för promenader. Vill du ha möjlighet till lutning eller en enklare jogg är detta inte det rätta gåbandet för dig.

Frontier FWB100

Reglerbar hastighet: 1 km/h till 10 km/h Display: Ja Hållare för vattenflaska: Ja Max vikt: 120 kg Effekt: 500W Storlek: 1,25 x 0,615 x1,15 m Hopfällt: 0,28 x 0,615 x 1,25 m

Frontier FWB100

Det finns ett relativt bra utbud av billiga gåband. Tyvärr är kvalitén ofta dålig och det finns en avsevärd risk att du kommer att bli besviken. Det finns dock ett par bättre alternativ som är betydligt billigare än ett löpband och som håller en bra kvalité samtidigt som du får de grundfunktioner du kan förvänta dig av ett gåband. Vårt val för bästa budgetval faller på Frontier FWB100. Det är ett billigt gåband med bra omdömen som funkar utmärkt för promenader i hemmet.

Frontier FWB100 har en reglerbar hastighet på 1 – 10 km/h. Det går alltså även att använda för en enklare jogg men detta är primärt ett promenadband. Displayen visar din hastighet, kaloriförbrukning, distans samt tid. Frontier FWB100 är också ihopfällbart och utrustad med transporthjul vilket gör det betydligt enklare att flytta och förvara.

För sitt pris är detta ett riktigt bra gåband som funkar alldeles utmärkt för dig som önskar att effektivt motionera i hemmet. Det är dock viktigt att påpeka att maxhastigheten innebär att du blir begränsad till just promenader eller jogging i långsam takt. Det är heller inte lika robust som lite dyrare alternativ.

Casall Compact Run M6

Motorstyrka: 0,75 hk Löpyta: 110 x 40 cm Hastighet: 1-12 km/h Max användarvikt: 90 kg Transporthjul: Ja Längd: 134 cm Bredd: 69 cm Höjd: 107 cm Vikt: 38 kg Hopfällbar: Ja

Casall Compact Run M6

Compact Run M6 är ett mycket intressant gåband från Casall. Det är väldigt kompakt och går utmärkt att använda för lättare löpning samt promenader. Motorn är på 0,75 hk vilket är relativt svagt. Bandet har dock en maxhastighet på 12 km/h så det funkar helt ok att använda Casall Compact Run M6 för lättare löpning.

Det som vi ser som den största fördelen med Casall Compact Run M6 är att det är hopfällbart. Det är förvisso många andra gåband som erbjuder denna “funktion”. Men det innovativa med Casall Compact Run M6 är gåbandet även fungerar i hopfällt läge. Maxhastighet i hopfällt läge är dock enbart 4 km/h. Men detta är ett helt ok promenadtempo och det ger dig möjligheten att placera gåbandet vid exempelvis ett skrivbord. 

Det är ett av få alternativ som erbjuder både ett gåband som fungerar vid skrivbordet och ett enklare löpband. Casall Compact Run M6 är också rimligt prissatt och märket Casall är en populär tillverkare av diverse träningsutrustning. Utöver promenadband erbjuder det också populära viktvästar, roddmaskiner och mycket mer.

Vanliga frågor om gåband & promenadband

Om du är på jakt efter ett promenadband och fortfarande har en del frågor och funderingar hoppas vi att vi har lyckats besvara dem nedan.

Vad är skillnaden mellan ett gåband och ett löpband?

Skillnaden mellan ett gåband och löpband kan ibland vara lite diffus. I princip alla löpband går att använda som gåband. Det är dock långt ifrån alla gåband som har motorstyrkan för att kunna driva bandet i en tillräcklig hastighet för löpning. Utöver att motorn är svagare i ett gåband är det i regel heller inte lika robust och har oftast en mindre “bandyta” och sämre dämpning. Så även om ett gåband har en relativ hög maxhastighet är det inte alltid lämpligt att springa på det. Speciellt inte om du är en större person. Men alla dessa begränsningar med gåbandet bidrar till att de är betydligt billigare än ett löpband. Så om du enbart är ute efter att kunna promenera i hemmet under de mörkare och kallare årstiderna finns det ju ingen anledning till att betala för en konstruktion som inte är nödvändig.

Är gåband och promenadband samma sak?

Kärt barn har många namn brukar det heta. Och när det gäller gåband och promenadband är det samma sak. I många fall kan det som benämns som ett promenadband även “klassas” som ett löpband. 

Vilka tillverkare av gåband är populära?

Det finns ett stort utbud av gåband i varierande kvalité. Flera av de större tillverkarna av träningsutrustning har ett enklare löpband eller ett “dedikerat” gåband i sina respektive sortiment. Bland de mer kända tillverkarna märks bland annat Master Fitness, Casall och inSPORTline. 

Hur mycket kostar ett bra gåband?

Variationen i kvalité på olika gåband kan vara ganska stor. Det finns riktigt billiga alternativ runt 2 000 kr. Dessa har dock oftas en väldigt svag motor eller svag konstruktion. Vill du ha ett riktigt bra gåband får du räkna med en kostnad på runt 5 000 kr. Vill du ha ett enklare löpband blir det ännu lite dyrare.

Går det bra att köpa mitt gåband online?

Det finns gott om e-handlare som erbjuder ett stort sortiment av olika gåband. Detta är dock skrymmande produkter så det kan vara värt att kolla lite extra när det gäller leveransvillkor och returpolicy. Glöm heller inte att de flesta gåband kommer att kräva montering. Just montering av vissa modeller kan vara både knepig och tidskrävande.

Källor & Test – Gåband

Data för specifikationer för presenterade gåband har inhämtats från olika återförsäljare och tillverkare. För att kunna presentera ett bra och relevant urval av gåband har vi också använt oss av ett flertal olika källor där vi listat några av de primära nedan.

  • Bäst-i-test – Tyvärr har vi hittat få större tester av gåband. Bäst-i-test har dock testat 5 olika modeller där deras testvinnare blev Master Fitness T20. I testet, som du kan läsa här, granskas även modeller från Viking Sport, JTC,inSPORTline och Casall.
  • Prisjakt – För att få en bättre uppfattning kring popularitet har vi bland annat utgått från Prisjakts ranking. Vi har även använt Prisjakt för att kontrollera både priser och tillgänglighet hos större svenska e-handlare.
  • Omdömen – Normalt är Amazon en primär källa för omdömen när vi skriver en guide som denna. Flera populära alternativ har vi dock inte hittat hos Amazon. Istället har vi främst utgått från omdömen som finns tillgängliga hos olika återförsäljare.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 9

Inga betyg ännu