Robotdammsugare – Bäst i test

En bra robotdammsugare kan verkligen förenkla livet för många hushåll. Numera finns det många bra alternativ och vi presenterar här modeller i olika prisklasser som antingen fått utmärkelsen “bäst i test” eller som fått riktigt bra omdömen.

🏅Bäst i test

Robotdammsugare bäst i test

Roborock S5 Max

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa robotdammsugaren

iRobot Roomba i7 7150

Bästa pris hos:

🔔 Billig

Robotdammsugare test

Xiaomi Dreame D9

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Roborock S7 robotdamsugare

Roborock S7

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Robotdammsugare utifrån test & omdömen

Få uppskattar att städa så tanken kring att en självgående dammsugare kan sköta jobbet är antagligen tilltalande för många. Tidigare versioner av robotdammsugare har dock säkert gjort en och annan ägare besviken men numera finns det riktigt effektiva modeller som klarar av både högre trösklar, tuffare smuts och hår från både hundar och katter. De finns dock ännu inga modeller som kan ersätta en grovdammsugare men vill du hitta ett hjälpmedel som kan hålla rent i hemmet utan någon större ansträngning kan en investering i en robotdammsugare vara ett bra val.

Då det finns mängder av alternativ kan det säkert kännas lite knepigt att bestämma sig. Vi har därför valt att presentera ett mindre urval av populära robotdammsugare. Utöver att vara storsäljare har flera av dem utmärkt sig i tester, alternativ fått goda kundomdömen. De skiljer sig dock åt en aning när det gäller prestanda, funktionalitet och pris. Vår förhoppning är att du kan finna lite vägledning och att vi underlättar just ditt val av en bra modell som passar dina behov och budget.

Roborock S5 Max

Typ av behållare: Utan påse Rumsnavigering: Ja Kompatibel med smartphone: Ja Drift: Laddningsbara batterier Batteri: Litium Batteritid: Upp till 3 tim Bredd: 35.3 cm Djup: 35 cm Höjd: 9.65 cm Vikt: 3.5 kg Manual: PDF

Roborock S5 Max

Xiaomis Roborock S5 Max är en av de absolut populäraste alternativen idag när det gäller robotdammsugare. Den ligger i toppen gällande försäljning, har fått mycket bra användaromdömen och presterat bra i flera olika tester. Exempelvis fick den utmärkelsen “bäst i test” av den oberoende sajten Bäst-i-test. I deras test av totalt 16 modeller ansåg de att Roborock S5 Max var det bästa alternativet med motiveringen “Användarvänlig och späckad med funktioner”. Positiva egenskaper som belystes var bland annat att den går att använda som mopp och att den enkelt klarar av lite högre trösklar. På den negativa sidan nämns bland annat att behållaren behöver tömmas i princip efter varje körning.

Roborock S5 Max har även uppmärksammats i ett flertal andra tester av robotdammsugare. Ett annat exempel är Råd & Röns test där den får bra betyg gällande ljudnivån men mindre smickrande betyg gällande energiförbrukningen. Tester i all ära men vi finner det minst lika värdefullt att titta lite närmare på faktiska användares omdömen och recensioner. Och där presterar Roborock S5 Max riktigt bra. När vi exempelvis kontrollerade dess omdömen på Amazon hade den 4,8 av 5 i betyg vilket placerar den i den absoluta toppen när det gäller robotdammsugare.

När det gäller funktionalitet och prestanda har Roborock S5 Max en imponerande “meritlista”. Den har bland annat moppningsfunktion, 200 minuters drifttid, stark sugkraft och en uppdaterad rullborste som effektiv undviker att få hår intrasslat i sig. Dess app är också mycket uppskattad med flera populära funktioner som exempelvis kartor som stödjer flera våningar, “no-go-zoner” och virtuella väggar. I appen kan du även ge namn åt olika rum och skapa specifika städjobb som exempelvis exkludering av moppning där du har dina mattor.

Vi har tittat på flera tester och mängder av omdömen av olika robotdammsugare och Roborock S5 Max ligger verkligen i framkant. Detta är en avancerad modell som är rimligt prissatt. Det finns så klart billigare alternativ men då kommer du behöva kompromissa med både funktionalitet och prestanda. Så är du säker på att du vill ha en riktigt bra robotdammsugare anser vi att denna testvinnare är ett säkert val.

Bästa köpet jag gjort! Städar grymt bra och kommer åt nästan överallt.

Anonym, NetOnNet

iRobot Roomba i7 7150

Drifttid: 75 minuter Drift: Laddningsbara batterier Batteri: Litiumjon Laddningstid: 90 min Typ av behållare: Utan påse Kapacitet i behållare/påse: 0.4 liter Rumsnavigering: Ja Bredd: 41 cm Djup: 51 cm Höjd: 12.9 cm Vikt: 5.2 kg

iRobot Roomba i7 7150

Robotdammsugare har funnits under ett par år nu och de första modellerna hade definitivt sina begränsningar. Det går att hävda att robotdammsugarens “genombrott” kom genom iRobots Roomba-serie som presterade betydligt bättre än många av sina konkurrenter. iRobot är än idag en av de ledande tillverkarna och det finns numera mängder av olika alternativ inom Roomba-serien. Vi har valt att titta lite närmare på iRobot Roomba i7 7150. Skälet till att vi valt just denna modell är främst dess popularitet och goda användarrecensioner. 

iRobot Roomba i7 7150 är en vidareutveckling av tidigare modeller inom Roomba-serien. Den är bland annat uppskattad hos husdjursägare eftersom den har rengöring i tre steg som får bort både smuts och pälshår. När det gäller rumsnavigering använder den sig av, vad iRobot kallar, Imprint Smart Mapping-teknologi. Denna teknologi möjliggör för robotdammsugaren att kartlägga samtliga rum och därefter anpassa sin städrunda för ett så effektiv användande som möjligt.

När det gäller app och iRobot Roomba i7 7150 så styrs den via den uppskattade iRobot Home-appen. Via appen kan du exempelvis få schemaläggningsförslag som är baserade på dina vanor. Detta är i och för sig inte unikt för just iRobot Roomba i7 7150 men dess sugkraft tillsammans med de uppdaterade Dual Multi-Surface-borstarna gör detta till den intressantaste modellen inom Roomba-serien enligt oss.

Xiaomi Dreame D9

Batteritid: Upp till 2,5 h Wi-Fi connected: Ja Timer-funktion: Ja Max. gångtid: 150 minuter Ljudnivå: 65 dB(A) Antal sidoborstar: 1 Kapacitet – behållare: 0.57 liter Batterityp: Li-lon

Xiaomi Dreame D9

Robotdammsugare har både blivit bättre och mer avancerade under senare år. Detta har i sin tur lett till att priserna legat kvar på relativt höga nivåer vilket gjort att många har varit tveksamma till om det är värt att köpa en robotdammsugare. Det finns dock ett par riktigt bra alternativ som inte är alltför dyra. När det gäller lite billigare alternativ faller vårt val på Xiaomi Dreame D9.

Dreame D9 har förvisso inte utmärkt sig i någon större utsträckning i några oberoende tester av robotdammsugare. Den har däremot mycket bra omdömen och ligger på ungefär halva priset i jämförelse med de övriga modellerna vi presenterar här. För att vara en relativt billig modell har den flera önskvärda funktioner som exempelvis våttorkningsfunktion och en batteritid på upp till 2,5 timmar. Den uppskattas även för hur den klarar av trösklar där den utan problem tar sig över 20 mm hinder.

Xiaomi har mängder av uppskattade robotdammsugare under olika varumärken. Dreame D9 är helt klart ett av de populärare alternativen i det lite lägre prissegmentet. Men även om den jämförelsevis är billig är det faktiskt en relativt avancerad robotdammsugare. Perfekt, enligt oss, för dig som vill prova om en robotdammsugare verkligen kan förenkla vardagslivet till en lite lägre kostnad.

Roborock S7

Rengöringsmetod: Torr, våt Typ av behållare: Utan påse Kapacitet i behållare: 0.47 liter Tankkapacitet: 0.3 liter Användningsområde: 300 m² Rumsnavigering: Ja Programmerbara rengöringsintervall: Ja Kompatibel med smartphone: Ja Intelligent assistent: Siri, Alexa Driftstid på batteri: 180 min Batteri: Litiumjon Bredd: 35.3 cm Djup: 35 cm Höjd: 9.65 cm

Roborock S7

Roborock har flera avancerade robotdammsugare som utmärkt sig i olika tester och recensioner. Deras Roborock S5 Max är, som tidigare nämnts, en testvinnare så när Roborock S7 lanserade under 2021 var förväntningarna stora. Då modellen är ny är det få som testat den ännu men bland annat M3 gjorde ett större test av just Roborock S7 och den fick ett mycket gott omdöme. Den fick pluspoäng för bland annat sitt avancerade och precisa navigationssystem samt sin effektiva moppning. På minussidan nämndes bland annat att de ansåg att dammbehållaren var liten.

Roborock S7 ses som uppföljaren till den tidigare testvinnaren Roborock S5 Max. Bland uppdateringarna märks bland annat nästa generations borstdesign och sonisk moppteknik. Den senare tekniken möjliggör för att moppa golven ännu mera noggrant samt suga upp både smuts och lera som har torkat in på golvet. Uppdateringar har även gjorts gällande sensorer vilket påstås förbättra robotdammsugarens kartläggning. Roborock S7 har också stöd för röstassistenterna Alexa, Google Home och Siri.

Vill du ha en enkel robotdammsugare som suger upp den värsta smutsen/dammen lite då och då finns det antagligen lämpligare (och billigare) alternativ än Roborock S7. Men är du ute efter det bästa och senaste inom teknik är detta en modell vi absolut tycker du ska överväga. För att vara en så pass avancerad robotdammsugare är den heller inte så mycket dyrare än sina föregångare. Den rimliga prissättningen har antagligen varit en starkt bidragande orsak till det positiva mottagande och att Roborock S7 redan blivit en storsäljare.

Så fungerar en robotdammsugare

Den första prototypen av en robotdammsugare lanserades av Electrolux redan 1997. Modellen, som kallades Trilobite, hade ett par uppenbara begränsningar men starten för utvecklingen av dagens robotdammsugare hade börjat. Så hur fungerar dagens modeller och vad är det som skiljer dem åt? Nedan tittar vi på några av de viktigaste områden kring hur en robotdammsugare fungerar:

Robotdammsugare och navigeringssystem

De område där utvecklingen kanske gått mest framåt är dammsugarnas navigeringssystem. En robotdammsugare har ett navigeringssystem som läser av rummen med sensorer som kartlägger trösklar, möbler och andra hinder. På bättre modeller kan du sätta upp “virtuella väggar” så att du på ett bättre sätt kan avgränsa var dammsugaren ska jobba. En självgående dammsugares navigeringssystem är själva grunden för att resultatet ska bli bra och inom detta område har det hänt väldigt mycket de senaste åren.

Robotdammsugare med mopp

Numera finns det flera robotdammsugare som både suger upp damm/smuts och våtmoppar dina golv. Vikten av ett fungerande navigeringssystem blir här ännu viktigare så att din dammsugare kan känna av mattor och andra områden som inte ska moppas.

Robotdammsugare för djurhår

Om du har en katt eller hund finns risken att det finns stora mängder djurhår på mattor och golv. Att hålla rent efter en hårande hund kan vara en trist sysselsättning och finns möjligheten att låta en robot lösa uppgiften känns det ganska givet för de allra flesta. När de gäller robotdammsugare finns det modeller som är bättre lämpade för att ta hand om just hundhår. Dessa modeller är i regel försedda med gummirullar istället för de mer traditionella borstarna. Detta bidrar till håren inte lika lätt fastnar i borsthuvudet.

Laddning av din robotdammsugare

Dagens robotdammsugare drivs av laddningsbara batterier. Normalt sett har den en laddningsstation som är inkopplad till ett vanligt vägguttag. Bättre modeller känner av när deras batterier är på väg att ta slut och återvänder till laddstationen för att sedan återuppta jobbet när batterinivån tillåter det. Även batteritiden är något som kraftigt förbättrats under senare år.

Självtömmande robotdammsugare

Utöver batteritiden är det vanligtvis kapaciteten på behållaren som styr hur länge dammsugaren kan jobba. Det har säkerligen bidragit till nya robotdammsugare med självtömning. Sättet det vanligtvis fungerar på är att dammbehållaren töms vid laddstationen som har en egen inbygg dammsugare. På detta sätt kan robotdammsugaren fortsätta jobba utan manuella avbrott.

Appstyrning av robotdammsugare

Ett annat område som genomgått en enorm utveckling de senaste åren är möjligheterna kring att styra din robotdammsugare via en app. Numera kan du programmera olika städscheman och välja att starta dem från distans via din telefon. Just appstyrning av robotdammsugare är säkerligen ett områden där vi kommer fortsätta se nya innovativa funktioner i framtiden.

Vanliga frågor om robotdammsugare

För dig som går i tankarna kring att investera i en ny robotdammsugare har vi här sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna från personer som inte tidigare varit ägare av en självgående robot.

Hur höga trösklar klarar en robotdammsugare?

Olika former av hinder är i regel robotdammsugarens största fiende och just frågor om trösklar är minst sagt vanliga från personer som funderar på att köpa sin första modell. De flesta modeller idag klarar en tröskel på 10 mm utan problem. Det finns bättre modeller som kan klara en tröskel på 20 mm men det kan du inte ta för givet. Kolla därför noga modellernas specifikationer om du har ett hem med många trösklar.

Vilken är den bästa robotdammsugaren?

Det finns idag extremt avancerade robotdammsugare som är självtömmande, styrs via appar, moppfunktion och med navigeringssystem som kan känna av det minsta av hinder. Ju mer avancerad modell desto högre pris vilket gör det rimligt att fråga sig vilken modell som är bäst för just dig. Robotdammsugare är inte billiga så vi råder alla att gå igenom sina egna behov och förutsättningar. Det är just därför vi har valt att presentera ett lite differentierat utbud gällande funktionalitet och pris.

Hur mycket kostar en bra robotdammsugare?

Det går idag att hitta en bra robotdammsugare för cirka 3 000 kr. Men vill du ha det lite mer avancerade funktionerna som exempelvis moppfunktion och självtömning får du inte sällan räkna med det dubbla priset.

Går det bra att köpa robotdammsugare online?

Självfallet går det bra att köpa din robotdammsugare online! Utbudet är som sagt stort och konkurrensen inom e-handeln är stor så med lite efterforskning finns det goda förutsättningar att göra en bra affär. Glöm dock inte att kontrollera butikens returpolicy.

Källor & Test – Robotdammsugare

För att kunna skriva en så informativ guide som möjligt har det varit nödvändigt för oss att använda ett flertal källor. När det gäller respektive robotdammsugares specifikationer har vi primärt utgått från information som är tillgänglig hos olika återförsäljare och i vissa fall tillverkare. För att kunna presentera ett varierat och relevant urval av robotdammsugare har vi tagit del av både större och mindre tester. Exempel på tester listas nedan. Vi har även tagit del av mängder av omdömen och betyg från ett flertal olika oberoende källor.

  • Råd & Rön – När det gäller oberoende tester i Sverige ligger Råd & Rån i framkant enligt oss. De har också genomfört ett mycket gediget test av robotdammsugare. I deras test, som uppdaterades 2020, testades hela 61 olika modeller av robotdammsugare. Lite speciellt för detta test är att de faktiskt inte utnämnde en testvinnare. Bäst betyg fick dock Neato Botvac D4 Connected. Flera modeller inom Roomba-serien testades och även Roborock S5 Max var bland de testade alternativen. Om du vill granska de fullständiga testet kan du göra det här.
  • Bäst-i-test – Ett annat test vi har har tittat lite närmare på är detta. I detta test från 2021 granskas 16 olika robotdammsugare. Bäst i test blev Roborock S5 Max och Xiaomi Mi Robot Vacuum fick utmärkelsen “bäst billiga robotdammsugare”.
  • Amazon – När det gäller omdömen av olika av robotdammsugare har vi använt oss av ett antal olika källor som exempelvis återförsäljares hemsidor. Men vår primära källa har varit Amazons internationella sajter som har tusentals av omdömen och recensioner av flera av de modeller vi valt att presentera här.
  • M3 – Vi har även tittat på M3s test av Roborock S7. Det är förvisso ett ganska enkelt test men ett av få av denna nya modell. Om du är intresserad av deras slutsatser kan du läsa dem här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 11

Inga betyg ännu