Sous vide – Bäst i test

En sous vide cirkulator har blivit ett alltmer vanligt hjälpmedel i våra svenska kök och många hemmaanvändare vill prova denna matlagningsteknik. Här presenterar vi ett mindre urval av populära sous vide cirkulatorer som utmärkt sig i tester eller som fått väldigt goda omdömen.

🏅Bäst i test

Sous vide bäst i test

Anova Precision Cooker

Bästa pris hos:

💛 Populär

Sous vide cirkulator

OBH Nordica 7975 Immersion

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Sous vide-maskin

Steba SV 50

Bästa pris hos:

🔔 För proffs

Anova Precision Cooker Pro sous vide

Anova Precision Cooker Pro

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Sous vide utifrån test & omdömen

Sous vide är ett franskt uttryck som betyder “under vakuum” och det är också namnet för en matlagningsmetod som sakta men säkert blivit mycket populärt i Sverige. Sous vide innebär att maten tillagas vakuumförpackad och nedsänkt i ett vattenbad som håller en exakt temperatur. Du kan tillaga allt från kött till fisk och grönsaker. Den stora fördelen med denna teknik är att du har full kontroll över temperaturen och därmed kan uppnå ett mer eller mindre perfekt resultat.

Det finns två typer av sous vide-maskiner. Den vanligaste är en cirkulator som sänks ned i din kastrull (eller annan typ av behållare). Den andra typen av sous vide-maskin har ett eget “vattenbad” och blir mer ett komplett köksredskap. Vi har här valt att fokusera på sous vide cirkulatorer. De alternativ vi presenterar här är alla storsäljare och vissa av dem har fått utmärkelsen “bäst i test”. Men kanske viktigare än tester och säljsiffror är att de alla har fått väldigt goda omdömen från deras användare.

Anova Precision Cooker

Temperatur: 0-92°C Höjd: 32,5 cm Längd/djup: 13.5 cm Bredd/diameter: 7,8 cm Kapacitet: 20 liter Effekt: 1000 watt Material: Rostfritt stål och plast

Anova Precision Cooker

När det gäller sous vide-maskiner har Anova flera olika alternativ som alla har blivit mycket populära i Sverige. Deras Anova Precision Cooker är kanske den mest populära modellen och den har uppdaterats flera gånger genom åren. Anova Precision Cooker har också vid flera tillfällen uppmärksammats i olika tester av sous vide-maskiner. Den har exempelvis fått utmärkelsen “bäst i test “ av Råd & Rön. Den har också fått väldigt goda omdömen och är, enligt oss, ett säkert val för dig som letar efter en bra cirkulator för sous vide.

Den uppdaterade Anova Precision Cooker är både snabbare, starkare och mindre än sin föregångare. Den har en effekt på 1 000 watt som klarar av att cirkulera cirka 8 liter vatten per minut vilket gör att uppvärmningen går relativt snabbt. Den klarar av att hålla värmen på totalt 20 liter vatten och har då 0,1 graders noggrannhet när det gäller temperatur. Dess storlek gör det också möjligt att enkelt förvara den i köket eller där du känner att det finns lite extra plats.

En starkt bidragande faktor till Anova Precision Cookers popularitet är att den är så enkel att använda. Även Anova-appen verkar uppskattas och att du via WiFi kan styra din sous vide cirkulator från din telefon. Just WiFi-uppkopplingen har dock fått en del kritik på tidigare modeller men det verkar som dessa “barnsjukdomar” nu har åtgärdats. Det finns billigare alternativ från Anova men utifrån tester och omdömen anser vi detta vara det säkraste valet för hemmakocken som vill prova på sous vide.

OBH Nordica 7975 Immersion Sous Vide Pro+

Kapacitet: 20 liter Vikt: 2 kg Höjd: 38 cm Bredd: 11 cm Temperatur: 25-90°C Material: Rostfritt stål Timerfunktion: Upp till 72 timmar Integrerad vakuumförpackare: Nej Wi-Fi connected: Nej

OBH Nordica 7975 Immersion Sous Vide Pro+

OBH Nordica är ett annat märke som har ett flertal olika alternativ när det gäller sous vide cirkulatorer. De har även alternativ för sous vide-maskiner med vattenbad men då vi valt att prioritera alternativ med cirkulator har vi valt att fokusera på OBH Nordica 7975 Immersion Sous Vide Pro+. Att vi valt just denna modell beror främst på de goda omdömen den fått. Dessutom ligger den väldigt bra till rent prismässigt.

Denna sous vide cirkulator passar bra till kastruller som rymmer från 5 till 20 liter vatten. Till cirkulatorn ingår ställ och plastbollar. Stället gör det enklare att hålla maten du tillagar under vattenytan och plastbollarna minskar förångningen och ökar noggrannheten gällande temperatur. Gällande temperaturen har OBH Nordica 7975 Immersion Sous Vide Pro+ en temperaturinställning mellan 25-90°C och även en timer på upp till 72 timmar.

Har du en bra kastrull får du med detta alternativ allt du behöver för att kunna använda dig av sous vide-metoden i ditt hem. Det går att tillaga din mat med vanliga förslutna plastpåsar men som med övriga sous vide-maskiner rekommenderas en vakuumförpackare för bästa resultat. Läs mer om detta under vanliga frågor om sous vide.

Steba SV 50

Kapacitet: 20 liter Temperatur: 0-90°C Effekt: 800 watt Vikt: 1,2 kg Bredd: 8 cm Djup: 10,5 cm Höjd: 37,5 cm Timerfunktion: Ja Display: LCD grafik

Steba SV 50

En storsäljare i Sverige när det gäller sous vide cirkulatorer är Steba SV 50. En anledning till detta är säkerligen det mycket tillgängliga priset. Men trots att detta är ett billigt alternativ har Steba SV 50 fått en hel del positiv uppmärksamhet i olika tester av sous vide-maskiner. Den fick faktiskt utmärkelsen “bäst i test” av PriceRunner som testade ett flertal olika alternativ utifrån bland annat kvalité och användarvänlighet.

Utöver att vara en testvinnare har Steba SV 50 också fått mycket goda omdömen. Den anses mycket enkel att använda och är tystgående. Dess effekt på 800 watt är dock lite lägre än dyrare alternativ vilket medför att det tar lite längre tid att värma upp vattnet. Vi har också tagit del av kritik som berör att timern behöver ställas in för att i överhuvudtaget  kunna starta cirkulatorn

Steba SV 50 har en kapacitet på upp till 20 liter vatten och en exakt temperaturkontroll upp till 90°C. På dess överdel finns en display med två stora touchknappar och ett scrollhjul för inställningen av temperatur och timer. Ett bra och billigt alternativ för sous vide cirkulator som passar de flesta hemmakockar.

Anova Precision Cooker Pro

Kapacitet: 100 liter Effekt: 1200 watt Temperaturområde, Max: 92 grader Display: Ja Höjd: 35 cm Vikt: 1,3 kg Bredd: 5,9 cm Djup: 8,8 cm Material: Rostfritt stål Wi-Fi connected: Ja

Anova Precision Cooker Pro

Anova, har som vi tidigare nämnt, ett flertal alternativ när det gäller sous vide cirkulatorer. Deras Anova Precision Cooker Pro är deras “värstingmodell” som har en effekt på 1200 watt. Detta möjliggör för den att klara av att reglera temperaturen på hela 100 liter vatten med 0,05 graders precision upp till 92°C.

Den klarar av att cirkulera cirka 12 liter vatten per minut vilket är betydligt mer än andra alternativ men också en nödvändighet om du vill ha möjligheten att värma upp 100 liter. Liksom Anova Precision Cooker har denna professionella modell tillgång till Anova-appen och WiFi-uppkoppling.

Dess höga kapacitet bidrar så klart till att Anova Precision Cooker Pro är lite dyrare än andra alternativ. Detta är heller inte det bästa alternativet för dig som vill “prova på”. Då finns det lämpligare och billigare alternativ. Men uppskattar du redan sous vide och vill ha kapaciteten att tillaga större måltider, eller kanske till och med lagar mat professionellt, så är Anova Precision Cooker Pro ett alternativ vi tycker du ska kika lite närmare på.

Så lyckas du med sous vide

Är sous vide något du aldrig provat själv finns det mängder av tips och recept online. Det finns även mängder av guider och instruktioner på YouTube. En bra nybörjarguide är Matgeeks genomgång som du kan se nedan.

Vanliga frågor om sous vide

Sous vide är en matlagningsteknik som långt ifrån alla har provat eller ens känner till. Nedan har vi försökt svara på några av de vanligare frågorna kring denna fantastiska teknik.

Vilka fördelar finns med sous vide?

Att sous vide har blivit så populärt även i hemmet har säkert flera olika förklaringar. Som vi ser det finns det tre primära fördelar med sous vide i jämförelse med mer konventionell matlagning:

1 – Ingen annan teknik tillåter dig att tillaga maten med den exakta temperaturen som du önskar. Inte ens den bästa gasolgrillen eller ugnen kommer kunna garantera att din entrecote har en en jämn färg och blir helt perfekt.

2 – Enkelheten är en annan stor fördel. Har du aldrig hört talas om sous vide kanske det först verkar lite märkligt och annorlunda. Men faktum är att detta är en mycket enkel matlagningsteknik där det är svårt att misslyckas.

3 – Med lite framförhållning går det faktiskt att spara lite tid. Du låter helt enkelt sous vide-maskinen göra jobbet medans du får tid till annat.

Det går så klart att hävda att det också finns nackdelar med sous vide. Till att börja med kostar det ju faktiskt lite pengar att köpa en sous vide-maskin. Oavsett om du väljer en cirkulator eller en med vattenbad. Sen kan det ju även tillkomma kostnader för en vakuumförpackare.

Vilken typ av mat lämpar sig för sous vide?

Det finns nästan oändliga möjligheter med sous vide. Om du söker efter sous vide recept kommer du snabbt inse att du kommer kunna tillaga det mesta. Bland det mer populära ingredienserna märks bland annat kyckling, entrecote, oxfile, fläskfile, ryggbiff, torskrygg och lax.

Vilka typer av sous vide-maskiner finns det?

Sous vide-maskiner är faktiskt relativt okomplicerade. Det handlar helt enkelt om att kunna värma vatten till en exakt temperatur och sedan kunna pumpa runt det i en behållare. För detta brukar man dela in sous vide-maskiner i två kategorier:

Vattenbad – Detta är det större alternativet där du har ett komplett vattenbad med en inbygg cirkulator för uppvärmning och cirkulation av vattnet. Detta alternativ tar upp betydligt mer plats men kan ändå ha sina fördelar med medföljande ställ och olika tillbehör som underlättar matlagningen.

Cirkulator – Det andra alternativet för sous vide är att enbart köpa en cirkulator och använda en befintlig kastrull eller lämplig behållare. En cirkulator är helt klart det mer populära alternativet för användning i hemmet då det tar minimalt med plats och resultatet har förutsättningarna att bli lika bra som med en sous vide-maskin med vattenbad.

Måste jag ha en vakuumförpackare för att tillaga mat med sous vide?

Nej, du behöver inte ha en vakuumförpackare för att tillaga din mat med sous vide. Det går bra med förslutna plastpåsar men det finns helt klart fördelar med en bra vakuumförpackare. Till att börja med säkerställer den att det inte finns någon luft i påsen vilket kan försämra resultatet. Sen finns det också andra fördelar och även andra användningsområden för en vakuumförpackare. Tyvärr kostar det lite pengar så om du inte redan har en tycker vi att du kan testa utan de första gångerna.

Hur mycket kostar en bra sous vide cirkulator?

För att vara ett så fantastiskt hjälpmedel i matlagningen anser vi att sous vide-maskiner är förhållandevis billiga. Räkna med att behöva betala 1 000 – 3 000 kr för en bra sous vide cirkulator beroende på dess kapacitet.

Källor & Test – Sous vide

För denna guide över sous vide och sous vide cirkulatorer har vi använt oss av ett flertal källor. När det gäller respektive alternativs specifikationer har vi hämtat data och information från tillverkare och återförsäljare. När det gäller vårt urval har vi granskat mängder av recensioner och omdömen samt tagit del av ett flertal olika tester av sous vide-maskiner. Vi har angivit ett par exempel nedan:

  • Råd & Rön – Detta test har ett par år på nacken men Råd & Rön testade tidigare 10 sous vide-maskiner. 5 med vattenbad och 5 olika cirkulatorer. Deras testvinnare bland cirkulatorer blev Anova Precision Cooker. Även alternativ från Steba och OBH Nordica fanns med i testet som du kan läsa i dess helhet här.
  • PriceRunner – Även PriceRunner har gjort ett ambitiöst test av totalt 7 olika sous vide cirkulatorer. I deras test utvärderade de respektive alternativ utifrån temperatur, byggkvalité, kapacitet och användarvänlighet. Deras testvinnare blev Steba SV 50 som är vårt rekommenderade budgetval. Du kan ta del att det kompletta testet här.
  • Omdömen – Vi har även gått igenom mängder av omdömen och recensioner som grund för vårt urval. Vi har bland annat tittat på tillgängliga omdömen hos olika återförsäljare samt en hel del givande recensioner på YouTube. Vår primära källa för omdömen har dock varit Amazon där exempelvis alternativ från Anova fått väldigt höga betyg och positiva recensioner.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 10

Inga betyg ännu