Vakuumförpackare – Bäst i test

En vakuumförpackare kan vara en väldigt användningsbar maskin för att effektivare förvara olika typer av matvaror. Här tittar vi på ett mindre urval av modeller som tillhör de populäraste just nu och som i vissa fall även fått utmärkelsen “bäst i test”.

🏅Bäst i test

Vakuumförpackare bäst i test

FoodSaver V2860

Bästa pris hos:

💛 Populär

Test av vakuumförpackare

OBH Nordica 7941

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig vakuumförpackare

OBH Nordica 7965

Bästa pris hos:

🔔 Premium

FoodSaver Flow FFS006X - Vakuumförpackare

FoodSaver Flow FFS006X

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Vakuumförpackare utifrån test & omdömen

Genom att suga ut luften ur den omslutande plastpåsen kan du med en vakuumförpackare se till att din förvarade mat tar betydligt mindre plats. Dessutom bidrar vakuumförpackning till en betydligt längre hållbarhet. För vissa matvaror hela fem gånger så lång hållbarhetstid. Och om du gillar sous vide kommer du även få användning av din vakuumförpackare i din matlagning.

Det finns tyvärr inte ett jättestort utbud av vakuumförpackare. De som finns skiljer sig dock åt en aning gällande funktionalitet, kapacitet och pris. Vi har gått igenom utbudet och utgått från kundomdömen, recensioner och även tittat på ett flertal test av vakuumförpackare. De alternativ vi presenterar här ligger i lite olika prisklasser men har gemensamt att de presterat bra i tester eller fått väldigt goda omdömen.

FoodSaver V2860

Vakuumtryck: 0,8 bar Färg: Rostfritt stål Funktion och inställningar: Pulsfunktion Hastighetslägen: 3 förinställningar Maximal belastning: 105 W Höjd: 10 cm Djup: 29 cm Bredd: 40 cm

FoodSaver V2860

Märket FoodSaver är mycket populärt när det gäller vakuumförpackare och det har ett flertal alternativ i sitt sortiment. Deras FoodSaver V2860 ligger i mellanprissegmentet och är en av de bäst säljande modellerna i Sverige idag. Den har också utmärkt sig i flera tester och blivit utsedd till “bäst i test” av ett flertal oberoende aktörer. I tester har det framför allt lyfts fram att FoodSaver V2860 är lättanvänd, kraftfull och effektiv.

FoodSaver V2860 har allt man kan förvänta sig av en bra vakuumförpackare plus lite till. Den har bland annat tre hastighetsinställningar, två förslutningsnivåer, vakuumpuls och löstagbar droppbricka. Som tillbehör finns även en burk som med fördel används för lite mer ömtåliga livsmedel. Om du primärt vill vakuumförpacka fläsk, nöt, fågel och fisk kommer du antagligen lära dig maskinen snabbt då den fått mycket bra omdömen när det gäller användarvänlighet.

Ett av de större testerna av vakuumförpackare vi har granskat genomfördes av Råd & Rön och deras testvinnare blev just FoodSaver V2860. I deras test fick den bland annat bra betyg för kvalité och vakumförslutning. Ett område där den fick lite sämre omdöme var gällande dess ljudnivå. Men på det stora hela är detta, enligt oss, ett säkert och prisvärt val för dig som letar en bra vakuumförpackare.

Bra vakuumförpackare! Lätt att stänga igen och lätt att förvara på högkant! Funktionen att vakuumförpacka flytande varor i speciell burk är också bra!

Ninette, NetOnNet

OBH Nordica 7941 Season Pro

Vakuumtryck: 0,85 bar Vakuumhastighet: 15 liter/min Effekt: 140 watt Längd: 488 mm Bredd: 153 mm Höjd: 329 mm

OBH Nordica 7941 Season Pro

OBH Nordica är kända för sin kvalité när det gäller olika typer av köksredskap. De tillverkar allt från sous vide-maskiner och riskokare till bakmaskiner och råsaftcentrifuger. När det gäller vakuumförpackare har de ett flertal populära alternativ i sitt sortiment. En av deras bästsäljande vakuumförpackare är OBH Nordica 7941 Season Pro. Den har också fått väldigt bra omdömen från sina användare.

OBH Nordica 7941 Season Pro har ett vakuumtryck på 0,85 bar och en vakuumhastighet på 15 liter/min. Denna kapacitet möjliggör för dig att snabbt kunna förpacka dina livsmedel. Den har också möjlighet att användas upp till 100 gånger i rad utan behov av en paus. Den är även utrustad med påsfack och en inbyggd påsskärare.

Vi har full förståelse för att detta är ett så pass populärt alternativ när det gäller vakuumförpackare. Dess automatiska funktion för fuktiga och torra ingredienser gör det väldigt enkelt att vakuumförpacka nästan vad som helst. Att den går att använda så många gånger i rad utan avbrott har säkerligen också bidragit till att den modell är lite extra populär bland jägare.

OBH Nordica 7965 Easy Fresh

Vakuumtryck: 0,75 bar Vakuumhastighet: 9 liter/min Effekt: 100 watt Spänning: 230 V Kabellängd: 1 m Djup: 48 cm

OBH Nordica 7965 Easy Fresh

Inte alla behöver en vakuumförpackare som har hög hastighet och diverse spännande funktioner. Om du inte har behov för det där lilla extra som inte sällan kostar pengar så finns det flera bra budgetalternativ. När vi gått igenom omdömen av lite billigare vakuumförpackare har det varit tydligt att OBH Nordica 7965 Easy Fresh kan vara ett bra och väldigt prisvärt alternativ.

OBH Nordica har som sagt ett flertal olika alternativ när det gäller vakuumförpackare. OBH Nordica 7965 Easy Fresh är antagligen inte den bästa modellen för exempelvis jägare som vill frysa ner stora mängder kött. Har du däremot ett behov för att vid enstaka tillfällen använda en vakuumförpackare för exempelvis laga sous vide eller för att packa mindre kvantiteter kommer du antagligen klara dig bra med OBH Nordica 7965 Easy Fresh.

OBH Nordica 7965 Easy Fresh har en vakuumhastighet på 9 liter per minut och ett vakuumtryck på 0,75 bar. Lite sämre kapacitet än toppmodellerna. Men från de recensioner och omdömen vi gått igenom uppskattas den för sin enkelhet och kompakta design. Att den sedan också är betydligt billigare än modeller som blivit utsedda till “bäst i test” gör att vi ser denna vakuumförpackare som ett intressant budgetalternativ.

FoodSaver Flow FFS006X

Effekt: 130 watt Vakuumhastighet: 16 liter/min Höjd: 18 cm Bredd: 40 cm Djup: 24 cm Vikt: 2,5 kg

FoodSaver Flow FFS006X

FoodSaver har ett flertal olika vakuumförpackare som är både väldigt populära och som presterat bra i olika tester. Deras “värstingmodell” när det gäller vakuumförpackare heter FoodSaver Flow FFS006X. Utöver att vara en bästsäljare har den utsetts till “bäst i test” av PriceRunner och den anses också av många andra vara en given kandidat till bästa premiummodell när det gäller vakuumförpackare.

FoodSaver Flow FFS006X är en högpresterande vakuumförpackare med väldigt hög kapacitet. Dess vakuumhastighet är hela 16 liter/min och den är utrustad med mängder av bra funktioner som inte alla vakuumförpackare har. Exempelvis har den marineringsfunktion, separat förseglingsfunktion och pulsfunktion. Den har också en inbyggd rullförvaring och en integrerad skäranordning. 

Detta är en riktigt bra vakuumförpackare som utöver väldigt bra resultat i olika tester har fått väldigt goda omdömen. Den primära användaren är primärt jägaren eller den ambitiösa hemmakocken. Tyvärr kostar den lite mer men har du ett stort behov av en vakuumförpackare tycker vi att du definitivt ska överväga FoodSaver Flow FFS006X. 

Den funkar super! Nyttjas ofta och det är värt att köpa en vakuumförpackare med kvalitet.

Anders, TrustPilot

Vanliga frågor om vakuumförpackare

Kanske har du funderat på om det är värt att investera i en vakuumförpackare men fortfarande inte är riktigt säker? För dig har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna om just vakuumförpackare nedan.

Vilka fördelar finns det med en vakuumförpackare?

Har du aldrigt ägt eller använt en vakuumförpackare är det möjligt att du aldrig riktigt förstått alla de fördelar som finns med denna relativt billiga maskin. Nedan listar vi några av de fördelar som i princip alla som använder en vakuumförpackare kan ta del av:

Hållbarhet – En av de främsta fördelarna med att använda en vakuumförpackare är att den hjälper förlänga hållbarheten på dina livsmedel. Genom att vakuumförpacka mat eller råvaror kan du faktiskt hålla den fräsch upp till fem gånger längre.

Plats – Genom att vakuumförpacka dina råvaror finns också möjligheten att spara lite plats i exempelvis frysen. Då all luft sugs ur påsen kommer det bli enklare att både packa frysen och dela upp innehållet i portioner.

Frysskador – Har du haft kött eller andra råvaror i frysen under en längre tid har du säkert upplevt frysskador. Frysskador uppkommer när råvarorna utsätts för luft och iskristaller. Genom att vakuumförpacka dina råvaror kommer du följaktligen undkomma dessa skador. 

Utöver fördelarna ovan kan en vakuumförpackare med fördel användas för marinering. Men det som kanske varit den främsta anledningen till att allt fler människor skaffar en vakuumförpackare är sous vide. Den finns stora fördelar med att vakuumförpacka ditt kött eller fisk om du använder en sous vide-maskin.

Vilken typ av råvaror kan jag använda min vakuumförpackare till?

Du kan använda en vakuumförpackare till i princip alla typer av råvaror. Vanligast är nog att vakuumförpacka kött. Inte minst jägare som har stora mängder vill ju så klart säkerställa en lång hållbarhet på köttet. Men fördelarna med att vakuumförpacka råvaror gäller även fisk, bär, bakverk, örter och mycket mer.

Hur fungerar en vakuumförpackare?

En vakuumförpackare är en relativt okomplicerad maskin. Den suger helt enkelt ut syret ur förpackningen för att sedan försegla den med hjälp av värme. Vanligast är att du använder en plastpåse som köps separat. Utöver själva grundfunktionaliteten finns det, beroende på modell, olika tilläggsfunktioner. Bland de mer populära märks bland annat inbyggd skärfunktion, våtläge, pulsfunktion och olika hastighetsinställningar.

Kan jag köpa min vakuumförpackare online?

Självfallet går det alldeles utmärkt att köpa din vakuumförpackare online. Inte bara är utbudet mycket större online än i den fysiska handel men även priserna är numera nästan alltid bättre då det är så enkelt att jämföra.

Hur mycket kostar en bra vakuumförpackare?

Det finns en del skillnader på vakuumförpackare gällande kapacitet och diverse funktioner. Detta i sin tur påverkar priset. De enklaste modellerna från bättre märken börjar från cirka 500 kr. Vill du ha en modell med lite högre kapacitet med funktioner som exempelvis pulsfunktion får du räkna med åtminstone den dubbla kostnaden.

Källor & Test – Vakuumförpackare

Även om utbudet av vakuumförpackare inte är enormt har vi för denna guide behövt använda oss av flertalet källor. För att kunna ange korrekta specifikationer har vi primärt använt oss av data från återförsäljare och tillverkare. När det gäller vårt urval grundar det sig i både omdömen och olika tester vi har tagit del av. Nedan har vi angivit några av våra främsta källor gällande test och omdömen.

  • Råd & Rön – Ett av flera test vi har gått igenom genomfördes av Råd & Rön. I deras test av vakuumförpackare granskades totalt 10 olika alternativ utifrån bland annat vakuumförslutning, hanterbarhet, ljud och kvalitetsintryck. Bäst betyg i deras test fick FoodSaver V2860. Om du vill ta del av deras fullständiga resultat kan du göra det via denna länk.
  • PriceRunner – Även PriceRunner har genomfört ett ambitiöst test av vakuumförpackare. De testade hela 13 olika modeller utifrån områdena kvalité, användning och design. Deras testvinnare blev FoodSaver Flow FFS006X. Även ett par alternativ från OBH Nordica testades. Du kan ta del av deras kompletta test här.
  • Amazon – För omdömen och recensioner har vi gått igenom olika återförsäljares hemsidor. Den primära källan för omdömen har dock varit Amazons internationella sajter som har hundratals av utförliga omdömen som i många fall är mer givande än en enskild aktörs test.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 7

Inga betyg ännu