Grästrimmer – Bäst i test

Om du planerar att köpa en grästrimmer och är lite osäker på vilken modell som är bäst för dig har vi här valt att presentera fyra bra alternativ med lite olika egenskaper.

🏅 Bäst i test

Grästrimmer bäst i test

Makita DUR181SF

Bästa pris hos:

🏅 Prisvärd

Prisvärd grästrimmer

DeWalt DCM561PB

Bästa pris hos:

💛 Populär

Husqvarna 115iL

Husqvarna 115iL

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Bosch AdvancedGrassCut 36

Bosch AdvancedGrassCut 36

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Grästrimmers utifrån test & omdömen

En bra grästrimmer kan verkligen hjälpa till i arbetet i trädgården. Alla grästrimmers vi presenterar här är batteridrivna och passar bra för de flesta hemmafixare. Behöver du något med mer kraft kan det vara värt att även kolla bensindrivna grästrimmers eller kanske till och med en röjsåg.

Makita DUR181SF

Klippdiameter: 260 mm Tråddiameter: 1,65 mm Varvtal: 7800 varv/min Batterispänning: 18 V Laddtid: 60 min Mått (LxHxB): 1229~1433 x 267 x 257 mm Vikt: 3 kg Manual: PDF

Makita DUR181SF grästrimmer

Den som någon gång ägt ett verktyg eller maskin från Makita vet att detta är ett riktigt kvalitetsmärke. Förvisso är Makita kanske inte mest känt för sina trädgårdsprodukter men grästrimmern DUR181SF är en riktigt bra maskin som både fixar de flesta jobben och är relativt billig.

Denna batteridrivna grästrimmer på 18V har ett teleskopskaft som du kan justera i längd. Klippdiametern är 260 mm och med en vikt på 3 kg är det en lätthanterad grästrimmer som passar bra för enklare trädgårdsarbete.

Trimmerhuvudet på denna grästrimmer är justerbart i fem olika positioner. Detta gör det enklare att komma åt i det lite mer besvärliga utrymmena. På det stora hela är detta ett riktigt bra alternativ för dig som vill ha en grästrimmer av hög kvalité men ändå inte betala allt för mycket.

Funkar klockrent och bra med batterier man kan använda mellan olika maskiner.

Eric, TrustPilot

DeWalt DCM561PB

Batteri: XR LI-ION Spänning: 18V Klippbredd: 33 cm Klipphastighet: 0-4600/0-6000 rpm Tråddiameter: 2 mm Trådlängd: 7,5 m Tvåhandsfattning: Ja, fast Vikt: 4,1 kg

DeWalt DCM561PB

DeWalt är kanske mest kända för sitt stora sortiment inom verktyg. De har dock även ett stort utbud av trädgårdsmaskiner av väldigt hög kvalitet som uppskattas av både yrkesmänniskor och hemmafixare. Deras batteridrivna grästrimmer DeWalt DCM561PB tillhör, enligt oss, de bättre alternativen på marknaden och har både bra omdömen och har presterat bra i olika tester.

DeWalt DCM561PB drivs av en kolborstfri motor och har två hastigheter. Just hastighetskontrollen ger användaren möjligheten att välja mellan utökad prestanda eller längre körtid. Trots att den är batteridriven har den ett högt vridmoment och kan därmed behålla hastigheten även under hög belastning. DeWalt DCM561PB är även utrustad med ett vadderat stödhandtag. Detta kan vara extra användbart om du planerar att använda din grästrimmer under längre perioder.

Det finns helt klart billigare alternativ än DeWalt DCM561PB. Men väljer du denna grästrimmer får du en väldigt stark maskin av hög kvalitet. Den kolborstfria motorn garanterar en lång livsläng och även om du använder den regelbundet kan det mycket väl vara den sista grästrimmern du behöver köpa.

Husqvarna 115iL

Handtag: Justerbart Teleskopskaft: Ja Utväxling: 2.27 Batterispänning: 36.5 V Batterityp: Li-Ion Typisk batteriladdning tid till 100%: 73 min Klippbredd: 33 cm Vikt utan batteri: 3.45 kg Vikt (exklusive skärutrustning): 2.98 kg Rörlängd: 963 mm Ljudtrycksnivå vid användarens öra, dB(A): 77 dB(A) Ljudeffektnivå, garanterad LWA i dB(A): 91 dB(A)

Grästrimmer Husqvarna

Husqvarna är kända för att göra riktigt bra trädgårdsmaskiner och när det gäller grästrimmers finns det ett antal alternativ. För vanliga konsumenter som planerar att använda sin trimmer på gräsmattan i ett bostadsområde faller vårt val som bästa grästrimmer från Husqvarna på 115iL.

Modell 115iL är en tystgående batteridriven grästrimmer med en klippbredd på 33 cm. Den är utrustad med en kraftfull och borstlös lågvibrationsmotor som är tillräckligt stark för att klara av även lite kraftigare och högre gräs. Passar för lite större gräsmattor och gräsmattekanter där du ibland behöver lite extra kraft.

Detta är en kvalitetsmaskin med teleskopiskt riggrör, justerbart handtag och en användarvänlig knappsats. Den är också relativt billig för att vara från Husqvarna. För oss är den det bästa alternativet om du vet med dig att du ibland kommer vilja använda den på lite kraftigare gräs.

Bosch AdvancedGrassCut 36

Spänning: 36 V Vikt: 4,1 kg Arbetsbredd: 30 cm Handtag: Softgrip Driftkälla: Batteri Laddtid: 70 min Batteriteknologi: Li-Ion Klippsystem: Tråd Trådmatning: Halvautomatisk

Grästrimmer - Bosch AdvancedGrassCut 36

AdvancedGrassCut 36 tillhör Bosch DIY (Do It Yourself) serie som främst är riktad mot konsumenter. Det är dock en högkvalitativ grästrimmer som drivs av ett Li-Ion batteri vilket gör den betydligt mer tystgående än exempelvis en bensindriven grästrimmer. Har du Bosch-maskiner sedan tidigare kanske du också redan har ett fungerande batteri till denna grästrimmer vilket självfallet kan vara bra. Observera att du inte kan använda batterier från den blå Bosch Professional-serien till denna maskin.

Bosch AdvancedGrassCut 36 har en klippbredd på 30 cm och en relativt låg vikt. Tillsammans med ett förlängt softgrip underlättas en ergonomisk arbetsställning för de som har planerat lite större arbeten. Denna modell har också en växtskyddsbygel som underlättar trimning runt växter.

Vi gillar verkligen denna grästrimmer och även om den inte alltid nämns i större tester anser vi att den hör till de absolut bästa på marknaden. Speciellt för dig som har mycket växter i din trädgård.

Vanliga frågor om grästrimmers

Har du aldrig använt en grästrimmer är det inte omöjligt att du har en och annan fråga eller fundering. Här har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna potentiella köpare brukar ha innan ett köp av en grästrimmer.

Vilken grästrimmer är bäst?

Det görs mängder av tester för att utnämna den bästa grästrimmern och det finns diverse rankingar av olika modeller. Att säga att just en grästrimmer är den bästa för alla tycker vi inte känns korrekt. Det finns ju flera olika användningsområden för en grästrimmer och olika modeller har olika fördelar. Så istället för att utnämna en grästrimmer som den bästa är vår ambition att presentera olika alternativ som alla har styrkor inom vissa områden. Vår förhoppning är du på så sätt ska finna ett alternativ som passar just dina behov.

Vilka märken av grästrimmers är populära

Det finns mängder av kända (och mindre kända) märken som tillverkar grästrimmers. Det kanske mest kända svenska märket är Husqvarna som har flera bra modeller. Även Gardena gör bra grästrimmers. Bland det större internationella märkena märks bland annat Bosch, Makita, DeWalt och ett flertal till. 

Behöver jag någon extra utrustning för att använda en grästrimmer?

De modeller vi presenterar här är alla batteridrivna. Många återförsäljare säljer sina grästrimmers med eller utan batteri. Just batteriet kan i vissa fall vara dyrare än själva grästrimmern. Så ett första steg kan vara att kontrollera om du har batterier från någon annan trädgårdsmaskin som är kompatibelt med den grästrimmer du planerar att köpa. 

Vi gillar batteridrivna maskiner och verktyg. Det finns dock en risk att det snabbt kan bli en dyr historia om du använder dig av flera olika varumärken i ditt arbete i hemmet och trädgården.

Vi rekommenderar även att du använder dig av viss skyddsutrustning när du jobbar med din grästrimmer. I första hand rekommenderar vi något form av skydd för dina ögon. Beroende på modell kan det också vara lämpligt med hörselskydd. Glöm heller inte att använda ett par rejäla handskar om du planerar jobb som kommer ta lite längre tid.

Vilken grästrimmer ska jag köpa?

Vilken grästrimmer du bör köpa beror så klart på dina behov. Modellerna vi presenterat här funkar alldeles utmärkt för jobb hemma i trädgården. Har du större ytor med kraftig växtlighet som tar längre tid att jobba igenom kan det dock vara värt att överväga en bensindriven grästrimmer. Har du mycket träd och buskar i din trädgård kan det vara värt att välja en modell med en så kallad växtskyddsbygel. Slutligen finns det pengar att spara om du redan har ett batteri som är kompatibelt med ditt planerade inköp.

Vad är skillnaden mellan en grästrimmer och en röjsåg?

En röjsåg och en grästrimmer har många likheter. En röjsåg är dock betydligt mer kraftfull och är oftast utrustad med ett så kallat hornstyre. Röjsågen är också tyngre och inte sällan har den en sele för dess användare. Har du kraftig vegetation, sly eller buskar finns risken att grästrimmern helt enkelt inte räcker till och då kan det vara nödvändigt att investera i en röjsåg.

Källor & Test – Grästrimmer

För att kunna sammanställa denna guide har vi använt oss av ett antal källor och gått igenom olika tester av grästrimmers. När det gäller det tekniska specifikationer som presenteras här har vi i första hand använts oss av respektive tillverkares (och i vissa fall återförsäljares) information. För att kunna göra ett så pass bra urval som möjligt har vi också använt oss av följande källor:

  • Prisjakt – Utöver tillgänglighet och pris har vi använt oss av Prisjakt för att få en bättre överblick kring vilka grästrimmers som är populära på den svenska marknaden idag. Vi utgår dock inte enbart från deras ranking då vi strävar efter att presentera ett varierat utbud både när det gäller pris och funktionalitet.
  • Gör Det Själv – Vi har också tittat på Gör Det Själv och deras “Test av grästrimmer” från 2024. I detta test har de testat 7 grästrimmers. I sitt test har de fokuserat på ergonomi, uthållighet, styrka och ljud. Av de modeller de testade ingick bland annat Stiga SGT 500 AE, Husqvarna 115iL och Bosch AdvancedGrassCut 36. Du kan läsa testet här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 13

Inga betyg ännu