Hemmagym – Bäst i test

Ett multigym, eller hemmagym som vissa kallar det, är en träningsmaskin som kombinerar flera maskiner i ett och därför passar extra bra i hemmet. Så vilket är det bästa multigymmet? Nedan presenterar vi några av de populäraste alternativen som i vissa fall blivit utsedda till “bäst i test”.

🏅Bäst i test

Hemmagym bäst i test

Finnlo Bio Force

Bästa pris hos:

💛 Premium

Multigym bäst i test

Abilica Multi Power

Bästa pris hos:

💛 Budget

Abilica Multigym 970 för hemmabruk

Abilica Multigym 970

Bästa pris hos:

🔔 Smith

Tunturi SM80 Full Smith - multigym med smithmaskin

Tunturi SM80 Full Smith

Bästa pris hos:

Hemmagym utifrån test & omdömen

Att slippa ta sig till gymmet varje gång man har möjlighet att träna är något som många uppskattar. Tyvärr kan det vara svårt att ha utrymme för ett komplett hemmagym men med ett multigym har du kommit en bit på vägen. Kan du kombinera det med exempelvis en motionscykel kan du genomföra både styrke- och konditionsträning i hemmet.

När det gäller multigym finns det en del alternativ. De kan skilja sig åt ganska rejält både i pris och vilka träningsövningar som är möjliga. De multigym vi presenterar här skiljer sig åt både i pris och funktionalitet. Den gemensamma nämnare är att de fått väldigt goda kundbetyg eller presterat bra i tester av multigym. Vår förhoppning är att du från dessa alternativ kan finna ett som passar dina förutsättningar. Både när det gäller funktionalitet och ekonomi.

Finnlo Bio Force

Mått: 134 x 165 x 208 cm Utrymme som krävs: 165 x 165 x 208 cm Max användarvikt: 135 kg Antal träningsmöjligheter: >100 Sammanlagd vikt: 66 kg Viktmagasin: Inget – använder hydrauliskt motstånd Dynor: 2 st

Finnlo Bio Force hemmagym

Multigymmet Finnlo Bio Force har fått utmärkelsen “bäst i test” av flera aktörer och är också ett vanligt inslag i dagens hemmagym. Den kanske enskilt mest bidragande faktorn till detta är att detta multigym inte har några viktmagasin utan använder sig av hydrauliskt motstånd genom motståndsteknologin TNT.

Istället för vikter är Finnlo Bio Force utrustat med två kvävefyllda cylindrar på baksidan. Dessa ger dig ett jämnt motstånd på upp till 100 kg (2 x 50 kg). En stor fördel är att de drivs helt ljudlöst. Att detta hemmagym är så pass tyst är något som verkligen uppskattas i de många positiva kundomdömen som skrivits om Finnlo Bio Force. En annan fördel är att denna träningsmaskin inte har alls samma vikt som många andra multigym. Dess totala vikt är bara 66 kg. Det blir därmed betydligt enklare att flytta på det i ditt hem.

När det gäller träningsövningar har du över 100 olika möjligheter. Med stöd av fyra dragpunkter per sida i axelhöjd har du möjlighet att träna fyra olika områden för bröst och armar. Dess konstruktion ger dig också möjlighet till flera varierande benövningar. Själva sitsen kan enkelt avlägsnas för stående eller knästående övningar.

Finnlo Bio Force är en testvinnare med extremt bra betyg. Dess kvalité och att den är tyst tillsammans med möjligheter till variation uppskattas mest. Bland de få negativa omdömen som finns märks att ryggstödet inte går att justera. Detta multigym är också relativt dyrt men om du planerar för ett hemmagym och vill ha det allra bästa kan detta alternativ ändå vara det bästa på marknaden.

En maskin som kanske inte är den billigaste på marknaden men i det här fallet får man absolut värde för pengarna. En proffsmaskin med oanade möjligheter som är extremt tyst. Rekommenderas!

Nicolas, TrustPilot

Abilica Multi Power

Mått (L x B x H): 210 x 144 x 210 cm Max användarvikt: 150 kg Viktmagasin: 90 kg Antal viktmagasin: 1 Antal användare samtidigt: 1 Garanti – användning i hemmiljö: 3 års garanti

Abilica Multi Power - hemmagym

Abilica har flera olika multigym i sitt sortiment. När det gäller premiumsegmentet märks framför allt Abilica Multi Power som också fått en hel del uppmärksamhet i tester av hemmagym. Denna träningsmaskin är kanske vanligare i ett företagsgym men kan definitivt vara ett alternativ för den lite mer kräsne hemanvändaren. 

Abilica Multi Power har ett inbyggt viktmagasin med 90 kg vikter. För vissa övningar går det att ändra utväxlingen av vikterna så att det totala motståndet dubblas till 180 kg. När det gäller träningsövningar har detta multigym stöd för bland annat bröstpress, bänkpress, skulderpress, bencurl, armcurl, pec-dec, rodd, och ab crunch. Både sitsen och ryggstödet är justerbart så att maskinen går att anpassa till förutsättningar för individen som tränar.

Detta är ett rejält multigym av väldigt hög standard. Dess totala vikt gör att du inte kommer vilja behöva flytta på det efter det är färdigmonterat. Just monteringen av Abilica Multi Power har fått en del kritik för att vara onödigt komplicerat. Annars har omdömena mest varit positiva. Då detta multigym tillhör premiumsegmentet är det också betydligt dyrare än många andra alternativ. Enligt oss passar det främst till större hem där styrketräning är en del av vardagen och inte något som kommer användas sporadiskt.

Abilica Multigym 970

Längd: 130 cm Bredd: 114 cm Höjd: 211 cm Vikt: 101 kg Viktmagasin: 68 kg Max användarvikt: 130 kg Bruksanvisning: PDF 

Abilica Multigym 970

Om du är ute efter ett lite billigare hemmagym kan Abilica Multigym 970 vara en bra start. Abilica är ett mycket välkänt märke inom träningsmaskiner och just detta multigym är ett perfekt budgetval för dig som inte vill tumma på kvalitén. Det finns förvisso ännu billigare alternativ men enligt oss har de inte alls samma kvalité och funktionalitet som Abilica Multigym 970.

Abilica Multigym 970 har inte lika många möjligheter när det gäller träningsövningar som andra alternativ vi presenterar här. Det går dock alldeles utmärkt att träna alla större muskelgrupper som exempelvis ben, armar, bröst, axlar, mage och rygg. Detta multigym kräver också relativt lite plats. Perfekt för dig som inte har obegränsat med utrymme i hemmet.

Abilica Multigym 970 är utrustat med ett viktmagasin på 68 kg vilket är tillräckligt för de allra flesta “hobbymotionärer”. Tränar du regelbundet och har uppnått en viss styrka är det dock inte säkert att detta kommer räcka för dig. Men är du ute efter att komma igång med styrketräning i hemmet och letar efter att skapa ett prisvärt hemmagym kan detta vara det bästa alternativet för dig.

Tunturi SM80 Full Smith

Mått L x B x H: 189,5 x 184 x 208,5 cm Max användarvikt: 135 kg Chinning bar: Ja Smithmaskin: Ja Manual: PDF

Tunturi SM80 Full Smith

Om du är ute efter ett mer eller mindre komplett hemmagym för styrketräning kan det vara värt att titta lite närmre på Tunturi SM80 Full Smith. Detta alternativ skiljer sig från de andra multigymmen vi presenterar här då det har en smithmaskin plus lite annat “smått och gott”. Detta, i sin tur, ger helt nya möjligheter när det gäller variation i träningsövningar.

Utöver en smithmaskin har denna träningsmaskin utrymme för att lagra viktplattor, chinning bar, en press och barbell stöd. Just möjligheten att göra pull-ups är det få andra multigym som erbjuder. Vidare har Tunturi SM80 Full Smith två höga remskivor och en låg remskiva som du kan fästa olika redskap till. Detta i sin tur ger nästan oändliga möjligheter till olika träningsövningar.

Tunturi SM80 Full Smith är lite mer än ett multigym och ger dig betydligt fler möjligheter för din träning. Den tar dock upp mycket plats och är antagligen en vanligare syn på gymmet än i hemmet. Men har du plats för denna träningsmaskin och inte vill missa några av dina favoritövningar från det vanliga gymmet är detta nog det bästa alternativet.

Vanliga frågor om hemmagym & multigym

Om du funderar på ett hemmagym kan det säkert finnas en och annan fundering kring vilken utrustning du ska köpa. Därför har vi här försökt svara på några av de vanligaste frågorna som konsumenter har kring hemmagym och multigym.

Är hemmagym och multigym samma sak?

Det korta svaret är nej. Ett hemmagym kan innefatta allt från konditionsmaskiner till hantlar och kettlebells. Ett multigym är en träningsmaskin som möjliggör många olika träningsövningar och är därför extra populärt i hemmet. Du behöver inte flera maskiner utan kan genomföra stora delar av din träning på enbart en maskin.

Många kallar dock multigym för hemmagym just för att de är betydligt vanligare i hem än hos större gym där det finns plats för mer specialiserade träningsmaskiner. Så om du funderar på ett hemmagym kan ett bra multigym vara en bra start.

Vilket hemmagym ska jag välja?

Om du letar efter multigym för hemmet rekommenderar vi att du börjar med att fastställa hur mycket utrymme du har. Vissa multigym kan vara riktigt stora och ta upp en hel del plats. Kontrollera även vilka typer av övningar som är möjliga att utföra. De flesta multigymmen har mängder av möjligheter men det kan vara värt att kolla upp detta lite extra så att du inte blir besviken. Var även noga med att det multigym du väljer har tillräckligt med vikter för att du ska kunna utföra den träning du önskar. Slutligen kan det vara värt att kolla upp hur multigymmet ska monteras. I vissa fall kan detta vara en ganska komplicerad process så det kan vara värt att förbereda sig lite innan gymmet levereras.

Jag har redan ett multigym. Vilka övriga maskiner/redskap behöver jag till mitt hemmagym?

Det beror så klart lite på hur du gillar att träna. Men med en träningsbänk i kombination med hantlar eller kettlebells kommer du en bit på vägen. Vill du även kombinera styrketräning med konditionsträning går det också att komplettera med exempelvis en crosstrainer eller studsmatta om du har plats.

Vad kostar ett bra multigym?

Det finns väldigt enkla multigym som är begränsade både när det gäller vikter och möjliga övningar. Dessa går ofta att köpa för ett par tusen kronor. Vill du ha ett bra multigym av hög kvalité behöver du räkna med att betala minst 5 000 kronor. Vill du ha ett riktigt bra alternativ blir det betydligt dyrare än så.

Går det att köpa ett multigym online?

Multigym är stora redskap men det är fullt möjligt att köpa dem online. Observera att de levereras omonterade så det kan vara lite av en uppgift att bara komma igång. Utbudet online är dock så mycket bättre och inte sällan är det också betydligt billigare att köpa online.

Källor & Test – Multigym

För sammanställningen av den guide kring olika hemmagym har vi tittat på ett flertal olika oberoende källor för att kunna presentera ett relevant urval. Vår primära källor listas nedan:

  • Återförsäljare – Flera återförsäljare presenterar kundomdömen av sina produkter. I vissa fall via TrustPilot och i andra fall egna lösningar. Vi har tittat igenom olika omdömen för att få en bättre överblick över eventuella för- och nackdelar med olika alternativ. Vi har även använt data från återförsäljare för att kunna sammanställa specifikationer.
  • Prisjakt – Vi har tittat på Prisjakts ranking av multigym för att få en bättre förståelse för vilka alternativ som är populära i Sverige. Vi har också använt Prisjakt för att kontrollera tillgängligheten av presenterade alternativ hos större svenska e-handlare.
  • Bäst-i-test – Vi har tittat på ett flertal recensioner och tester av olika hemmagym. I ett av de bättre testerna, som uppdaterades 2023, granskades 9 alternativ. “Bäst i test” blev Finnlo Bio Force och Abilica Multi Power fick goda omdömen för bland annat bra inställningsmöjligheter och användbara tillbehör. Du kan få tillgång till det kompletta test via denna länk.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 6

Inga betyg ännu