Vinkyl – Bäst i test

En vinkyl är nästan ett måste för dem som uppskattar att avnjuta ett bra vin i hemmet. Vilken vinkyl som är bäst är dock en svår fråga att ge ett rakt svar på. Nedan presenterar vi ett par populära alternativ med lite varierande kapacitet och funktionalitet. Gemensamt är att de har fått bra omdömen och hör till de bäst säljande vinkylarna i Sverige.

🏅Populär

Vinkyl bäst i test

Caso WineMaster Touch 66

Bästa pris hos:

🔔 2 zoner

Bästa vinkylen

Vestfrost FZ414W

Bästa pris hos:

🔔 Inbyggd

Vinkyl inbyggd

Caso WineSafe 18 EB

Bästa pris hos:

🔔 För lagring

Vinlagringsskåp bäst i test

Hoover HWC200EELW

Bästa pris hos:

Vinkylar utifrån test & omdömen

När det gäller vinkylar finns det relativt många olika alternativ. Inte bara gällande storlek men även när det gäller flera temperaturzoner eller om de är fristående eller för inbyggnad. Det finns också vinkylar som egentligen är mer vinlagringsskåp som inte ska förväxlas med vinkylen som primärt kyler viner till serveringstemperatur och hjälper dig att förvara dem på ett lämpligt sätt.

Då vi inte lyckats hitta något större test av vinkylar där någon modell har fått utmärkelsen “bäst i test” har vi primärt fokuserat på omdömen. Utifrån dessa omdömen har vi sammanställt ett antal olika alternativ av både vinkylar för inbyggnad och fristående alternativ. Vår förhoppning är såklart att kunna guida dig närmre till den bästa vinkylen för dig och dina behov.

Caso WineMaster Touch 66

Mått: 103,5 x 59,5 x 63,5/68 cm Antal temperaturzoner: 2 Vikt: 56,9 kg Kapacitet: 66 vinflaskor För inbyggnad: Nej Årlig energiförbrukning i kWh: 165 Ljudnivå (dB): 41 Antal hyllor/lådor: 7 Flasktyp: Bordeaux, Bourgogne, Champagne Temperaturområde: 5-22°C Skåpdörren kan låsas: Ja UV-skydd: Ja Display: LED display

Caso WineMaster Touch 66

Tyska Caso har många populära alternativ när det gäller vinkylar. De uppskattas inte bara för sin kvalité utan även för sin moderna och stilrena design. I deras sortiment av vinkylar finns det ett flertal alternativ där Caso WineMaster Touch 66 är en av de populäraste baserat på omdömen. Denna vinkyl har plats för 66 vinflaskor (maxlängd 31 cm) och är ett bra alternativ för dig som letar efter en medelstor fristående vinkyl.

Caso WineMaster Touch 66 har två temperaturzoner som du kan ställa in individuellt till temperaturer mellan 5 – 22 grader. Perfekt för dig som har både röda och vita viner och vill kunna servera dem till rätt temperatur. Det finns också totalt 7 hyllor vilket underlättar fördelningen av dina viner och champagne. På utsidan av vinkylen finns en tydlig LED-display som visar den aktuella temperaturen för respektive zon. Som hos många av Casos vinkylar har WineMaster Touch 66 aktiv ventilation som bidrar till bästa möjliga temperaturstabilitet. Den har även dubbelt isolerat säkerhetsglas med skydd mot UV-strålning vilket är nödvändigt om du planerar att lagra dina viner under längre tid. 

Vinkylar från Caso är mycket populära och det är, enligt oss, rimligt prissatta. Om just Caso WineMaster Touch 66 inte är rätt gällande kapacitet har de flera andra alternativ. De har även vinkylar för inbyggnad. Så om du hittar rätt storlek och funktionalitet hos ett av Casos alternativ vågar vi rekommendera dig att överväga den vinkylen.

Vestfrost FZ414W

Antal flaskor: 197 Antal kylzoner: 2 UV-skydd: Ja Antal hyllor: 7 Ljudnivå: 40 dB(A) Höjd: 1850 mm Bredd: 595 mm Djup: 595 mm Nettovikt: 85.00 kg Årlig energiförbrukning: 128 kWh/år Fungerar i temperatur (°C): 10-38°C

Vestfrost FZ414W

För vinentusiaster som letar efter en lite större vinkyl blir utbudet så klart lite mindre och priserna kan snabbt gå upp ganska rejält. När det gäller större vinkylar har vi valt att titta lite närmare på Vestfrost FZ414W. Skälet att vi valt denna vinkyl är att den har fått mycket goda omdömen. Den rankar också i topp när det gäller Prisjakts ranking av popularitet för vinkylar och vinlagringsskåp. Slutligen är den också rimligt prissatt i jämförelse med liknande alternativ på marknaden.

Enligt dess specifikationer har Vestfrost FZ414W kapaciteten att rymma hela 197 flaskor fördelat på 7 hyllor. Den har två temperaturzoner med två olika temperaturinställningar. Dubbla temperaturzoner är nödvändigt för dig som vill kunna servera både röda och vita viner till rätt temperatur. Den har självfallet även UV-skydd i glasdörren så att du slipper oroa dig över att solljus ska skada dina viner. 

När det gäller placeringen av denna vinkyl finns det flera möjligheter. Den kan exempelvis användas för inbyggnad eller som en fristående vinkyl. Dess dörr är också vändbar vilket ger dig mer flexibilitet gällande var du kan placera den.

Utifrån omdömen är det klart att den uppskattas för dess funktionalitet och att den är tyst. Det finns dock ett par användarrecensioner som påpekar att den angivna kapaciteten på 197 flaskor är alldeles för hög. För att få plats med så många flaskor behöver det vara liknande flaskor så har du ett varierat utbud rekommenderar vi dig att inte räkna med att få plats med den angivna kapaciteten.

Mycket nöjd med vinkylen. Bra funktioner, tyst och snygg. Temperaturzonerna fungerar bra och belysningen är ställbar och effektfull.

Daniel, TrustPilot

Caso WineSafe 18 EB

Årlig energiförbrukning: 128 kWh/år Fungerar i temperatur (°C): 16-38°C Antal flaskor: 18 Antal kylzoner: 1 UV-skydd: Ja Antal hyllor: 3 Ljudnivå: 38 dB(A) Installation: Bara till inbyggnad Höger- eller vänsterhängd dörr: Högerhängd Höjd: 455 mm Bredd: 590 mm Djup: 575 mm Nettovikt: 30.86 kg Produktblad: PDF

Caso WineSafe 18 EB

Caso har som sagt ett flertal olika populära alternativ när det gäller vinkylar. En av deras mindre är Caso WineSafe 18 EB. Denna vinkyl är enbart för inbyggnad och även om dess kapacitet kan vara aningen begränsad är detta en av de bäst säljande vinkylarna i Sverige idag. Som med nästan alla alternativ från Caso uppskattas denna vinkyl för dess moderna och stilrena design.

Den förhållandevis lilla vinkylen Caso WineSafe 18 EB har totalt 3 hyllor och rymmer maximalt 18 Bordeaux-flaskor. För vissa kan detta så klart vara i minsta laget men inte alla vinentusiaster har en större samling och söker efter en mindre inbyggd vinkyl. Som alla respektabla vinkylar har glaset på Caso WineSafe 18 EB inbyggt UV-skydd för att skydda dina viner från skadligt solljus.

Även om Caso WineSafe 18 EB är ett populärt alternativ har denna vinkyl sina begränsningar. Inte bara i kapacitet utan även i funktionalitet. Detta är exempelvis en modell med enbart en temperaturzon. Detta innebär så klart att det inte lämpar sig för att förvara viner som trivs i olika temperaturer. Men har du ett exempelvis ett antal bättre rödviner du vill förvara och sen kunna servera till korrekt temperatur kan detta ändå vara ett bra alternativ.

Hoover HWC200EELW

Årlig energiförbrukning: 174 kWh/år Fungerar i temperatur (°C): 10-43°C Antal flaskor: 81 Antal kylzoner: 1 UV-skydd: Ja Antal hyllor: 13 Ljudnivå: 39 dB(A) Installation: Fritstående Höger- eller vänsterhängd dörr: Högerhängd Höjd: 1460 mm Bredd: 490 mm Djup: 550 mm

Hoover HWC200EELW

Det finns de som söker efter en vinkyl som möjliggör för att servera olika viner och champagne till korrekt temperatur. Sen finns de andra som söker efter en kyl för att lagra sina viner under en längre tid och i detta fall är det snarare ett vinlagringsskåp som efterfrågas. När det gäller vinlagringsskåp finns det aningen färre alternativ men en av de populäraste modellerna är Hoover HWC200EELW.

Hoover HWC200EELW är ett vinlagringsskåp som har en kapacitet på upp till 81 flaskor. Då detta är ett vinlagringsskåp har denna modell enbart en temperaturzon vilket gör det nödvändigt att enbart lagra viner som behöver samma temperatur. Detta är normalt inte något större problem då de flesta röda, vita eller mousserande viner lämpar sig bäst för lagring kring 12°C.

När vi gått igenom omdömen av Hoover HWC200EELW är det uppenbart att denna modell bland annat uppskattas för sin låga ljudnivå. Den uppskattas även för sin 13 hyllor vilket gör det enkelt att få en bra överblick över din vinsamling. För att vara ett så pass stort vinlagringsskåp är Hoover HWC200EELW också förhållandevis billigt.

Vanliga frågor om vinkylar och vinlagringsskåp

Nedan har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna från personer som går i tankarna på att införskaffa en vinkyl eller kanske till och med ett vinlagringsskåp.

Behöver jag mer än en temperaturzon till min vinkyl?

Det beror på vilka typer av viner du har. Många bättre vinkylar har flera temperaturzoner som gör det möjligt att förvara dina röda viner till en något högre temperatur än exempelvis dina mousserande och vita viner. Att kunna kyla sina olika viner till en korrekt  serveringstemperatur är något som är önskvärt av många och har du olika typer av viner kommer du behöva en vinkyl med mer än en temperaturzon.

Vad är skillnaden på en vinkyl och ett vinlagringsskåp?

Det går så klart att lagra viner i en vinkyl men med olika temperaturzoner fyller den också en funktion som “serveringskyl”. Ett vinlagringsskåp är däremot mer för längre förvaring och har normalt enbart en temperaturzon på ca 12 grader, oavsett vilket vin du lagrar. Ett vinlagringsskåp har också i större utsträckning kolfilter för renare luft.

Vad ska jag tänka på innan mitt köp av en vinkyl?

En bra vinkyl kan kosta en del pengar men utöver pris finns det ett par viktiga faktorer att beakta innan du bestämmer dig för vilken modell:

Kapacitet – En bra början är att bestämma dig för en önskad kapacitet gällande antal vinflaskor. Ju större kapacitet desto dyrare vinkyl, allt annat lika. Här är det viktigt, enligt oss, att ha i beaktande att den kapacitet många tillverkare lämnar är en maxkapacitet för liknande vinflaskor. I själva verket kommer du antagligen märka att med ett varierat utbud av viner så kommer du inte få plats med riktigt så många viner som anges i specifikationen.

Inbyggd eller fristående – Vet du ungefär vilken kapacitet du är ute efter behöver du sedan besluta dig för en inbygg eller fristående vinkyl. Här blir så klart måtten också extremt viktiga beroende på var du planerar att ställa den. Glöm heller inte att kontrollera den angivna ljudnivån, speciellt om du planerar att ställa den på en central plats i ditt hus/lägenhet.

Temperaturzoner – Har du en variation av rött, vitt och mousserande vin som du vill kunna servera från din vinkyl till en korrekt temperatur kommer det vara nödvändigt att köpa en vinkyl med åtminstone två temperaturzoner. Detta är relativt vanligt på bättre vinkylar men väljer du ett mindre alternativ är det inte alltid möjligt.

Vilken temperatur ska jag ha i min vinkyl?

Om du primärt är intresserad av att lagra dina viner under flera års tid rekommenderas ett vinlagringsskåp som håller en konstant temperatur på 12°C. När det gäller temperaturen i en vinkyl beror det helt på vilka typer av viner du har men följande kan gälla som en typ av “rättesnöre”:

– 5-6° för söta vita viner
– 7-10° för torra vita viner
– 11-13° för lättare röda viner 
– 16-19° för röda viner

Går det bra att köpa en vinkyl online?

Självfallet går det bra att köpa en vinkyl online. Det är dock relativt stora produkter som väger en hel del. Så var lite extra noga med att kontrollera hur leveransen sköts och också vilken returpolicy butiken har ifall du tagit fel på mått eller är missnöjd på något sätt med ditt val.

Källor & Test – Vinkyl

Det är i princip omöjligt att genomföra ett vettigt test av vinkylar eller utse en modell som “bäst i test”. Så för denna guide har vi primärt utgått från diverse omdömen och recensioner för att styra vårt urval. När det gäller specifikationer har vi primärt utgått från data som tillhandahålls av olika återförsäljare.

  • Finewines.se – Sajten Finewines.se påstår sig vara Sveriges största vinforum. De har ett flertal givande “trådar” som diskuterar allt från vinkällare till vinlagringsskåp och vinkylar. Vi har gått igenom mycket av det som skrivits om primärt vinkylar och det har delvis styrt vår urval av alternativ som vi presenterar här.
  • Omdömen – Då vi enbart tittat på mindre tester av vinkylar har det varit nödvändigt att gå igenom diverse omdömen för att få en uppfattning om för- och nackdelar med olika alternativ. När det gäller just omdömen av vinkylar har vi primärt tagit del av de recensioner och betyg som finns hos olika återförsäljare.
  • Prisjakt – För att få en uppfattning kring vilka vinkylar som är populära och ligger i topp gällande försäljning har vi bland annat tittat på Prisjakts ranking. Vi har också använt Prisjakt för att kontrollera tillgänglighet och pris hos större svenska återförsäljare. 

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 9

Inga betyg ännu