Betongslip – Bäst i test

En betongslip är nästan ett måste om du jobbar med betong. Utöver grovslipning av betong går den att använda till exempelvis släta till bordsskivor, ta bort torkat lim, borttagning av puts och mycket mer. Urvalet av betongslipar är relativt stort så vi har valt att presentera ett mindre urval som antingen presterat bra i tester eller som fått goda kundomdömen.

🏅Bäst i test

Betonslip bäst i test

Bosch GBR 15 CA

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa betongslipen

Metabo RSEV 19-125 RT

Bästa pris hos:

💛 Prisvärd

Prisvärd betongslip

Makita PC5010C

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Betongslip från FLEX

FLEX LD 18-7 150

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Betongslipar utifrån test & omdömen

När det gäller betongslipar finns det stora skillnader. Det finns exempelvis större golvslipar som kostar en mindre förmögenhet och de är knappast något en hemmafixare köper för ett engångsjobb. Dessa maskiner går dessutom att hyra om du exempelvis behöver slipa ett större betonggolv.

Vi har valt att fokusera på handhållna betongslipar som lämpar sig för jobb som kan variera från att släta till mindre golv och väggar till att slipa bort exempelvis diverse ytbeläggning. Tyvärr har det genomförts relativt få tester av betongslipar och det är därför svårt att utse en betongslip som “bäst i test”. Men de alternativ vi presenterar här har alla fått goda kundomdömen eller presterat bra i de få tester vi har gått igenom.

Bosch GBR 15 CA

Nom. effektförbrukning: 1500 W Varvtal obelastad: 9.300 varv/min Spindelgänga: M14 Huvudhandtag: Bygel Koppskiva, Ø: 125 mm Vikt: 2,6 kg

Bosch GBR 15 CA

Bosch är kända för kvalité och när det gäller betongslipar har de ett par alternativ. Den modell som fått mest uppmärksamhet i tester är Bosch GBR 15 CA. Den har också fått väldigt goda recensioner av användare och är en av de bäst säljande modellerna på marknaden idag. Även om den tillhör serien Professional, som är riktad mot yrkesanvändare, är denna betongslip, enligt oss, ett bra alternativ för den lite mer ambitiösa hemmafixaren.

Bosch GBR 15 CA är en relativt kraftfull betongslip med en motor på 1500 W och en skivdiameter på 125 mm. Detta ger dig alla möjligheter för effektiv grovslipning av diverse ojämnheter i betong. Och om du slipar betong kommer du uppleva damm. Bosch GBR 15 CA är utrustad med ett uppskattat tätningssystem som skyddar dess växellåda och motor mot betongdammet vilket ger bättre förutsättningar för en lång livslängd. Den har också dammutsug som går att koppla till en grovdammsugare.

Utifrån recensioner vi läst uppskattas Bosch GBR 15 CA för sin ergonomiska design och att den är lätt att använda. En anledning till detta är den låga vikten på 2,6 kg. Ett bra val ifall du tror att du kommer behöva använda den under långa arbetspass. För att vara Bosch är den heller inte speciellt dyr så även om du inte kommer använda den regelbundet kan den vara ett bra alternativ.

Metabo RSEV 19-125 RT

Skivdiameter: 125 mm Vridmoment: 5 Nm Tomgångsvarvtal: 3800 – 8200 /min Nominellt upptagen effekt: 1900 W Varvtal vid nominell belastning: 6800 /min Spindelgängor: M 14 Slipning av yta: 6.94 m/s² Ljudtrycksnivå: 92 dB(A) Kabellängd: 4 m Vikt utan nätkabel: 3.5 kg Bruksanvisning: PDF

Metabo RSEV 19-125 RT

En betongslip som ofta lyfts fram i olika tester och guider är Metabo RSEV 19-125 RT. Utöver tester har den också fått bra recensioner på bland annat Amazon. Denna “renoveringsslip” kan inte bara användas för att ta bort betong utan kan med fördel användas för borttagning av golvmassa och diverse beläggningar.

Metabo RSEV 19-125 RT  har en skivdiameter på 125 mm och ett vridmoment på 5 Nm. Motorn är, med sin effekt på 1900 W, riktigt stark för att vara en handhållen betongslip. Den är också utrustad med mjukstart. Från recensioner och omdömen är det tydligt att den uppskattas för att den är lätt att använda i lite svårare områden som exempelvis nära kanter. Den har också en förhållandevis låg vikt vilket självfallet underlättar om du planerar långa arbetspass.

Tyska Metabo tillverkar verktyg främst för professionell användning men har på senare år även blivit ett populärt märke hos hemmafixare. Den genomgående höga kvalitén tillsammans med rimlig prissättning har antagligen legat till grund för detta. Metabo RSEV 19-125 RT är förvisso inte billig på något sätt men en riktigt bra betongslip som vi anser var en av de mest prisvärda.

Makita PC5010C

Effekt: 1400 W Motortyp: Elektrisk Vikt: 2.6 kg Varvtal obelastad: 4000-9000 min-1 Max varvtal: 9000/min Max skivdiameter: 125 mm Håls diameter: 22,3 mm Sladdlängd: 2 m Spindelgänga: M14 Mjukstart: Ja

Makita PC5010C

Betongslipen Makita PC5010C imponerar med sin robusta konstruktion och effektivitet. Den är speciellt designad för att hantera tuffa slipjobb, vilket gör den till en favorit bland yrkesverksamma inom byggbranschen. En av de mest framträdande specifikationerna är dess 1400 W motor som garanterar kraftfull och jämn slipning. Dessutom är dess ergonomiska design och låga vibrationer en stor fördel, vilket minskar trötthet vid långvarig användning.

En unik aspekt är dess dammsugsanslutning, vilket effektivt minskar dammspridningen. Detta är särskilt värdefullt för användare som arbetar inomhus eller i miljöer där dammkontroll är avgörande. Dess skivdiameter på 125 mm ger även en god balans mellan täckning och precision.

På negativa sidan kan dess vikt vara ett hinder för vissa. Makita PC5010C är relativt tung jämfört med andra modeller, vilket kan vara en utmaning för mindre kraftfulla användare. Detta kan påverka manövrerbarheten vid längre användning.

Vid tester och olika användarrecensioner har Makita PC5010C visat sig vara en pålitlig och hållbar maskin. Dess förmåga att klara av långa arbetspass utan överhettning eller prestandaförlust har uppmärksammats. Detta understryker dess lämplighet för professionellt bruk.

Slutligen, Makita PC5010C är idealisk för yrkesverksamma inom bygg och renovering som behöver en kraftfull och tillförlitlig betongslip. Dess kombination av kraft, ergonomi och dammhantering gör den till ett utmärkt val för krävande projekt. Dock, för hemmafixare eller de som behöver en lättare maskin, kan andra alternativ vara mer lämpliga.

FLEX LD 18-7 150

Upptagen effekt: 1800 Watt Avgiven effekt: 1200 Watt Varvtal, tomgång: 7000 varv/min Skivdiameter: 150 mm Verktygsaxel: M 14 Vikt: 4,2 kg

FLEX LD 18-7 150

Om du är ute efter den bästa betongslipen och om du har pengar att spendera tycker vi att du ska titta lite närmare på sortimentet från FLEX. De må vara så att du inte hört talas om märket FLEX innan men det är ett mycket populärt märke som kanske framför allt är kända för sina polermaskiner och betongslipar.

När det gäller betongslipar har FLEX flera olika alternativ i sitt sortiment. Flera av dem har nämnts som “bäst i test” eller som bästa “premiumval”. Den modell vi har valt att titta lite närmare på heter FLEX LD 18-7 150. Skälet till detta är att just denna betongslip har fått väldigt bra omdömen och ses lite som en “värstingmodell”.

FLEX LD 18-7 150 har en upptagen effekt på 1800 W och en skivdiameter på 150 mm. Utöver en riktigt bra kapacitet är den utrustad med mängder av potentiellt användbar funktionalitet. Du får exempelvis en betongslip med konstant varvtal, mjukstart, överbelastningsskydd och temperaturövervakning. Den är dessutom utrustad med effektivt dammutsug och SoftVid-handtag som bidrar till att reducera vibrationerna avsevärt. 

Detta är en väldigt populär betongslip hos yrkesfolk som provat ett par olika alternativ innan. Tyvärr kostar den också betydligt mer men för vissa är det värt de extra pengarna. Är du osäker på hur ofta du kommer behöva en betongslip finns det antagligen billigare alternativ som förhoppningsvis löser uppgiften.

Vanliga frågor om betongslipar

När det gäller betongslipar finns det relativt många alternativ i lite olika prisklasser. Så om du känner dig osäker på vilken som är bäst för dig hoppas vi på att kunna svara på några av den vanligaste frågorna om just betongslipar.

Vad behöver jag tänka på innan jag köper en betongslip?

Det finns som sagt ett stort utbud av varierande betongslipar som även varierar en del i pris. Så varför skiljer de sig åt i pris och vad bör man beakta innan man bestämmer sig för en modell? Några faktorer vi rekommenderar att titta lite närmare på är:

Motorkraft – Kraften i betongslipens motor uttrycks i watt (W). En starkare motor möjliggör för en jämnare och mer kraftfull slipning. Bättre betongslipar har normalt en effekt på en bit över 1 000 W. Är den lägre än så kan det bli svårare att få ett önskvärt resultat. Samtidigt är det onödigt att köpa en alltför stark betongslip då motorns effekt påverkar priset.

Varvtal – En annan viktig faktor att beakta innan man väljer betongslip är varvtal. Varvtal anges normalt i RPM (varv per minut). Bättre betongslipars varvtal ligger på mellan 5000-8000 RPM. Det finns modeller med betydligt högre varvtal men det är normalt sett inte nödvändigt och kostar också en del extra pengar.

Dammuppsamling – Att slipa betong kommer innebära damm. I vissa fall väldigt mycket damm och vi rekommenderar starkt att titta på möjligheterna gällande dammuppsamling. Vill du jobba dammfritt är det bästa alternativet att koppla betongslipen till en grovdammsugare. Glöm därför inte att kontrollera om den är kompatibel med den dammsugare du har eller om du behöver komplettera så att det funkar.

Ergonomi – Att slipa betong kan vara hårt arbete. Det är så klart önskvärt med en så ergonomisk betongslip som möjligt. Här anser vi att vikten är en bra första faktor att kontrollera. Det flesta betongslipar är nätdrivna så det är i regel inte så tunga som batteridrivna alternativ. Vikten kan dock skilja sig en del åt och ett par kilos skillnad kan verkligen kännas om du jobbar längre pass.

Utöver ovan faktorer anser vi det viktigt att även kontrollera slipdjup, vibrationsnivå, ljudnivå och diverse funktionalitet som exempelvis mjukstart, skydd mot återstart och hur smidigt det är att byta diamantskivor.

Vad kan jag använda min betongslip till?

Det vanligaste användningsområdet för en betongslipmaskin är så klart slipning av diverse ojämnheter i betong. Det kan i sin tur vara väggar, golv och tak. Men betongslipen funkar även utmärkt till att slipa bort färg, lim och annan puts som du vill bli av med.

Vad kostar en bra betongslip?

Tyvärr är betongslipar ganska dyra maskiner. I alla fall om du vill ha en med hög kapacitet och hög kvalité. De bättre handhållna betongsliparna börjar runt 4 000 kr för att kunna gå upp till 10 000 kr för de allra bästa. Men med tanke på det höga priset behöver ju de inte vara de bästa alternativet för just dig. Har du mindre jobb kommer du antagligen kunna klara dig med ett lite billigare alternativ.

Går det att hyra en betongslip?

Med tanke på att betongslipar är så pass dyra är det inte ovanligt att det går att hyra dem. Är du ute efter en stor golvslip för ett engångsarbete är det knappast ekonomiskt försvarbart att köpa en ny. Exakt hur utbudet ser ut för uthyrning av betongslipar beror så klart på var du bor i landet men det är en maskin som är relativt vanlig att man hyr.

Vilka tillverkare av betongslipar är populära?

När det gäller excenterslipar, bandslipar och betongslipar har nästan alla större varumärken ett par bra alternativ i sina sortiment. Vi tänker på märken som Festool, DeWalt, Makita, Bosch med flera. Ett varumärke som däremot är känt just för sina betongslipar är FLEX. Deras maskiner är förvisso lite dyrare men anses av många vara överlägsna och väl värda sitt pris.

Källor & Test – Betongslip

När det gäller respektive betongslips specifikationer har vi använt oss av information från återförsäljare och respektive tillverkare. Vi har även tittat på ett flertal mindre svenska tester. Tyvärr har många känts bristfälliga av olika anledningar så vi har behövt komplettera med ett flertal internationella källor. Exempel redovisas nedan:

  • Amazon – Det finns en del omdömen av olika betongslipar hos svenska återförsäljare. För denna guide har vi dock behövt komplettera genom att gå igenom tillgängliga omdömen på Amazon.
  • YouTube – På grund av bristen på större svenska tester har vi använt oss av YouTube. Där finns det mängder av recensioner och diverse tester av populära betongslipar. Ett exempel är Anthony Hahns test/recension av Metabo RSEV 19-125 RT som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 10

Inga betyg ännu