Handgräsklippare – Bäst i test

En bättre handgräsklippare kan ge väldigt bra klippresultat och är perfekt för de lite mindre gräsmattorna. De alternativ vi presenterar här har utmärkt sig genom utmärkta kundomdömen eller genom bra resultat i tester av handgräsklippare.

🏅Bäst i test

Handgräsklippare bäst i test

Gardena Classic 400

Bästa pris hos:

💛 Populär!

Test av handgräsklippare

AL-KO Gudenaa GU 400

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig manuell handgräsklippare

Einhell GC-HM 400

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Manuell cylinderklippare

Stiga SCM 240 R

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Handgräsklippare utifrån test & omdömen

Det finns många potentiella fördelar med en manuell cylinderklippare. Utöver miljöaspekter erbjuder även en handgräsklippare en utmärkt möjlighet att röra på sig. Dessutom är de relativt billiga. Så har du en mindre gräsmatta kan ett manuellt alternativ vara det bästa alternativet. 

De modeller vi valt att presentera här är alla storsäljare. De skiljer sig en aningen åt gällande specifikationer och pris. Vad de har gemensamt är mycket goda omdömen och recensioner från användare. Vissa modeller har även fått utmärkelsen “bäst i test”.

Gardena Classic 400

Klippbredd: 40 cm Klipphöjd: 12-42 mm (valbar i fyra steg) Ytkapacitet: 200 m² Vikt: 8,9 kg Uppsamlare: Tillgängligt som tillval

Gardena Classic 400

Gardena är helt klart ett av de ledande märkena när det gäller olika kvalitativa verktyg för trädgårdsskötsel. De har ett stort utbud av olika gräsklippare och självfallet flera alternativ när det gäller handgräsklippare. Den modell som verkligen utmärkt sig i tester och recensioner är Gardena Classic 400. Exempelvis fick den utmärkelsen “bäst i test” av Bygghemma som bland annat lovordade dess fällbara handtag. Den har också mottagit väldigt positiva användaromdömen.

Gardena Classic 400 är en cylindergräsklippare med en klippbredd på 40 cm. Till skillnad från lite enklare alternativ har den också ställbar klipphöjd i fyra steg på mellan 12 – 42 mm. Den önskade klipphöjden kan du sedan enkelt läsa av på en tydlig skala. Andra fördelar som uppmärksammats i omdömen är att den är väldigt tystgående. En anledning till detta är att klippcylindern och bottenbladet inte rör vid varandra.

Designen, vikten och det stora hjulen bidrar till att detta är en handgräsklippare som är både lätt och enkel att styra. Dess höga kvalitet och specifikationer gör att vi anser att detta är en av de bästa handgräsklipparen på marknaden idag. Den kostar förvisso lite mer än genomsnittet. Men önskar du en testvinnare för regelbunden användning kan Gardena Classic 400 mycket väl vara det bästa alternativet för dig.

AL-KO Gudenaa GU 400

Klippbredd: 40 cm Klipparea: 800 m² Klipphöjd: 19-38 mm Klippcylinder: 150 mm, 5 stålknivar Skärteknik: Cylinder, självslipande Hjul Ø: 220 mm Vikt: 14 kg

AL-KO Gudenaa GU 400

Tyska AL-KO har ett imponerande sortiment när det gäller innovativa trädgårdsredskap. I deras sortiment finns allt från häcksaxar till kompostkvarnar. När det gäller gräsklippare har de också ett stort sortiment med varierande kraftkällor och prestanda. Och när det gäller cylindergräsklippare är det framför allt AL-KO Gudenaa GU 400 som utmärker sig genom väldigt goda omdömen och recensioner.

AL-KO Gudenaa GU 400 är utrustad med fem självslipande knivar i härdat specialstål. Den har en klippbredd på 40 cm och anses vara en mycket tystgående handgräsklippare. Dess breda och robusta hjul, tillsammans med det ergonomiska handtaget, bidrar till att detta är en mycket lättnavigerad handgräsklippare som även lämpar sig för lite större gräsmattor.

AL-KO är kanske inte det mest välkända varumärket i Sverige idag. Det är dock ett mycket populärt märke med verksamhet i över 40 länder. De är kända för att erbjuda hög kvalitet till ett rimligt pris. Så enligt oss är AL-KO Gudenaa GU 400 ett mycket bra alternativ för dig som söker efter en handgräsklippare som du kan använda regelbundet under många år.

Den känns stabil och gedigen. Klipper jämnt och fint. Hoppas den håller i många år.

Karin, TrustPilot

Einhell GC-HM 400

Klippbredd: 40 cm Klipparea: 250 m² Klipphöjd: 4 steg 13–37 mm Klippspindelns diameter: 125 mm Antal klippknivar: 5 delar Hjuldiameter: 215 mm Uppsamlare: Ja Volym uppsamlare: 27 liter

Einhell GC-HM 400

Har du en mindre gräsmatta vill du antagligen inte spendera mycket pengar på en avancerad robotgräsklippare eller större batterigräsklippare. Är du dessutom miljömedveten är det antagligen en handgräsklippare som är det bästa alternativet för dig. Ett billigt och bra alternativ som kan vara värt att överväga, enligt oss, är Einhell GC-HM 400.

Denna cylindergräsklippare har 5 högkvalitativa stålblad med en skärbredd på 40 cm. Dessutom kan du anpassa klipphöjden i 4 nivåer från 13 till 37 mm. Utöver effektiv klippning levereras Einhell GC-HM 400 med en praktisk uppsamlare med en kapacitet på 27 liter. Denna manuella gräsklippare är även utrustad med stora hjul som är skonsamma mot gräsmattan och ett ergonomiskt böjt styre. Enligt Einhell lämpar den sig för gräsmattor upp till 250 m².

Rent prismässigt ligger denna manuella gräsklippare väldigt bra till i jämförelse med liknande alternativ från starkare varumärken som exempelvis Husqvarna och Gardena. Den har också goda omdömen på exempelvis Amazon där den är en storsäljare. Ett bra och billigt alternativ enligt oss som passar dig som önskar en billig och stabil cylindergräsklippare med uppsamlare.

Stiga SCM 240 R

Klippbredd: 40 cm Handtag: Justerbart Antal knivar: 5 Antal klipphöjder: 3 (mellan 25 och 60 mm) Mått: ‎115 x 58 x 76 cm Vikt: 10,5 kg

Stiga SCM 240 R

Ett annat prisvärt alternativ när det gäller manuella gräsklippare är Stiga SCM 240 R. Denna cylindergräsklippare är utrustad med fem vassa och vinklade knivar för ett perfekt klippresultat. Den har även en bakmonterad roller och en klippbredd på 40 cm. Likt bättre handgräsklippare kan man justera klipphöjden. Just Stiga SCM 240 R har 3 lägen som varierar mellan 25 och 60 mm.

Trots sin robusta konstruktion och ergonomiska design finns det så klart alltid plats för viss kritik. En del användare kan tycka att denna handgräsklippare kräver lite mer fysisk ansträngning jämfört med andra alternativ. Dess vikt är också aningen högre än de övriga modellerna vi presenterar här. Så om du värdesätter en lättmanövrerad handgräsklippare kan det finnas bättre alternativ.

Sammanfattningsvis passar Stiga SCM 240 R utmärkt för dem som värdesätter miljövänlighet, fysisk aktivitet och en vacker gräsmatta. Speciellt för trädgårdsentusiaster med medelstora gräsytor kan denna modell vara ett utmärkt val. Med tanke på flera positiva recensioner och de många imponerande specifikationerna, finns det ingen tvekan om att denna handgräsklippare är en utmärkt investering för många trädgårdar.

Jag är mycket nöjd. Den är lättrullad och klipper bra. När gräset är långt och marken ojämn så får man trixa lite fram och tillbaka ibland. Men den klarar alltså att klippa även ganska högt gräs.

Anna, TrustPilot

Att välja bästa handgräsklipparen

När det kommer till att välja en handgräsklippare, finns det flera viktiga aspekter att beakta för att säkerställa en god användarupplevelse. Det första att titta på är bladens kvalitet och design. Det är avgörande att bladen är tillverkade av hållbart, högkvalitativt stål som kan stå emot slitage och bibehålla en skarp kant under längre tid.

Vidare, överväg klippbredden. Handgräsklipparen bör ha en klippbredd som passar trädgårdens storlek och form. För en mindre trädgård kan en smalare klippbredd vara att föredra, medan en större trädgård kan kräva en bredare modell för effektivitet. När detta är klargjort, rikta uppmärksamheten mot justerbarheten av klipphöjden. En handgräsklippare med flera justeringsalternativ ger mer flexibilitet, vilket möjliggör anpassning till gräsets längd och den önskade finishen.

Inte att glömma, titta på hjulens design och storlek. Större hjul kan underlätta rörelsen på ojämna ytor, medan mindre hjul kan ge bättre manövrerbarhet i trånga utrymmen. Komforten är också viktig. Handtagets design och material påverkar komforten. Ett ergonomiskt utformat handtag minskar belastningen på händer och handleder, vilket är särskilt viktigt när man klipper större ytor.

En annan nyckelfaktor att tänka på är underhåll och lagring. En handgräsklippare som är lätt att rengöra och underhålla kommer att vara mer hållbar över tid. När det gäller lagring bör den vara kompakt nog att passa i trädgårdsskjulet eller garaget utan att ta för mycket plats.

Recensioner och feedback

Slutligen, överväg att kolla recensioner och feedback från andra användare. Trots att detta inte är en teknisk specifikation, kan det ge insikt om gräsklipparens prestanda och hållbarhet i praktiken.

Sammanfattningsvis, när man överväger att köpa en handgräsklippare, är det viktigt att noga överväga en kombination av tekniska specifikationer, användarkomfort och praktiska aspekter som underhåll och lagring. Med rätt val kan trädgårdsarbete bli en behaglig och belönande upplevelse.

Vanliga frågor om handgräsklippare

Om du fortfarande är osäker på vilken handgräsklippare som passar dig bäst rekommenderar vi att du läser igenom vår FAQ nedan.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med en manuell handgräsklippare?

En manuell handgräsklippare erbjuder en rad intressanta fördelar men kommer också med vissa begränsningar.

För det första, när det gäller miljövänlighet, står handgräsklipparen i en klass för sig. Den använder inget bränsle och släpper därför inte ut några skadliga avgaser. Istället drivs den helt av användarens muskelkraft. Detta leder oss till nästa fördel: den bidrar till motion. Att klippa gräset med en manuell klippare kan jämföras med en lugn promenad, vilket bidrar till vardagsmotionen.

Därtill är handgräsklipparen oftast tystare än sina motoriserade motsvarigheter. Den stör inte grannar med höga motorljud, vilket gör den idealisk för klippning under tidiga morgnar eller sena kvällar. Dessutom är underhållskostnaderna för en manuell klippare vanligtvis lägre. Den har färre rörliga delar som kan gå sönder och kräver inget bränsle eller el.

Å andra sidan har handgräsklipparen sina utmaningar. Eftersom den drivs av muskelkraft, kan det vara svårt att klippa mycket högt eller tjockt gräs. Den kräver regelbunden ansträngning, vilket kan bli jobbigt för större ytor.

Ett annat problem kan vara jämnheten i klippningen. Medan en motoriserad klippare oftast ger en jämn och konsekvent klipphöjd, kan en handgräsklippare kräva fler genomgångar för att uppnå samma resultat. Detta kan vara tidskrävande.

Slutligen, även om underhållskostnaderna är låga, kräver bladen på handgräsklipparen regelbunden slipning för att bibehålla sin effektivitet. Om detta försummas kan klippkvaliteten försämras.

Sammanfattningsvis erbjuder en manuell handgräsklippare en rad miljövänliga och ekonomiska fördelar. Den är tyst, billig i drift och bra för motion. Samtidigt finns det utmaningar med kraftansträngning, klippkvalitet och underhåll. Valet av gräsklippare beror på individens prioriteringar, men det är viktigt att vara medveten om dessa aspekter innan man fattar ett beslut.

För vem passar en manuell handgräsklippare?

Manuella handgräsklippare erbjuder en specifik upplevelse vid gräsklippning. Till skillnad från de motoriserade varianterna, drivs en manuell handgräsklippare enbart av den kraft och energi användaren tillhandahåller. Men för vem är den egentligen idealisk?

För det första, den som har en mindre trädgård eller gräsyta finner ofta att en manuell handgräsklippare är mer än tillräcklig. Större gräsmattor kan vara tidskrävande att klippa med en sådan enhet, men för den lilla trädgården är den både praktisk och effektiv.

Därefter kommer den miljömedvetna individen att uppskatta att en manuell handgräsklippare inte ger upphov till några utsläpp. Till skillnad från bensindrivna alternativ, är denna klippare tyst, utsläppsfri och energieffektiv. Dessutom kräver den inget bränsle eller el, vilket sparar både pengar och resurser.

För dem som ser trädgårdsarbete som en form av motion, erbjuder en manuell handgräsklippare en utmärkt möjlighet att röra på sig. Klippningen blir en fysisk aktivitet, och användaren får både motion och en välskött gräsmatta på köpet.

Och sist men inte minst, för den estetiskt medvetna trädgårdsägaren, ger en manuell handgräsklippare en ren och jämn klippning. Denna typ av klippare klipper gräset med en skärande rörelse, snarare än att hacka det, vilket resulterar i en grönare och friskare gräsmatta.

Sammanfattningsvis, för den med en mindre trädgård, för den som är miljömedveten, för den som söker motion och för den som vill ha en perfekt klippning, är en manuell handgräsklippare ett utmärkt val. Den erbjuder en kombination av hållbarhet och estetik som få andra klippare kan matcha.

Vilka tillverkare av handgräsklippare är populära?

När man talar om trädgårdsskötsel och specifikt klippning av gräs, står handgräsklippare ut som ett tidlöst och miljövänligt alternativ. Dessa maskiner, drivna enbart av mänsklig kraft, erbjuder en nära och ren klippning, vilket många trädgårdsmästare uppskattar.

I det stora landskapet av trädgårdsutrustning finns det några märken och tillverkare som ständigt dyker upp i samtal om handgräsklippare. För det första är det värt att nämna Gardena. Denna tillverkare, med sina rötter i Tyskland, har under många år producerat pålitliga och hållbara handgräsklippare. Deras modeller kombinerar ofta innovation med tradition, vilket resulterar i maskiner som är lätta att använda och som ger enastående resultat.

Förutom Gardena, står Fiskars fram som en annan nyckelaktör på marknaden. Ursprungligen från Finland, har Fiskars byggt upp ett rykte för att skapa robusta handgräsklippare som kan stå emot tuffa skandinaviska förhållanden. Deras klippare, kända för sin ergonomi, erbjuder en komfortabel och effektiv klippupplevelse.

Även om dessa två märken är framstående, skulle det vara orättvist att inte nämna Bosch. Även om de kanske är mest kända för sina elektriska verktyg, har de också lagt sin tekniska expertis på att skapa handgräsklippare av hög kvalitet. Boschs modeller är ofta designade med användarens komfort i åtanke, vilket garanterar en behaglig klippning varje gång.

För att inte tala om Wolf-Garten, ett annat tyskt märke med djupa rötter inom trädgårdsskötsel. Deras handgräsklippare är resultatet av noggrant övervägande och forskning, vilket ger en balans mellan traditionell design och modern teknik.

Slutligen är det väsentligt att betona att valet av handgräsklippare ofta beror på individuella behov och förhållanden. Även om dessa märken dominerar marknaden, finns det andra mindre kända tillverkare som också erbjuder kvalitetsprodukter. Det bästa rådet? Gör research, jämför modeller och hitta den handgräsklippare som bäst uppfyller dina specifika krav. Det är trots allt en investering i trädgårdens skönhet och hälsa.

Hur mycket kostar en bra handgräsklippare?

Priset på en bra handgräsklippare kan variera avsevärt. Faktorer som påverkar priset inkluderar märke, kvalitet, och speciella funktioner.

När det kommer till märken, har vissa etablerat sig som ledande på marknaden. Dessa märken tenderar att ha en prislapp som speglar deras pålitlighet och hållbarhet. Ändå betyder dyrare inte alltid bättre. Det finns flera mindre kända märken som erbjuder utmärkta handgräsklippare till ett rimligt pris. Därför är det viktigt att noggrant undersöka varje produkt snarare än att enbart fokusera på märket.

Kvaliteten är också en avgörande faktor. En handgräsklippare som är robust och byggd med högkvalitativa material kommer troligtvis att hålla längre. Dessa modeller kan kosta lite mer, men över tiden kan investeringen löna sig genom färre reparationer och längre livslängd.

Beträffande speciella funktioner kan dessa ge en ökad användarupplevelse. Till exempel kan vissa handgräsklippare ha ergonomiska handtag, medan andra kanske erbjuder justerbar klipphöjd. Även om dessa funktioner kan höja priset, kan de förbättra användarens komfort och effektivitet.

För att sätta saker i perspektiv, kan en grundläggande handgräsklippare starta på ett pris runt några hundralappar. Däremot kan en toppmodell kosta flera tusen kronor. Därför bör potentiella köpare bestämma sin budget i förväg. Sedan kan de jämföra olika modeller inom denna prisklass för att hitta den som bäst motsvarar deras behov.

I slutändan kommer det optimala valet av handgräsklippare att vara en balans mellan pris, kvalitet och önskade funktioner. Det rekommenderas att ta sig tid att göra efterforskningar, läsa recensioner och eventuellt prova några modeller i butik. Med rätt information kan man göra ett informerat beslut och investera i en handgräsklippare som kommer att tjäna trädgården väl under många år framöver.

Källor & Test – Handgräsklippare

Som med alla våra guider kontrollerar vi aktuella tester, recensioner och omdömen för att kunna presentera ett varierat och relevant urval. Denna guide över handgräsklippare har inte varit ett undantag och nedan listar vi exempel på källor vi använt oss av: 

  • Råd & Rön – Ett av de mest ambitiösa testerna av gräsklippare har genomförts av Råd & Rön. De har testat mängder av olika alternativ och utsett modeller till “bäst i test” inom kategorierna batteri, bensin, el och handkraft. Så är du i behov av en ny gräsklippare rekommenderar vi att du tar del av deras resultat som du finner här.
  • Bygghemma – Vi har även granskat ett mindre test som utförts av Bygghemmma i början av 2024. De jämför 3 populära cylindergräsklippare som finns tillgängliga i deras sortiment. I deras jämförelse (som du kan läsa här) utsågs Gardena Classic 400 C till “bäst i test”.
  • Omdömen – Utöver tester av handgräsklippare har vi granskat mängder av omdömen och recensioner. Våra primära källor för denna information har varit Amazon och TrustPilot. Är du osäker på vilket alternativ som passar dig bäst rekommenderar vi verkligen att kontrollera just kundomdömen innan du genomför ditt köp.
  • YouTube – Även material på YouTube har påverkat det urval av handgräsklippare vi valt att presentera här. Det finns där gott om mindre tester och informativa recensioner från faktiska användare. Ett exempel, som du kan se nedan, är Robin Hedströms recension av Gardena Classic 400 C.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 12

Inga betyg ännu