Roddmaskin – Bäst i test

En roddmaskin kan vara fantastiskt för att komma igång med träningen. Här presenterar vi fyra alternativ av roddmaskiner som fått bra omdömen av sina användare och i diverse tester.

🏅 Bäst i test

Master Fitness R6030 - Roddmaskin

Master Fitness R6030

Bästa pris hos:

🏅 Prisvärd

Casall Rower R600 PRO - Roddmaskin

Casall Rower R600 PRO

Bästa pris hos:

💛 Populär

Concept 2 Model D PM5 - Roddmaskin

Concept 2 Model D PM5

Bästa pris hos:

🔔 Innovativ

Roddmaskin - Titan Life Rower Trainer R22

Titan Life Rower Trainer R22

Bästa pris hos:

Roddmaskiner utifrån test & omdömen

Det finns roddmaskiner som passar för hemmet och det finns dom som är mer lämpliga för gymmet. Det finns roddmaskiner med avancerade program och det finns lite enklare och också billigare alternativ. De fyra vi presenterar här skiljer sig åt en del så förhoppningsvis kan du hitta ett alternativ som passar för just dig.

Master Fitness R6030

Tid: Ja Distans: Ja Hastighet: Ja RPM: Ja Kcal: Ja Watt: Ja Puls: Ja Antal program: 15 st Motstånd: Magnet och luftmotstånd Transporthjul: Ja Mått L x B x H: 237 x 50 x 91 cm Mått hopfälld: 130 x 50 x 167 cm Vikt: 40 kg Max användarvikt: 135 kg

Master Fitness R6030

R6030 från Master Fitness är en mycket bra roddmaskin som lämpar sig väl för användande i hemmet. Dess storlek, tillsammans med att den går att fälla ihop, gör att den inte tar upp alltför mycket plats. Vikten på 40 kg och dess transporthjul gör det enkelt att ställa undan denna roddmaskin om man så önskar

Master Fitness R6030 har både magnet och luftmotstånd vilket gör att den inte bara lämpar sig för nybörjare utan även lite mer erfarna användare som önskar kraftigare motstånd. Det gör det också möjligt med intervallträning.

För sitt relativt låga pris anser vi att detta är en av de bästa roddmaskinerna på marknaden. Att den lämpar sig för hemmabruk gör också att det är en mycket populär roddmaskin som många nybörjare köper till hemmet för att komma igång med sin träning.

Lätt att montera ihop roddmaskinen, verkar vara av riktigt god kvalité för mitt användande. Rekommenderas varmt att använda för hemmabruk.

Göran, TrustPilot

Casall Rower R600 PRO

Tid: Ja Distans: Ja Hastighet: Nej RPM: Ja Kcal: Ja Watt: Nej Puls: Ja Antal program: 12 st Motstånd: Magnet och luftmotstånd Transporthjul: Ja Mått L x B x H: 255 x 56 x 102 cm Vikt: 47 kg Max användarvikt: 130 kg Bruksanvisning: PDF

Casall Rower R600 PRO

Casall Rower R600 PRO är en riktigt rejäl och bra roddmaskin till ett överkomligt pris som presterat bra i mängder av tester. Omdömena av denna roddmaskin är i överlag också väldigt positiva. Inte minst bland användare som har denna roddmaskin i hemmet.

Denna roddmaskin har både luft- och magnetmotstånd vilket för att den går att ställas in på riktigt tuff motstånd. Dess konstruktion och robusta konstruktion bidrar till att denna maskin är valet för många  mer frekventa användare som söker efter en roddmaskin som planeras att användas regelbundet.

Med 12 st program är det lätt med omväxling när det kommer till träningspassen. Dess storlek och vikt kan dock vara en nackdel om du har det trångt hemma. Finns det däremot gott om utrymme är Casall Rower R600 PRO ett mycket bra val av roddmaskin.

Concept 2 Model D PM5

Tid: Ja Distans: Ja Hastighet: Ja RPM: Ja Kcal: Ja Watt: Ja Puls: Ja Motstånd: Luftmotstånd Transporthjul: Ja Mått L x B x H: 240 x 60 x 90 cm Vikt: 26 kg Max användarvikt: 225 kg

Concept 2 Model D PM5

När det gäller “Bäst i test” och roddmaskiner finner du nästan alltid Concept 2 Model D PM5 med på listan. Denna mycket populära roddmaskin har också uppmärksammats i flertalet internationella fitnesstidningar. Den är förvisso lite dyrare än de andra alternativen vi presenterar här men det finns en anledning till det något högre priset.

Monitorn till Concept 2 Model D heter PM5 och presenterar datan för din träning. Denna data går också att ladda ner på USB-minne om du så önskar. Placeringen av monitorn är justerbar och displayen har bakgrundsbelysning så att du kan se din data även om du inte har full belysning i rummet där roddmaskinen står.

Concept 2 Model D är också populär på grund av sina ergonomiska egenskaper. Inte minst själva roddhandtaget och sitsen på slidebanan. Detta är helt klart ett mycket bra val av roddmaskin som du knappast är själv om. Priset är som sagt lite högre men är enligt oss fullt berättigat.

Titan Life Rower Trainer R22

Tid: Ja Distans: Ja Hastighet: Ja RPM: Ja Kcal: Ja Watt: Nej Puls: Nej Motstånd: Vattenmotstånd Transporthjul: Ja Mått L x B x H: 225 x 50,5 x 83 cm Mått hopfälld: 119,5 x 50,5 x 155,3 cm Vikt: 30,9 kg Max användarvikt: 150 kg

Titan Life Rower Trainer R22

Titan Life Rower Trainer R22 är en lite annorlunda roddmaskin i jämförelse med de övriga alternativen vi presenterar här. Denna roddmaskin har nämligen varken luft- eller magnetmotstånd utan vattenmotstånd. Just vattenmotstånd har blivit allt mer populärt bland roddmaskiner av olika anledningar.

En “normal” roddmaskin kan vara relativt högljudd, speciellt om du planerar att ha den i hemmet. En roddmaskin med vattenmotstånd är generellt sett betydligt tystare. Många menar till och med att ljudet är rogivande. Titan Life Rower Trainer R22 är ett mycket prisvärt alternativ med en skonsamt roddrörelse som gjort denna modell till ett starkt alternativ för mångas första roddmaskin.

Även om vi gillar Titan Life Rower Trainer R22 är den inte riktigt lika solid som övriga alternativ. En annan nackdel är att dess display inte har bakgrundsbelysning vilket gör att du behöver använda den i upplyst utrymme. I alla fall om du vill följa datan som presenteras på displayen.

Vanliga frågor om roddmaskiner

Är du du fortfarande lite osäker på vilken roddmaskin som passar dig och din planerade träning? Här har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna köpare brukar ha när det planerar att köpa en roddmaskin.

Hur använder jag en roddmaskin?

En bra roddmaskin är relativt enkelt att använda. Maskinen (som dess namn antyder) eftersträvar att användare ska genomföra samma rörelse som vid rodd av en båt. Oavsett om du sitter i en båt eller i en roddmaskin finns det bra och dålig teknik. 

Bra teknik när det gäller roddmaskiner handlar mycket om ergonomi. Att förklara en ergonomisk roddteknik i skrift är lite utmanande enligt oss så istället rekommenderar vi en instruktionsfilm som du hittar här.

Är roddmaskin bra träning?

Träning med roddmaskin är definitivt bra träning. Du tränar flera större muskelgrupper och till skillnad från exempelvis löpband tränar du verkligen överkroppen med en roddmaskin. Träningsformen är också skonsam mot kroppen om du använder rätt teknik.

Vilken roddmaskin är bäst?

Det finns många bra roddmaskiner på marknaden. Att säga att just en roddmaskin är den bästa kan dock vara lite vilseledande. Det beror ju helt på din planerade träning, vart du planerar att ställa din roddmaskin, hur mycket pengar du har att spendera etc.

Det är just därför vi väljer att presentera olika alternativ som beaktar dessa faktorer. Förhoppningsvis kan du här hitta ett alternativ på en roddmaskin som är bäst just för dig och din situation.

Hur underhåller jag min roddmaskin?

De flesta roddmaskiner kräver inte speciellt mycket underhåll. Se till att hålla den ren och glöm inte att ibland dammsuga utrymmet kring svänghjulet. Har din roddmaskin en kedja som draglina bör den oljas ett par gånger per år. Det bästa tipset är att kolla manualen för just din roddmaskin och följa tillverkarens rekommendationer gällande underhåll.

Vilka muskler tränar jag på en roddmaskin?

Använder du din roddmaskin på rätt sätt använder du i stort sett alla större muskelgrupper. 

När du påbörjar roddrörelsen i maskinen trycker du ifrån med benen och tränar då både fram- och baksidan av låren, sätesmusklerna och ryggen. När du sedan drar roddhandtaget emot dig får både biceps och triceps jobba tillsammans med delar av ryggen. När du sedan “faller” tillbaka ansträngs magmusklerna.

Få träningsmaskiner tvingar dig att använda så många av kroppens större muskelgrupper som en roddmaskin. De är antagligen därför den är så populär inte bara på gymmet utan även i många svenska hemmagym.

Källor & Test – Roddmaskin

När vi sammanställer en guide använder vi oss i regel av flera olika källor. När det gäller roddmaskiner har vi primärt använt oss av återförsäljares uppgifter när det gäller respektive roddmaskins specifikationer. När det gäller vårt urval har vi bland annat använts oss av följande sajter och tester:

  • FitRated – Sajten FitRated skriver olika omdömen och recensioner av träningsmaskiner. När det gäller roddmaskiner är deras toppval för roddmaskiner i mellanprissegmentet Concept 2 Model D. Du kan läsa hela deras recension av olika roddmaskiner här.
  • Bäst-i-test – Sajten Bäst-i-test har flera gånger uppdaterat sitt test av roddmaskiner. Vi har tagit del av deras test som uppdaterades i februari 2021. Där testar de 13 olika modeller och deras testvinnare var då Concept 2 Model D. Master Fitness R6030 fick utmärkelsen “bästa mellanprisval”. Du kan läsa hela deras test här.
  • Prisjakt – Vi är måna om att kunna presentera olika roddmaskiner i olika prisklasser. För att underlätta detta har vi använt oss av Prisjakt. Från Prisjakt har vi också tagit i beaktande deras ranking på popularitet.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu