Vibrationsplatta – Bäst i test

En bra vibrationsplatta ger dig möjligheten att träna i stort sett hela kroppen med ett redskap. Vi har gått igenom utbudet av vibrationsplattor för hemmabruk utifrån tester, omdömen och recensioner. Nedan presenterar vi de populäraste alternativen just nu i olika prisklasser.

🏅Populärast

Vibrationsplatta bäst i test

InSportLine Julisa 3D

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig vibrationsplatta

InSportLine Devyn

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Test av vibrationsplattor

TrendRehab MiniPlate

Bästa pris hos:

🔔 Premium

InSportLine vibrationsplatta

InSportLine Charles

Bästa pris hos:

Vibrationsplattor utifrån test & omdömen

Genom små och intensiva vibrationer från vibrationsplattan kommer dina muskler regelbundet dra ihop sig för att sedan slappna av. Genom olika övningar kan du faktiskt använda din vibrationsplatta för att träna hela kroppen. Dess utformning gör den också till ett lämpligt träningsredskap för hemmet. Det finns idag ett relativt stort utbud av vibrationsplattor med varierande kapacitet och funktionalitet. Vi har tittat på de populäraste alternativen just nu och gått igenom diverse omdömen och recensioner. Tyvärr har vi inte en modell som “bäst i test” då vi inte lyckats hitta ett större svenskt test av vibrationsplattor. Det finns dock gott om omdömen och recensioner av enskilda modeller som legat till grund för vårt urval.

InSportLine Julisa 3D

Längd: 78 cm Bredd: 46 cm Höjd: 20 cm Vikt: 18 kg Max användarvikt: 120 kg Program: 3 Motstånd: Oscillerande vibration, horisontell vibration, 3D vibration Motståndsnivåer: 60 3 motorer: 200 + 200 + 40 W Oscillerande vibration: 1-2 mm 3D-vibration: 0-12 mm Horisontell vibration: 0.5-4 mm Plattform: 68 x 42 cm

InSportLine Julisa 3D

Märket InSportLine har flera populära träningsredskap som exempelvis trappmaskiner och massagepistoler i sitt sortiment. När det gäller vibrationsplattor är de också en av de största tillverkarna med flera populära alternativ. Utgår vi från Prisjakts ranking på popularitet för vibrationsplattor hittar vi faktiskt ett flertal modeller från just InSportLine och den som är allra mest populär är deras Julisa 3D.

InSportLine Julisa 3D är en perfekt vibrationsplatta för hemmabruk. Den väger endast 18 kg och har en kompakt konstruktion som gör det enkelt att ställa undan den när den inte används. Den är också rimligt prissatt vilket säkerligen är en bidragande anledning till att denna vibrationsplatta är en av de populäraste alternativen när det gäller hemmaträning.

Till skillnad från lite enklare vibrationsplattor erbjuder InSportLine Julisa 3D tre olika typer av vibrationer:

  • Sida-till-sida 
  • Oscillerande vibrationer 
  • 3D-vibration

Det är även möjligt att kombinera de olika vibrationstyperna vilket ökar möjligheterna för en varierande träning. Dess utformning möjliggör för bland annat squats, push-ups, stående och sittande övningar. Den har även 60 olika motståndsnivåer vilket gör det enkelt att justera intensiteten i din träning. Vill du följa din träningsdata får du all nödvändig information från vibrationsplattans LED display. Det ingår även en fjärrkontroll till InSportLine Julisa 3D som du kan använda för att justera program.

InSportLine Devyn

Längd: 60 cm Bredd: 35 cm Höjd: 15 cm Vikt: 9.5 kg Max användarvikt: 100 kg Program: 3 Motstånd: Oscillerande vibration Motståndsnivåer: 50 Motor: 200 W Frekvens: 6-14 Hz Plattform: 53 x 27 cm

InSportLine Devyn

Det finns ganska stora variationer när det gäller funktionalitet och kapacitet hos olika vibrationsplattor. För dig som kanske aldrig provat att träna med hjälp av en vibrationsplatta kan det vara en bra idé att börja med ett lite enklare och billigare alternativ. Av de modeller i den lägre prisklassen som har fått mycket bra omdömen hittar vi InSportLine Devyn.

Även om InSportLine Devyn är ett lite enklare alternativ har denna vibrationsplatta 50 olika motståndsnivåer, 3 förprogrammerade program och ett manuellt program. Det ingår även träningsband som möjliggör för flera övningar där du kan träna både armar och axlar. Den har också en LED-display där du får information om de mest viktiga värdena under ditt  träningspass.

Trots en väldigt låg vikt på 9,5 kg får InSportLine Devyn flera positiva omdömen för att vara en kompakt och stabil vibrationsplatta. Den är också utrustad med gummerade antiglid-fötter och en antislip-ovansida. En bra och relativt enkel vibrationsplatta som på grund av sin vikt och storlek passar bra för hemmabruk. Den saknar dock exempelvis 3D-vibration men med tanke på dess pris anser vi att detta är ett mycket bra budgetval för dig som letar efter en bra och billiga vibrationsplatta.

TrendRehab MiniPlate

Vikt: 8 kg Hastighetsnivåer: 30 Antal program: 4 Oscillation amplitud: 3.25Hz-9.0Hz Svängningar: 14 mm Mått: L 56 x B 31 x H 14 cm

TrendRehab MiniPlate

TrendRehab är en annan tillverkare som har flera olika alternativ när det gäller vibrationsplattor i sitt sortiment. En av de modeller som fått bäst omdömen är deras minsta alternativ som heter MiniPlate. Detta är en väldigt liten vibrationsplatta som främst är ämnad för användning i hemmet. Med en vikt på 8 kg och en bredd på bara 31 cm är det faktiskt en av de mindre vibrationsplattorna på marknaden.

Trots sin ringa storlek erbjuder TrendRehab MiniPlate 30 hastighetsnivåer och 3 olika program. Den levereras med både styrkeband och fjärrkontroll och enligt TrendRehab motsvarar 15 minuter på deras MiniPlate cirka 30 minuter cirkelträning på gymmet. TrendRehab erbjuder även mängder av tips på olika övningar till din vibrationsplatta, oavsett vilken modell du äger.

Idag finns det många gym som har större vibrationsplattor med både bättre kapacitet och funktionalitet än TrendRehab MiniPlate. Men detta är främst en vibrationsplatta för hemmabruk. Och när vi går igenom omdömen och recensioner är det tydligt att den uppskattas just för dess smidighet och att den är lätt och enkel att flytta runt. Den är också ett mycket prisvärt alternativ enligt oss.

Jag älskar min MiniPlate vibrationsplatta! En av mina bästa investeringar.

Helena, TrustPilot

InSportLine Charles

Längd: 75 cm Bredd: 76 cm Höjd: 141 cm Vikt: 36 kg Max användarvikt: 120 kg Program: 3 Motstånd: Vertikal vibration, 3D-vibration, kombinerad vertikal och 3D-vibration Motståndsnivåer: 60 st Amplitude: 0 -10 Frekvens: 5-40 Hz Plattform: 75 x 76 cm

InSportLine Charles

InSportLine Charles är en lite större vibrationsplatta med så kallade tredimensionella (3D) vibrationer. Även om den är både större och tyngre än andra alternativ vi presenterar här går det alldeles utmärkt att använda den i hemmet. Men på grund av sin tyngd är det inte direkt önskvärt att behöva ställa undan den efter användning.

Denna vibrationsplatta har två displayer. Dels högst upp samt en lägre ner vid plattan. På displayerna får du information om tid, hastighet, program med mera. När det gäller just program har InSportLine Charles 3 stycken olika förprogrammerade program. Den har också hela 60 olika motståndsnivåer vilket möjliggör för ett både varierande och utmanande träningspass.

Modellen Charles tillhör de övre prissegmentet från InSportLine när det gäller vibrationsplattor. Trots det lite högre priset är den mycket populär och har också fått väldigt bra omdömen. Men med tanke på priset är detta antagligen inte en vibrationsplatta du bör köpa om du inte redan provat denna träningsform. Det är heller inte ett idealiskt alternativ om det är nödvändigt för dig att kunna ställa undan den under perioder. Men gillar du träning med vibrationsplatta och letar efter ett rejält alternativ med tredimensionella vibrationer kan InSportLine Charles vara det rätta alternativet för dig.

Övningar för vibrationsplatta

Det finns mängder av potentiella övningar du kan genomföra med hjälp av en vibrationsplatta. Det är ett av få träningsredskap som möjliggör för träning av hela kroppen och den kan med fördel användas för behandling av smärta eller stelhet i muskler och leder. Det är också ett träningsredskap som går bra att använda i hemmet. I videon nedan visas ett par exempel på övningar du kan genomföra med hjälp av en vibrationsplatta.

Vanliga frågor om vibrationsplattor

Inte alla känner till fördelarna med en vibrationsplatta och vilka möjligheter som finns. För dessa personer har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste funderingarna.

Hur fungerar en vibrationsplatta?

En vibrationsplatta fungerar genom intensiva vibrationer. Dessa vibrationer får musklerna att dra ihop sig och slappna av flera gånger per sekund. Olika modeller har olika typer av vibrationer. De två vanligaste varianterna:

Linjär/vertikal – Modeller som rör sig linjärt flyttar hela plattan upp och ner på ett jämnt sätt. De kan ha en högre hastighet än andra alternativ vilket också bidrar till att de låter mer. Ett annat namn för denna typ av vibration är 3D-vibration. Om du önskar att bygga upp din spänst eller minska celluliter är en linjär vibration att föredra. Bland linjära alternativ är det främst vertikala rörelser men det finns ett fåtal alternativ som rör sig horisontellt.  

Oscillerande – En annan typ av vibration som är vanlig hos vibrationsplattor är så kallad oscillerande vibration. Med oscillerande vibration vilar plattan normalt på en “svängpunkt”. Så när ena sida går upp går den andra ner. Ungefär som en gungbräda. En oscillerande vibrationsplatta är bra för att träna din kropp att upprätthålla balansen.

Bättre vibrationsplattor erbjuder både vertikal och oscillerande vibration.

Vad ska jag tänka på innan jag köper en vibrationsplatta?

Det finns ett par saker du bör kontrollera innan du väljer modell. Nedan har vi listat de viktigaste egenskaperna, enligt oss, som du bör kontrollera innan du köper en vibrationsplatta:

Typ av vibration – Som vi redan nämnt har olika vibrationsplattor olika typer av vibrationer. Glöm inte att kontrollera att den modell du är intresserad av har den typ av vibration som är önskvärd för din kommande träning.

Intensitet – Utöver att olika plattor kan vibrera på olika sätt kan deras intensitet skilja sig åt. Den maximala intensiteten beror på motorns kraft och anges normalt i amplitud och frekvens. Även antalet motståndsnivåer baseras på motorns styrka.

Storlek – Det finns allt från väldigt små till väldigt stora vibrationsplattor. Vi rekommenderar att du kontrollerar både storleken och vikten. Speciellt om du planerar att träna hemma och vill ha möjligheten att ställa undan den när den inte används.

Användarvänlighet – Slutligen kan det vara värt att försöka utvärdera vibrationsplattans användarvänlighet. Vibrationsplattor kan vara relativt komplicerade redskap och har du aldrig tränat men en kan en enklare modell rekommenderas. Här kan användares omdömen vara en bra indikation kring hur enkelt det är att komma igång med en specifik modell.

Vilka tillverkare av vibrationsplattor är populära?

Det finns numera väldigt många olika alternativ när det gäller vibrationsplattor. Bland de tillverkare som har flertalet modeller i sina sortiment märks bland annat InSportLine, Gymrex och Power Plate.

För vem lämpar sig en vibrationsplatta?

Vibrationssplattor är unika träningsredskap eftersom de ger dig möjligheten att träna i stort sett hela kroppen. Detta i sin tur bidrar till att de kan vara lämpliga för personer som behöver rehabträning till idrottare som önskar förbättra sin spänst.

Hur mycket kostar en bra vibrationsplatta?

Variationer mellan olika modeller är numera väldigt stor vilket också innebär att priserna varierar en hel del. Räkna dock med en kostnad på ett par tusen kronor för en bra vibrationsplatta för hemmet. Sen finns det betydligt mer avancerade alternativ, som är mer lämpade för gym, som kan kosta betydligt mer.

Källor & Test – Vibrationsplatta

När vi skriver en guide som denna går vi oftast igenom ett antal större tester. När det gäller just vibrationsplattor har vi dock inte hittat något större oberoende svenskt test. Däremot har vi tittat på mängder av mindre tester, recensioner och omdömen. Vi anser dock att det vore fel att presentera en modell som “bäst i test”. Nedan har vi listat ett par exempel på källor som legat till grund för vårt urval:

  • Prisjakt – Vi har använt oss av Prisjakt för att kontrollera tillgängligheten av olika modeller på den svenska marknaden. Vi har även, till viss del, beaktat deras ranking gällande populära vibrationsplattor för att kunna presentera ett relevant urval.
  • Omdömen – När det gäller omdömen brukar Amazon normalt vara en viktigt källa. Tyvärr säljs relativ få av de modeller som är populära i Sverige på Amazon idag. Vi har därför främst utgått från omdömen som lämnats hos olika återförsäljare. Vi har även tagit del av diverse recensioner, omdömen och tester av vibrationsplattor som finns på YouTube.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 13

Inga betyg ännu