Korslaser – Bäst i test

En korslaser (eller krysslaser som vissa kallar den) kan vara ett svårslaget verktyg. Vilken som är bäst beror så klart på vilka användningsområden den ska användas till. Priset är givetvis en annan faktor att beakta innan man bestämmer sig för en modell. Vi har gått igenom omdömen och tester av korslasers för att här kunna presentera några av de populäraste alternativen i lite olika prisklasser.

🏅Bäst i test

Korslaser bäst i test

Makita SK106GDZ

Bästa pris hos:

💛 Populär

Krysslaser bäst i test

Bosch GLL 3-80 CG

Bästa pris hos:

🔔 Prisvärd

Billig korslaser

Dewalt DW088CG

Bästa pris hos:

🔔 Röd

Röd korslaser

Bosch GLL 2-10

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Korslaser utifrån test & omdömen

Med en bra korslaser kan du enkelt glömma vattenpass eller andra hjälpmedel för att få till räta vinklar. Oavsett om du vill sätta upp tavlor och skåp eller kakla om i köket kan en korslaser vara ovärderlig. Det finns dock relativt många olika alternativ som passar olika bra för olika typer av uppgifter. Priserna kan också variera en hel del. Så om du funderar på att köpa en krysslaser kan det vara värt att göra lite efterforskning.

Vad vi har gjort är att vi gått igenom omdömen och tester av korslaser. Både med grön och röd laser. Utifrån dessa tester, omdömen och produktrecensioner har vi sammanställt ett mindre urval. Urvalet skiljer sig åt gällande funktionalitet och pris så vår förhoppning är att vi kan hjälpa dig en aning så att du väljer rätt korslaser för dina förutsättningar.

Makita SK106GDZ

Batterispänning: 12 V Räckvidd: 35 (80) m Noggrannhet: ±3 mm/10 m Självnivilleringsområde: ±4° Användningstemperatur: -10°- 50° Spindel: 1/4″, 5/8″ Mått (LxBxH): 138 x 64 x 102 mm Nettovikt: 0,69-0,85 kg Skyddsklass (IP): IP54 Laserklass: 2 Låsfunktion: Ja Laserfärg: Grön Stativgänga: 1/4 Tum

Makita SK106GDZ

Makita SK106GDZ är en mycket populär självjusterande kors- och punktlaser. Utöver väldigt goda omdömen har denna korslaser även utmärkt sig positivt i flera olika tester. Exempelvis fick den utmärkelsen “bäst i test” av Bygghemma.se. I deras test fick den bland annat beröm för sin höga precision och långa räckvidd.

Makita SK106GDZ har en noggrannhet på ± 3 mm/10 m. Den har gröna vertikala och horisontella linjer som kan användas individuellt eller i kombination. Du kan rikta dess laser i fyra riktningar (upp, ned, höger och vänster). Den har pulsläge för användning med detektor och är vattenstänk- och dammskyddad. Letar du efter en riktigt bra korslaser för användning både inom- och utomhus kan detta vara det rätta valet för dig.

Trots att Makita SK106GDZ är en testvinnare är detta förmodligen inte det bästa alternativ för alla. Dess noggrannhet och gröna laser bidrar till att detta är ett relativt dyrt alternativ. Knappast en korslaser du bör köpa om du planerar att använda den som hjälpmedel för att hänga upp en enstaka tavla. Då finns det billigare alternativ som kan lösa uppgiften. Har du däremot användning av en korslaser regelbundet och letar efter korslaser som är “bäst i test” kan den extra kostnaden vara värt det.

Bosch GLL 3-80 CG

Laserdiod: 500 – 540 nm, < 10 mW Arbetstemperatur: -10 – 40 °C Arbetsintervall: 30 m Nivelleringsnoggrannhet: ± 0,2 mm/m Självnivelleringsintervall: ± 4° Nivelleringstid: 4 s Skyddsklass: IP 54 Stativgänga: 1/4″, 5/8″ Vikt: 0,9 kg Laserlinjefärg: Grön Projicering: 3 x 360°-linje

Bosch GLL 3-80 CG

Bosch Professional har ett mycket stort sortiment när det gäller olika typer av laserinstrument. Inte minst kors- och krysslaser. Deras kanske populäraste alternativ när det gäller korslaser är antagligen Bosch GLL 3-80 CG. Den rankar bland annat i topp på Prisjakts ranking över korslaser/linjelaser. Den har också flertalet goda produktrecensioner och har tagit emot mängder av positiva omdömen.

Bosch GLL 3-80 CG är en självnivellerande korslaser med 3 x 360°-linjer vilket ger den en hög effektivitet. Den har grön laser som har en betydligt bättre synlighet än röd. Speciellt utomhus. Det går även att ansluta Bosch GLL 3-80 CG till din smartphone för fjärrstyrning och justering av lasern. Den har dessutom två gängfästen (1/4″och 5/8″). En mycket populär korslaser. Inte minst hos yrkesanvändare.

Bosch Professional (ibland kallat blåa Bosch) främsta målgrupp är yrkesanvändare och priset kan avskräcka den ambitiösa hemmafixaren. Men om du vet med dig att du kommer ha användning för en korslaser är detta ett väldigt bra alternativ. Den lite dyrare kostnaden är helt enkelt en konsekvens av kvalité, precision och funktionalitet. Bosch har dock ett antal enklare och billigare alternativ som säkert kan vara intressanta om du känner att just Bosch GLL 3-80 CG är för dyr.

Dewalt DW088CG

Laserklass: 2 Noggrannhet: +/- 3mm / 10 meter Antal laserstrålar: 2 Riktning laserstrålar: V / H / Kryss Synbarhet inomhus: 20 meter Självnivellerande räckvidd: 4 ° Strömkälla: 3 x AA Stativkoppling: 1/4″ Vikt (med batteri): 0.55 g Bredd: 61 mm Längd: 112 mm Höjd: 113 mm Låsfunktion: Nej Laserfärg: Grön Stativgänga: 1/4 Tum

Dewalt DW088CG

DeWalt är ett annat mycket populärt varumärke hos både yrkesanvändare och hemmafixare. De har också flertalet alternativ när det gäller olika typer av laserinstrument som linjelaser, korslaser och rotationslaser. Vi har valt att titta lite närmare på korslasern Dewalt DW088CG. Anledningen till att vi valt just denna korslaser är dels dess goda omdömen men också för att den ligger väldigt bra till i pris för en grön korslaser.

Dewalt DW088CG har ett så kallat självnivelleringsintervall upp till 4°. Den har en exakthet +/-0,3 mm/10 m vid nivellerande användning. Den är utrustad med en skyddande kåpa och tjockt glas som skyddar lasern. Perfekt för dig som planerar att använda korslasern ofta och kommer transportera den mellan olika platser.

Denna korslaser har även flertalet hjälpmedel som underlättar varierande användning. Exempelvis har den ett litet gängfäste samt möjlighet till väggfäste. Just väggfäste kan vara mycket användbart vid arbeten med exempelvis undertak. 

Detta är som sagt ett mycket bra alternativ för yrkesanvändare. Men just Dewalt DW088CG ligger så pass bra till i pris att vi anser att den är ett mycket bra alternativ även för hemmafixaren. För att vara en grön korslaser från ett så pass bra märke som DeWalt är detta, enligt oss, kanske den mest prisvärda korslasern på marknaden idag.

Betydligt bättre med den gröna lasern. Den syns bättre och är tydligare än min gamla som var röd.

Gunnar, TrustPilot

Bosch GLL 2-10

Laserdiod: 630 – 650 nm, < 1mW Laserklass: 2 Arbetsintervall: 10 m Nivelleringsnoggrannhet: ± 0,3 mm/m Självnivelleringsintervall: ± 4° Skyddsklass: IP54 Projicering: 2 linjer Vikt: 0,49 kg Stativgänga: 1/4″, 5/8″ Laserlinjefärg: Röd Låsfunktion: Ja

Bosch GLL 2-10

Inte alla har användning av en korslaser regelbundet. De mer avancerade alternativen kan vara ganska dyra och kanske därför inte ett realistiskt alternativ. Det finns dock billigare alternativ, ofta med röd laser. Den röda korslaser vi valt är Bosch GLL 2-10. Så som oftast grundar sig vårt urval i omdömen och tester. Så är även fallet med den mycket populära Bosch GLL 2-10.

Bosch GLL 2-10 har röda horisontella och vertikala laserlinjer. Den har horisontell och vertikal självnivellering upp till 4°. Den har pendellåsning och flertalet fästmöjligheter. Ett mycket bra och billigt alternativ för dig som vill slopa vattenpasset och ha ett perfekt hjälpmedel för att exempelvis sätta upp tavlor och skåp.

Vet du med dig att du enbart kommer ha användning av en korslaser lite sporadiskt ska du så klart inte betala för mycket pengar. Bosch är dock ett kvalitetsmärke och Bosch GLL 2-10 är förvånansvärt billig. Den saknar dock en del av den funktionalitet som yrkesanvändare efterfrågar. Det är heller inte det bästa alternativet om ditt primära arbetsområde är utomhus. Den röda laser funkar, enligt många, lika bra som grön inomhus. Men utomhus råder det ingen tvekan om att grön laser är att föredra.

Vanliga frågor om korslasers

Oavsett om du kallar det för krysslaser eller korslaser kan det säkert finnas ett par funderingar kring vilket alternativ som är bäst för dig. Nedan försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna från både yrkesmänniskor och hemmafixare som planerar att köpa en korslaser.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en korslaser?

Om du har kommit fram till att du behöver en korslaser finns det ett par saker vi anser att du bör tänka på innan du väljer modell:

Räckvidd – Vilken räckvidd på korslasern kommer du att behöva kan vara en bra första faktor att uppskatta. De flesta klarar 5 meter men tänk på att en korslasers räckvidd till stor del bestäms av ljusförhållanden. Utomhus är det få som klarar den angivna räckvidden i specifikationerna.

Gyrolarm – En bra korslaser ska vara självnivellerande (helst upp till 4-5°). Bättre alternativ har något som kallas för gyrolarm som ger besked när lasern står för skevt för att kunna självnivellera.

Konstruktion – Själva konstruktionen på korslaserns skal kan vara viktigt att beakta beroende på var du planerar att använda den. En bra korslaser bör tåla att vara i en smutsig och fuktig miljö. Detta behöver dock inte vara en avgörande faktor om du primärt planerar att använda den i hemmet.

Tillbehör – Glöm inte att kontrollera vilka tillbehör som finns tillgängliga för det alternativ du är intresserad av. Som minst bör den ha en bottenplatta med gängning. Detta så att den kan placeras på ett stativ. Det kan också finnas skäl att kontrollera om den har förlängare som tillbehör ifall du planerar att arbeta med större avstånd.

Röd eller grön – Det finns alternativ med grön och röd laser. Dessa alternativ skiljer sig en del åt och vilket alternativ som är bäst för just dig behöver inte vara självklart.

Vad är skillnaden på grön och röd korslaser?

Valet mellan röd och grön laser beror dels på dina behov men också på din budget. En grön laser är betydligt tydligare än en röd i ljusare förhållanden. Planerar du att använda din korslaser utomhus eller över stora områden rekommenderar vi därför ett alternativ med grön laser. Alternativ med röd laser är däremot, allt annat lika, billigare än gröna alternativ. Kommer du primärt använda den inomhus på mindre områden kommer du antagligen finna att röd laser kommer vara tillräckligt synlig.

Vilka användningsområden har en korslaser?

En korslaser ger dig åtminstone två laserstrålar, (det finns alternativ som ger dig fler). En vågrät och en lodrät. Så istället för att använda ett vattenpass kan du utgå från laserns linjer. Perfekt när du ska sätta upp skåp, kakla eller jobba med undertak. Det finns så klart andra användningsområden men tänk på korslasern lite som ett vattenpass som frigör båda dina händer.

Vad betyder självnivellerande korslaser?

En bra korslaser ska vara självnivellerande. Det betyder att den inte behöver stå på ett helt vågrätt underlag utan kompenserar lutningen automatiskt. En bra korslaser bör kunna klara av 4-5°. Om lutningen är större än så ska den ge besked att lasern står för skevt för att kunna självnivellera.

Hur mycket kostar en korslaser?

Priserna på korslasers kan variera ganska mycket. Du kan hitta en riktigt bra modell med röd laser för cirka 1 000 kr. Har du däremot behov för ett alternativ med grön laser och diverse tillbehör och annan funktionalitet får du räkna med en kostnad på upp till 5 000 kr.

Källor & Test – Korslaser

För att kunna presentera ett relevant och varierat urval av korslasers har vi gått igenom mängder av omdömen, tester och recensioner. När det gäller specifikationer har vi utgått från angiven data hos tillverkare och återförsäljare. Nedan har vi listat några exempel av våra primära källor för denna guide:

  • Bygghemma.se – Ett av de tester av korslasers vi har tagit del av utfördes av Bygghemma.se under 2024. I deras test granskades 3 olika alternativ och de jämförde bland annat pris och funktion. Deras testvinnare blev Makita SK106GDZ. Du kan ta del av deras kompletta test här.
  • Gör Det Själv – Även Gör Det Själv har genomfört ett ambitiöst test av krysslasers. De testade total 7 olika alternativ utifrån bland annat konstruktion, räckvidd, funktionalitet etc. Är du intresserad av detta test finns det tillgängligt här.
  • Prisjakt – Vi har även tittat på Prisjakt och deras ranking av laserinstrument. Det ger oss en indikation kring vilka alternativ som är populära just nu. Vi har dessutom använt oss av Prisjakt för att kontrollera tillgängligheten och pris hos större svenska e-handlare.
  • Omdömen – När det gäller omdömen har vi använt oss av ett flertal olika källor som exempelvis TrustPilot, Amazon, diverse jämförelsesajter och större svenska e-handlare.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal betyg: 10

Inga betyg ännu