Polermaskin – Bäst i test

En polermaskin används primärt för att ta bort repor och diverse skador i lacken på bilar, båtar eller motorcyklar. Vilken polermaskin som är bäst för just dig beror på så klart på dina behov men även på din budget och erfarenhet. De alternativ vi presenterar här skiljer sig en aning åt men har antingen presterat bra i tester av polermaskiner eller fått goda kundrecensioner.

🏅Bäst i test

Polermaskin bäst i test

DeWalt DWP849X

Bästa pris hos:

💛 Populär

Bästa polermaskinen

Bosch GPO 14 CE

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Makita polermaskin

Makita 9237CB

Bästa pris hos:

Oscillerande

Rupes LHR15ES oscillerande polermaskin

Rupes LHR15ES

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Polermaskiner utifrån test & omdömen

Det finns ett stort utbud av olika typer av polermaskiner från mängder av tillverkare. Priserna kan också variera en hel del och ibland kan det vara svårt att förstå varför. Vi har därför valt ut ett mindre antal polermaskiner som alla fått väldigt bra omdömen. Vissa har uppmärksammats i tester och andra har helt enkelt blivit populära genom gott rykte och rekommendationer. Så oavsett om du letar efter en roterande eller oscillerande polermaskin hoppas vi att du här kan finna lite vägledning.

DeWalt DWP849X

Ineffekt: 1250 W Obelastad hastighet: 0-600/3500 varv/min Max skivdiameter: 150, 180 och 230 mm Spindelgänga: M14 Ljudeffekt: 95 dB(A) Vikt: 3 kg Mått (LxH): 480 x 135 mm

DeWalt DWP849X

DeWalt är kända för sin kvalité och innovativa lösningar när det gäller verktyg och maskiner. När det gäller polermaskiner har de dock enbart ett fåtal alternativ i sitt sortiment och det är framför allt DeWalt DWP849X som fått mest intresse. Denna polermaskin har varit en storsäljare i flera år och uppmärksammats av flertalet aktörer. Utöver detta har den fått fantastiska recensioner, både internationellt och av svenska användare.

DeWalt DWP849X är en favorit både bland yrkesanvändare samt entusiaster när det gäller båtar och bilar. Med en effekt på 1250 W och en skivdiameter på 180 mm har denna roterande polermaskin både justerbart varvtal och elektronisk hastighetsjustering. Med variabel hastighet har du möjligheten att styra hastigheten genom kraften du applicerar på strömbrytaren. En möjlighet som inte är alldeles självklar hos alla polermaskiner. 

När vi har gått igenom recensioner av DeWalt DWP849X är det tydligt att den uppskattas för sin kvalité och sina ergonomiska egenskaper. Även det stora spindelhuset som underlättar byte av rondell nämns vi flera tillfällen. Dessutom är DeWalt DWP849X relativt billig för att vara en så pass avancerad polermaskin. Enligt oss är detta ett säkert val för yrkesanvändaren eller den lite mer erfarne entusiasten.

Bosch GPO 14 CE

Nom. effektförbrukning: 1 400 W Avgiven effekt: 800 W Varvtal obelastad: 750 – 3.000 varv/min Spindelgänga: M 14 Gummirondell, Ø: 180 mm Koppborste, Ø: 100 mm Slipkopp, Ø: 180 mm Polersvamp, Ø: 160 mm Ytborste, Ø: 175 mm Vikt: 2,5 kg Mått (LxH): 400 x 185 mm

Bosch GPO 14 CE

Bosch GPO 14 CE är, med sina 1 400 W, en mycket kraftfull polermaskin som främst riktar sig mot professionella användare. Utöver sin kvalité har den funktionalitet som du inte hittar hos lite enklare polermaskiner. Exempelvis har den 6 olika lägen för varvtalsinställning som underlättar om du planerar att bearbeta olika typer av material. Som andra bättre polermaskiner har den mjukstart men också avstängningskolborstar som bidrar till en längre livstid. Ett bra alternativ för dig som planerar att använda din polermaskin ofta och regelbundet.

När det gäller de kundomdömen vi har gått igenom är det svårt att hitta några gemensamma faktorer på de få negativa omdömen vi hittat. Istället är det tydligt att Bosch GPO 14 CE uppskattas för sina ergonomiska egenskaper. Denna polermaskin väger exempelvis endast 2,5 kg och är också utrustad med ett D-handtag som underlättar ändring av grepp när du byter mellan olika arbetsställningar. Perfekt för längre arbetspass.

Har du aldrigt använt en polermaskin tidigare finns det andra alternativ som kommer vara enklare att använda för en nybörjare. Vill du däremot har det absolut bästa och har kunskapen är Bosch GPO 14 CE möjligtvis det mest atraktiva alternativet på marknaden. Och för att tillhöra serien Bosch Professional är den faktiskt väldigt rimligt prissatt.

Makita 9237CB

Ineffekt: 1200 W Skiva: 165 mm Spindel: M14 Varvtal (rpm): Låg – 0-600 min-1, Hög – 0-3000 min-1 Vibrationsvärde: 3 m/s2 Anslutningssladd: 2,5 m Vikt: 3,4 kg Mått (LxHxB): 470 x 85 x 150 mm

Makita 9237CB

Även Makita har ett par alternativ när det gäller polermaskiner. Den modell vi valt att presentera är deras Makita 9237CB. Skälet till att vi valt just denna modell är dess mycket goda omdömen. På Amazon finns hundratals omdömen och majoriteten är väldigt positiva med ett snittbetyg på 4,7 av 5. Detta gör Makita 9237CB till en av de mer uppskattade polermaskinerna på marknaden idag.

Makita 9237CB har de mesta man kan önska sig från en riktigt bra polermaskin. Den är exempelvis utrustad med mjukstart, variabel hastighet, elektronisk hastighetsjustering och låsbar strömbrytare. Den har även ett smutsgaller som förhindrar att damm och smuts tränger in i maskinen. Med sina 1200 W klarar den också av de lite tuffare jobben. 

Just hastighetsjusteringen är en aspekt som verkar uppskattas lite extra utifrån dess omdömen. Via den elektroniska omkopplaren kan du enkelt reglera hastigheten mellan  0 – 3200 rpm. Detta gör denna polermaskin perfekt för ytbehandling av allt från färg och trä till metall och natursten. Ett bra och säkert val enligt oss.

Rupes LHR15ES

Excentrisk rörelse: 15 mm Hastighet: 2000-5000 rpm Verktygsaxel: M8 Storlek fästplatta: 125 mm Rekommenderad storlek trissa: 125-150 mm Effekt: 500 W Vikt: 2.6 kg

Rupes LHR15ES

Rupes LHR15ES är en så kallad oscillerande polermaskin. Dessa skiljer sig åt från de roterande polermaskinerna och kan vara ett bättre alternativ för vissa beroende på förutsättningarna. Generellt går det att säga att oscillerande polermaskiner är mindre effektiva men enklare att använda än roterande alternativ. Så för nybörjaren tycker vi det kan vara värt att överväga en oscillerande polermaskin.

När det gäller Rupes LHR15ES har den en motor 500 watt och ger en 15 mm excentrisk rörelse. Den är relativ liten så den fungerar bra på lite mindre ytor men har tillräckligt stor excentrisk rörelse för att kunna bearbeta lite större ytor på ett effektivt sätt. Ett bra val för dig som letar efter en polermaskin för att polera bort repor eller applicera vax.

Rupes har andra alternativ när det gäller polermaskiner. Vissa med bättre kapacitet. Vi gillar dock Rupes LHR15ES och ser den som ett perfekt alternativ för dig som aldrig använt en polermaskin tidigare. Den har också fått väldigt bra omdömen och är ett relativt billigt alternativ som är perfekt för nybörjaren.

Vanliga frågor om polermaskiner

Det finns ett stort urval av polermaskiner och det kan skilja sig åt en del när det gäller kapacitet, storlek, kvalité, funktion och pris. Så oavsett om du letar efter maskin för att polera båten eller bilen kan det säkert finnas ett par obesvarade frågor inför ditt köpbeslut. Nedan har vi därför försökt svara på några av de vanligaste frågorna som kommer från förstagångsköpare.

Vad är skillnaden på roterande och oscillerande polermaskiner?

Utöver storlek, pris och diverse andra faktorer går det att dela upp polermaskiner i roterande och oscillerande alternativ. Men vad är egentligen skillnaden på dessa?

Roterande polermaskiner – Roterande alternativ är de mest effektiva som dessutom är mer eller mindre vibrationsfria. Roterande polermaskiner lämpar sig bäst för lite grövre arbeten när du har lite djupare repor i lacken. Den allmänna åsikten är att roterande polermaskiner är aningen svårare att hantera på ett korrekt sätt i jämförelse med oscillerande alternativ. Men med lite träning ska detta inte behöva avskräcka dig.

Oscillerande polermaskiner – En oscillerande polermaskin roterar i en ojämn cirkulerande rörelse. Samtidigt som den roterar åker polerhuvudet från sida till sida (kast). Normalt sett har de flesta polermaskinerna ett kast på mellan 6-21 mm. Det är svårare att göra misstag med en oscillerande polermaskin men nackdelen är deras effektivitet och att de vibrerar mer än roterande maskiner.

Vilka tillbehör behöver jag till min polermaskin?

Utöver själva maskinen finns det mängder av olika tillbehör som behövs oavsett om du ska polera båten eller husvagnen. Utöver polermedel är vanliga tillbehör polertrissor, polerrondell, lammullshätta, microfiberrondell, diverse polerskivor med mera. Vi rekommenderar att du kontrollerar vilka tillbehör som ingår när du köper din polermaskin.

Vilken kunskap behöver jag för att kunna polera min bil själv?

Har du aldrigt använt en polermaskin tidigare rekommenderar vi att du noga läser igenom manualen. Det finns också mängder av tips och kurser online för dig som vill polera din bil eller båt själv. Om du gör lite research kommer det med största sannolikhet att gå bra. Dessutom är det ju också fantastiskt roligt!

Hur mycket kostar en bra polermaskin?

Det går att hitta en enklare polermaskin på Biltema eller Jula för runt 500 kr. Dessa alternativ kommer dock inte vara polermaskiner som anses vara “bäst i test”. Men kan eventuellt vara ett ok alternativ om du exempelvis har en gammal bil eller båt som du vill snygga till lite. Vill du däremot har en bra polermaskin får du räkna med att betala någonstans mellan 2 – 4 000 kr. Vi gillar så klart de bättre alternativen och har du möjlighet rekommenderar vi verkligen att spendera lite extra. Skillnaden är faktiskt rejält stor.

Vilka tillverkare av polermaskiner är populära?

Större varumärken som Makita, Bosch, DeWalt med flera har alla flera bra alternativ när det gäller polermaskiner i sina sortiment. Både roterande och oscillerande alternativ. Det varumärke vi vill ge lite extra uppmärksamhet när det gäller polermaskiner är FLEX. Det är antagligen det varumärke som mest associeras med just polermaskiner och är inte sällan förstavalet hos många yrkesanvändare. De må vara lite dyrare än de övriga märkena men enligt vår erfarenhet är det väldigt få som blir besvikna på resultatet de får från en FLEX polermaskin.

Källor & Test – Polermaskin

Vi tittar normalt på omdömen och olika tester innan vi sammanställer en guide som denna. Tyvärr har det genomförts få svenska tester av polermaskiner som vi har bedömt som trovärdiga. Vi har därför primärt tittat på internationella källor samt tagit del av specifikationer från tillverkaren eller diverse återförsäljares hemsidor.

  • Amazon – Vi har tittat på omdömen som finns tillgängliga hos återförsäljare men vår primära källa för omdömen har varit Amazon. DeWalt DWP849X och Bosch GPO 14 CE är två exempel på polermaskiner som där fått mängder av omdömen och väldigt höga betyg.
  • YouTube – Vi har tittat på ett flertal test och recensioner på YouTube för att få en bättre överblick av både för- och nackdelar med vissa modeller. Ett exempel är en recension/test av DeWalt DWP849X som genomfördes av Tools In Action. Du kan se deras test nedan. Tyvärr är ljudkvalitén inte den bästa så om du vill läsa deras slutsatser istället kan du göra det här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 9

Inga betyg ännu