Regelsökare – Bäst i test

Med en bra regelsökare kan du snabbt och enkelt lokalisera reglar av metall eller trä i dina väggar, golv och tak. Bättre multidetektorer kan även lokalisera elledningar och plast. Här tittar vi närmare på alternativ som antingen har fått goda omdömen eller presterat bra i tester av regelsökare.

🏅Bra val

Regelsökare bäst i test

Bosch GMS 120

Bästa pris hos:

💛 Populär

Väggscanner bäst i test

Zircon HD900C

Bästa pris hos:

🔔 Budgetval

Billig regelsökare

Bosch Truvo

Bästa pris hos:

🔔 Premium

Bästa regelsökaren

Bosch D-Tect 120

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Regelsökare utifrån test & omdömen

Att borra i väggar innebär alltid en viss risk. Skulle du råka borra hål i en vattenledning kan skadorna bli både stora och dyra att reparera. Även skador på din borrhammare, som kan uppkomma om du träffar ett armeringsjärn, är så klart önskvärda att undvika. Det är för att undvika dessa skador det kan vara värt att investera i en bra regelsökare. Vissa kallar dessa instrument för väggscanner eller multidetektor. Oavsett vad du kallar detta verktyg kan det hindra dig att undvika en mindre katastrof.

Det finns idag ett relativt stort utbud av olika regelsökare och väggscanners. Det kan dock vara ganska stora skillnader i deras kapacitet gällande exempelvis lokaliseringsdjup och detekterbara material. Vi tittar här närmare på några av de bäst säljande alternativen i Sverige i lite olika prisklasser och med vissa skillnader i kapacitet och funktionalitet.

Bosch GMS 120

Detekterbara material: Järnhaltig och järnfri metall, träreglar, spänningssatta ledningar Batterispänning: 9V Strömförsörjning: 1 st 9V 6LR61 Max lokaliseringsdjup: Stål – 120 mm, Koppar – 80 mm, Strömförande ledningar –  50 mm, Trästommar – 38 mm Automatisk avstängning: Cirka 5 min Skyddsklass: IP54 Vikt: 0,27 kg Mått (LxBxH): 200 x 85 x 32 mm

Bosch GMS 120

När det gäller olika mätinstrument har Bosch ofta flera populära alternativ. Detta gäller även för regelsökare. En av deras mest populära modeller är deras Bosch GMS 120. Denna modell är rimligt prissatt och har fått både goda omdömen och recensioner. Den har också utnämnts till “bäst i test” av flera oberoende aktörer.

Bosch GMS 120 hittar både järnhaltiga och järnfria metaller, trä och ledningar. Väldigt praktiskt om du behöver borra i väggar där du känner dig osäker kring vad som döljer sig bakom. Dess så kallade lokaliseringsdjup skiljer sig en aning åt beroende på material. Exempelvis kan den lokalisera stål upp till 120 mm medans lokalisering av trästommar är begränsat till maximalt 38 mm.

Denna regelsökare är mycket lättanvänd. Den har tre mätlägen för olika användningsområden (gipsläge, metalläge och läge för spänningssatta kablar). Dess mätvärden är enkla att läsa av tack vare en belyst display. Med en IP54-klassificering kan du använda Bosch GMS 120 på arbetsplatser där det finns både damm och väta. En bra och pålitlig regelsökare för både hemmafixaren och den professionella användare.

Det finns regelsökare som presterat bättre i tester än Bosch GMS 120. Det finns även billigare alternativ. Men Bosch GMS 120 är, enligt oss, kanske den mest prisvärda modellen på marknaden idag. Dess väldigt goda omdömen är också en garant för att Bosch GMS 120 hör till ett av de bättre alternativen när det gäller regelsökare idag.

Mycket enkel och smidig regel/metall/elsökare. Tar ett bra djup vilket var prioriteten för mig när jag sökte de gamla elementrören i taket.

Roger, TrustPilot

Zircon HD900C

Sökdjup Studscan: 19 mm Deepscan: 38 mm Metal Scan: 76 mm För elledningar på max djup: 51 mm För armeringsjärn: 76 mm Mått (LxBxH): 196 x 82 x 40 mm Vikt: 227 g

Zircon HD900C

Amerikanska Zircon är kanske inte det mest välkända märket för oss svenskar. Men när det gäller regelsökare har de idag flera väldigt populära alternativ. Både bland professionella användare och hemmafixare. Den modell som fått mest positiv uppmärksamhet i omdömen och tester av regelsökare är deras Zircon HD900C.

Zircon HD900C är en väldigt smidig regelsökare för detektering av mittpunkter och ytterkanter av metall- och träreglar i tak, väggar och golv samt dolda spänningsförande kablar. Dess bakgrundsbelysta display ger en tydlig indikation av placeringen av metall, reglar och spänningsförande kablar i din vägg. Den avger även en tydlig ljudsignal vid eventuell detektering.

Zircon HD900C har flera inställningsmöjligheter för att hitta metall, reglar och spänning. Dess så kallade Metal Scan-läge lokaliserar icke-magnetisk metall som exempelvis kopparrör på upp till 38 mm djup. Samma läge lokaliserar även magnetisk metall som exempelvis armeringsjärn på upp till 76 mm djup. Ett mycket praktiskt hjälpmedel vid monteringsarbeten där du behöver borra i väggar eller tak.

Bosch Truvo

Detekterbara material: Järnhaltig metall, järnfri metall, strömförande elledningar Lokaliseringsdjup stål, max: 70 mm Lokaliseringsdjup koppar, max: 60 mm Lokaliseringsdjup strömförande ledningar, max: 50 mm Vikt: 150 g Automatisk avstängning: Cirka 10 min

Bosch Truvo

Bosch har som sagt ett stort sortiment av multidetektorer. En av deras enklare och billigare modeller är Bosch Truvo. Den har exempelvis inte riktigt samma kapacitet gällande lokaliseringsdjup som mer avancerade modeller. Den är trots detta mycket populär och har presterat väldigt bra i tester. Även omdömen av Bosch Truvo är väldigt goda. På Amazon har den exempelvis betyget 4,2 av 5 vilket placerar den högt upp när det gäller regelsökare.

Bosch Truvo är väldigt enkel att använda. Du kan hantera den med enbart en knapp. Den är utrustad med en tydlig LED-trafikljusdisplay som ger dig en enkel analys av resultatet i tre olika färger:

  • Röd – Ett föremål har upptäckts
  • Gul – Ett föremål är nära
  • Grön – Inget föremål föreligger

Utöver LED-trafikljussystemet indikerar en ljudsignal ställen där borrning är olämpligt.

Detta är en relativt enkel regelsökare. Den detekterar dock järnhaltig metall, järnfri metall och strömförande elledningar. Märket Bosch är också av hög kvalité. Just Bosch Truvo lämpar sig dock bäst för hemmafixare som vill känna sig säkra vi exempelvis upphängning av tavlor eller installation av belysning.

Bosch Wallscanner D-Tect 120

Detekterbara material: Vattenfyllda plaströr, järnhaltig metall, järnfri metall, träreglar, (spänningssatta) elledningar Max lokaliseringsdjup: Stål – 120 mm, Koppar – 120 mm, Strömförande ledningar – 60 mm, Trästommar – 38 mm Noggrannhet: ± 10 mm Automatisk avstängning: Efter ca 5 min Strömmatning: 1 styck 12 V-LI eller 4 stycken 1,5 V LR6 AA-batterier Vikt: 0,49 kg Mått (LxBxH): 206 x 92 x 85 mm

Bosch Wallscanner D-Tect 120

Om du är ute efter den bästa och mest avancerade regelsökaren kan Bosch Wallscanner D-Tect 120 vara ett intressant alternativ för dig. Denna regelsökaren har både högre kapacitet och noggrannhet än exempelvis Bosch GMS 120. Den är dessvärre också betydligt dyrare. Men trots sitt relativt höga pris är Bosch Wallscanner D-Tect 120 en mycket populär regelsökare med goda recensioner och resultat från diverse tester.

Bosch Wallscanner D-tect 120 Professional är en batteridriven regelsökare som lokaliserar objekt ned till materialdjup om 12 cm. Till skillnad från flera andra regelsökare har den kapacitet att lokalisera vattenfyllda plaströr. Den använder sig också av så kallad spotmätning i stället för metodmätning. Bosch Wallscanner D-tect 120 Professional fungerar både med 12 V LI-batteri och vanliga alkaliska batterier.

Detta är en lite mer avancerad regelsökare. Trots detta har den ett smidigt användargränssnitt med 3 självförklarande funktionsknappar för olika mätsituationer. Även om det kan vara lockande med en lite mer avancerad regelsökare kostar Bosch Wallscanner D-Tect 120 en hel del pengar. Har du endast sporadiska behov av en regelsökare finns det säkert mer prisvärda alternativ för dig.

Vanliga frågor om regelsökare

Att borra i väggar och tak kan vara lite av en chansning. Träffar du en vatten- eller elledning kan det innebära en mindre katastrof. Så har du tagit det kloka beslutet att investera i en regelsökare har vi nedan försökt svara på några av de vanligaste frågorna kring detta mycket användningsbara mätinstrument.

Hur fungerar en regelsökare?

Olika regelsökare fungerar på lite olika sätt. Gemensamt är att du håller instrumentet mot väggen eller taket så att den ska kunna markera var den hittar en regel, ett rör eller en elledning. Enklare modeller använder sig av en magnet för att kunna lokalisera skruvar och på så sätt även indikera reglar. En elektronisk regelsökare har även möjligheten att upptäcka skillnader i väggtäthet och växelström. De mer avancerade modellerna använder radar för att detektera reglar, elledningar eller rör.

Vad skiljer olika regelsökare åt?

Olika regelsökare använder sig av olika teknologier för att detektera exempelvis reglar och armeringsjärn. Utöver skillnad i teknologi kan det finnas vissa andra faktorer som skiljer dem åt som kan vara värda att utvärdera:

Detekterbara material – Olika regelsökare har olika kapacitet när det gäller vilka material det kan detektera. En magnetisk regelsökare är exempelvis relativt begränsad. De mer avancerade modellerna kan dock detektera andra material som inte är magnetiska. Det kan exempelvis handla om vattenfyllda plaströr.

Lokaliseringsdjup – Utöver vilka material regelsökaren kan identifiera skiljer de sig åt mellan modeller kring hur djupt instrumentet kan lokalisera exempelvis en elledning. Det så kallade lokaliseringsdjupet skiljer sig också åt gällande material. Glöm inte att kontrollera specifikationerna gällande just lokaliseringsdjup innan du köper din regelsökare.

Ljus- och ljudsignaler – Det kan även finnas stora skillnader i användarvänlighet mellan olika regelsökare. Bättre regelsökare har en tydlig LED-display som tydligt visar vad den funnit bakom väggen. Vissa har även ljudsignaler för att indikera att den funnit exempelvis en träregel.

Vilka tillverkare av regelsökare är populära?

Det finns ett relativ stort utbud av olika väggscanners, multidetektorer och regelsökare. Av de större tillverkarna är Bosch den tillverkare som har det största utbudet. Även tillverkare som Makita och DeWalt har ett par populära alternativ. Sen finns det även lite mer nischade tillverkare där framför allt Zircon är det märke som utmärker sig mest.

Hur mycket kostar en bra regelsökare?

Det finns som sagt ganska stora skillnader mellan olika regelsökare så även priserna kan variera rejält. Vill du ha en bra regelsökare från en pålitlig tillverkare får du räkna med en kostnad kring 1 000 kr. Är du i behov av en riktigt avancerad väggscanner för betong får du räkna med en betydligt högre kostnad.

Går det bra att köpa min regelsökare online?

Det går alldeles utmärkt att köpa din regelsökare online. Utbudet är nästan alltid betydligt bättre än i den fysiska handeln och inte sällan är priserna betydligt bättre. Glöm inte att jämföra priserna mellan olika aktörer innan du genomför ditt köp.

Källor & Test – Regelsökare

Att utse en regelsökare till “bäst i test” kan faktiskt vara lite missvisande. Den bästa regelsökare är den som bäst möter just dina behov. Vi har därför valt att presentera lite olika typer av alternativ. Vårt urval stödjer sig dock på tester men även recensioner och omdömen. Nedan har vi listat ett par exempel på källor för denna guide:

  • Omdömen – Vi har gått igenom mängder av recensioner och omdömen av regelsökare. Primära källan för omdömen har varit olika återförsäljare. För just regelsökare har Amazon bidragit med många intressanta insikter. Flera regelsökare har hundratals (ibland tusentals) omdömen på Amazon som påpekar både för- och nackdelar med respektive modell
  • Prisjakt – Vi har till viss del använt oss av Prisjakts ranking för multidetektorer för att kunna presentera några av de mest populära alternativen på marknaden idag. Vi har även använt Prisjakt för att kunna hänvisa till större e-handlare som ligger bra till i pris.
  • YouTube – Även YouTube har varit en användbar källa till denna guide. Det finns mängder av bra genomgångar och tester av olika regelsökare som kan ge insiktsfull information om olika modeller. Ett exempel på ett test är kanelen Tools In Actions genomgång av Bosch GMS 120 som du kan se nedan.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 13

Inga betyg ännu