Slangvinda – Bäst i test

Med en bra slangvinda blir det enklare att sköta om trädgården. Vilket det bästa alternativet är beror så klart på dina behov. Vi har därför tittat på lite olika modeller. Både väggmonterade slangvindor och slangvagnar.

🏅Bäst i test

Slangvinda bäst i test

Gardena RollUp XL

Bästa pris hos:

💛 Populär!

Test väggslangvinda

Hozelock Auto Reel

Bästa pris hos:

🔔 Slangvagn

Slangvagn bäst i test

Gardena AquaRoll

Bästa pris hos:

🔔 Innovativ

Test slangvindor

Fiskars Waterwheel

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Slangvindor utifrån test & omdömen

En slangvinda eller slangvagn är relativt okomplicerade produkter. Det finns dock en hel del skillnader på olika modeller. Allt från längden på slangen till automatiskt eller manuell inrullning. Det finns även alternativ som går att montera på en vägg till lite enklare slangvagnar. Beroende på dina förutsättningar finns det med andra ord en del faktorer att beakta. Vi har därför gått igenom de olika modeller av slangvindor som presterat bra i tester eller som fått bra omdömen av sina kunder.

Gardena RollUp XL Väggslangbox 18630-20

Längd slang: 35 m Slangdiameter: 13 mm Garanti: 5 år Frostskydd: Ja Vridbar: 180° Slanginmatning: Fjäder Mått: 66,2 x 26,6 x 50,3 cm Vikt: 13,9 kg

Gardena RollUp XL Väggslangbox 18630-20

När det gäller slangvindor är det framför allt ett märke som utmärker sig. Och det är Gardena. De har mängder av varierande alternativ för olika behov som presterat bra i tester. I ett lite äldre test av slangvindor som genomfördes av Vi i Villa utsågs en äldre modell av Gardena som “bäst i test”. Idag har de flera nya modeller som är en vanlig syn i många svenska trädgårdar. Deras kanske populäraste alternativ är Gardena RollUp XL.

Gardena RollUp XL är en väggmonterad slangvinda som har en 35 meter lång slang. Efter montering kan sedan denna väggslangbox svängas 180° vilket gör det enklare att komma åt alla delar av din trädgård. Den har korta låspunkter som låser slangen automatiskt vid önskad längd när du slutar dra. När du sedan vattnat klart lossas låset med ett lätt ryck och den integrerade fjädern drar automatiskt in slangen.

När vi gått igenom omdömen framgår det att detta är ett mycket populärt alternativ. Den får lovord för sin kvalité och Gardena erbjuder även 5 års garanti. Till skillnad från lite enklare slangvindor har Gardena RollUp XL även frostskydd vilket gör det möjligt att låta den stå ute under kallare delar av året. Den har dessutom UV-skydd vilket ger dig större flexibilitet gällande placering. Då detta är en relativt dyr slangvinda är det även positivt att den är säkrad med en stöldskyddsanordning.

Montering av Gardena RollUp XL

Till skillnad från en slangvagn krävs det en insats för att montera en väggslangbox. Som tur är är denna insats relativt okomplicerad. I videon nedan visas hur du med hjälp av en borrskruvdragare enkelt monterar din Gardena slangvinda på väggen.

Hozelock Auto Reel Väggslangvinda 25-2595

Längd slang: 40 m Slangdiameter: 11,7 mm Garanti: 5 år Vikt: 17,12 kg Vridbar: 180° Löstagbar: Ja Inbyggt lås: Ja

Hozelock Auto Reel Väggslangvinda 25-2595

Utöver Gardena är det framför allt Hozelock som har det största utbudet av slangvindor och slangvagnar i sitt sortiment. Vi har här valt att presentera väggslangvindan Hozelock Auto Reel. Det primära skälet till att vi valt just denna slangvinda är dess goda omdömen tillsammans med dess popularitet.

Denna väggmonterade slangvinda skyddar slangen i ett UV-beständigt hölje av polypropen vilket garanterar en längre livslängd. Den har ett patenterat automatiskt inrullningssystem och en spärrmekanism som låser slangen automatiskt så att du inte behöver hålla i för hårt. En annan praktiskt funktion är att du enkelt kan ta loss slangvindan från sina fästen för vinterförvaring på annan plats. Dess väggfäste har även ett inbyggt lås för att förhindra stöld.

Hozelock Auto Reel finns i lite olika utföranden när det gäller längden på själva slangen. Det populäraste alternativet på Prisjakt är den med hela 40 meter slang. Tillräckligt för de allra flesta svenska trädgårdar. Har du en mindre trädgård finns den även med 20 meter och 28 meter slang. En lite kortare slang blir billigare så det kan vara värt att kontrollera dina behov så att du inte betalar för mycket.

Det är en mycket bra slangvinda som är oumbärlig vid vattning runt gaveln. Jag har tack vare denna vinda, kunnat plantera växter runt hela huset.

Maria, TrustPilot

Gardena AquaRoll Slangvagn M Easy 60 18517-28

Längd slang: 30 m Slangdiameter: 13 mm Vikt: 7 kg Garanti: 5 år Frostskydd: Ja Arbetstryck: 25 bar Automatisk inrullning: Nej

Gardena AquaRoll Slangvagn M Easy 60 18517-28

Utöver väggslangboxar med automatisk inrullning har Gardena även flera lite enklare och billigare slangvagnar. Deras populäraste alternativ inom denna kategori är deras Gardena AquaRoll Slangvagn M Easy. Denna slangvagn har en slang på på 30 meter och 13 mm i diameter. Ett mycket populärt och billigt alternativ för de som önskar en platsbesparande förvaring av trädgårdsslangen.

Denna slangvagn är utrustad med ergonomiskt handtag, frostskydd och droppskydd. Droppskyddet säkerställer att den inte läcker vatten vid användning eller transport. Det den däremot saknar är automatisk inrullning. Så om det är ett krav är detta förmodligen inte den rätta modellen för just dig.

Trots sitt relativt låga pris får denna slangvagn mycket goda omdömen för både sin kvalité och prestanda. Ett bra alternativ för dig som vill ha en mobil lösning till ett bra pris. Med en vikt på 7 kg och anpassat handtag är detta en slangvagn du enkelt kan ta med dig till sommarstugan eller till och med låna ut till grannen.

Fiskars Waterwheel Slangvinda XL 1025933

Längd slang: 20 m Längd anslutningsslang: 7 m Total räckvidd: 27 m Slangdiameter: 13 mm Vridbar: 360° Med hjul: Ja Automatisk indragning: Ja

Fiskars Waterwheel Slangvinda XL 1025933

Finska Fiskars har mängder av populära produkter för både trädgårdsarbete och matlagning i sitt sortiment. När detta gäller slangvindor har de ett mycket uppskattat och innovativt alternativ i form av Fiskars Waterwheel Slangvinda XL. Detta är en så kallad markslangvinda. Dess unika konstruktion gör det omöjligt för den att tippa över när slangen används i din trädgård. 

Längden på slangen är 20 meter och dess anslutningsslang är 7 meter vilket ger den en total räckvidd på 27 meter. Med 360° rotation får du tillgång till en större yta för bevattning än med många traditionella väggmonterade slangboxar. Den är dessutom utrustad med hjul och teleskophandtag för enkel förflyttning. Ett mycket bra och flexibelt alternativ som dessutom har automatisk indragning.

Fiskars Waterwheel är en lite annorlunda lösning som ändå fått väldigt bra omdömen. Just mobiliteten och kvalitén är de egenskaper som främst uppskattas. Ett bra alternativ för dig som inte önskar en slangvinda på väggen men samtidigt vill ha automatisk inrullning. En värdig utmanare till produkterna från Gardena och Hozelock enligt oss.

Vanliga frågor om slangvindor & slangvagnar

En slangvinda är knappast den mest avancerade produkten men det kan ändå finnas en del tveksamheter kring vilket det bästa alternativet är. Vi försöker därför här reda ut några av de vanligaste frågorna kring slangvindor och slangvagnar.

Ska jag välja en slangvinda eller en slangvagn?

Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Att ha en väggmonterad slangvinda kan spara en hel del plats då du inte behöver ställa in en vagn i garaget eller förrådet. Med automatisk inrullning blir det också ett väldigt smidigt sätt att sköta din bevattning. Nackdelen med att montera en slangvinda på väggen är så klart en bristande mobilitet och ska vi vara helt ärliga är de få slangvindor som har ett större “designvärde”. Med en slangvagn kan istället ställa undan den när den inte används. Du kan även enkelt ta med den till sommarhuset om du så behöver. En slangvagn är också generellt sett billigare än en slangvinda. Så valet mellan slangvinda och slangvagn beror på dina behov, krav och även budget.

Vad bör jag tänka på innan jag köper en slangvinda?

Det behövs normalt sett inte genomföras några större efterforskningar för att kunna välja en bra slangvinda. Det finns dock ett par aspekter vi anser att du bör ha koll på innan du väljer modell.

Längd på slang – Det kanske viktigaste är att säkerställa att längden på slangen är tillräcklig. En väggmonterad slangvinda bör vara vridbar i 180°. Kontrollera avstånden från där du planerar att montera slangvindan så att du vet att du har möjlighet att täcka den del av trädgården du vill kunna bevattna. Samtidigt är det onödigt att köpa en för lång slang då det genast blir ett dyrare alternativ.

Montering – Glöm heller inte att säkerställa var du ska montera din slangvinda. Är det på en plats som är utsatt för sol kan det vara värt att välja ett alternativ med UV-skydd. Är det på en plats som du helst inte vill ha en slangvinda synbar på kan det också vara värt välja en modell som är enkel att lossa från sina fästen.

Kopplingar och munstycken – Slutligen rekommenderar vi att du kontrollerar vilka kopplingar och munstycken som ingår. I de allra flesta fallen ingår nödvändiga kopplingar och munstycken men det kan ändå vara värt att kontrollera ifall du senare vill komplettera med andra strålmunstycken eller strålpistoler.

Vilka tillverkare av slangvindor är populära?

De största och populäraste tillverkarna av slangvindor och slangvagnar är Gardena och Hozelock. Men även Kärcher och Fiskars har flera populära modeller. Väljer du en modell från någon av dessa tillverkare ökar dina chanser för ett bra köp.

Hur mycket kostar en bra slangvinda?

Priset på slangvindor påverkas till stor del av längden på slangen. Men det finns så klart ett par andra faktorer som påverkar. Vill du ha en bra slangvinda eller till och med en som utnämnts till “bäst i test” får du räkna med en kostnad mellan 1 500 och 2 000 kr.

Går det att köpa slangvindor online?

Självfallet går det bra att köpa din slangvinda på nätet. De populäraste alternativen finns normalt hos flera återförsäljare så det kan vara värt att kontrollera eventuella reor eller kampanjer innan du genomför ditt köp.

Källor & Test – Slangvinda

Även om slangvindor är en relativt okomplicerat produkt har det varit nödvändigt för oss att använda ett flertal olika källor. Normalt sett går vi igenom mängder av tester där vi främst granskar alternativ som fått utmärkelsen “bäst i test”. För just slangvindor och slangvagnar har vi tyvärr enbart lyckats hitta ett par äldre tester. Dessa tester tillsammans med omdömen och recensioner har sedan legat till grund för vårt urval. Nedan har vi listat ett par exempel på de källor vi använts oss av för denna guide.

  • Vi i Villa – Ett av få bättre tester av slangvindor vi har använt oss av är ett test av Vi i Villa. Tyvärr har det ett par år på nacken och “bäst i test” gick till Gardena 35 LI 8025. I deras test granskades totalt åtta olika modeller. Bland annat två från Gardena och en slangvinda från Hozelock. Du kan ta del av deras slutsatser här.
  • Prisjakt – Då flera tester av slangvindor och slangvagnar inte är riktigt aktuella har vi även tittat på Prisjakt ranking över populära modeller just nu. Vi har dessutom använt oss av Prisjakt för att kontrollera priser och tillgänglighet hos större återförsäljare.
  • Omdömen – I bristen på bra och aktuella tester av slangvindor har det varit nödvändigt för oss att titta mer noggrant på omdömen. För omdömen har vi primärt använt oss information som finns tillgänglig hos olika återförsäljare.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 15

Inga betyg ännu