Hushållsassistent – Bäst i test

En bra hushållsassistent kan verkligen vara en investering. Det bästa hushållsassistenterna kan ha en livslängd på över 20 år så det kan vara värt att kartlägga vilka alternativ som finns. Här fokuserar vi på de hushållsassistenter som presterat bra i tester och som fått goda omdömen av både proffs och hemmakockar.

🏅Bäst i test

Ankarsrum Assistent AKM6230

Ankarsrum AKM6230

Bästa pris hos:

💛 Populär

KitchenAid Artisan KSM175 - Hushålls assistent

KitchenAid Artisan KSM175

Bästa pris hos:

🏅Budgetval

Billig hushållsassistent

Ariete 1598/1

Bästa pris hos:

🔔 Retro

Smeg Hushållsassistent

Smeg SMF03

Bästa pris hos:

Bästaitest.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar även med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och AdRecord.

Hushållsassistenter utifrån test & omdömen

De hushållsassistenter vi presenterar här nämns inte sällan som “Bäst i test”. De skiljer sig dock åt både i funktion och pris. Förhoppningsvis kan du här hitta ett alternativ som är bäst för dina behov och för din planerade budget.

Ankarsrum Assistent AKM6230

Antal skålar: 2 Antal uttag: 1 Garanti: 7 år Kapacitet: 5 kg Material: Metall Höjd: 36 cm Djup: 40 cm Bredd: 26,8 cm Vikt: 8,6 kg Kapacitet: 7 liter Hastighetssteg: Variabel Effekt: 1500 watt Manual och säkerhetsinstruktion AKM6230: PDF

Ankarsrum Assistent AKM6230

Denna svenska hushållsassistent från Ankarsrum har en lång och stolt tradition. Den första maskinen tillverkades 1940 och dess kvalité genom åren har bidragit till att det idag finns mängder av äldre hushållsassistenter från Ankarsrum i svenska hem. Fortfarande fullt funktionella och inte sällan en favorit i köket.

Av de hushållsassistenter som utvecklats av Ankarsrum genom åren anser vi att Assistent AKM6230 är den absolut bästa. Med en uppdaterad och starkare motor på 1500 watt kan du bearbeta de allra tyngsta degarna. Något som inte alltid varit fallet med tidigare modeller. Den är också mer tystgående samtidigt som den fortfarande känns väldigt stabil och genomsyrar kvalité. En bra funktion är att den automatiskt reglerar varvtalet utifrån hur tungt den är belastad.

Även designen har, enligt oss, tagit ett steg i rätt riktning. Det finns förvisso andra hushållsassistenter som fokuserat mer på just detta men Assistent AKM6230 har inget att skämmas för när det gäller designen.

Detta är en hushållsassistent med extremt hög kvalité som funkar för både för proffsen och den glade hemmakocken. I olika tester av hushållsassistenter rankar nästan alltid Ankarsrums maskiner i den absoluta toppen och Assistent AKM6230 brukar vara den modell som får bäst omdömen och recensioner. Det finns förvisso bra alternativ som i vissa fall är billigare men vi anser att du faktiskt får mest för pengarna när det gäller Ankarsrum Assistent AKM6230.

KitchenAid Artisan KSM175

Antal skålar: 2 Hastighetssteg: 10 Sladdupprullare: Nej Turbo/momentknapp: Nej Garanti: 5 år Kapacitet (deg): 2 kg Höjd: 36 cm Bredd: 24 cm Djup: 37 cm Material: Metall Vikt: 10,4 kg Effekt: 300 watt Kapacitet: 4,8 liter

Hushållsassistent från KitchenAid

KitchenAid Artisan KSM175 är en mycket populär hushållsassistent med en nästan ikonisk design. Men låt inte designen lura dig. Detta är en maskin som klarar det mesta du kan förvänta dig av en hushållsassistent. Den har en förhållandevis hög kapacitet på 4,8 liter. Detta ger exempelvis plats för upp till 1 kg mjöl och 12 stycken äggvitor. Den har även 10 olika hastigheter så du kan anpassa den efter dina behov.

Detta är en rejäl maskin med en vikt på över 10 kg. Det är mer än de flesta hushållsassistenter och även en nackdel om du har ett behov av att kunna ställa undan den under perioder då du inte använder den. Dess effekt på 300 watt hör däremot inte till toppskiktet men dess motor är direktdrivande (istället för remdriven). Detta medför, enligt KitchenAid, att dess 300 watt motsvarar hela 1 000 watt från en mer traditionell hushållsassistent. 

För dig som gillar att baka och funderar på att köpa din första hushållsassistent finns det billigare modeller. Beslutar du dig för att investera i en KitchenAid Artisan KSM175 är det dock en maskin du kommer kunna använda under många år framöver. Tillverkaren erbjuder en garanti på 5 år men menar att dess genomsnittliga livslängd är hela 30 år! Ett bra alternativ helt enkelt enligt oss och förtjänar att nämnas under bäst i test av hushållsassistenter.

Ariete Pastamatic Gourmet 1598

Antal inställningar: 6 Antal skålar: 1 Kapacitet: 7 liter Effekt: 1500 watt Maskindisk: Skål tål maskindisk Inkluderade tillbehör: Degkrok, blender och visp Vikt: 7 kg Mått: ‎57 x 24 x 36 cm

Ariete Pastamatic Gourmet 1598

Italienska Ariete har ett flertal mycket prisvärda alternativ när det gäller hushållsassistenter. Som vårt budgetval har vi här valt att presentera deras Ariete Pastamatic Gourmet 1598. Den ligger betydlig lägre i pris än modeller från exempelvis Ankarsrum och KitchenAid. Trots detta har den väldigt goda omdömen på exempelvis Amazon. Den är också en storsäljare som klarar av det mesta du kan begära från en hushållsassistent.

Ariete Pastamatic Gourmet 1598 är en mycket mångsidig hushållsassistent med flera användbara tillbehör. Bland annat ingår degkrok, visp och en blender. Detta möjliggör för en maskin som verkligen kan hjälpa dig i köket. Dess stora skål på 7 liter möjliggör för dig att förbereda riktigt stora degar eller tillaga soppor för det lite större hushållet.

Även om Ariete Pastamatic Gourmet 1598 har väldigt goda omdömen har den vissa begränsningar i jämförelse med mer exklusiva modeller. Den har heller inte den mer gedigna kvalitén som exempelvis hushållsassistenter från Ankarsrum. Den är dock betydligt billigare. Så om du letar efter en billig hushållsassistent med goda recensioner kan Ariete Pastamatic Gourmet 1598 var det rätta alternativet för dig.

Smeg SMF03

Effekt: 800 watt Kapacitet: 4,8 liter Kapacitet (bröddeg): 1,3 kg Kapacitet (kakdeg): 2,6 kg Antal skålar: 1 Hastighetssteg: 10 Sladdupprullare: Ja Turbo/momentknapp: Nej Höjd: 37,8 cm (49 cm med motorarm uppfälld) Bredd: 40 cm Längd: 22 cm

Smeg SMF03

Smeg är kanske mest kända för sin smått ikoniska retrodesign när det gäller köksredskap. Men utöver design håller deras maskiner generellt sätt väldigt hög kvalité. När det gäller hushållsassistenter har det ett par olika alternativ i deras sortiment. Deras populäraste modell är Smeg SMF03. En modell som fått mycket goda omdömen och har dessutom presterat bra i olika tester av hushållsassistenter.

Med en effekt på 800 watt är Smeg SMF03 inte lika kraftfull som exempelvis Ankarsrums assistent. Den har dock en relativt hög kapacitet på 4,8 liter. Den klarar av att bearbeta 1,3 kg bröddeg och 2,6 kg kakdeg. Du kan också välja mellan 10 olika hastigheter för att underlätta arbetet. Tillbehör som degkrok, visp, blandare och stänkskydd ingår som standard.

Om du är ute efter den bästa hushållsassistenten är det svårt att argumentera för att Smeg SMF03 skulle vara bättre än exempelvis Ankarsrum Assistent AKM6230. Den är dock billigare och gillar du design och kanske redan har redskap från Smeg så kan detta vara ett intressant alternativ. Smeg SMF03 finns i mängder av olika färger så förhoppningsvis hittar du en som passar bra in i ditt kök.

Bosch MUM48R1 – Utgått

Motoreffekt: 600 watt Kapacitet: 2 l Vikt: 4,5 kg  Höjd: 26.5 cm Bredd: 26.5 cm Djup: 30.5 cm Bunkens volym (extra): 3.9 l Pulsfunktion: Ja Upprullningsbar sladd: Nej Antal skålar: 1 Bunkens material: Rostfri Garanti: 2 år

Köksassistent Bosch MUM48R1

En hushållsassistent kan vara en ganska komplicerad maskin och också relativt dyr. Letar du efter en bra hushållsassistent som kanske inte har allt det som proffsen behöver men som samtidigt är lite billigare tycker vi att Bosch MUM48R1 är ett bra alternativ. Vi ser denna som kanske det bästa budgetvalet när det gäller hushållsassistenter. 

För att vara så pass billig som Bosch MUM48R1 har denna hushållsassistent en förvånansvärt stark motor på 600 watt. Den kommer även med en skål på 3,9 liter som kan bearbeta upp till 1 kg mjöl samt 8 äggvitor. För att vara en hushållsassistent är den relativt lätt och du kan enkelt ställa undan den om du inte planerar att använda den regelbundet.

Denna maskin är dock vår budgetval och det finns saker där denna hushållsassistent inte presterar lika bra i test som dess konkurrenter. Även om den har fyra gummifötter som fäster den på plats så vibrerar den relativt mycket. Den är också högljudd vilket kan vara lite irriterande. Dess konstruktion i plast gör också att den inte känns lite stabil som andra hushållsassistenter som testats. Bosch ger också bara 2 års garanti vilket är en förhållandevis låg garantitid för hushållsassistenter.

Kenwood Chef XL Titanium KVL8470S – Utgått

Antal uttag: 2 Antal skålar: 1 Invändigt mått i skålen: Ja Handtag på skålen: Ja Inbyggd belysning i maskinens huvud/hölje: Ja Belyst reglageknapp: Ja Sladdupprullare: Nej Bredd: 38 cm Höjd: 35,6 cm Djup: 28,5 cm Kapacitet (deg): 2,5 kg Vikt: 10,4 kg Material: Aluminium Effekt: 1700 watt Kapacitet: 6,7 l Turbo/momentknapp: Pulsfunktion Hastighetssteg: Variabel och puls Garanti: 10 års motorgaranti

Kenwood Chef XL Titanium KVL8470S - köksmaskin

Är du en person som alltid vill ha det absolut bästa? Om du letar efter den bästa hushållsassistenten kan det mycket väl vara Kenwood Chef XL Titanium KVL8470S. Detta är lite av Rolls Roycen av hushållsassistenter. Den har en extremt stark motor på hela 1 700 watt och en kapacitet att hantera 2,5 kg deg. Kenwood Chef XL Titanium KVL8470S kommer också med mängder av tillbehör som kan underlätta ditt arbete i köket. 

I skålen har du mått för att underlätta om du följer recept. Det finns också en inbyggd lampa som underlättar för dig att se utvecklingen i skålen. Detta är en rejäl maskin och den väger också över 10 kg. För de som spenderar mycket tid i köket kan denna hushållsassistent vara ovärderlig. Den kostar tyvärr också därefter men den är omåttligt populär bland både proffs och den ambitiösa hemmakocken.

När det gäller tester av hushållsassistenter nämns Kenwood Chef XL Titanium KVL8470S nästan alltid. Den har väldigt bra recensioner och omdömen hos både butiker och prisjämförelsesajter. Så om du har en lite högre budget och vill ha det bästa borde du, enligt oss, titta lite närmare på denna hushållsassistent.

Vanliga frågor om hushållsassistenter

En hushållsassistent kan ha flera olika funktioner och användningsområden. Här försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna en potentiell köpare av en hushållsassistent kan tänkas ha.

Vilken hushållsassistent är bäst?

En hushållsassistent kan ha många funktioner och hjälpa dig på flera olika sätt. Det kanske vanligaste är brödbakning men flera assistenter kan hjälpa dig med blandning av röror, vispning av glass etc. Så den hushållsassistent som är den bästa beror lite på vad du primärt tänker använda den till. Är det främst hantering av lite lättare degar finns det bra alternativ som kan vara relativt billiga. Kommer du däremot behöva jobba med tyngre degar och använda maskinen regelbundet kan det vara värt att kika på andra alternativ som inte sällan kan kosta ganska mycket pengar.

Vi försöker här presentera olika alternativ på hushållsassistenter som är bra för olika behov. Att säga att en hushållsassistent är bäst i test anser vi är fel då priserna på dessa maskiner skiljer sig så mycket åt. Däremot hoppas vi att du får en lite bättre bild av vilka alternativ som finns på marknaden.

Vilka tillverkare av hushållsassistenter är populära?

Det finns mängder av tillverkare av olika typer av hushållsassistenter. Bland de bättre märks glädjande nog flera svenska tillverkare, inte minst Electrolux. Andra kvalitetsmärken är Bosch, Kenwood och KitchenAid.

Vilka tillbehör behöver jag till min hushållsassistent?

En hushållsassistent kommer i regel med en mängd olika tillbehör. I princip alla har en paddelvisp, en degkrok och en ballongvisp. För de flesta användare är det just dessa tillbehör du kommer använda mest när du bearbetar degar, mixar kaksmet eller vispar.

Det finns dock mängder av andra möjliga funktioner för en hushållsassistent där du behöver andra tillbehör. Ju mer avancerad (läs dyr) hushållsassistent desto fler tillbehör har den antagligen. Det kan exempelvis handla om grönsakshackare, pastavalsar, glassmaskiner etc.

Hur rengör jag min hushållsassistent?

En hushållsassistent kan hålla under många år och det finns exempel där de ärvts genom generationer. Du behöver dock ta hand om den och rengöra den efter användning. Exakta rekommendationer beror på vilken modell du har så det bästa tipset är att verkligen läsa igenom bruksanvisningen till din hushållsassistent.

Är hushållsassistent och köksmaskin samma sak?

Det brukar heta att kärt barn har många namn. Just ordet assistent användes initialt av Electrolux för en av deras tidigare modeller. Många kallar dock dessa maskiner idag för köksmaskiner. Vi tycker dock att hushållsassistent (eller köksassistent) är mer korrekt för de maskiner vi presenterar här. Skälet till detta är att köksmaskin blivit mer utav ett samlingsnamn för allt från matberedare och elvispar till den mer traditionella assistenten som bearbetar innehållet i en betydligt lägre hastighet.

Källor & Test – Hushållsassistent

För att kunna skriva en saklig guide om hushållsassistenter har vi använt oss av ett flertal källor. När det gäller respektive hushållsassistents specifikation har vi utgått från information från tillverkaren eller någon av dess återförsäljare. Några av våra övriga källor har vi listat nedan.

  • Amazon – När det gäller kundomdömen finns det få källor som är lika bra som Amazon. Det finns tusentals omdömen och betyg gällande olika modeller av hushållsassistenter. Vi har primärt använts oss av de omdömen som visas på https://www.amazon.co.uk/ för att få en bättre uppfattning om kundernas åsikter kring respektive hushållsassistent.
  • Prisjakt – För att kunna presentera modeller som finns tillgängliga på den svenska marknaden har vi bland annat använt oss av Prisjakt. Vi har också, till viss del, använt oss av Prisjakt för att kunna göra en bedömning av respektive hushållsassistents popularitet.
  • Expressen – Det har genomförts en del tester av hushållsassistenter genom åren. Ett test vi har tittat på är Expressens från 2013. Där testar de bland annat hushållsassistenter från Ankarsrum, KitchenAid och Kenwood. Testet må ha några år på nacken och det har genomförts en del uppdateringar på de modeller som har testat. Du kan läsa Expressens test här.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna guide!

Genomsnittligt betyg 4.4 / 5. Antal betyg: 26

Inga betyg ännu